Re: Christiaan Bonkoffsky
Er is de laatste tijd al heel veel gezegd en geschreven over Christiaan Bonkoffsky. Al die artikels kan je hier lezen » Nieuws
Tijd om al die elementen eens op een rijtje te zetten:
Persoonlijk
Geboren op 4 april 1954 en overleden op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd in Aalst. Hij werd door zijn toenmalige huisgenoot dood aangetroffen, hij was gevallen. Hij werd gecremeerd op 20 mei 2015.
Hij was ongeveer 1m90 groot.
Hij was in jaren 60 en 70 bij scouts in Dendermonde en op school volgde hij de richting Handel.
Hij was zeer sportief en had drie zwarte gordels in diverse oosterse gevechtssporten zoals karate.
Hij had een caravan in Cerfontaine (bos van Revleumont, Avenue des Hêtres 41» Google Maps. Hij kocht het op 27 december 2001. Hij betaalde 300.000 frank. Kort na de aankoop stak iemand de caravan in brand. Hij verving de caravan door een andere.
In verschillende media duiken afwijkende initialen op van de man. Hij schreef zijn voornaam doorgaans zelf met een K.
Hij was sinds 1979 als ondervoorzitter actief bij de Tijlvrienden, een carnavalsgroep uit Dendermonde. Dat was ook de periode net na zijn vertrek bij de speciale eenheden, de groep Diane.
Toen de Tijlvrienden er de brui aan gaven, zocht hij geen aansluiting meer bij een andere vereniging. ‘Hij kon een hele avond alleen aan de toog zitten’, vertelt een kennis. ‘Chris werd ook een stevige drinker die vaak in gedachten verzonken was.’
Het grootste deel van zijn leven was hij vrijgezel. Tussen 1993 en 1999 was hij getrouwd met een Nederlandse. Daarna had hij nog vier jaar een relatie, maar toen die op de klippen liep, bleef hij alleen.
Hij ontfermde zich over een Mechelse herder die zijn collega’s naar het asiel wilden brengen, maar had verder weinig sociaal contact.
Hij had het weleens over het vreemdelingenlegioen, of een buitenlands avontuur, maar zijn carrière beëindigde hij bij de politie van Aalst.
Over zijn bril verklaarde zijn broer het volgende: "Dan die bril op de robotfoto, die hij al droeg sinds zijn achttiende, altijd datzelfde model." Over die bril moeten we wel volgende nuance maken: Anderzijds was dat montuur in die jaren erg in de mode en bovendien konden rijkswachters toen gebruikmaken van de diensten van het militaire hospitaal, inclusief een gratis bril. Dat verklaart waarom tal van rijkswachters in die periode met hetzelfde montuur rondliepen.
Hij rookte blauwe Gauloises filter en stond altijd al bekend als een "stevig drinker".
Hij blijft tot zijn 35e bij zijn ouders wonen en gaat pas in 1990 alleen wonen.
Op 30 december 1993 huwt hij Denise, een Nederlandse. Het huwelijk loopt al na twee maanden spaak.
Kort daarna verhuist hij naar Aalst, een rijtjeshuis in de Langestraat (» Google Maps). Hij begint een relatie met N.
Na zijn pensioen ging het snel bergaf met hem, hij begint meer te drinken.
Vijf jaar voor zijn dood had hij een jongen als een soort pleegzoon uit de marginaliteit gehaald en dankzij hem een koksopleiding was gaan volgen.
Volgens zijn broer was hij een eenzaat die moeite had met het leven.
Volgens zijn familie nooit extreemrechtse sympathieën gehad.
Hij is lid geweest van een practical shooting club.
Verslaving
Hij was op het einde van zijn leven alcoholverslaafd.
Op het einde van zijn leven woog hij nog maar 48 kilo. "Chris lag alleen nog in zijn zetel. Hij was een schim van wie hij geweest was", vertelt zijn broer. "Hij heeft zich letterlijk dood gedronken en ik denk dat het zijn bedoeling was."
De laatste twee jaar van zijn leven heeft zijn broer hem verzorgd in zijn huis in Aalst. Om de twee dagen ging hij bij hem langs. "Hij lag daar in zijn zetel te wachten op zijn dood."
Volgens de broer leed de ex-rijkswachter niet aan waanbeelden en was hij nog altijd helder.
Zijn broer: "Hij heeft zich dood gedronken, en ik denk dat hij dat wou omdat hij er niet meer mee kon leven. Vroeger dronk hij weleens een Leffe met zijn collega’s. Nu werd het porto, dan Martini en uiteindelijk stond hij op en begon hij meteen wodka te drinken. De laatste twee jaren waren heel intens. Om de twee dagen ging ik na mijn werk boodschappen voor hem doen. Ik kookte, op het laatst moest ik hem zelfs in bad steken."
Bekentenis
Bonkoffsky heeft in de weken voor zijn dood een gesprek gehad met zijn broer. Dat gesprek gebeurde dus niet op zijn sterfbed, de man overleed overigens in alle eenzaamheid, wel in de periode voorafgaand aan zijn dood.
Zijn broer verklaart over zijn bekentenis: 'Twee weken voor zijn dood keek hij me aan vanuit zijn zetel en zei: “Broer, ik moet u iets zeggen, ik was bij de Bende van Nijvel. Ik heb de kans niet gekregen om hem nog meer te vragen. Maar de manier waarop hij het zei, was voor mij genoeg om er zeker van te zijn dat hij de waarheid heeft gesproken, besefte ik achteraf. Er vielen ook enkele puzzelstukken samen. Ik herinnerde mij dat hij thuis ooit voor de tv commentaar had gegeven bij een zoveelste zoektocht naar wapens en auto’s van de Bende. Ze gaan die wapens en die Golf GTI’s nooit vinden, zei hij toen. Alsof hij het wist.’
Zijn broer: "Op een dag is hij gevallen. Het is toen gebeurd, een paar dagen of zo voor zijn dood. Hij was nuchter en helder die avond. Hij zei: ‘Ik was bij de Bende van Nijvel.’ Hij wou het kwijt, en ik denk dat hij wel voelde dat hij het niet lang meer ging trekken. Ik heb hem nadien geen uitleg meer kunnen vragen, hij was dood. Toch bleef ik het besef nog bevechten. Hij heeft me geen details gegeven, ik heb ook niet doorgevraagd.”
Hij bekende niet dat hij ‘De Reus’ was, die conclusie trok zijn broer achteraf zelf. “Hij heeft me niet gezegd wat hij gedaan heeft, maar hij heeft wel hints gegeven over wat er gebeurd is”
Het was niet de broer die met de sterfbedbiecht van C.B. naar de speurders is gegaan.
In maart van dit jaar wordt de broer in Dendermonde ondervraagd door speurders uit Charleroi. Hij kreeg robotfoto 19 voor zich uitgespreid. “Daar besefte ik: ik kan hier niet meer van tussen”, zegt de broer in een uitgebreid gesprek met De Morgen.
Bonkoffsky, die nooit bepaald de reputatie had een grote prater te zijn, heeft geen enkele indicatie gegeven op welke manier hij dan wel betrokken was, bij welke feiten, op welk moment, in opdracht van wie, geïnspireerd door wie of wat… niets van dat alles.
Rijkswacht - Groep Diane
Hij sluit zich in 1972 aan bij de rijkswacht.
Hij trad in 1977 toe tot de Groep Diane en daar is hij gebleven tot 1979.
Hij had bij de Groep Diane de reputatie van durfal, de kerel die elke deur intrapte zonder zich al te veel zorgen te maken over wat erachter zat. Nu nog wordt er bij de speciale eenheden over hem gesproken.
Volgens zijn broer heeft zijn werk bij de Groep Diane hem veranderd: "Dat heeft Chris helemaal veranderd. Hij werd veel harder. Voordien bracht hij vaak bloemen mee voor onze moeder, maar dat deed hij toen niet meer. Hij werd ook teruggetrokkener en introverter. Ik had het gevoel dat hij gemanipuleerd werd."
Hij bleef nadien erg trots op zijn ex-lidmaatschap van de groep Diane. Ondanks het schietincident kreeg hij later, als eerbetoon, wel een horloge van het Speciaal Interventie-Eskadron en dat is hij al die jaren trots blijven dragen. De man pakte later ten aanzien van collega’s ook graag uit met zijn ex-lidmaatschap van de elitetroepen.
Uit de Groep Diane
Hij werd bij de groep Diane aan de deur gezet door een schietincident. Dat ontslag frustreerde hem sterk, temeer omdat hij het gevoelen had dat hij bij dat schietincident ‘erin was geluisd’. Hij voelde zich gekrenkt in zijn beroepseer en het feit dat zijn vader ook een beroepsmilitair was gespecialiseerd in het herstellen van wapens, maakte dat dat extra gevoelig lag.
‘Zijn wapen is per ongeluk afgegaan, ergens in Zaventem. De juiste omstandigheden kennen we niet. Maar de kogel moet in een kast zijn terechtgekomen’, zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van B. ‘Dat is toch wat Chris altijd aan zijn broer heeft verteld. Na dat incident is Chris uit de Groep Diane gezet. Hij heeft altijd volgehouden dat hij toen geflikt is. Dat iemand met zijn wapen had geknoeid. Hij was daar heel verbitterd over.’
Zeker is dat B. na zijn verwijdering uit Diane onmiddellijk zwaar begon te drinken. Volgens sommige bronnen uit het onderzoek bestaat de kans dat B. daarna ook toenadering heeft gezocht tot enkele andere gefrustreerde ex-rijkswachters.
Tegenover Marc en Mario Van Damma zou Christian Bonkoffsky gezegd hebben dat hij twee keer in de fout ging en pas na die tweede misstap gedegradeerd werd. Hij biechtte aan Mario op dat hij geschorst werd na een incident in Brussel. “Toen er tumult ontstond bij een dancing, werden ook de leden van de groep Diane opgeroepen. Chris was daar toen ook bij. Op een bepaald moment raakten de gemoederen er zo verhit tussen Chris en de portier van die zaak dat Chris plots zijn revolver uit zijn holster nam en die tegen het hoofd van die man zette.” Maar daar bleek de rijkswachtleiding niet mee opgezet. “Chris vertelde me dat die actie hem zijn job gekost heeft. Te impulsief, niet koelbloedig genoeg en te gevaarlijk want zijn wapen getrokken op een moment dat het niet nodig was in de buurt van gewone burgers.” Meer details zijn de broers nooit te weten gekomen. “Het is evenwel geen verrassing dat Chris zoiets deed. Hij was later ook nog zo’n zenuwachtige kerel. Altijd direct klaar in aanvalshouding als je hem wakker maakte als hij in slaap gevallen was aan de toog bijvoorbeeld.” Kan dat tweede incident geen verzinsel zijn? “Natuurlijk had Chris een spectaculairder verhaal kunnen verzinnen om zijn fouten in Zaventem toe te dekken”, klinkt het. “Maar zo zat hij niet in elkaar. Chris was begin jaren tachtig geen grote prater. Eerder een stil, teruggetrokken iemand. Volgens ons moet die tweede fout ook terug te vinden zijn in een rapport van de rijkswacht. Tenzij het onder de mat geveegd is."
Rijkswacht Dendermonde/Aalst
In 1981 wordt hij uit de Groep Diane gezet.
Hij wordt overgeplaatst naar de rijkswachtbrigade van Dendermonde en later naar Aalst.
Hij blijft eerste wachtmeester en maakt op geen enkel moment promotie.
Hij doet in Aalst vaak patrouilles.
Zijn bijnaam onder collega’s is 'Bonno'.
Politie Aalst
Samen met zo’n 50 andere oud-rijkswachters ging Chris B. in 2001 aan de slag bij de politie van Aalst, na de politiehervorming.
Bij de politiezone Aalst deed hij regulier politiewerk, zoals de nummers van de marktkramers controleren.
Hij werkte er tot 2010, dan gaat hij op pensioen.
Marc Van Damme
Marc Van Damma was een jeugdvriend van Bonkoffsky.
Beiden waren in de jaren 70 en 80 lid van de carnavalsvereniging Tijlvrienden in het café van de ouders van Van Damme op de Grote Markt in Dendermonde. Van Damme gold in die tijd als zijn beste vriend.
Ze gingen samen naar bordelen in de Aarschotstraat in Brussel.
Ze zijn elkaar in 1983 wat uit het oog verloren.
Eind jaren 80 voelde Van Damme aan dat er mogelijke linken waren tussen ‘De Reus’ die hij kende en de Bende van Nijvel. Zijn kennis paste helemaal in het profiel. Op dat moment was het contact tussen hen al enkele jaren verwaterd.
Het viel hem op dat de man soms opvallende uitspraken deed. “Er zou een staatsgreep moeten komen en de macht zou terug aan ons moeten zijn”, zo beweerde hij onder meer. “Hij was extreemrechts en was nogal militaristisch ingesteld”, getuigt Van Damme, “maar op die jonge leeftijd sta je daar niet bij stil.” Pas later trok Van Damme er conclusies uit.
Hij heeft hem direct herkend op de eerste serie robotfoto’s van eind 1998 en heeft onmiddellijk gebeld naar de speurders. Hij heeft daarna ook alle banden met hem verbroken.
Nadat hij contact had opgenomen werd Marc Van Damma naar eigen zeggen geschaduwd: “De volgende dag stond er een donkere anonieme auto in mijn straat. Ik woon in een doodlopende straat, en die auto stond daar een week lang elke dag. Met twee mannen in en het lichtje binnenin aan. Ik ervoer dat als bedreigend en besloot niet meer in dit potje te roeren. Ik heb er met niemand meer over gesproken.”
In 2016 sprak hij met de broer van Bonkoffsky die hem bevestigde wat hij al die jaren vermoedde. Daarop nam Van Damme contact op met slachtoffer David Van de Steen en vertelde hem wat hij wist over ‘De Reus’.
Marc Van Damme sprak op 9 november 2016 tijdens een Bende-herdenking in Aalst overlevende David Van de Steen aan, nu hij had gehoord dat Bonkoffsky was overleden.
Getuigenis 'Python’
Hij omschrijft Bonkoffsky als een ongelooflijke praatjesmaker. Een slungel met een grote mond die deed alsof hij van alles goed op de hoogte was, maar vooral gebakken lucht verkocht.
Volgens 'Python' blonk hij niet uit tijdens de schietoefeningen. "Ik kon redelijk goed overweg met een uzi-machinepistool en een GP 9 mm en lag vaak op de daken tijdens gijzelingen. Toch deed Chris alsof hij er meer van wist."
Nog volgens 'Python': "Ook die zwarte gordels in gevechtsporten die hij zogezegd bezat? Veel geblaat."
Getuigenis ex-vrouw
In 1991 leren Vandyck en de wat oudere Chris B. elkaar kennen in café De Witte Hond in Dendermonde.
Meermaals, zegt ze, moest ze hem ’s nachts gaan ophalen, ergens dronken uit de kantine van de Aalsterse politiebrigade gesukkeld. ‘Samen met zijn maten van de rijkswacht dronk hij daar goedkope whisky. Chris was toen al alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan.’
Denise herinnert zich zijn fascinatie voor gevechtsport. ‘Judo, karate en jiujitsu, daar was hij maniakaal mee bezig geweest.’
‘Hij verkocht geregeld racistische praat. Chris moest niets weten van buitenlanders’, zegt ze. ‘Hij sprak altijd in denigrerende bewoordingen over Afrikanen. Alles moest Diets zijn. Vreemd, gezien zijn Poolse roots en mijn “buitenlandse” afkomst.’
Amper drie maanden na hun huwelijk zette ze de rijkswachter in het voorjaar van 1993 aan de deur. ‘Hij had sporadisch goede momenten, maar was een vat vol frustratie. Iemand die niet graag over zijn verleden praatte. Al zei hij ook soms dat hij fier was op zijn tijd bij de Groep Diane.’
Onderzoek
Zijn naam dook in 1999 al op in het Bende van Nijvel-dossier na het verschijnen van een aantal robotfoto’s. Nadat Marc Van Damme - een jeugdvriend - zijn tip had doorgegeven, gebeurde er een eerste onderzoek naar Christian Bonkoffsky:
Hij ontkende iets met de Bende te maken te hebben.
Hij stond vrijwillig speeksel af en liet zijn vingerafdrukken nemen.
Bonkoffsky stond er, hoewel hij opgroeide in Dendermonde, tijdens zijn ontmoeting bij het CWB op dat zijn zaak in het Frans zou worden behandeld. Zo staat het in het verslag van de speekselafname.
Hij werd toen nooit ondervraagd over zijn tijdsgebruik ten tijde van de Bende van Nijvel, en ook niet achteraf.
Ook bij een nieuwe genetische analyse werd dit jaar geen overeenkomst gevonden.
Onderzoek 2017
22 februari 2017: Op 22 februari is bij het gerecht een pv opgesteld waarin staat dat slachtoffer David Van de Steen gecontacteerd was door een persoon die hem inlichtte over de broer van ex-rijkswachter C.B. Die had volgens zijn broer op zijn sterfbed in 2015 duidelijk gemaakt dat hij deel uitmaakte van de Bende van Nijvel.
24 februari 2017: De persoon die David Van de Steen inlichtte over de bekentenis van de rijkswachter aan zijn broer, wordt verhoord. Het gaat om Marc Van Damme.
28 februari 2017: De broer van de overleden ex-rijkswachter C.B. wordt verhoord. Aan de speurders bevestigde hij dat zijn broer duidelijk heeft gemaakt dat hij heeft deelgenomen aan de feiten van de Bende van Nijvel en dat de Groep Diane betrokken was.
6 maart 2017: De voormalige vriendin van C.B. wordt verhoord. Zij zegt aan de speurders dat B. nooit tegen haar over zijn deelname aan de Bende van Nijvel heeft gesproken. In november 2016 vertelt de broer van de ex-rijkswachter wel over de bekentenis aan de ex-vriendin. Ondertussen hebben de speurders in het lijvige dossier van de Bende van Nijvel een spoor van C.B. teruggevonden dat dateert van na de robotfoto’s van 1997. Marc Van Damme herkent B. dan al.
15 maart 2017: Het personeelsdossier van C.B. wordt opgevraagd. Daaruit blijkt dat hij op 26 september 1985, een dag voor de dubbele overval van Overijse en Eigenbrakel waarbij acht doden vallen, vrijgesteld van dienst wordt bij de rijkswachtbrigade van Aalst wegens blessure aan de voet.
13 april 2017: De broer van ex-rijkswachter C.B. wordt opnieuw verhoord en blijft bij zijn eerste verklaring.
Mei 2017: Ook bij het derde verhoor bevestigt de broer van de ex-rijkswachter de deelname van C.B. aan de Bende van Nijvel. De Valkeneer: "In februari is een jeugdvriend van Chris B., via David Van de Steen en Eddy Vos, de ex-onderzoeksleider van de cel-Bende van Nijvel, naar ons gekomen. Pas daarna werd het bevestigd door de broer van Chris B. En dan nog maar mondjesmaat. Hij geloofde eerst zelf niet echt wat zijn broer hem een paar weken voor zijn dood in mei 2015 had verteld. Pas toen we in mei van dit jaar de derde keer bij hem langsgingen, besefte de broer dat Chris B. de waarheid kon hebben gezegd. Dat hij lid van de Bende van Nijvel was geweest."
12 juni 2017: Het medische dossier van B. wordt in beslag genomen, waaruit blijkt dat hij op 26 september 1985 een ongeval had en op 11 oktober 1985 een breuk opliep.
Ook de computer van C.B. is dit jaar onderzocht. “Tijdens zijn levensjaren had de rijkswachter samengewoond met een man die zijn computer overkreeg na zijn overlijden. Die computer is in beslag genomen en doorzocht, maar er is geen enkel nuttig document op teruggevonden.”
Het gerecht heeft bovendien vrienden en ex-collega’s van C.B. geïdentificeerd en ondervraagd en werd een caravan doorzocht die zijn vriendin voor hem kocht, zonder een spoor terug te vinden.
Een sporenonderzoek in de leegstaande woning gebeurde nog niet. Omwonenden, familie en de huisbaas bevestigden gisteren dat sinds de dood van Christiaan B. geen énkele onderzoeker de woonst in Aalst heeft betreden. Nochtans zat de naam van de ex-rijkswachter al 20 jaar in het dossier van de Bende van Nijvel. Buren zeggen wel dat de stadsdiensten na het overlijden een hoop rommel hebben afgevoerd naar het containerpark. “Een mens zou toch denken dat de politie eerst alles grondig controleert”, klinkt het.
Volgens de advocaat van de familie is er na het overlijden van Bonkoffsky ook geld van zijn rekening gehaald door onbekenden. “Ook daar stelt de familie zich ernstige vragen bij. Of dit mee wordt onderzocht, is niet duidelijk.”
Elementen die hem linken aan de Bende van Nijvel
Hij zou gezegd hebben dat hij iets te maken had met de bende en dat ook de groep Diane er iets mee te maken had. Dat zijn even onthullende als vage uitspraken.
Uit het personeelsdossier van B. blijkt dat hij op 26 september 1985 zijn voet verzwikte bij een oefening. Om die medische reden kreeg hij ongeveer twee maanden verlof. Die verlofperiode valt samen met de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse. Uit het medisch dossier van B. blijkt daarnaast ook nog dat hij een breuk had gehad op 11 oktober 1985.
In Eigenbrakel beschreven getuigen dat er een man was die Frans sprak met een Vlaams accent. Een andere getuige beschreef een hinkende man.
Minister van Justitie Koen Geens merkt ook op dat Bonkoffsky volgens zijn broer perfect Franstalig was.
Robotfoto nr. 19 van ‘De Reus’ werd gemaakt na Overijse.
Hij vertoont grote gelijkenissen met robotfoto nummer 19: “Dat is mijn broer. Ik herken zijn bril en fysionomie. Ik heb mijn broer ook jaren gekend natuurlijk."
Zijn Broer verklaart dat Bouhouche, Beijer en een zekere 'Python' van de groep Dyane bij hem thuis kwamen.