Re: Anderlues: 1 December

'De overval in Anderlues komt op het ogenblik dat de aangehouden Borinagebende de speurders uitdagend toesnauwt: “En stel dat er een nieuwe overval plaatsvindt met dezelfde wapens terwijl wij in de nor zitten?”

Dit klinkt alsof de Borinage-bende wist dat dit zou gaan gebeuren, en als je het verslag van de overval leest dan heeft het er ook alle schijn van dat deze bedoeld was om valse wapensporen te creëren. Er waren immers vier wapens gebruikt om twee moorden te plegen, maar liefst 15 schoten af te vuren en slechts 3500 euro buit te maken.

1 + 1 = 2

Re: Anderlues: 1 December

Ben wrote:

Van alle moordende raids van de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985 is er een waar de speurders kop noch staart aan krijgen: die op de juwelierszaak van Jean Szymusik in Anderlues. De Bende leek gespecialiseerd in overvallen op warenhuizen. Wat hadden ze dan te zoeken in een juwelierszaak?

Als je het plaatst in het zwartgeld trafic, is het weer te plaatsen. Ik refereer aan het volgebde boek: Zwarte Diamant (ook wel bloeddiamanten genoemd) van Raf Sauviller en Salvatore di Rosa. Ze publiceerden een vlot leesbare inventaris van vijftig jaar fraude, bedrog en belastingontduiking in de Belgische diamantsector’.

Re: Anderlues: 1 December

De Arminius-revolver van juwelier Jean Szymuzik bleek eerder gestolen te zijn in de rijkswachtkazerne van Erpe-Mere.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst

Dit wijst toch op een of andere band met een crimineel milieu.

Re: Anderlues: 1 December

Dat 'nieuw' gegeven komt vermoedelijk ook uit een oud krantenartikel. Ik heb geen idee of die info correct is. Als dat wapen van Szymusik inderdaad afkomstig zou zijn van een diefstal uit de rijkswachtkazerne van Erpe-Mere dan zal het vermoedelijk om deze feiten gaan » Forum

Alleen is er daar sprake van FN-standaardpistolen en UZI machinepistolen. Zenga echter stelt dat daar toen de privé-collectie van een rijkswachter het doelwit van de diefstal was en dat deze gestolen wapens niet gerapporteerd werden.

75

Re: Anderlues: 1 December

Ben wrote:

Volgens nieuwe vaststellingen zouden de gangsters de overval hebben gepleegd om iets terug te eisen of te komen halen. Het zou kunnen gaan om een koffer of een aktetas. In 2004 hebben de onderzoekers samen met de Civiele bescherming zelfs de kelder van de juwelier doorzocht. Tijdens hun zoektocht in de kelder hebben ze iets gevonden, maar de onderzoekers nuanceren: "het was al gekend bij de diensten".

Voor de volledigheid de originele bron van deze info:

Tueries: fouilles dans la bijouterie d'Anderlues!

Le 1er décembre 1983, les tueurs du Brabant wallon abattent un couple de bijoutiers. La justice cherche le vrai mobile.

Pour autant que la météo le permette, c'est lundi prochain que des fouilles débutent en principe dans les bois de la Houssière (Braine-le-Comte) pour éventuellement exhumer les restes d'un des tueurs du Brabant wallon.

Rappelons aux plus jeunes que, de mi-1982 à novembre 1985, des tueries ont fait 28 victimes en Belgique, que les auteurs n'ont jamais été démasqués et que c'est l'honneur de la justice et de la police belges de continuer de chercher. Comme hier à Anderlues.

Le jeudi 1er décembre 1983, les tueurs attaquent une petite bijouterie, rue de la Station, à Anderlues. Un couple de bijoutiers, Maria Krystina Slomka et son mari, Jean Szymusik, sont tués sur place. Leurs enfants, qui se cachaient à l'étage, assistent à une partie de la scène. Il se fait que la police avait arrêté quinze jours plus tôt de petits truands de la région de Mons et que l'un d'eux, Michel Baudet, avait fait, la veille, une déclaration visionnaire. "Nous sommes innocents. Vous seriez bien étonnés s'il y avait demain une nouvelle tuerie avec les mêmes armes."

Et c'est ce qui se passe le 1er décembre 1983 à Anderlues comme pour mettre les Borains hors coup. Ceux-ci allaient d'ailleurs être libérés et finalement acquittés.

Les tueurs s'en prenaient à des armuriers, à des restaurants et des supermarchés. Une bijouterie de quartier, c'était atypique. Après Anderlues, il n'y a plus eu d'agressions pendant dix-huit mois.

1983/2004: 21 ans qu'on recherche le vrai mobile d'Anderlues.

A 50 mètres de la bijouterie se trouve un Colruyt: les tueurs pensaient-ils l'attaquer et un incident les en a-t-il dissuadés qu'ils se seraient rabattus sur la boutique?

Des renseignements récents ont suggéré qu'ils avaient peut-être voulu récupérer quelque chose. On est allé jusqu'à supposer l'existence d'un coffre ou d'une cache et c'est bien la raison pour laquelle la cellule Brabant wallon et la Protection civile ont entrepris, hier, discrètement, de fouiller jusque dans les fondations de la bijouterie Szymusik. Leurs recherches devaient se poursuivre au finish jeudi soir.

Un résultat? A la recherche d'une cache secrète, les policiers ont découvert quelque chose qui pouvait y ressembler mais, nuance-t-on, "était peut-être déjà connu". Trop tôt, en tout cas, pour tirer des conclusions. "On verra demain."

Bron: La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 24 September 2004

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

76

Re: Anderlues: 1 December

Op zaterdag 7 juli 2018 vielen twee overvallers binnen in een juwelierszaak in Oostakker. De overvallers renden met een aanzienlijke buit de straat op, waarna de juwelier het heft in eigen handen nam. Hij vuurde minstens één keer op de wegvluchtende overvallers. Een van de twee overleed.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen publiceerde De Standaard een artikel over de angst van de juwelier en de angst voor de overval. Een aantal zaken uit dat artikel kunnen relevant zijn voor de feiten in Anderlues:

Een wapen is geen uitzondering in de sector, maar ook ongewapende juweliers doen er alles aan om zich te beschermen. ‘Sinds een paar jaar slaap ik in een kogelvrije kooi. Anders doe ik geen oog meer dicht.’

‘De vraag is niet of je overvallen wordt, maar wanneer. Ik sta iedere dag op met het besef dat het opnieuw kan gebeuren." (...) "Ik ben de kleinzoon en de zoon van een juwelier. Ik ben dus gewend om op mijn hoede te zijn, maar zelfs voor mij is die dagelijkse spanning zwaar om te dragen."

Volgens beroepsvereniging Ars Nobilis krijgt elke juwelier vroeg of laat met een overval te maken. ‘Ik denk dat het gemiddelde aantal overvallen op drie of vier ligt’, zegt woordvoerder Jan Orye, die al zes keer het slachtoffer werd. (...)

Ars Nobilis raadt zijn leden af wapens te bezitten. Toch leert een kleine rondvraag in de sector dat wapens geen uitzondering zijn.

(...) Volgens cijfers van de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) waren er vorig jaar 19 gewapende overvallen op juweliers, vier meer dan in 2016. In 2014 registreerde de politie in ons land 24 gewapende overvallen op juweliers, of twee per maand.

(...) De Kempense juwelier die al verschillende keren overvallen werd, legt uit waarom ook hij niet verzekerd is. ‘Een gesloten deur geeft een vals gevoel van veiligheid. Als de overvaller binnen is, kun je ook zelf niet meer weg. Bovendien staat onze zaak in een klein dorp waar openheid en vertrouwen belangrijk zijn. Voor onze klanten is aanbellen een te hoge drempel.’

(...) Wordt de buit vaak teruggevonden? ‘Hangt ervan af’, weet Orye. ‘Grosso modo zijn er twee types van overvallers. Enerzijds heb je de amateurs die met een nepwapen een juwelierszaak binnendringen in de hoop snel rijk te worden. Anderzijds zijn er de professionals die op voorhand foto’s komen nemen van de etalages en nog voor de overval heeft plaatsgevonden, al kopers hebben voor de buit. Bij die tweede groep is de kans groot dat je nooit meer iets van je goud terugziet.’

Bron: De Standaard | 14 juli 2018

Het volledige artikel kan je hier lezen » www.destandaard.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

77

Re: Anderlues: 1 December

Walter Van Steenbrugge is de advocaat van de juwelier die overvallen werd op 07-07-2018. Volgens in de geschreven media staat gingen de overvallers zeer geweldadig te werk en waren ze bewapend met een pistool en een kalasjnikov.

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Anderlues: 1 December

Merovinger wrote:

zenga, volgens het boek van Michel Leurquin en Patricia Finné zou de vermoorde juwelier Jean Szymusik niet op de daders geschoten hebben. Dan kan de mankende dader hierdoor al niet verwond zijn geweest en zal er ook geen bloedspoor zijn gevonden geweest. Het kan natuurlijk zijn dat die mankende dader zich op een andere manier in de juwelierszaak zou verwond hebben (een ongelukkig (schamp)schot door één van zijn kompanen, een stoot tegen een tafel, een stoel of een kast, ...) maar de kans daartoe lijkt mij klein te zijn. Ofwel heeft de mankende stap van deze dader niets te maken met een opgelopen blessure tijdens de overval maar liep deze dader altijd zo.

Eén van de mannen lijkt te manken, precies of hij juist verwond werd, terwijl de juwelier de kans niet heeft gehad om zijn wapen te gebruiken. Dit manken wordt nadien toegeschreven aan de reus van de bende.

Zie » Forum

Het manken kan een dwaalspoor zijn. Stop een steentje in je schoen en je valt ineens buiten het daderprofiel van de politie en oplettende burgers.

Re: Anderlues: 1 December

Django68 wrote:

De Arminius-revolver van juwelier Jean Szymuzik bleek eerder gestolen te zijn in de rijkswachtkazerne van Erpe-Mere.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst

Dit wijst toch op een of andere band met een crimineel milieu.

Merovinger wrote:

Dat 'nieuw' gegeven komt vermoedelijk ook uit een oud krantenartikel. Ik heb geen idee of die info correct is. Als dat wapen van Szymusik inderdaad afkomstig zou zijn van een diefstal uit de rijkswachtkazerne van Erpe-Mere dan zal het vermoedelijk om deze feiten gaan » Forum

Alleen is er daar sprake van FN-standaardpistolen en UZI machinepistolen. Zenga echter stelt dat daar toen de privé-collectie van een rijkswachter het doelwit van de diefstal was en dat deze gestolen wapens niet gerapporteerd werden.

Zoals gezegd staat dat inderdaad in het boek maar heb ik mijn twijfels bij het waarheidsgehalte van die bewering van de auteur. Volgens mij heeft de auteur dat ergens uit een toenmalig krantenartikel gehaald (dat artikel heb ik zelf nog niet gevonden) dewelke dus op zich vermoedelijk ook foutieve informatie bevatte.

De Arminius van Szymusik had een serienummer nl. 581479 (bron opsporingsdocument CBO van 21 maart 1986). Aangezien het serienummer door de politiediensten gekend is, veronderstel ik dat Jean Szymusik voor dat wapen dus over een wapenvergunning beschikte of het wapen officieel gekocht heeft in een wapenwinkel. Hoe zouden de speurders anders het serienummer ontdekt hebben? Die info moeten ze toch ergens in een wapenregister gevonden hebben?

Want, indien diezelfde Arminius afkomstig zou geweest zijn van een diefstal uit de kazerne van Erpe-Mere, dan zou dat wapen nooit in het officiële circuit terecht zijn gekomen en dan zou Szymusik het wapen op de zwarte markt gekocht hebben zonder registratie. In dat geval zouden speurders nooit te weten zijn gekomen dat Szymusik een Arminius cal. 38 zou gehad hebben (wel dat hij een wapen had want zijn dochters zullen dit verklaard hebben maar niet het merk, model en kaliber), laat staan er het serienummer van kennen? Vergeet ook niet dat Szymusik niet geschoten heeft met dat wapen naar de daders en toch weten de speurders welk wapen hij in handen had. Of hebben de speurders thuis bij Szymusik een foto gevonden van dat wapen waarop het serienummer te zien is?

Kort samengevat: ik acht de kans dat de Arminius van Szymusik afkomstig is van de diefstal in Erpe-Mere zeer klein in (om niet te zeggen bijna nihil).

80

Re: Anderlues: 1 December

Er was een keer. Er was een keer een minister Steen die in het kader van een internationaal veiligheidsprobleem een licence to kill had gekregen. Daar heeft minister Steen toen handig gebruik van gemaakt om zijn vriend, de juwelier Berg, te verlossen van een nijpend probleem. Vraagteken.