Cahen behoedde ook in '81 vriend voor arrestatie
Belgisch ere-ambassadeur beschermde Russisch echtpaar dat werd opgespoord
De Belgische ere-ambassadeur Alfred Cahen (70) was niet aan zijn proefstuk toen hij in april vorig jaar Semion Mogilevitsj, een vermeend kopstuk van de Russische maffia, bescherming aanbood. In 1981 beschermde hij een machtige vriend, Felix Przedborski, die toen door de Belgische justitie internationaal werd opgespoord in het kader van een strafonderzoek van onderzoeksrechter Pierre Lambeau. De feiten werden destijds door ervaren diplomaten op Buitenlandse Zaken voldoende ernstig bevonden om de Belgische justitie te alarmeren.
In juli '81 werd zowel in België als in Duitsland een opsporings- en aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de zakenman Przedborski en diens echtgenote in een gerechtelijk dossier van bedrieglijk bankroet. Meteen was de familie Przedborski, die in Tervuren woonde, uit België gevlucht om aan een arrestatie te ontsnappen.
Op Buitenlandse Zaken werd toen, volgens de normale procedures, door de diplomaat verantwoordelijk voor de dienst paspoorten van het departement, vastgesteld dat Przedborski en de leden van zijn gezin over protectiepaspoorten beschikten. Die paspoorten zijn geen klassieke diplomatieke paspoorten maar ze geven de houder ervan wel beperkte voorrechten bij buitenlandse reizen en ze geven in elk geval aan dat de houder ervan het bijzondere vertrouwen geniet van de Belgische autoriteiten.
In de praktijk gebeurde het vaak dat ze aan vrienden uit de hogere kringen werden uitgereikt als een soort gunst. Er waren dan ook meer dan eens misbruiken omdat in het buitenland moeilijk het verschil werd opgemerkt tussen een normaal Belgisch diplomatiek paspoort, dat diplomatieke immuniteit verleent, en het protectiepaspoort, waarvan de drager helemaal geen diplomaat is.
Ambassadeur Fernand De Wilde, destijds verantwoordelijk voor het uitreiken van de paspoorten op Buitenlandse Zaken, was niet de enige die trachtte om aan die misbruiken paal en perk te stellen. Zodra hij vernam dat er tegen Felix Przedborski een aanhoudingsbevel liep, trok hij onmiddellijk diens protectiepaspoort in. Dat gebeurde op 7 juli '81. Maar tot de verbazing van De Wilde werden nog dezelfde dag nieuwe protectiepaspoorten uitgeschreven op naam van Przedborski en echtgenote. Dat gebeurde toen op bevel van ambassadeur Alfred Cahen, toen nog kabinetschef van minister van Buitenlandse Zaken Henri Simonet. Het waren ook Simonet en Cahen die in '79 en '80 de protectiepaspoorten hadden toegekend aan de vier leden van de familie Przedborski.
Gezien de ernst van de feiten - Buitenlandse Zaken beschermde hier personen die de justitie opspoorde - besloot ambassadeur De Wilde om de justitie daarvan in kennis te stellen. Op 28 juli '81 werd ter attentie van onderzoeksrechter Lambeau (*) een proces-verbaal opgesteld over dit even uniek als merkwaardig incident.
Bron: De Morgen | Walter De Bock | 10 september 1999
(*) Ter info: in diezelfde periode - de zomer van '81 - waren er tal van inbraken. Ook onderzoeksrechter Lambeau was één van de slachtoffers. Hier meer info » Forum
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube