Samenvatting
In 1977 was hij wegens een overval op een postkantoor in Sint-Lambrechts-Woluwe tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld en opgesloten in de gevangenis te Namen.
Twee jaar later, op 12 februari 1979, kon hij uit die gevangenis ontsnappen in gezelschap van Michel Anthemus en Alfred Van de Putte. Iets meer dan een maand later, in april 1979, werd hij echter gevat, toen hij een weekend doorbracht op een appartement in Angleur.
Hij wordt opnieuw naar zijn cel in Namen overgebracht, maar kon reeds op 20 augustus samen met Anthemus en de beroemde gangster Somville opnieuw ontsnappen. Uiteindelijk werd Van Oirbeek aangehouden, in Nice, en uitgeleverd aan ons land en opgesloten in Lantin. Zie onder andere de schietpartij in Heverlee » Forum
Op 17 augustus 1980 verdween “Petit Robert” dan samen met negen medegevangenen uit de Lantin-gevangenis te Luik, maar reeds op 21 oktober werd hij door de politie opgepakt in Watermaal-Bosvoorde.
De volgende ontsnapping had plaats op 1 mei 1984, samen met een Luxemburgse medegevangene uit de Lantin-gevangenis. Die ontsnapping liep niet van een leien dakje. Van Oirbeek werd letterlijk op de hielen gezeten door de rijkswacht. Hij dekte zijn vlucht door een Nederlands echtpaar te gijzelen. Op 26 augustus liep hij tegen de lamp in Oostende en werd nog maar eens naar de Lantin-gevangenis overgebracht.
Op 8 februari 1987, even na 19u, nam hij samen met twee Italiaanse en een Franse medegevangene “afscheid” van Lantin. Tijdens de ontsnappingsoperatie nam hij twee bewakers in gijzeling. Toen het viertal buiten schot van de rijkswacht was gekomen, werden de gijzelaars meteen vrijgelaten. In de periode onmiddellijk na deze ontsnapping liet Petit Robert zich niet bepaald onbetuigd. Zo werden drie personen in Nederland enige tijd gegijzeld en een versperring van de rijkswacht in Wervik werd geforceerd. Ook nadien dook de naam van “Petit Robert” nog enkele malen op naar aanleiding van overvallen die zijn signatuur droegen.
Op 11 november 1987 een overval met gijzeling gepleegd op een filiaal van Bank Brussel Lambert. Daarbij werden 150 koffers leeggeroofd en werden ettelijke honderden miljoenen buit gemaakt.
In januari 1988 werd hij gearresteerd in Parijs.
“Petit Robert” gevat in Parijs
De 32-jarige “Petit” Robert Van Oirbeek, de Belgische “ontsnappingskoning”, is dinsdagavond in een Parijs restaurant bij de lurven gevat. Manschappen van de Franse centrale misdaadbrigade OCRB konden hem dinsdagavond aanhouden in een Italiaans restaurant aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré, dat al een tijdlang door de politie in het oog werd gehouden.
Hij was in gezelschap van een zekere Jean Bernard Duistert, van wie niet bekend is of hij de Franse dan wel de Belgische nationaliteit heeft. In gerechtelijke kringen houdt men rekening met de mogelijkheid dat Duistert de derde man was bij de bankkraak in Gembloers op 11 november van vorig jaar. Daar was een man bij betrokken die gedurende de hele operatie een masker droeg en dat zou wel eens Duistert kunnen geweest zijn.
Van Oirbeek, die al vijf keer uit Belgische gevangenissen kon ontvluchten, liet voor het laatst van zich horen op 11 november vorig jaar. Hij gijzelde toen met een aantal gezellen 13 personen, personeelsleden van een filiaal van de Banque Lambert te Gembloers (Namen), waar hij 127 kluizen kraakte. Hun buit bedroeg naar raming 500 miljoen fr.
Een van zijn medeplichtigen, Jean-Jacques Gourgues, werd korte tijd later, op 27 november 1987, op Frans grondgebied aangehouden. Het parket van Namen, meer bepaald onderzoeksrechter Comeliau, heeft een eerste stap gezet voor het op gang brengen van de uitleveringsprocedure door een voorlopig aanhoudingsbevel via diplomatieke weg te versturen. Die procedure kan zes weken in beslag nemen. De leden van de Naamse gerechtelijke politie die het dossier Van Oirbeek in handen hebben, zijn intussen reeds in Parijs.
Het is niet bekend of Robert Van Oirbeek na zijn uitlevering onder de bevoegdheid zal vallen van de rechtbank van Namen. Ook elders wordt hij “opgeëist”. Het is in ieder geval uitgesloten dat hij aan de Nederlandse justitie wordt uitgeleverd. Daar wil men hem doen terechtstaan wegens een overval in Valkenburg op 30 april van vorig jaar. Daar werd een filiaal van de NMB-bank overvallen door Van Oirbeek en twee mededaders onder wie Philippe Delaire. Elf menen werden gegijzeld en er werd 13 miljoen fr. gestolen.
De 32-jarige misdadiger Robert Van Oirbeek, die ook wel “Petit Robert” werd genoemd, heeft zijn faam als meester-ontsnappen opgebouwd sedert 1979, toen hij er de eerste keer vandoor ging.
In 1977 was hij wegens een overval op een postkantoor in Sint-Lambrechts-Woluwe tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld en opgesloten in de gevangenis te Namen. Twee jaar later, op 12 februari 1979, kon hij uit die gevangenis ontsnappen in gezelschap van Michel Anthemus en Alfred Van de Putte. Iets meer dan een maand later, in april 1979, werd hij echter gevat, toen hij een weekend doorbracht op een appartement in Angleur.
Terug naar Namen
Hij wordt opnieuw naar zijn cel in Namen overgebracht, maar kon reeds op 20 augustus samen met Anthemus en de beroemde gangster Somville opnieuw ontsnappen. Het trio was dan betrokken bij een hele reeks dramatische gebeurtenissen. Mislukte pogingen om hen aan te houden hebben ondermeer geleid tot schietpartijen en harde confrontaties met de politie van Evere en de rijkswacht van Heverlee. Uiteindelijk werd Van Oirbeek aangehouden, in Nice, en uitgeleverd aan ons land en opgesloten in Lantin.
Op 17 augustus 1980 verdween “Petit Robert” dan samen met negen medegevangenen uit de Lantin-gevangenis te Luik, maar reeds op 21 oktober werd hij door de politie opgepakt in Watermaal-Bosvoorde.
De volgende ontsnapping had plaats op 1 mei 1984, samen met een Luxemburgse medegevangene uit de Lantin-gevangenis. Die ontsnapping liep niet van een leien dakje. Van Oirbeek werd letterlijk op de hielen gezeten door de rijkswacht. Hij dekte zijn vlucht door een Nederlands echtpaar te gijzelen. Op 26 augustus liep hij tegen de lamp in Oostende en werd nog maar eens naar de Lantin-gevangenis overgebracht. “Bij de eerste gelegenheid die zich voordoet, ben ik hier weg”, zei hij toen.
Op 8 februari 1987 was het al zo ver. Even na 19u die dag nam hij samen met twee Italiaanse en een Franse medegevangene “afscheid” van Lantin. Tijdens de ontsnappingsoperatie nam hij twee bewakers in gijzeling. Toen het viertal buiten schot van de rijkswacht was gekomen, werden de gijzelaars meteen vrijgelaten. In de periode onmiddellijk na deze ontsnapping liet Petit Robert zich niet bepaald onbetuigd. Zo werden drie personen in Nederland enige tijd gegijzeld en een versperring van de rijkswacht in Wervik werd geforceerd. Ook nadien dook de naam van “Petit Robert” nog enkele malen op naar aanleiding van overvallen die zijn signatuur droegen.
Op 30 april 1987 (verjaardag van koningin Juliana) was hij betrokken bij de reeds vermelde overval op een filiaal van de Nederlandse bank NMB in Valkenburg.
Op 11 november jl. (Wapenstilstand) werd Van Oirbeek genoemd als brein achter de stoutmoedige kraak in Gembloers waar 150 koffers van de Bank Brussel Lambert werden leeggeroofd. De buit zou in de honderden miljoenen lopen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Januari 1988
Robert Van Oirbeek:
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube