Alles valt en staat eigenlijk bij dat wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat de zakken amper in het water hebben gelegen, maar de vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar is dat onderzoek?
Als men op basis van dat onderzoek aanneemt dat de zakken amper in het water hebben gelegen dan wordt de tweede zoektocht in het kanaal, die uit 1986 van de cel Delta, plots té toevallig getimed, waardoor logischerwijs ook de aanloop naar die tweede zoektocht, namelijk het stiekem kopiëren van een PV dat vervolgens in een Brussels café onder tafel door F.A. aan P.V. wordt doorgespeeld, heel verdacht is.
Maar wat dan met de zakken die de getuigen wél in het kanaal hebben zien geworpen worden in 1985? Als er bewust gemanipuleerd is zodat men zakken zou vinden die zorgvuldig samengesteld waren en blijkbaar maximum enkele dagen in het water lagen, liep men dan niet het risico dat per ongeluk de zakken van 1985, die men op dezelfde plek in het kanaal had zien gedumpt worden, opgevist werden? De enige manier om dat risico uit te schakelen, is door 1) zeker te zijn dat er geen zakken waren in 1985 omdat de getuigenissen vals/fout waren of 2) door de zakken van 1985 eerst zelf uit het water te vissen.
En dan komen we bij die mysterieuze zoekactie uit die in de Faroek-reportage van vorig jaar aan bod kwam. De zoekactie die op dezelfde dag als de zoekactie van de cel Delta georganiseerd werd en die blijkbaar enkele zakken opleverden die aan drie vermeende BOB’ers werden meegegeven. Was dat een zoekactie om de zakken die getuigen in 1985 in het water hadden zien geworden worpen nog snel even uit het water te vissen zodat ze niet zouden ‘in de weg lopen’ van de gemanipuleerde zakken en de zoekactie van de cel Delta die later die dag zou plaatsvinden?
Zo ja, dan roept dat weer heel wat nieuwe vragen op. Lagen de gemanipuleerde zakken dan ook al in het water? Zo ja, hoe wist men dan dat de duiker die zakken niet zou opvissen? En waarom werden ze door nota bene dezelfde duiker dan niet opgeduikt in 1985, bij de eerste zoekactie op die plek? En zou men echt pas wachten tot vlak voor de zoekactie van de cel Delta om dat risico uit te schakelen? Da’s wel erg veel vertrouwen in een duiker die zijn job een jaar eerder al een keer zonder resultaat had uitgeoefend.
Zo nee, dan blijft de vraag: hoe wist men dat de cel Delta niet per ongeluk de zakken die getuigen in 1985 gezien hadden, zouden opvissen? En wat is er die voormiddag in 1986, voor de komst van de cel Delta, dan wel opgevist? En voor wie/welke BOB'ers?