Re: Adnan Khashoggi

Adnan Khashoggi is vandaag in Londen overleden.

22

Re: Adnan Khashoggi

Echt? Jammer dat ik niet in de hel geloof, anders had ik hem de 9de kring toegewenst.

Re: Adnan Khashoggi

Wapenhandel, decadente feestjes en internationale intriges: wie was Adnan Khashoggi?

Tegenwoordig een onbekende naam, maar tijdens de jaren 70 en 80 stond hij synoniem voor decadentie, wapenhandel en internationale intriges. Adnan Khashoggi is overleden, maar wie was hij eigenlijk? Wij schetsen een kort portret.

Adnan Khashoggi werd geboren op 25 juli 1935 in de Saudische stad Mekka, de belangrijkste stad binnen het islamitisch geloof en dus ook één van de belangrijkste plaatsen binnen de Arabische wereld. De vader van Khashoggi was de lijfarts van de Saudische koning Abdel Aziz Al Saud, waardoor Khashoggi al op jonge leeftijd in contact komt met de meest invloedrijke en rijkste mensen ter wereld.

Wapenhandelaar en levensgenieter

De contacten die hij weet te leggen via de Saudische koninklijke familie zullen hem vrijwel zijn hele leven lang vooruit helpen. Op vrij jonge leeftijd zet hij zijn eerste stappen in de ondernemerswereld. Eerst op kleine schaal, met de levering van 2,6 miljoen euro aan vrachtwagens aan Egypte tijdens het gewapend conflict met buurland Israël. Later waagt hij zich aan iets ambitieuzere projecten. Als tussenpersoon voor internationale wapenfabrikanten is hij verantwoordelijk voor talloze wapendeals die wellicht miljarden euro’s waard waren.

Khashoggi slaagt er bij zowat elke deal in om een riant commissieloon vast te krijgen, vooral van Amerikaanse leveranciers die hun Saudische klanten voorzien van gevechtsvliegtuigen, tanks en zware wapens.

In de jaren ’70 staat de steenrijke Saudi al vrij snel bekend als een flamboyante levensgenieter, met vastgoed in Parijs, Cannes, New York en Marbella. Khashoggi verschijnt wereldwijd in zowat ieder lifestylemagazine. Vooral omdat hij massa’s geld verkwanselt aan een honderdtal limousines, een privévliegtuig en een 86 meter lange jacht.

Maar Khashoggi verwerft ook heel wat faam als de perfecte gastheer. Met decadente jetset-feestjes die ook prominente politici en wereldberoemde Hollywoodsterren als Brooke Shields en Sean Connery.

Prinses Di

Op persoonlijk vlak was het traject van Khashoggi op z’n minst turbulent te noemen. Één van zijn twee huwelijken eindigde in de duurste scheiding aller tijden. Zijn Britse ex-vrouw Sandra Daly hield naar schatting 645 miljoen euro over aan haar relatie met Khashoggi.

Zijn tweede echtgenote was de jonge Italiaanse Laura Biancolini, die zich bekeerde tot de islam en haar naam veranderde naar Lamia.

Samen schonken de twee vrouwen hem acht kinderen.
De decadente levensstijl van Khashoggi beperkte zich niet enkel tot dure wagens, privéjets en exclusieve feestjes. Het was een publiek geheim dat hij ook heel wat affaires had. Volgens verschillende bronnen had Khashoggi 11 maîtresses. Jonge vrouwen die hij overal ter wereld onderbracht in zijn vele villa’s, appartementen en jachten.

Khashoggi had ook banden met de populaire Britse prinses Diana. Zijn zus was immers getrouwd met de al even flamboyante Egyptische zakenman Mohamed al-Fayed, de vader van Diana’s vriend Dodi.

Corruptie en schandalen

In de loop van de jaren ’80 wordt Adnan Khashoggi ingehaald door de gevolgen van zijn schimmige wapendeals en brokkelt zijn imperium langzaam maar zeker af. Zijn bedrijven doen één voor één de boeken dicht en zijn fortuin vloeit grotendeels naar advocaten.

Eerst werd hij vervolgd door de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) wegens fraude. Snel daarna raakt bekend dat hij betrokken was bij het Iran-Contra-schandaal, waarbij de Verenigde Staten wapens verkochten aan aartsvijand Iran om een clandestiene oorlog te financieren tegen linkse groepen in Nicaragua.

Adnan Khashoggi blijkt ook banden te hebben met verschillende louche regimes en brutale dictators. Eind jaren tachtig wordt hij er zelfs van beschuldigd de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos en zijn echtgenote Imelda te helpen met het wegsluizen van hun kapitaal.
Khashoggi wordt een tijdlang aangehouden door de Zwitserse politie, maar als bij wonder verschijnt hij nooit voor een rechter en wordt de Saudi nooit veroordeeld voor een misdrijf.

Schim van zichzelf

Op 6 juni 2017 komt er een definitief einde aan het kleurrijk leven van Adnan Khashoggi. De flamboyante Arabier man leefde de afgelopen jaren een teruggetrokken bestaan en werd in Londen behandeld voor Parkinson. Adnan Khashoggi werd 81 jaar.

Bron » www.deredactie.be

24

Re: Adnan Khashoggi

En de essentie is weerom: "Khashoggi wordt een tijdlang aangehouden door de Zwitserse politie, maar als bij wonder verschijnt hij nooit voor een rechter en wordt de Saudi nooit veroordeeld voor een misdrijf."

Re: Adnan Khashoggi

Een radioreportage van Mea Brussell over Khashoggi, Barbie, North en de rol van khashoggi en Barbie in het Iran-Contra-verhaal »
YouTube Het stuk over Khashoggi start vanaf 30 min (deel 2).

Paul Vanden Boeynants en Charly De Pauw alsook Belgische wapenhandelaars zijn van ver of dicht betrokken in die constructies.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

26

Re: Adnan Khashoggi

the end wrote:

Paul Vanden Boeynants en Charly De Pauw alsook Belgische wapenhandelaars zijn van ver of dicht betrokken in die constructies.

En dat is wat Michel Verdeyen waarschijnlijk bedoelde toen hij beweerde dat de redenen voor de Bende vééél hoger zaten dan bij klein grut als VDB & co.

Re: Adnan Khashoggi

Wel, het is bijna na alle zoeken de enige mogelijkheid en het kan heel veel verklaren. Maar wat het belangrijkste is voor het dossier is dat de daders vanaf Nijvel een duidelijke handtekening achterlaten en daarmee bedoel ik hun handelen en de kleine details in hun acties. Ik ben zo goed als zeker dat één van de daders of meerdere in Bolivia (of buurlanden) geweest zijn en contacten had met Barbie en de Italiaanse fascisten daar. Er zijn immers meerdere bronnen die spreken van Belgische huurlingen in Bolivia. Ciolini is er trouwens één van, en dat Haemers misschien toch in Aalst was is dan weer heel goed mogelijk.

Barbie > Bolivia > Ciolini > Bende Haemers en VDB.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Adnan Khashoggi

Aanvullend bij de radioreportage van Mea Brussell is deze post » Forum

De samenstelling van Cercle des Nations en het opdoeken van CEPIC, de vete tussen Raes en Vanden Boeynants. Alsook hun ruzie omtrent huurlingen. Heb ooit een van die huurlingen ontmoet die via een omweg in Zaïre waren, is in 78. Het waren Belgen die via het Spaans legioen in Zaïre terecht gekomen zijn als huurling (geheime opdracht), in Bolivia had de leider van de doodseskader ook een verleden in het Spaans legioen. Het is dus mogelijk dat Barbie en andere uit die hoek goed op de hoogte zijn van enkele grote geheimen en dat er van die huurlingen uit het Spaans legioen ook in Bolivia terecht gekomen zijn.

En ergens vermoed ik dat Lekeu, Van Vinck en Latinus meer weten over de aanslag op Franse doelen in Brussel en wat erna komt.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Adnan Khashoggi

Er is aanvullend in '78 die grote cocaïnezaak (waar Beijer op werkte), via Khashoggi komt men zo in wat later de Iran-Contra affaire genoemd wordt maar die veel vroeger gestart is in Bolivia waar Barbie en de Italiaanse fascisten een sleutelfiguur zijn. De falangisten zijn in zuid-Amerika ook goed vertegenwoordigd. Dekaise zat met zijn activiteiten juist op een plaats waar beide samenkwamen. De loopjongen die de cheque in Parijs ging halen was dit niet een WNP lid?

Het lijkt allemaal zo uit een film gegrepen, maar er loopt vanuit die bovenbouw een spoor naar De Pomp, en Baugniet is de link tussen De Pomp en de internationale Italiaanse fascisten. Tevens kwam North (Iran-Contra) begin jaren tachtig in Oostende op bezoek, Oostende heeft een sterke link met Zweden via Rossair en aanverwanten.

Voor wat Waver betreft, zijn er inderdaad duidelijke sporen naar wapen- en drugshandel. De betrokkenheid van Baugniet en Vandeuren in dit dossier staat wat mij beftreft vast. Nitelet werkte ook samen met andere bendes uit Denemarken en Frankrijk.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Adnan Khashoggi

De meest decadente wapenhandelaar aller tijden is niet meer: “Voor hem waren er geen limieten”

“Voor hem waren er geen wetten, geen limieten en geen grenzen”, zei een vriend van Adnan Khashoggi ooit. Het zegt alles over de wapenhandelaar met de extreem extravagante en decadente levenswijze, die dinsdag op 82-jarige leeftijd overleed. Het einde van een leven vol excessen.

Zijn jeugd is wellicht het enige aan het levensverhaal van Adnan Khashoggi dat een beetje doorsnee lijkt. Op 25 juli 1935 ziet hij het levenslicht in de heilige stad Mekka als een van de zes kinderen van de lijfarts van koning Abdel Aziz Al Saud. Zijn vader was van Turkse afkomst, maar had zijn leven opgebouwd in Saoedi-Arabië.

De jonge Khashoggi kent een zorgeloze jeugd en studeert aan Victoria College in Alexandrië - Egypte - waar heel wat leden van de oosterse elite hun toevlucht zoeken. Maar hij ziet het internationaler en gaat daarna nog wat studeren aan Chico State College in Californië. Niets zou nog hetzelfde zijn.

Want wanneer Khahoggi in Californië toekomt, is hij 20 jaar. Amper een jaar later is de eerste deal van de jonge zakenman een feit. Hij verkoopt vrachtwagens aan Egypte voor een bedrag van 3 miljoen dollar. Zijn commissie? 150.000 dollar. Hij vertrekt meteen uit de VS. Zijn diploma zou hij nooit halen. Niet nodig.

Liefdesleven

Zijn liefdesleven is een van de redenen waarom je bij Khashoggi niet van een normaal leven kan spreken. In 1961 trouwt hij met de 20-jarige Engelse Sandra Daly. Omdat ze in Saoedi-Arabië wonen, verandert ze haar naam naar Soraya. Vier zonen en een dochter - Nabila - krijgen ze samen, tot ze in 1974 beslissen om te scheiden. Vanwege zijn op dat moment al immense rijkdom - waarover straks meer - moet hij een astronomisch bedrag betalen aan Soraya: 875 miljoen dollar. Een groter bedrag heeft nooit iemand gekregen bij een scheiding.

Er volgde nog een tweede vrouw, de Italiaanse Laura Biancolini. Haar leerde hij kennen toen ze amper 17 jaar was. Ze bekeerde zich tot de Islam, nam een nieuwe naam - Lamia - aan en ze beviel van een zoon Ali. Na die scheiding was er ook nog de Iraanse Shahpari Azam Zangananeh. En ontelbare liefjes natuurlijk.

Zakenman

Al vroeg wordt duidelijk dat Khashoggi geen bedrijfsleider is en dat hij aan één bezigheid niet genoeg heeft. Neen, de Arabier is goed in deals sluiten en in het opstrijken van grote commissies. Dus springt hij van de ene kans naar de andere en wordt hij in geen tijd stinkend rijk.

Omdat hij via zijn vader al heel wat belangrijke mensen heeft leren kennen in Saoedi-Arabië, weet hij bij wie hij moet zijn om mee te mogen spelen met de grote jongens. Zo werkt hij zich op tot de man die alle wapendeals, in de jaren 70 en 80 erg winstgevend, sluit. Hij werkt voor Northrop, Lockhead, Grumman, Chrysler, Fiat, Rolls-Royce en nog veel meer.

“Hij kon je met zijn charme telkens weer overtuigen, zelfs als je heel zeker wist wat je wilde doen”, zei Alain Cavro, een architect die ooit voor hem werkte. “Daarna zeiden mensen altijd dat hij zo lief was voor hen. Ze voelden zich gevleid en werden bijna verliefd op hem.”

Rijkdom

Het levert hem een gigantisch fortuin op. Op het hoogtepunt van zijn rijkdom bezit hij meer dan twaalf landgoeden, waaronder enkele in Europa en het Midden-Oosten, een gigantische ranch in Kenia en een peperduur appartementsgebouw met twee verdiepingen in Manhattan.

In een biografie wordt hij de rijkste man ter wereld genoemd, maar dat is hij nooit geweest. Al had hij in de jaren 80 wel een vermogen dat vlot boven de 40 miljard dollar ging. Om zijn levensstijl te onderhouden, geeft hij 250.000 dollar per dag uit. Volgens een artikel leefde hij in een ongeziene luxe waar zelfs de rijkste mensen amper van durven dromen.

Wat Khashoggi op het hoogtepunt van zijn rijkdom ook bezat, was het grootste jacht ter wereld, de 86 meter lange Nabila. Het schip komt voor de James Bond-film Never Say Never Again, maar de Arabier doet het van de hand wanneer hij later in zijn leven in financiële moeilijkheden belandt. De Sultan van Brunei koopt het en die verkoopt het op zijn beurt aan Donald Trump, de huidige Amerikaanse president, voor 29 miljoen dollar.

Feestjes

Maar niets typeerde Khashoggi meer dan de feestjes die hij gaf. Hij zag zichzelf graag als een filantroop en nodigde een pak mensen uit om te feesten op zijn landgoed aan de zee in Marbella, Spanje. Vaak waren daar internationale sterren bij, heel wat dames van plezier en uiteraard extreme hoeveelheden alcohol en drugs.

Op zijn 50ste verjaardag nodigde hij bijvoorbeeld 400 mensen uit voor een extreem decadent diner, waarop hij zelf zat te eten tussen Brooke Shields en prinses Gloria von Thurn und Taxis en waarop Shirley Bassey Happy Birthday voor hem kwam zingen. De festiviteiten duurden vijf dagen.

Opspraak

Maar er was ook een keerzijde aan de medaille. Khashoggi kwam geregeld in opspraak, bijvoorbeeld omdat hij betrokken was bij de omstreden wapendeal van Ronald Reagan met Iran. Die wilde in alle stilte wapens leveren aan het land in ruil voor de vrijlating van Iraanse gijzelaars.

Dat en de vele verdachte deals die hij sloot, brachten Khashoggi in 1987 op de cover van Time Magazine. “Obscure wapenhandelaar: liederlijk leven en opmerkelijke deals”, stond erbij als titel.

De Arabier werd ook meermaals verdacht van het aannemen van smeergeld en het binnenhalen van illegale commissies. Zo belandde hij in 1988 in een Zwitserse cel. Na amper drie maanden was hij er alweer weg. En dan was er nog 1990, het jaar waarin hij in opspraak kwam door de louche zaakjes die hij regelde voor Imelda Marcos. Fraude en valsheid in geschrifte luiden de beschuldigingen. Opnieuw kwam hij er op de rechtbank zonder straf van af.

De controverse zou langzaam maar zeker het einde betekenen van de carrière van Khashoggi. Meer en meer hooggeplaatsten schuiven hem opzij en willen niet langer met hem te maken hebben. Door alle heisa rond zijn persoon gaat het ook met zijn gezondheid zienderogen achteruit. “Hij heeft moeite om te stappen en kan nauwelijks uit zijn rolstoel komen”, schrijft een journalist over hem in 2009. “Er zit iemand heel de dag bij hem om de telefoon op te nemen en zijn afspraken te regelen. Op zijn borstkas zie je duidelijk het litteken na een openhartoperatie boven zijn hemd uitkomen.”

“Wat heb ik verkeerd gedaan? Niets. Ik heb onethisch gehandeld om ethische redenen”, zou hij in zijn laatste interview zeggen.

Daarna leeft hij veel meer teruggetrokken en krijgt hij Parkinson, een ziekte die op 6 juni 2017 ook zijn einde zou betekenen. “Hij was omringd door zijn gezin, zijn kinderen en zijn kleinkinderen toen hij overleed”, laat de familie weten in een mededeling. Hij is heengegaan met de elegantie, sterkte en waardigheid die hem heel zijn leven gekenmerkt heeft.”

Bron: Het Nieuwsblad | 8 Juni 2017