Re: Koningshuis
Twee weken geleden verscheen volgend nieuws in de Belgische media. Misschien is dit nieuws niet zo onschuldig als het op het eerste zicht lijkt. Zo werd – onder druk van procureur-generaal Christian De Valkeneer - , tijdens de ambtstermijn van Vincent Houssiau als kabinetschef van minister Koen Geens, de wetgeving rond de verjaringstermijn voor de Bendefeiten aangepast. De rol in zulke materie van een kabinetschef mag hierin niet onderschat worden. Is onderstaand feit een promotie voor bewezen diensten?
Sinds onder meer het ontploffen van de zaak Kazachgate weten we nl. dat er in ons land effectief bijzondere netwerken bestaan tussen obscure zaken- en politieke figuren, ultra-katholieke scoutsverenigingen en het koningshuis. Zie ook de zaak Eurosystem Hospitalier en de link met het koningshuis.
Vincent Houssiau wordt nieuwe kabinetchef koning Filip
Na de zomer wordt baron Frans van Daele ontlast van zijn functie als kabinetschef van koning Filip. Hij wordt opgevolgd door Vincent Houssiau. Houssiau is momenteel nog kabinetschef van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat heeft het Paleis vandaag meegedeeld.
Eerder was Houssiau al adjunct-kabinetchef van toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V), korte tijd kabinetchef bij Vanckere op Buitenlandse Zaken. Hij was ook adviseur diplomatieke zaken van premier Yves Leterme (CD&V), voor wie hij de Europese Raden voorbereidde, en van premier Herman Van Rompuy.
Houssiau heeft een diplomatieke achtergrond en bekleedde eerder een post in Athene en op de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie.
Minister van Justitie Geens dankt Houssiau voor de "schitterende samenwerking" en wenst hem alle succes in zijn verdere loopbaan. Wie Houssiau zal opvolgen als directeur algemeen beleid bij minister Geens is nog niet bekend, zo werd op het kabinet Geens gesteld.
De vervanging van kabinetchef Frans van Daele, die intussen bijna 70 is, hing al een tijdje in de lucht. Ook Van Daele heeft een diplomatieke achtergrond, en was onder meer kabinetchef van Herman Van Rompuy, toen die voorzitter van de Europese Raad was.
Bron: VRT | 25 februari 2017
Vincent Houssiau moet koning voor ongelukken behoeden
Het zoemde al een tijdje rond, maar nu is het officieel: Vincent Houssiau wordt de nieuwe kabinetschef van koning Filip. Hij zal het in lastige omstandigheden even goed moeten doen als zijn voorganger. Frans Van Daele slaagde er geruisloos in Filip voor grote ongelukken te behoeden.
Houssiau blijft tot het najaar kabinetschef van Justitieminister Koen Geens (CD&V), daarna verhuist hij naar het paleis aan het Warandepark. Hij is van oorsprong Franstalig, maar spreekt uitstekend Nederlands. Zijn ervaring deed hij op in meerdere christendemocratische kabinetten.
Eerder was de vijftiger kabinetschef bij Steven Vanackere en werkte hij als adviseur bij de gewezen premiers Herman Van Rompuy en Yves Leterme. Houssiau studeerde filosofie, en begon daarna aan zijn carrière als diplomaat.
Niet cerebraal
"Hij is niet cerebraal, zoals veel intellectuele mensen, hij is ook heel empathisch", zegt zijn laatste werkgever, minister Geens. "Hij leidde het kabinet beter dan ik het ooit zou kunnen. Hij kan werkelijk alles aan, en is dus ook uitermate geschikt voor zijn nieuwe functie. Vincent is veel tezelfdertijd, maar blijft ook altijd zichzelf."
"Hij voelt moeiteloos aan wat in een bepaalde situatie correct en delicaat gedrag is, hij kan discreet en pro-actief zijn. We zullen hem op ons kabinet heel hard missen." Wie hem opvolgt bij Geens, is nog niet bekend.
Voor Houssiau wacht de lastige taak Van Daele op te volgen aan de zijde van de huidige koning. Toen Filip nog kroonprins was, liet die zich al eens op een politiek foute uitspraak betrappen. De jongste jaren rijdt hij een haast foutloos parcours, en velen zien daarin de hand van Van Daele. In een land waarin de republikeinse partij N-VA de meeste stemmen haalde en mee in de federale regering zit, is het voor een koning vaak dansen op een slappe koord.
Cruciale positie
De kabinetschef van de koning blijft dan wel in de schaduw, hij heeft wel een cruciale positie binnen de Belgische politiek omdat hij de verbindingsofficier is tussen de politiek en het koningshuis.
Van Daele was kabinetschef van de koning sinds zijn troonsbestijging in 2013. Bij zijn aantreden was het al duidelijk dat hij geen tientallen jaren meer aan het werk zou blijven en zijn taak zou overdragen aan een leeftijdgenoot van de koning.
Bron: De Morgen | 27 februari 2017