11

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Het lijkt me wel interessant om na te gaan wie die opdracht(en) gegeven had en vanaf wanneer. Libert is een meester in het ontwijken van concrete vragen maar is m.i. nog steeds een spilfiguur in heel het Bende van Nijvel-verhaal, los van (zijn) directe betrokkenheid of niet.

12

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Stel nu dat "Kraainem" een oefening was. Een opgezette trainingsoefening van de rijkswacht om hun mensen vertrouwd te maken met de omstandigheden. Ik heb ooit (als bewaker) zulke rijkswacht-oefening meegemaakt in een autoparking om de honden te laten werken in echte omstandigheden. Wekenlang werden er verhalen ten beste gegeven door de omwonenden over de inval van de "gendarmes" met honden en sirenes en blauwe lichten enz. waar uiteraard niets van waar was! Misschien moeten we het zover niet zoeken.

13

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Op zijn minst dan toch de band tussen de (ex-) RW en de WNP ... en de SV etc. ... maar daarover is al genoeg bekend gemaakt, niet?

14

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Weer een lekkere dikke kluif om aan te knagen, Merovinger, waarvoor dank. Al een paar opmerkingen.

Uit je opsomming van de feiten in puntjes kan men alvast stellen dat de rol van Libert in het oefeningsgebeuren eigenlijk onbestaande is. Libert werkt toevallig in die GB, ziet dingen gebeuren en herkent een WNP'er. Dit kan normaal zijn, omdat Libert ook weer niet zó lang bij de WNP gezeten heeft. Als ik me niet vergis is hij al op 28 augustus 1983 uit de WNP gezet. Deze oefening kan dan bijvoorbeeld pas ná die dag plaats genomen hebben, anders was hij wel op de hoogte geweest. Het inwinnen van informatie over de grootwarenhuizen (operatie Gigungagap) - waarvoor specifiek de WNP werd ingezet - was in de tijd dat hij er nog wel bij was.

Lammers en Barbier konden dus niet op die dag (21 november 1985) aanwezig geweest zijn, omdat ze in de gevangenis zaten. Toevallig kunnen ze ook niet zeggen wanneer ze er wél waren, toevallig weten ze ook niet meer of het om een GB of een Delhaize ging. Ze denken dat er vier man in de wagen zat, maar er zaten er maar drie in op 21 november. De manier waarop Barbier hierover spreekt is alsof het om een training ging, waarvan de rijkswacht op de hoogte was. Het is echter niet vanzelfsprekend om scherpschutters op de daken van buurtbewoners te leggen. Ofwel ging het om een actie vóór de hele reeks Bende-overvallen begon, lag een bende-lid met een scherpschuttersgeweer op een dak (en dat geweer kan dan later in Ronquières gevonden zijn) dan spreken we effectief over een "oefening", maar dan zouden Libert, die toen nog in de WNP zat, toch op de hoogte geweest zijn? Ofwel hebben Lammers en barbier hun verhaal verzonnen. Dat laatste zal dus wel het geval zijn. De vraag stelt zich dan waarom ze dit hebben verzonnen en dat kan dan weer in het kader van het in bad trekken van de Staatsveiligheid bekeken worden.

Als het effectief om een poging tot bende-overval ging, op 21 november, mag ik Merovinger trouwens feliciteren, want 21 november is géén vrijdag, noch was het op 22 november een verlofdag. Dit kan er op wijzen dat ze geen geregeld beroep hadden.

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Charly wrote:

Dit kan normaal zijn, omdat Libert ook weer niet zó lang bij de WNP gezeten heeft. Als ik me niet vergis is hij al op 28 augustus 1983 uit de WNP gezet.

Michel Libert werd op 28 augustus 1983 uit zijn scoutsvereniging Phoenix of uit Levensboom gezet, maar zeker niet uit de WNP.

Libert is trouwens ontzettend boos op Latinus omdat die een journalist liet kennismaken met “zijn” scouts en de daaruit ontstane drukte. Een aantal leden van de scoutsgroep zijn voordien op initiatief van Libert enkele keren in de tuin van Wachtelaer in Haacht geweest, waar ook Latinus wel eens een bezoek bracht. Libert, verschrikkelijk heerszuchtig, eist de leiding op van de jongerenafdeling. Dat wordt echter op 28 augustus 1983 op een algemene vergadering unaniem afgewezen. Tevens wordt beslist Libert uit de vereniging te stoten.

16

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

the end wrote:

Ben en Merovinger, al 35 jaar spreken ze af om verhalen de wereld in te sturen. Al in de zomer van '83 zit er daar een strategie achter die afgesproken is

Het klopt dat er een strategie achter de gebeurtenissen in Vorst zat. Maar welke strategie zou er dan zitten achter het verhaal in Kraainem? Wat hebben ze hierbij te winnen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Dat zou dan dezelfde strategie als die van Latinus moeten zijn. Latinus, Barbier, Libert, Lammers, ... hebben eigenlijk veel te veel gezegd (net zoals de Bende veel te veel sporen heeft achtergelaten). Een redenering (Hilde Geens) is dat het de bedoeling was om wraak te nemen op de Staatsveiligheid, omwille van het kapotmaken van het Front de la Jeunesse en misschien ook CEPIC. Als men nu "aantoont" dat de WNP = Staatsveiligheid en de WNP = de Bende, dan zit de Staatsveiligheid in de problemen. De vraag is of de grote manipulator nu iemand binnen de Staatsveiligheid is of niet.

Voor de rest van het verhaal: zie Charly's hypothese nr. 2.

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Ben wrote:

Het klopt dat er een strategie achter de gebeurtenissen in Vorst zat. Maar welke strategie zou er dan zitten achter het verhaal in Kraainem? Wat hebben ze hierbij te winnen?

Met de weinige gegevens over hun verklaringen is dit moeilijk in te schatten. Moest Mero kunnen achterhalen wanneer ze dit verklaren kan de context misschien duidelijker worden.

Maar het feit dat ze geen details lossen (exacte locatie en datum) komt het eerder over als van horen vertellen. Beiden kwamen in de rijkswachtkazerne (zeker Barbier, Lammers weet ik niet zo direct, maar hij woonde er vlak aan) dus ze kunnen wel iets geweten hebben.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Merovinger wrote:

4. Waarom is de datum van dat voorval nu bizar?

Wel het voorval gebeurde op 21 november 1985. Als het om hetzelfde voorval gaat als deze waarnaar Lammers en Barbier verwijzen, dan is dat zeer vreemd want op dat ogenblik zaten zowel Barbier als Lammers in de cel!

Marcel Barbier zat in november 1985 in de gevangenis van Sint-Gillis.

Eric Lammers zat in november 1985 in de gevangenis van Vorst. Op 25 november 1985 werd Lammers er ondervraagd door Guy Dussart waarbij Lammers een heel uitgebreide verklaringen over WNP aflegt. Het is ook in dat verhoor dat Lammers vertelt over het feit dat hij aan zijn ouders gevraagd heeft om, op het moment dat hij uit de gevangenis ging komen in juni 1984, hem een kogelwerende vest te bezorgen omdat hij schrik had van Nemry.

20

Re: Kraainem: Verkenning en oefening GB

Zijn de ouders van Lammers ooit ondervraagd geweest over dit feit?