Re: Anderlues: 1 December
Overvallers vermoorden juwelier en echtgenote
Een juwelier en zijn echtgenote zijn gisteravond in het plaatsje Anderlues nabij Charleroi door twee overvallers vermoord. Door het overlijden van de slachtoffers heeft men geen enkele beschrijving van de daders.
De gewapende overval gebeurde omstreeks 19u15 in een juwelierszaak aan de rue de la Station 80 te Anderlues. Twee gewapende mannen zouden de winkel zijn binnengegaan, een derde zou buiten gewacht hebben aan het stuur van een Volkswagen Golf GTI zonder nummerplaten. De daders zouden in de richting van Thuin gevlucht zijn.
Even na 20u gisteravond kondigde de rijkswachtstaf een algemene alarmtoestand af voor de provincies Brabant, Henegouwen en Namen. Op alle belangrijke verkeeraders werd gedurende de voorbije nacht intensief gepatrouilleerd. Voor de rijkswacht blijft immers de mogelijkheid bestaan dat de beruchte moordbende van Nijvel nog steeds op vrije voeten loopt, zo zei men althans gisteravond bij de aanvang van het rijkswachtalarm.
De twee slachtoffers zijn de 43-jarige Jean Szymusik en zijn vrouw, de 38-jarige Marie Slomka.
De zwarte Golf werd teruggevonden in het Bois d’Hourpes in Lobbes. De buit lijkt gering, de mannen zouden slechts enkele muntstukken uit het uitstalraam hebben geroofd.
Bron: Het Nieuwsblad | 2 december 1983
Moordpartij in Anderlues: werk van moordbende? – Verwarring na overval – Hoop op snelle ontknoping zou voorbarig kunnen zijn
Politiemensen die 24 uur eerden verklaarden gereed te staan om de moordbende van Zuid-Brabant op te rollen waren gisteren, na een bloedige overval in Anderlues, helemaal in de war. Veel elementen uit die overval, op een juweliersechtpaar in Anderlues (Charleroi), wijzen immers in de richting van die bende. Maar die elementen zouden er ook op kunnen wijzen dat sommige tot nu toe gevolgde sporen niet zo duidelijk zijn als aanvankelijk werd gedacht.
De moorddadige overval op het juweliersechtpaar Jean Szymusik (43) en Marie Slomka (38) gebeurde snel, brutaal en vooral bloedig. Donderdagavond om 18u50, net voor het echtpaar zijn zaak aan de rue de la Station 80 te Anderlues (tussen Binche en Bergen), wou sluiten, kwamen twee onbekenden de winkel binnen. Even later zouden zij gezelschap hebben gekregen van een derde.
Wat er juist gebeurde, is – gezien er geen enkele getuige is – niet geweten. Maar wellicht werd de juwelier, die bezig was in een werkvertrekje achter de winkel, en diens echtgenote, die zich wellicht in de keuken daarnaast bevond, door het drietal verrast en stelden zij zich teweer. Alles laat daarbij veronderstellen dat zowel de juwelier als de vrouw geen tijd kregen zich te verdedigen of om hulp te roepen, maar dat de overvallers meteen het vuur openden toen ze werden betrapt. In ieder geval weerklonken een tiental vuurschoten en werden de juwelier en diens echtgenote nadien met een kogel door het hoofd dood teruggevonden.
Nadien werden zowel in het werkvertrek als in de keuken minstens vijftien kogelinslagen gevonden en volgens de eerste expertises werden niet minder dan vier verschillende wapens gebruikt: een karabijn .22, een automatisch pistool 7.65, een pistool .45 en een revolver Magnum 357.
Aanvankelijk werd ook gezegd dat de juwelier op de overvallers zou hebben geschoten en dat hij één van hen zou hebben verwond. Dit werd nadien niet bevestigd. Eens het vuurgevecht achter de rug zouden de overvallers overhaast – met een buit van amper een paar muntstukken – zijn vertrokken met een Volkswagen GTI van zwarte kleur. Eén getuige zag hen in de wagen plaats nemen en verklaarde achteraf dat één van de vluchtende mankte als was hij gewond. Ook dit kon gisteren het parket van Charleroi niet bevestigen. Volgens dit parket kreeg de juwelier de tijd niet om zich te verdedigen.
In feite zijn de twee enige getuigen van heel het drama de twee kinderen van het echtpaar. Sylvie (16) en Karine (12) waren aan hun huistaak bezig op de eerste verdieping van de juwelierszaak toen ze de vuurschoten hoorden. Zij sloten onmiddellijk de deur van hun kamer af en doken onder hun bed. Het enige wat ze daarbuiten nog hoorden was een stem die riep “vuur, vuur …”. Pas na het vertrek van de moordenaars van hun ouders durfden ze naar beneden gaan waar ze hun ouders afgemaakt met een kogel aantroffen. Diep geschokt gingen ze hulp zoeken bij de buren. Tot nog toe konden ze wegens die shoktoestand nog niet worden onderhoord.
Na de bloederige overval kwam het politieapparaat massaal in werking en werd de alarmtoestand afgekondigd in de provincies Henegouwen, Namen en Brabant.
De vluchtwagen, de zwarte Golf GTI, werd nadien verbrand aangetroffen in het bos van Hourpes te Lobbes. De nummerplaten van de wagen waren verwijderd en ook het chassisnummer was weggevijld. Voor VW-specialisten was het echter een koud kunstje om achter dit nummer te komen. En daar kwam voor de politie de grote verrassing met een verwijzing naar de moordbende van Zuid-Brabant. Donderdagnamiddag had een prokureur in een goede bui verklaard dat de zaak van deze bende – op één aanhouding na – bijna rond was (*) en plots was er die Golf.
Het chassisnummer van de verbrande Golf kwam immers overeen met het nummer van de Golf die na de moord op de eigenaar van het restaurant ‘Les Trois Canards’ te Ohain (2 oktober jl.) van diens dochter werd gestolen. Diezelfde Golf werd trouwens vijf dagen na de moord te Ohain gebruikt voor de bloedige overval op de Delhaize te Beersel. De politiemensen en de diverse parketten, die zich met de zaak van de moordbende bezighouden, waren gisteren dan ook duchtig in de war. Er waren te veel aanwijzingen – de gebruikte vluchtwagen, het brutaal en moorddadig optreden, de eerder kleine buit – die in de richting van de moordbende van Zuid-Brabant gingen. Het onderzoek in deze zaak staat dus terug waar het blijkbaar steeds stond: nergens.
Bron: Het Nieuwsblad | 3 december 1983
(*) de Borains