Topic: Pierre Sweerts
Een getuige reed op 27 september 1985, de dag van de bloedige aanval op de Delhaize, gedurende een korte tijd in de richting van Overijse achter een metaalgroeve Golf, totdat hij van een oude man op de achterbank teken kreeg om voorbij te steken. Later werd van die oude man een robotfoto gemaakt, nummer 23. (...) De auteur is ervan overtuigd dat de oude man in kwestie Pierre Sweerts is. (*) In 1985 was hij 57 jaar oud. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heulde hij met de Duitse bezetter. Hij was gepokt en gemazeld in het smokkelen en leidde de beruchte "bende van de Maaskant" die in Limburg mensen beroofde. Sweerts was bevriend met de oorlogsburgemeester van Eisden en verleende de nazi's hand en spandiensten door Joden en communistische verzetslui te verraden. Later verhuisde hij naar Brussel en trad in dienst van een stay behind-netwerk, belast met de uitvoering van allerlei vuile klussen.
Pierre Sweerts stierf in 1989 aan kanker, berooid, en net als Beuckels, een marionet in handen van diverse geheime diensten tot men hem niet meer kon gebruiken.
Bron: Bouhouche, Beijer, Beuckels en de anderen | Guy Bouten
(*) Zoals je in de tekst kan lezen, geeft Guy Bouten geen enkel argument / bewijs waarom Pierre Sweerts de 'oude' man was. We weten dus totaal niet op welke basis Guy Bouten deze conclusie maakt. Hij geeft ook geen enkel bewijs van zijn stelling dat Sweerts lid was van een stay behind-netwerk.
Over Sweerts vond ik nog deze informatie:
(...) Officieel werd daarna van Sweerts niets meer vernomen. Tot historicus Botman twee boodschappentassen vol documenten, foto’s, agenda’s en persoonlijke eigendommen van Sweerts zelf in handen kreeg.
Daarin zaten ook nota’s over Belgische huurlingen in Congo. Zo bewijst Botman in zijn nieuw te verschijnen boek dat Sweerts in de jaren 60 in Brussel contact had met kringen rond huurlingen Jean Schramme en Bob Denard, die Katanga wilden afscheiden met als doel de pro-westerse Moïse Tshombé aan de macht te brengen.
Botman: “Sweerts had in Brussel contact met twee huurlingen die onder Schramme en Denard opereerden, namelijk een jonge Hongaar die Bela Szabados heette en een ervaren Belgische beroepsmilitair Bob Noddyn, die tussen 1962 en ’64 in Katanga actief was. Van beiden beschikte hij over een persoonsdossier, foto’s en documenten.” Szabados werd in 1963 uitgewezen naar Angola en vestigde zich daarna in België, met Sweerts als tussenpersoon.
Uit privédocumenten en getuigenissen blijkt volgens Botman ook dat Sweerts in de jaren 60 en later diverse Belgische ministers kende die voor het ministerie van Defensie, Buitenlandse Zaken en de NAVO werkten. De bekendste is volgens Botman wijlen Paul Van den Boeynants, die bij Sweerts over de vloer kwam. Hoe beiden elkaar leerden kennen blijft tot nu onduidelijk, maar het is bekend dat ‘VdB’ in die tijd, net zoals Sweerts, anticommunistische praatgroepen frequenteerde.
Botman besluit dat het niet uit te sluiten valt dat Sweerts, gezien zijn verleden, actief was als lid van het ‘stay behind’-netwerk Gladio dat in het geval van een communistische invasie het verzet moest organiseren. Sommige Gladio-leden voerden voor inlichtingendiensten ook clandestiene acties uit. Botman is er ook van overtuigd dat de Belgische geheime diensten over Sweerts activiteiten meer informatie hebben. Deze archieven zijn vooralsnog niet vrijgegeven.
Sweerts stierf in 1989 berooid aan kanker na een laatste mislukte baan als whisky-importeur. Botman: “Uiteindelijk is hij altijd een marionet geweest van allerlei inlichtingendiensten, zowel van staten als de privésector, tot ze hem niet meer nodig hadden.”
Bron: De Morgen | 3 December 2019
Pierre Sweerts: