Limburgse speurders hebben vorig jaar door een nieuwe aanpak drie moorden ontmaskerd, die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven. In twee gevallen zitten de verdachten ook in de cel. “Dit systeem drijft op enthousiasme van speurders en wetsdokters”, zegt advocaat-generaal Patrick Boyen. Hij vindt dat de overheid meer middelen moet vrijmaken.
De drie moorden waren bijna onopgemerkt gebleven. In twee gevallen dachten de toegesnelde hulpverleners dat het om zelfdoding of een natuurlijk overlijden ging, van het derde slachtoffer dachten ze dat de man van de trap was gevallen. Doorgedreven onderzoek bracht aan het licht dat ze alle drie wel degelijk met geweld om het leven waren gebracht. In twee gevallen zitten de verdachten ondertussen al achter tralies, zo bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg.
Dood in bad = ongewoon
De Belgische wetsdokters waarschuwen al jaren dat in ons land lang niet alle moorden ontdekt worden. Op basis van een Duitse studie concludeerden ze dat voor elke ontdekte moord er één onopgemerkt blijft. “Omdat niet elke arts opgeleid is om een overlijden correct in te schatten”, zegt wetsdokter Wim Van de Voorde.
Het Antwerpse parket-generaal besliste daarom dat het anders moest, en verstuurde in 2016 een rondzendbrief naar de politiediensten. “De brief lijst een aantal gevallen van ongewone sterfgevallen op”, zegt advocaat-generaal Patrick Boyen, die mee aan de basis lag. Mensen jonger dan 45 jaar, bijvoorbeeld, die overlijden zonder dat er een gekend medisch probleem was, worden als een ongewoon sterfgeval aanzien. Net zoals iedereen die dood in bad wordt gevonden, of wie sterft bij een ongeval met een trein.
Sindsdien worden bij deze overlijdens in de provincies Limburg en Antwerpen een wetsdokter, het gerechtelijk laboratorium en een tactisch team ingezet. Die laatste zijn bijvoorbeeld de mensen van de lokale politie, die onderzoeken of er eerder problemen waren. “In Limburg werd vorig jaar 274 keer zo'n onderzoek opgestart”, zegt gerechtelijk directeur Kris Vandepaer.
“Het verschil met vroeger is dat er nu gespecialiseerde mensen worden ingezet”, zegt Boyen. “Forensische artsen in plaats van huisdokters. Op basis van hun evaluatie beslist het parket om over te gaan tot een autopsie, of niet.” De aanpak kent succes. Sinds de start in 2016 werden al zeven moorden ontsluierd die anders ongestraft waren gebleven.
Geen extra geld
Opmerkelijk: de aanpak kwam er zonder dat daar extra geld voor werd uitgetrokken. “Het systeem werkt, maar het wordt gedragen door het enthousiasme van de mensen”, zegt Boyen. Al die extra onderzoeken betekenen extra inspanningen. “En dat gebeurt allemaal vrijwillig. Sommige mensen zitten op hun tandvlees. Het beleid zou moeten volgen.”
“We zijn slachtoffer van ons eigen succes”, zegt ook wetsdokter Wim Van de Voorde. Vorig jaar onderzocht zijn team 700 overlijdens. “Ik kan geen nieuwe wetsdokters aanwerven, want je kan niet overleven van wat Justitie betaalt. Ik overleef bij gratie van de Leuvense universiteit, die mij betaalt. We hadden gehoopt dat de goede resultaten de politieke wereld wakker zou schudden, maar dat is niet gebeurd.”
Bron: Het Nieuwsblad | 12 Januari 2019