Re: Michel Piro

Ben wrote:

In Antwerpen verkopen ze blijkbaar nergens Het Belang van Limburg dus heb het artikel niet kunnen lezen.

Had de Bende van Nijvel al eerder ontmaskerd en gevat kunnen worden? Hadden tal van mensenlevens gespaard kunnen worden? Voor Jean-Pierre Adam, ex-lid van de BOB van Marche-en-Famenne en in die functie gedetacheerd naar de onderzoekscel Neufchâteau, is dit geen vraag maar een wetenschap. Voor hem zijn het geen uiterst rechtse sympathieën, geen behoefte om de staat te destabiliseren en allerminst de voorbereiding van een staatsgreep. De resultaten van zijn onderzoek wijzen in de simpele richting van een bende psychopathische criminelen die niets ontziend enkel uit zijn op materieel gewin.

Julie en Melissa

Drie maanden na het losbarsten van de zaak-Dutroux, werd de belangstelling van de onderzoekscel Neufchâteau gewekt door een moord die in de nacht van 4 op 5 december 1996 op een parking langs de A54 Charleroi-Brussel gepleegd werd. Een zekere Michel Piro werd koelbloedig doodgeschoten. Enkele weken voor zijn dood had hij luidkeels verkondigd aan iedereen die het wilde horen dat hij een boekje zou opendoen over de zaak Julie en Melissa. Met de familie Lejeune had hij een paar dagen voor zijn overlijden nog afspraken gemaakt over een benefietavond die hij in zijn restaurant in de buurt van Charleroi zou organiseren en waarvan de opbrengst naar de vzw Julie & Melissa zou gaan. Tijdens die bewuste avond zou hij een en ander onthullen.

Broer

De twee vermeende uitvoerders van de moord belandden in Frankrijk in de cel. Ze verschenen voor het hof van assisen van Charleville-Mézière, maar ze werden vrijgesproken. “Omdat Piro onthullingen had aangekondigd in de zaak-Dutroux, kregen wij aandacht voor de beide Franse verdachten, voornamelijk voor Thierry Sliman,” legt Jean-Pierre Adam uit. “De vraag was immers gerezen of Piro wegens zijn aangekondigde onthullingen geliquideerd was. Al snel bleek uit ons onderzoek dat deze Thierry Sliman in de jaren 80 samen met zijn broer Xavier een hele reeks uiterst gewelddadige feiten had gepleegd in Frankrijk.”

Adam trok voor meer informatie naar zijn Franse collega’s: “In mijn aanwezigheid haalden zij de dossiers van de broers Sliman uit de archieven. Wij vonden een Belgisch opsporingsbericht van 4 oktober 1982 over de overval op een wapenhandel in Waver op 30 september 1982 met daarbij gevoegd een robotfoto. Bij het opsporingsbericht bevond zich ook de foto van Xavier Sliman.” Die overval op de wapenhandel van Daniel Dekaise wordt tot op vandaag toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

Uit het Franse dossier bleek verder dat de broers Sliman samen met hun mededaders in Frankrijk verdacht werden van ettelijke hold-ups. “De commandant in Charleville deelde ons onomwonden mee dat Thierry Sliman als meedogenloze killer te boek stond. Hij beweerde dat Sliman iemand kon doden alsof hij een appel at. Zo eenvoudig. Thierry Sliman werd destijds in Frankrijk gezocht in meerdere moordzaken, maar het was hem tot dan toe altijd gelukt, door de mazen van het net te glippen.”

Uit de Franse dossiers bleek dat de broers Sliman in de jaren tachtig opereerden in een min of meer vaste ploeg van zes criminelen, onder wie een zekere Pierre M. “Het ligt voor de hand dat we met de info die we tot dan toe hadden vergaard een vergelijking gingen maken met de robotfoto’s van de vermeende daders van de Bende van Nijvel. De overval in Waver, waarbij een politieagent om het leven kwam en waarbij tal van dure wapens gestolen waren, staat bij ons bekend als derde wapenfeit van de Bende.”

Gelijkenis

Bij het vergelijken van de tekeningen op de bekende gele affiche met de foto’s van de broers Sliman en hun entourage, waren de speurders toch wel enigszins verrast: tekening nummer 18 op de affiche lijkt sprekend op de foto die in 1982 van de vermoorde Michel Piro werd gemaakt. Tekening nummer 4 toont dan weer ontzettend veel gelijkenis met de foto van Pierre M., één van de trawanten van de gebroeders Sliman.

“Maar dat is nog niet alles”, gaat Jean-Pierre Adam verder. “Als we een chronologie maken van de 21 feiten die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel, stellen we vast dat de eerste reeks gepleegd werd tussen 13 maart 1982 en 1 december 1983. Daarna gebeurt er 21 maanden niets. Laat het nu toevallig zo zijn dat de broers Sliman in die periode weer eens achter de tralies belandden: Xavier op 19 maart 1984 en Thierry op 30 september van datzelfde jaar.

Brein van de Bende

De tweede reeks misdrijven begon met de diefstal van een Volkswagen Golf GTI in Erps-Kwerps op 22 september 1985 en deze reeks eindigde met de zeer gewelddadige raid op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij acht dodelijke slachtoffers te betreuren vielen. Deze overval zou de laatste zijn die aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven. De reden lijkt duidelijk: tussen begin 1986 en eind 1990 belandde Thierry Sliman zeven keer in de gevangenis. Jean-Pierre: “Thierry Sliman werd door de Franse collega’s niet enkel gezien als een meedogenloze killer, maar ook als het brein van de bende. Als hij niet beschikbaar was, gebeurde er niets.”

Ook wil Jean-Pierre Adam iets kwijt over de buit die de Bende van Nijvel maakte. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, was die aanzienlijk. Er werden onder meer vier auto’s, 26 dure wapens, een partij juwelen en een totaal van 5.425.341 oude Belgische frank (134.490 euro) buit gemaakt.

Nihoul en Weinstein

“Natuurlijk staat geen enkele buit in verhouding tot de mensenlevens die verloren gingen bij deze gruwelijke aanvallen. De brutaliteit waarmee deze gangsters te werk gingen is nauwelijks voor te stellen, maar in mijn ogen pleegden ze deze feiten wel degelijk voor het materiële voordeel.”

Of Michel Piro nu vermoord werd omdat hij onthullingen zou doen die te maken hadden met de Bende van Nijvel of met de zaak-Dutroux, zullen we nooit weten. Feit is dat Michel Nihoul en Bernard Weinstein (de handlangers van Dutroux) vaste klanten van hem waren en dat hij Thierry Sliman, die ook wekelijks in zijn etablissementen kwam, al kende van in 1982.

Pittig detail nog: uit stukken die onze redactie kon inkijken, blijkt dat Thierry Sliman in de lente van 1996 samen met een kompaan twee bars opende; één in Libin en een andere in Bertrix, het stadje waar Laetitia Delhez enkele maanden later door Dutroux zou worden ontvoerd.

De bars van Sliman kwamen zowat onmiddellijk in het vizier van justitie. Dat resulteerde in een onderzoek door onderzoeksrechter Connerotte naar drugs en prostitutie. Van zodra Dutroux gearresteerd werd op 13 augustus 1996, sloten de clubs en verdwenen Sliman en zijn kompaan met de noorderzon.

Bron: Het Belang van Limburg | 16 december 2017

Re: Michel Piro

Zo, hier val ik stil van, zijn de genoemde personen eerder genoemd in het dossier?

13

Re: Michel Piro

Ik kan iedereen aanraden om het interview van hem op tvlux te bekijken » YouTube

Re: Michel Piro

Niet oninteressant wat die meneer Adam hier voor onze voeten slingert. Nooit gehoord van die Slimans, maar dat wil niks zeggen. Robotfoto's zijn, wanneer ze jaren nadien worden gemaakt, nauwelijks betrouwbaar, maar hier is wel sprake van een van de vroege robotfoto's, gemaakt direct na de overal op Dekaise, die destijds aan een van de Slimans is gelinkt. Dat maakt de "identificatie" wel wat waardevoller. Van die robotfoto's op gele affiches ben ik minder enthousiast - haast elke vent kan met de juiste haarsnit weleens lichtjes op een lid van de Bende van Nijvel trekken.

Dat de speurders in Charleroi dit spoor lijken te negeren, zal wel weer liggen aan de stammenstrijd die hier al vaker een onderzoek om zeep heeft geholpen. De boerkes uit Neufchâteau werden bij de affaire-Dutroux eerst ook niet serieus genomen door hun collega's uit Charleroi, maar ze hebben ze wel opgelost. Ik meen me overigens wel te herinneren dat er in het bendedossier wel ooit sprake is geweest van sporen naar Noord-Franse gangsters. Was dat deze groep? Via Maubeuge was er in elk geval een link.

Iedereen staart zich blind op de rijkswacht, WNP en Bouhouche/Beijer, maar feit blijft dat al die pistes niks opleverden. Dat kan liggen aan slecht speurwerk of voor mijn part manipulatie, maar misschien is de waarheid gewoon dat er ook niks was. En ging het in werkelijkheid om boeven die aan de aandacht konden ontsnappen omdat ze telkens weer naar Frankrijk verdwenen. Geen idee of dit niet de zoveelste luchtbel is (we betalen speurders om dat voor ons uit te zoeken - laat ze het ook eens doen), maar een ding is zeker: de oplossing van een probleem, of dat nu een misdaad of iets anders, is vaak veel simpeler dan we denken.

Nu hopen dat de Vlaamse pers ook HBVL leest. Ik vrees ervoor. Ook Limburgers worden vaak niet serieus genomen. Ik ben er zelf een!

15

Re: Michel Piro

Dat alles veel simpeler kan zijn dan velen willen toegeven, lijkt mij heel plausibel. Na maanden lezen zegt mijn gevoel ook dat er teveel bijgesleurd is en dat al dat complotdenken enkel verwarring brengt. Na meer dan 30 jaar is er voor complotten geen enkel bewijs gevonden. Hopelijk wordt deze piste grondig onderzocht.

16

Re: Michel Piro

Hier nog een voorpublicatie uit het boek 'Dertig dode getuigen' van Douglas De Coninck:

Een week nadat Michel Piro, de koning van het nachtleven in Charleroi, in november 1996 contact opnam met de familie van de vermoorde Julie Lejeune, werd hij met twee pistoolschoten geëxecuteerd. Marc Dutroux en Michel Nihoul kwamen vaak in de bars van Piro. Hij was op zijn beurt klant in een bordeel waar iemand Julie en Mélissa opmerkte. Een complottheorie? Mogelijk. De zaak was vergeten, tot dinsdag bleek dat procureur Bourlet de zaak wil uitklaren op het proces-Dutroux.

Het is een van die telefoontjes zoals er in de nadagen van 1996 meerdere per dag binnenlopen bij het steuncomité voor Julie en Mélissa. Het aantal mensen dat een witte mars of zoiets wil organiseren is overweldigend. Daarom is Roland Lejeune aangeduid als aanspreekpunt. De neef van Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, besteedt eerst geen bijzondere aandacht aan dit telefoontje. “De uitbater van restaurant L’Arche de Noé in Nalinnes”, noteert hij op 8 november, “biedt aan om in zijn zaak een eetfestijn te houden waarvan de opbrengst naar het steuncomité zal gaan.”

Lejeune krijgt de man nog twee keer aan de lijn, de laatste keer op 28 november. “Hij zei dat hij me wilde ontmoeten”, zegt Lejeune, “en dat hij informatie had over Julie en Mélissa. Ik begreep – ik voelde dat zo toch aan – dat hij bepaalde inlichtingen had.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Michel Piro

Merovinger wrote:

Zijn we weer vertrokken voor het zoveelste rondje?

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/tu10.jpg

In het Belang van LImburg van 16 december 2017 staat onder de titel "Wat gebeurde in 1982?"

Een overzicht van de gebeurtenissen in 1982:

  • 30 september 1982: Gewapende overval op wapenhandel Dekaise in Waver. Een politieagent komt om het leven en 26 dure wapens worden gestolen.

  • 4 oktober 1982: De Belgische justitie vaardigt een opsporingsbericht uit met de robotfoto van een van de daders.

  • 7 oktober 1982: Een anonieme getuige verklaart aan de rijkswacht van Hastière dat de robotfoto de Franse gangster Xavier Sliman is. Sliman verplaatst zich in een donkerkleurige Mercedes. Hij is een werkloze wapenfanaat die ver boven zijn middelen leeft.

  • 25 oktober 1982: De rijkswacht van Hastière wint bij de collega’s van het Franse Charleville-Mézières inlichtingen in over Xavier Sliman. Die is zeer goed bekend bij de Franse justitie. Samen met zijn broer Thierry en Pierre M. pleegde hij tal van gewelddadige feiten. Zijn foto lijkt sprekend op de robotfoto in het opsporingsbericht.

  • 26 oktober 1982: De rijkswacht van Hastière legt samen met de BOB van Waver een bundel foto’s voor aan vier ooggetuigen, waaronder de wapenhandelaar zelf. Drie van de vier getuigen herkennen Xavier Sliman. Slachtoffer Daniel Dekaise herkent ook Thierry Sliman. Hij vermeldt nog dat een van de daders hinkte en dat hij zich niet van de gedachte kan ontdoen de overvaller al eens eerder gezien te hebben. Feit is dat Xavier Sliman kort voordien een operatie aan de knie had ondergaan.

  • 21 november 1982: Xavier Sliman wordt door de rijkswacht van Hastière ondervraagd. Hij is die dag toevallig in België. Hij zegt wapenhandel Dekaise te kennen van op wapenbeurzen. Dekaise, zo wist hij, was in staat om militaire wapens van het type kalasjnikov om te bouwen tot civiele wapens. Van de overval op 30 september zegt hij niets te weten.

  • 22 november 1982: De onderzoeksrechter van Nijvel tekent het proces-verbaal af voor “gezien.

Re: Michel Piro

Robotfoto 18 wordt volgens het overzichtsschema van de Cel Waals Brabant gelinkt aan de Diable Amoureux, waar na de inbraak in de Colruyt in Nijvel een schietpartij plaatsvond. Bij de inbraak in Nijvel werden zaken gestolen die dan weer interessant zijn als je een "restaurantuitbater uit Charleroi" bent. Maubeuge en mogelijk Beersel zijn nog feiten met drank en etenswaren als deel van de buit. Iemand een idee of Piro en Sliman in de vroege jaren 1980 ook al een restaurant en/of een café hadden?

19

Re: Michel Piro

En wie zou die Pierre M. dan moeten zijn?

Re: Michel Piro

coconut  wrote:

Mythomanie, erotiek en terreur zijn trefwoorden die toepasselijk waren voor de meeste Romeinse keizers. Indien ik me niet vergis hebben ook de psychiaters in hun rapport over Dutroux deze opvallende eigenschappen beschreven; theatraliteit, mythomanie, megalomanie, paranoia, hysterie, narcisme, extreme impulsiviteit. Wat hebben dus Romeinse keizers, Dutroux en de Bende van Nijvel gemeen ... mythomanie, erotiek en terreur.

Ik had jullie nochthans een hint gegeven he.

Ik kan zelf niet meer terugvinden waar ik dit een paar dagen geleden gepost heb, Ik ben heel onhandig op dit forum. Ben nog niet lang op het forum en was hier vaak op zoek naar linken tussen Dutroux en sommige feiten zogezegd toegeschreven aan de bende van Nijvel. Had dit schrijven waarschijnlijk bij hypotheses moeten zetten maar het past natuurlijk beter bij voorgaande posts.

Er is een verband met Dutroux. Niet alles wat zogezegd aan de bende toegeschreven werd is daadwerkelijk door deze bende gedaan m.a.w. de bende van Nijvel zoals wij ze kennen bestaat niet. Haal al de moorden en feiten uit de Bendeperiode terug uit elkaar. Concentreer u op slachtoffers en wat ze mogelijk wisten of waar ze getuigen van waren. Ga ook op zoek naar weggepromoveerde, ontslagen of zelfs veroordeelde onderzoekrechters, procureurs, ... enfin iedereen die te maken heeft met justitie of rijkswacht etc. en vraag u af waarom. (Herinner u in dat verband onderzoeksrechter Guy Jespers en wat hem overkomen is.)

In plaats van in bossen te zoeken of langs kanalen of weet ik veel, hadden we beter alle mogelijke bars opgelijst en uitgezocht wie daar over de vloer kwam.

Ik zal het anders stellen, van alle mogelijk verdachten in dit dossier ... is er 1 verdachte die niet in dergelijke etablissementen kwam?