Er zijn vraagtekens te plaatsen bij het getuigenis van Yvette. Bijvoorbeeld, op het moment dat ze ermee kwam, was de relatie meer met De Staerke afgesprongen, en ex-minnaars willen wel vaker kwaadaardige verhalen over de ander ophangen. Ze bewoog zich beroepshalve in het schimmige milieu van roodverlichte bars, waar ook niet op een leugentje meer of minder wordt gekeken. En het duurde ook wel even vooraleer ze met het getuigenis kwam, dus zelfs als ze echt in de Delhaize waren, zou ze zich misschien van dag hebben kunnen vergist.
Helaas is een leugenaar niet zo snel te ontmaskeren. Anders was de Bende van Nijvel allang opgerold, denk ik. Ook leugendetectors detecteren geen leugens, maar alleen stress. Een getuigenis is uiteindelijk maar een verzameling woorden, en zonder bewijs dat ze kloppen, kom je niet ver. Maar speurders hielden haar wel voor geloofwaardig.
U hebt gelijk als u zegt dat de Bende van Baasrode geen geweld gebruikte, maar De Staerke was geen schatje. Meerdere (ex-) kompanen schilderden hem af als levensgevaarlijk en hij is ook effectief verdacht van betrokkenheid bij de moorden in en rond het huis van juwelier Valcke in Sint-Genesius-Rode. Er waren overeenkomsten in de modus operandi tussen de bendes van Baasrode en Nijvel. Hij kon voor bepaalde zaken, zoals de koffer waarin wapens zouden hebben gezeten, geen goede verklaring geven.
Daar komt bij dat hij heel goed paste in de daderbeschrijving die twee Franse profilers een jaar of 15 geleden van de Bende van Nijvel maakten. Zij kenden De Staerke niet, maar meenden dat de leden van de Bende van Nijvel gezocht moesten worden in een zeer gesloten milieu zoals dat van woonwagenbewoners.
Dus zelfs los van Yvette's getuigenis waren/zijn er redenen om De Staerke in verband met de Bende van Nijvel te brengen.