1

Topic: Operatie Vietnam

Tipgever Asterix bewoog zich op een terrein waar de wegen van extreem-rechts en de onderwereld elkaar kruisten. En op dat kruispunt vond je een paar bendeverdachten. De vermoorde man kende junks die verdacht werden van misdaden van de Bende van Nijvel. Eén van de beste vrienden van Asterix was Friswa. Friswa pleegde op 8 januari 1988 zelfmoord, volgens documenten in het dossier in "niet verdachte omstandigheden". Hij slikte pillen die bijna een jaar voordien waren voorgeschreven. Het milieu van Friswa, dat in grote mate ook dat van Asterix was, was meteen na de benderaids van 1985 grondig uitgekamd.

BOB'er Charles Toumpsin deed toen onderzoek naar de reus van dit gezelschap. Pol was een bereisd fysiotherapeut die boksles had gegeven aan de Brusselse universiteit, die een zesde dan had in karate en die ooit kampioen was geweest in Canada. Tijdens de oorlog in Vietnam had hij daar rondgehangen. Toumpsin had de zeer lange heroïnespuiter nog achtervolgd, wat hem niet was gelukt omdat de man door de straten van Brussel vloog.

Toumpsin en andere speurders vielen eind november 1985 binnen bij het gezelschap dat uitzwierf over de brocantezaken van de Marollen tot in de Pili Pili in een steegje achter de Grote Markt van Brussel, waar Pol volgens sommige bekendstond als de schrik van de Kaasmarkt, en volgens anderen als iemand die behulpzaam was en geschillen regelde.

In de steeg troffen ze een gepensioneerde vrouw aan, een oude bekende uit de De Staerke-clan. Ze verbleef in een krot van twee verdiepingen tussen immense rommel en viezigheid. Midden in de kamer stond een gasvuur waarvan de pitten brandden, maar een kok was nergens te bekennen.

Dezelfde dag deden de speurders een huiszoeking bij Friswa in Anderlecht, waar ze vier matrakken vonden en een mes. Friswa kende Pol al vijftien jaar, maar hij had hem al twee maanden niet meer gezien. De bodyguard leefde van de bijstand en schnabbelde als muzikant, en soms in reclamespots voor de televisie.

Nog diezelfde dag vielen ze binnen bij de toubib, de medicijnman, die in het ziekenhuis lag. Toubib Michel, een fysiotherapeut, was verontwaardigd. Hij was interessant omdat de getuige van de dumping aan de zwaaikom in Ronquières had opgevangen dat een van de mannen die hij had opgemerkt met die 'Daniel', werd aangesproken als 'Toubib'.

Toen Pol werd opgepakt, kreeg hij afkickverschijnselen. Hij woonde met zijn vriendin bij zijn ouders. Zijn leverancier wilde hij niet noemen en in de cafés aan de Kaasmarkt kwam hij niet meer. Hij had in New York en Toronto gestudeerd en in Rome gewerkt. In Overijse kwam hij nogal eens. Een van zijn vrienden had er het restaurant aan de Delhaize overgenomen.

De reus en zijn eveneens verdachte vrienden hadden er eens goed om gelachen dat de speurders hen beschouwden als leden van de Bende van Nijvel. De meeste betrokkenen zaten in de gevangenis bij de benderaids. Bij deze grootscheepse actie van Toumpsin en co. in het junkenmilieu kwamen er drugs, drank en wapens boven water, maar niets wat leidde naar de Bende van Nijvel.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Operatie Vietnam

http://nsm08.casimages.com/img/2015/02/02//15020211584414738712927173.jpg

Bron: Limburgsch Dagblad | 23 November 1985

3

Re: Operatie Vietnam

Operatie Vietnam tegen dodersbende

De gerechtelijke diensten hebben gisterochtend, totaal onverwacht, een klopjacht georganiseerd tegen de Bende van Nijvel. Op twaalf adressen van verdachten werden huiszoekingen verricht. Een nog onbekend aantal personen is gearresteerd en overgebracht naar de rijkswachtkazerne te Brussel. In gerechtelijke kringen weerklonken gisteravond optimistische commentaren. Of de echte doders gevat zijn, was nog niet zeker. Maar men was er wel van overtuigd dat “een misbadigersbende” door de Operatie Vietnam is ontmaskerd.

Ongeveer zestig politiemannen van gemeentelijke politiekorpsen, de rijkswacht en de Bewakings- en Opsporingsbrigade (BOB) alsook de Brusselse gerechtelijke politie namen deel aan de klopjacht die gisterochtend omstreeks zes uur op gang kwam. De actie werd gecoördineerd vanuit de hoofdstad. Haast tegelijkertijd viel men binnen op een twaalftal adressen.

In de “bezochte” huizen (ongeveer de helft bevindt zich in de Brusselse agglomeratie, de anderen waren volgens het gerecht verspreid over heel het land) werd gezocht naar mogelijke sporen van deelname aan de misdaden van de Bende van Nijvel. De adressen waren zorgvuldig gekozen aan de hand van de verdachtenlijst die het gerecht, meer bepaald de anti-banditismecel die samengesteld is uit rijkswachters en leden van de GP, tijdens de voorbije weken - sinds de overvallen in Nijvel en Eigenbrakel - had opgesteld.

Er werden niet “zomaar” enkele personen uit die lijst gepikt. Er was integendeel tijdens de voorbije dagen een ernstig onderzoek ingesteld naar de bindingen tussen sommige verdachten en naar hun gerechtelijk verleden “op korte en lange termijn”. Toen men genoeg gegevens had, werd besloten de klopjacht dadelijk uit te voeren. In gerechtskringen vernamen we dat de operatie haar naam kreeg omdat een der verdachten ooit in Vietnam zou hebben gestreden.

Dat er meerdere verdachten na de huiszoekingen zijn gearresteerd, werd gisteravond bevestigd in gerechtelijke kringen. De arrestaties zijn het gevolg van “materiële bewijzen” die bij de verdachten werden gevonden, zo werd ons gezegd. De arrestanten werden onder strenge bewaking overgebracht naar de rijkswachtkazerne aan de Brusselse Leuvenseweg. Gisteravond werd ons gezegd dat er al een twaalftal personen in de doorgangsgevangenis zaten en dat men “zeer snel” nog meer voorgeleidingen verwachtte.

De identiteit van de voorgeleide verdachten wou men gisteren niet bekendmaken. “Het zou te gevaarlijk zijn. Indien die mensen totaal onschuldig zouden zijn, dan zou het een ramp zijn dat hun namen bekend raakten”, werd ons gezegd in Nijvel. Dat sommige der arrestanten in aanmerkingen kwamen om te worden aangehouden, leek volgens sommige bronnen gisterennamiddag al vast te staan.

“Hetgeen we hebben gevonden, verwijst naar een misbadigersbende. We weten nog niet dat het echt de Bende van Nijvel is, maar we zijn er zeker van dat ‘een’ bende ontmaskerd en opgepakt is”, zo luidde het officiële commentaar. Onderzoeksrechter Baeyens trok gisteren in de vooravond naar de rijkswacht te Brussel om er de geplande nachtelijke ondervragingen bij te wonen en zo nodig sommige verdachten aan te houden en te laten opsluiten in de gevangenis.

Gisteravond laat raakte bekend dat een der plaatsen waar een huiszoeking is verricht een café is, gelegen in het Brussels Terkarmerenbos. De exploitant ervan en een ander persoon (een grote man, zei men ons) werden samen met heel wat anderen voorgeleid. Maar enkel de eersten werden achteraf vastgehouden.

Bron: De Standaard | Hans Deridder | 21 november 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Operatie Vietnam

Rijkswacht begint klopjacht met para's

De Rijkswacht en de politie zijn gisterochtend begonnen aan een grootscheepse klopjacht door Waals-Brabant, Brussel en Henegouwen op leden van de Bende van Nijvel. Er zijn vijftien huiszoekingen en twaalf arrestaties verricht. Bij deze "Operatie Vietnam" zijn zestig vertegenwoordigers van de ordediensten betrokken.

Het demissionaire kabinet-Martens heeft gisteren verder beslonten dat duizend para-commando's onder bevel van de Rijkswacht worden geplaatst. Officieel zou het gaan om extra bewaking ten behoeve van het korte bezoek dat president Reagan vandaag aan de NAVO brengt. Officieus is echter de bedoeling dat de para-commando's vijfhonderd Rijkswachters vrijmaken om zich geheel te kunnen inzetten voor bestrijding van terrorisme en gangsterdom. De maatregel is dan ook voor onbepaalde tijd genomen. Het is niet de eerste keer dat het leger op deze manier wordt ingeschakeld. In 1960 bewaakte het leger de spoorwegen gedurende de stakingen tegen de Eenheidswet.

Ook wordt het leger vaak ingeschakeld bij de bewaking van ambassades en consulaten. Het duizendtal dat nu wordt vrijgemaakt bestaat uit 22 pelotons en honderd voertuigen. De generale staf van de Rijkswacht sluit echter uit dat de para's worden ingezet bij de bewaking van supermarkten. De klopjacht door de omgeving van Brussel vindt plaats op grond van "materiële bewijzen" over personen die betrokken zouden kunnen zijn bij de reeks moordpartijen en roofovervallen die de Bende van Nijvel sinds eind 1982 op haar naam heeft gezet. Het parket zal vandaag beslissen of de twaalf gearresteerden in voorarrest zullen worden geplaatst. De operatie is genoemd naar Vietnam omdat het o.a. zou gaan om een verdachte die daar heeft gevochten.

Bron: NRC Handelsblad | 21 November 1985

Onder twaalf arrestanten mogelijk leden bende Nijvel

Zestig manschappen van de politie en van de speciale 'cel tegen het banditisme' hebben gisteren en afgelopen nacht verschillende razzia's uitgevoerd in de Brusselse agglomeratie, in Waterloo en het noorden van de provincie Henegouwen. Bij deze actie, die de naam 'Operatie Vietnam' meekreeg, werden twaalf arrestaties verricht. De actie was bedoeld om de 'bende van Nijvel', die bij gewapende roofovervallen 29 (sic) mensen heeft gedood, achter slot en grendel te krijgen.

Eén van de gearresteerden is een in Waterloo wonende Franse souteneur, die ervan wordt verdacht de leider van de beruchte bende te zijn. De actie van de politie kreeg de naam 'operatie Vietnam' omdat de man in Vietnam heeft gevochten. De gestalte van de Fransman komt overeen met die van de 'reus' die steeds door getuigen bij de overvallen van de 'bende van Nijvel' werd gesignaleerd.

Van de overige verdachten werden er gisteravond en afgelopen nacht enkele op vrije voeten gesteld. Namen heeft de politie in verband met het onderzoek nog niet willen bekendmaken, maar wel werd meegedeeld dat men waarschijnlijk toch een deel van de beruchte bende te pakken heeft die onlangs nog in Aalst-Overijse en Eigenbrakel bij Delhaize-supermarkten zeventien onschuldige mensen doodde, onder wie enkele kinderen.

Bron: Het Parool | Jan Schils | 21 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Operatie Vietnam

Hoe een reus een muis baarde – Razzia naar Bende van Nijvel veroorzaakt door geruchten en vermoedens

“Een slag in het water, een volle dag hard werk die helemaal niets heeft opgeleverd”, zo zei ons iemand van de politie over de zogenaamde ‘operatie Vietnam’. Alle personen die bij razzia’s en huiszoekingen woensdagochtend over het hele land werden voorgeleid naar de rijkswachtkazerne van Brussel en daar de hele nacht werden aan de tand gevoeld, werden, op één na donderdagochtend vrijgelaten.

Eén van hen werd eerst overgebracht naar het parket van Nijvel en kwam pas donderdagavond op vrije voeten: Paul (*), een man van zo’n 1m90 uit Waterloo, een erg vlotte chiropractor, die er echter van verdacht wordt cocaïnomaan te zijn en, om aan geld voor het kostbare witte poeder te geraken, overvallen te hebben gepleegd met de hulp van vrienden. Dat was de werkhypothese van het gerecht. Het beschikte bovendien over een soort van ‘pseudo’-bekentenissen van Paul, die blijkbaar een hoogst ongewone visie heeft op de maatschappij. Dat alles veroorzaakte de ‘operatie Vietnam’, zo genoemd omdat Paul een paar jaar in Vietnam zou hebben doorgebracht.

Puzzel

De speurders, zowel van B.O.B. als van gerechtelijke politie beschikten al geruime tijd over heel wat tips, aanwijzingen en vermoedens. Na de bloedige overvallen te Overijse, Eigenbrakel en Aalst regende het indicaties op de ‘Cellule Brabant Wallon’ aan de Leuvenseweg te Brussel, waar alle gegevens samengebracht worden. Men trok er alles na, schakelde infiltranten in, men heropende dossiers, ging vriendschapsbanden na, legde verbanden. Sommige personen werden gevolgd. Ten slotte vielen bepaalde delen van de puzzel in elkaar. Sommige stukken schenen echt te passen.

Bovendien was er bij verscheidene verdachten een motief aanwezig: hun verregaande toxicomanie en dus hun onblusbare behoefte aan geld. Men weet dat sommige verdachten per dag voor 200.000 frank aan drugs nodig hadden.

Huiszoekingen

Ten slotte kregen de onderzoekers de vage bekentenissen van Paul in handen. En toen besloten zij over te gaan tot de actie.

Woensdagochtend werden een 60-tal leden van de gerechtelijke politie, de rijkswacht en soms ook de plaatselijke politie ingeschakeld. Op minstens twaalf adressen werden huiszoekingen verricht. Zo viel de politie binnen in een garage aan de Barastraat te Anderlecht, in een appartementsgebouw aan de Sterrekundigenstraat te Ukkel, in het ‘Châlet du Gymnase’ in het Ter Kamerenbos en in de woning van de ouders van Paul te Waterloo. Er werd ook een huiszoeking verricht bij een andere chiropractor, Willy (**), een vriend van Paul. Willy ligt zeer zwaar ziek in de reanimatie-afdeling van een ziekenhuis. Hij zou het slachtoffer geworden zijn van een beroerte, volgens de politie mogelijk na een overdosis.

Beresterk

Paul is 1m90 groot, blond en  onvervaard. Hij beschikt over een Herculiaanse kracht. Dat ondervond onlangs nog een kelner van een restaurant te Ukkel toen Paul de soep koud vond en de kelner met één hand in de lucht stak.

Paul is een echte tweetalige: hij groeide op te Halle en kent de streek als zijn broekzak. Hij schakelt soms, zonder dat hij het zelf merkt, over van het Frans op het Nederlands. Hij heeft een zeer typische gang, de gang van een grote man, met brede stappen. Zijn gebaren zijn meestal wijds, onverwacht en opvallend. Ook dat heeft de speurders te denken gegeven: zijn houding beantwoordt aan alle getuigenissen over de ‘reus’. Hoewel hij er bijna 50 is, ziet Paul er zeer jong uit. Men zou hem hooguit 35 geven, ten minste, als hij niet in staat van ontbering verkeert.

Zijn geweldige kracht heeft hem geholpen bij zijn praktijk als chiropractor. Chiropraxie is een vorm van zeer krachtige massage waarmee bepaalde ziekten en spierklachten zouden genezen worden. Deze techniek is afkomstig uit Amerika, waar Paul trouwens het vak zou geleerd hebben. Het is in die periode dat hij naar Vietnam zou geweest zijn.

Blunder?

Paul heeft meestal avontuurlijk geleefd. Twintig jaar geleden werd hij aangehouden in Canada voor drugsmokkel, een zaak waarbij ook een dode viel. In Toronto werd hij veroordeeld tot 10 jaar opsluiting, maar hij werd eerder vrijgelaten en belandde in 1973 in België. Hier kreeg hij last met het gerecht wegens het onwettig uitoefenen van de geneeskunde. Hij verhuisde naar Italië, waar de chiropraxie toen ophef maakte. Volgens de Italiaanse politie raakte hij daar echter verwikkeld in een zaak van diamantsmokkel.

Iemand kwam dat te weten en poogde Paul af te persen. Daarop zou Paul de man een bijzondere behandeling gegeven hebben, een zo straffe behandeling dat de afperser overleed. Het ljik werd, gewikkeld in een tapijt, teruggevonden in de buurt van de Villa Borghese. Met de hulp van de Camorra, een tak van de maffia, zou Paul dan Italië zijn uitgesmokkeld. Andere bronnen echter, spreken in dit verband niet van de Camorra maar van de Rode Brigades. Dat zou later interessant kunnen blijken in verband met het CCC-onderzoek.

Paul dook terug op in België De Italiaanse politie achterhaalde achteraf wat er gebeurd zou zijn en zond een aantal radiogrammen naar Interpol-België. Daaraan zou echter geen gehoor zijn gegeven. Heeft de politie daar geblunderd?

Schuinloper

Twee jaar geleden geraakte Paul te Antwerpen betrokken in een zaak van zwendel met jeans maar hij was er het slachtoffer van: hij had geld van zijn ouders geïnvesteerd in een zaak die echter bedrog bleek. Een paar maanden later raakte Paul verzeild in een andere zaak van valse postzegels, met een man uit Wemmel. Dat dossier wordt nu heropend door de gerechtelijke politie.

Omstreeks deze periode was de Bende van Nijvel erg actief. Voor sommige kritieke data in die periode (Ohain, Beersel) zou Paul afwezig geweest zijn op zijn werk. Dat wordt nu nagetrokken. Ook was Paul toen betrokken bij een ongeval, waarin een meisje het leven verloor: hij liet één van zijn gedrogeerde vrienden met zijn auto rijden, in gezelschap van het meisje, terwijl hij met haar moeder een nummertje maakte.

In de lente van 1984 was Paul opnieuw betrokken bij een incident met de politie. Hij kwam op een afspraak in het Hilton-hotel in verband met een zaak van gestolen schilderijen. Toen de politie hem wilde inrekenen, nam hij de benen. Er volgde een wilde achtervolging door Brussel en ten slotte werd Paul klem gereden. Hij zat toen één maand in de gevangenis.

De ouders van Paul zijn brave mensen, die de verwildering van hun zoon met verbijstering hebben gevolgd. Hun woning te Waterloo, waar Paul opnieuw onderdak heeft gevonden na zijn avonturen, ligt als het ware in het midden van het terrein van bedrijvigheid van de Bende van Nijvel.

Maar of dit alles voldoende is om iemand als hoofdverdachte van de Bende van Nijvel te beschouwen? Nee, zo bleek dan gisteravond duidelijk.

Bron: Het Laatste Nieuws | 22 november 1985

Paul, de grote blonde kerel uit Waterloo, in wie de speurders aanvankelijk de fameuze ‘reus’ zagen omdat hij reeds eerder overvallen zou hebben gepleegd om cocaïne te kunnen kopen, heeft zijn vrijlating aan de muts (**) te danken. Op verzoek van het gerecht werden de hoofdharen, die op de muts werden aangetroffen, met die van Paul vergeleken en het resultaat bleek negatief. Dankzij zweetvlekken op het hoofddeksel konden deskundigen ook de bloedgroep van (vermoedelijk) de ‘reus’ achterhalen. Ook deze bloedgroep stemde niet overeen met die van Paul.

Bron: Het Laatste Nieuws | 2 december 1985

(*) In het krantenartikel wordt de voornaam als ‘Paul’ geschreven. In het boek van Hilde Geens wordt ‘Pol’ gebruikt. Ik weet niet welke van de twee schrijfwijzen de exacte voornaam is van de toenmalige verdachte.

(**) In het krantenartikel wordt de voornaam ‘Willy’ gebruikt voor de vriend van 'Paul'. In het boek van Hilde Geens gebruikte Geens de naam 'Michel Toubib'. Ik weet niet welke van de twee de namen (Willy of Michel Toubib) de juiste naam is voor deze vriend van 'Paul'.

(***) Het gaat om het vissershoedje gevonden na de feiten in Aalst.

Re: Operatie Vietnam

Merovinger wrote:

Het [gerecht] beschikte bovendien over een soort van ‘pseudo’-bekentenissen van Paul, die blijkbaar een hoogst ongewone visie heeft op de maatschappij.

Blijkbaar was diene Paul of Pol inderdaad gene gewone smile

Een Manson-visie

De ‘bekentenissen’ van de reus Paul hebben de speurders aan het denken gezet. Uit zijn uitspraken blijkt dat zijn kijk op het leven heel wat verwantschap vertoont met de waanbeelden van Charles Manson, de moordenaar van Sharon Tate. Hier volgen enkele van zijn standpunten:

- Onze huidige maatschappij is een verwijfd, verwaterd geval van politieke intriges, achterbaksheid, huichelarij.
- De macht hoort toe aan de sterken, de getatoeëerden, de echte mannen.
- Zij moeten de mogelijkheid hebben om zich uit te leven, om drugs te nemen als zij dan beter functioneren.
- Zij hebben het heerlijk recht, het ‘jus primae noctis’, het ‘droit du seigneur’, want volgens hem zijn alle meisjes na hun 14e verwelkt.
- Kameraadschap is het hoogste goed.
- De maatschappij die nu bestaat moet worden uitgedaagd tot zij zichzelf ten gronde richt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 22 november 1985

7

Re: Operatie Vietnam

In het artikel staat:

"Bovendien was er bij verscheidene verdachten een motief aanwezig: hun verregaande toxicomanie en dus hun onblusbare behoefte aan geld. Men weet dat sommige verdachten per dag voor 200.000 frank aan drugs nodig hadden."

Die 200.000 frank (dus zo'n 5.000€) zal dan toch wel niet enkel voor eigen gebruik zijn. Dat lijkt me onrealistisch hoog voor eigen gebruik voor eender welke drugs.

Verder lijkt die Paul/Pol me niet de meest voorbeeldige burger.

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Operatie Vietnam

Merovinger wrote:

Eén van hen werd eerst overgebracht naar het parket van Nijvel en kwam pas donderdagavond op vrije voeten: Paul (*), een man van zo’n 1m90 uit Waterloo, een erg vlotte chiropractor

Chiropractor en Waterloo, zou het kunnen dat deze Paul ooit heeft gewerkt in de kliniek Derscheid die vlakbij ligt? (En die destijds ook een revalidatiekliniek was voor mensen met motorische problemen.) Ik lees toch heel veel interessante elementen bij die Paul: diamantsmokkel, Camorra, Canada, zeer zwaar toxicomaan, of in drughandel. Cocaïne dan?

Nog een paar elementen over deze Pol uit het boek van Hilde Geens:

  • gaf boksles

  • heroïnespuiter (maar in krantenartikel gaat het over kostbaar wit poeder, dus ook cocaïneverslaafd?)

  • wanneer men zijn steeg binnenvalt achter de Kaasmarkt tijdens operatie Vietnam, treft men daar een oude bekende aan van de De Staerke clan, een oude vrouw, geen idee wie precies

  • reputatie van 'enforcer'

Via Asterix of Friswa, ik moet het een keer grondig herlezen, kom je ook snel bij WNP.

Re: Operatie Vietnam

Mincky wrote:

Dank u Trobken. Maar ik denk dat ikzelf verkeerd ben in dezen. Ik denk dat ik een andere blonde bedoel.

Mogelijk bedoel je deze blonde reus…

10

Re: Operatie Vietnam

Dank u wel Trobken, maar nee, ook niet. Ik kom er binnenkort vast wel weer op, maar in ieder geval bedankt voor uw moeite!