Topic: Aarschotpiste
Deze piste verscheen in het midden van de jaren '90 in de krant De Financieel-Economische Tijd. Het werd onder andere door René De Witte geschreven. Het volledige verhaal van deze piste - die voor de gemakkelijkheid Aarschotpiste wordt genoemd - kan je op de website lezen.
Motief » Afpersing
Korte samenvatting
Tijdens de overvallen van de Bende hebben mensen zich dikwijls afgevraagd waarom het steeds weer Delhaize was. Er werd op een bepaald moment gedacht dat het warenhuis het slachtoffer was van afpersing. Deze theorie draait ook om afpersing, maar in deze theorie is niet het warenhuis slachtoffer van afpersing maar twee leden van het bestuur van Delhaize.
Onderzoekers hebben ontdekt dat bestuurder Jacques le Clercq had gezorgd voor de financiering van de aankoop van acht bordelen aan de Aarschotstraat in Brussel. De bordeelhoudster werd gechanteerd door een rijkswachtkolonel. Le Clercq wilde de hulp inroepen van Paul vanden Boeynants om daaraan te verhelpen. Dit scenario werd door de onderzoekers nooit uitgevlooid.
Als je deze piste verder uitspit verschijnt ook de naam Claude Dubois. Een extreem-rechts zakenman uit het Brusselse die onder andere zijn vriendin heeft vermoord en in stukken heeft gesneden. Onze collega's van het Franstalige forum hebben ooit aan de René De Witte gevraagd wat het resultaat van zijn onthullingen was. Het antwoord:
"Beaucoup d'emmerdes. Un administrateur du Delhaize qui était administrateur au Tijd a fait de fortes pressions pour que mon collègue et moi soyons réprimandés ou mieux encore, limogés. Comme nous avions des copies de tous les pv, rien ne c'est passé. Le Delhaize a engagé des avocats pour étudier la possibilité d'un procès pour diffamation, mais il n'y pas eu de suites. Faut dire qu'ils craignaient qu'on ait d'autres informations."
Vertaling: Een bestuurder van Delhaize - die ook in het bestuur van De Tijd zat - heeft zware druk uitgeoefend om de journalisten te sanctioneren of te ontslagen. Maar ze hadden kopies van de pv's, en daarom zijn er geen gevolgen geweest. Delhaize heeft ook de mogelijkheid onderzocht om een proces te starten, maar ook dat is niet doorgegaan. Ze dachten waarschijnlijk dat de journalisten nog andere informatie hadden.