Werner, men kan zien dat uit de dekolonisatie een nieuwe internationaal rechtse beweging is ontstaan en die eind jaren 70 begin jaren 80 zich verenigden in organisaties zoals WACL, of de NEM clubs, FN. In Frankrijk zie je dat het OAS amnestie krijgt vanaf 68 en gaat samenwerken met de SAC. Het Europese politiek landschap was midden jaren 70 op een paar jaar tijd drastisch veranderd Portugal, Griekenland, Spanje, drie militaire dictaturen weg, en in Frankrijk na vele jaren rechts links aan de macht. In verschillende Europese landen zijn pogingen om via een militaire staatsgreep een dictatuur te instaleren mislukt, in veel landen werden plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen.
In Belgie waren die plannen ook om de Koning en het leger meer macht te geven en het parlement aan banden te leggen, zie CEPIC. Er zijn de plannen in 74, en er is vanaf 78 het wetvoorstel Gramme Close (die de krijgswet ook in vredestijd mogelijk maakt). De kortste weg om het leger en de koning aan de macht te helpen is de krijgswet afkondigen door Belgie in een oorlog te laten belanden, de conflicten in Zaire hebben die situatie in het verleden al gecreëerd, zie 74 of wat zich in 77 en 78 in Zaire afspeelt in die context kan geplaatst worden weet ik niet, maar het kwam rechts België en vooral CEPIC goed uit dat het brandde in Zaire. Als we het in die context zien dan doet het wel de OAS-strategie denken trouwens dezelfde drukkingsgroepen speelden achter de schermen mee.
Als men dan ziet wat er in het najaar van 85 gebeurt - Bende van Nijvel, CCC en Haemers met als toppunt Luik (waarbij de vergelijking met de situatie van de slag om Algiers gemaakt word) - het volk smeekte om een sterkere staat in Belgie. Alsook de gevolgen voor de burgerrechten, zie operatie Mammoet, men kon door de gebeurtenissen de volledige rechter- en linker-zijde in kaart brengen, en de hele misdaad wereld werd doorgelicht. Het was opeens normaal dat je werd gecontroleerd zomaar op straat. In grote lijnen past dit volledig in de OAS-strategie, het overal laten branden.
Nog iets dat mij al jaren aan OAS doet denken is het vuurgevecht aan de Diable, in Algerije deed men dit ook vanuit wagens een kruisvuur.
De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.