1

Topic: Pierre Sweerts

Een getuige reed op 27 september 1985, de dag van de bloedige aanval op de Delhaize, gedurende een korte tijd in de richting van Overijse achter een metaalgroeve Golf, totdat hij van een oude man op de achterbank teken kreeg om voorbij te steken. Later werd van die oude man een robotfoto gemaakt, nummer 23. (...) De auteur is ervan overtuigd dat de oude man in kwestie Pierre Sweerts is. (*) In 1985 was hij 57 jaar oud. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heulde hij met de Duitse bezetter. Hij was gepokt en gemazeld in het smokkelen en leidde de beruchte "bende van de Maaskant" die in Limburg mensen beroofde. Sweerts was bevriend met de oorlogsburgemeester van Eisden en verleende de nazi's hand en spandiensten door Joden en communistische verzetslui te verraden. Later verhuisde hij naar Brussel en trad in dienst van een stay behind-netwerk, belast met de uitvoering van allerlei vuile klussen.

Pierre Sweerts stierf in 1989 aan kanker, berooid, en net als Beuckels, een marionet in handen van diverse geheime diensten tot men hem niet meer kon gebruiken.

Bron: Bouhouche, Beijer, Beuckels en de anderen | Guy Bouten

(*) Zoals je in de tekst kan lezen, geeft Guy Bouten geen enkel argument / bewijs waarom Pierre Sweerts de 'oude' man was. We weten dus totaal niet op welke basis Guy Bouten deze conclusie maakt. Hij geeft ook geen enkel bewijs van zijn stelling dat Sweerts lid was van een stay behind-netwerk.

Over Sweerts vond ik nog deze informatie:

(...) Officieel werd daarna van Sweerts niets meer vernomen. Tot historicus Botman twee boodschappentassen vol documenten, foto’s, agenda’s en persoonlijke eigendommen van Sweerts zelf in handen kreeg.

Daarin zaten ook nota’s over Belgische huurlingen in Congo. Zo bewijst Botman in zijn nieuw te verschijnen boek dat Sweerts in de jaren 60 in Brussel contact had met kringen rond huurlingen Jean Schramme en Bob Denard, die Katanga wilden afscheiden met als doel de pro-westerse Moïse Tshombé aan de macht te brengen.

Botman: “Sweerts had in Brussel contact met twee huurlingen die onder Schramme en Denard opereerden, namelijk een jonge Hongaar die Bela Szabados heette en een ervaren Belgische beroepsmilitair Bob Noddyn, die tussen 1962 en ’64 in Katanga actief was. Van beiden beschikte hij over een persoonsdossier, foto’s en documenten.” Szabados werd in 1963 uitgewezen naar Angola en vestigde zich daarna in België, met Sweerts als tussenpersoon.

Uit privédocumenten en getuigenissen blijkt volgens Botman ook dat Sweerts in de jaren 60 en later diverse Belgische ministers kende die voor het ministerie van Defensie, Buitenlandse Zaken en de NAVO werkten. De bekendste is volgens Botman wijlen Paul Van den Boeynants, die bij Sweerts over de vloer kwam. Hoe beiden elkaar leerden kennen blijft tot nu onduidelijk, maar het is bekend dat ‘VdB’ in die tijd, net zoals Sweerts, anticommunistische praatgroepen frequenteerde.

Botman besluit dat het niet uit te sluiten valt dat Sweerts, gezien zijn verleden, actief was als lid van het ‘stay behind’-netwerk Gladio dat in het geval van een communistische invasie het verzet moest organiseren. Sommige Gladio-leden voerden voor inlichtingendiensten ook clandestiene acties uit. Botman is er ook van overtuigd dat de Belgische geheime diensten over Sweerts activiteiten meer informatie hebben. Deze archieven zijn vooralsnog niet vrijgegeven.

Sweerts stierf in 1989 berooid aan kanker na een laatste mislukte baan als whisky-importeur. Botman: “Uiteindelijk is hij altijd een marionet geweest van allerlei inlichtingendiensten, zowel van staten als de privésector, tot ze hem niet meer nodig hadden.”

Bron: De Morgen | 3 December 2019

Pierre Sweerts:

https://images1.persgroep.net/rcs/DqKETJ6HkeV7S9EBMh8sdzSE0RA/diocontent/161797405/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Pierre Sweerts

Na de oorlog werd Sweerts in 1946 in Nederland gearresteerd. In België werd hij ter dood veroordeeld. Waarop was deze terdoodveroordeling gebaseerd en hoe lukte het Sweerts om hieraan te ontsnappen?

Tot het vertrek van de Britse troepen uit Nederland werkte Sweerts voor de Britse contraspionagedienst. Daarna was overeengekomen dat het Nederlandse Bureau Nationale Veiligheid (BNV) Sweerts naar Zuid-Amerika zou laten verdwijnen. Tijdens de voorbereidingen hierop besloot Sweerts meerdere gezochte collaborateurs een handje te helpen bij hun ontsnapping naar dit continent. Vlak voor de uitvoer van dit plan werd Sweerts wegens zwarthandel gearresteerd. De Nederlandse justitie lichtte vervolgens de Belgische autoriteiten in dat Sweerts gearresteerd was en of ze geïnteresseerd waren in zijn uitlevering. In België wachtte namelijk de doodstraf op hem. In de oorlog was Sweerts de leider geweest van de Bende van Maaskant. Een bende die in Belgische Limburg een waar schrikbewind voerde. Deze bende legde zich toe op zwarthandel, smokkel, afpersing, moord en joeg op onderduikers en neergeschoten geallieerde piloten. In deze periode kreeg Sweerts ook zijn bijnaam Tarzan.

Tot verbazing van iedereen vroeg de Belgische justitie niet om zijn uitlevering, met als resultaat dat Sweerts een jaar later op vrije voeten kwam. Zonder een veroordeling. België wilde hem niet. In Nederland kwam het ook niet tot een rechtszaak. Bij een proces zouden de opdrachtgevers van Sweerts in het daglicht komen te staan. Sweerts werd tot zijn arrestatie door invloedrijke personen uit de Nederlandse samenleving ingezet om allerlei vuile zaakjes, die het daglicht niet kon verdragen, op te knappen. De zaak ging in de doofpot.

Sterker nog Sweerts na zijn vrijlating hervatte zijn schimmige zaakjes. Hij sloot zich aan bij een nieuwe privéinlichtingendienst die zich volledig toelegde op het uitvoeren van anticommunistische acties en smokkel. Een organisatie die betrokken was in de voorbereidingen op de zogenaamde Raymond Westerling Coup in januari 1950 in Bandoeng, Indonesië. In december 1949 was de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. Reactionaire bewegingen vanuit Nederland, waaronder ook deze privéinlichtingendienst, probeerden het tij te keren en bereidden de clandestiene actie van Westerling voor. De coup faalde.

Bron: traceofwar.nl

Re: Pierre Sweerts

Ben wrote:

Hij geeft ook geen enkel bewijs van zijn stelling dat Sweerts lid was van een stay behind-netwerk.

Hoe zou hij dat in godsnaam moeten doen?

Zal de namenlijst van de burgers uit het clandestiene netwerk ooit openbaar worden gemaakt?

Durez: Nooit. Daar ben ik zeker van. De onderzoekscommissie van de Senaat is destijds onze dossiers komen opvragen –ze werden bewaard in een kist in de VS en de UK. Uit voorzorg hadden we alle dossiers versleuteld. De onderzoekscommissie heeft geprobeerd de documenten te ontcijferen. Ze hebben daarvoor zelfs een beroep gedaan op de cryptografische dienst van de ULB. Die heeft geprobeerd de code te breken… tevergeefs."

Bron » Nieuws

Over Sweerts - "Tarzan van Limburg" genoemd - het volgende:

Tussen 1949 en 1965 maakte Sweerts deel uit van nationale en internationale operaties die zich richtten op de omverwerping van de Indonesische president Soekarno. Daar bleef het niet bij. Zijn advies werd ook gevraagd in de machtsstrijd in voormalig Belgisch Kongo.

Bron » www.standaardboekhandel.be

Niet zo abnormaal dus dat die VDB over de vloer kreeg.

4

Re: Pierre Sweerts

In België benaderden vertegenwoordigers van de Republiek der Zuid Molukken (RMS) en Molukse Stichting door de Eeuwen Trouw (DDET opgericht in 1950) Westerling om een nieuwe militaire actie op Ambon of Ceram voor te bereiden. Sweerts was inmiddels toegetreden tot de stichting en werd gerekruteerd als de man “die van alle markten thuis was”; een groot internationaal wapensmokkelaar met internationale contacten binnen diverse inlichtingendiensten, het leger en het bedrijfsleven.

Het plan was een opstand op Ambon te initiëren. Sweerts ging onder diverse schuilnamen in België en Groot-Brittannië aan de slag om wapens, een Lockheed vliegtuig en diverse radiozenders in te kopen. Het materiaal zou in Brussel worden ondergebracht. Alle onkosten werden vergoed door de RMS. De Molukse regering in ballingschap voorzag Sweerts van een diplomatiek Zuid Moluks paspoort. Hij werd zelfs benoemd tot RMS Staatssecretaris voor Oorlog en Algemene Zaken onder de naam Pierre Aumena. In die functie benaderde hij Franse militairen en Amerikaanse consulaten om hun medewerking te verlenen aan de onafhankelijkheidsstrijd van de Republiek der Zuid Molukken met militair materieel.

De plannen lekten echter uit. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Anak Agoeng drong bij de Belgische regering op maatregelen aan. De voorbereidingen op de Ambonese hulpactie was nieuws geworden. Indonesië vroeg om de uitlevering van Westerling. Sweerts begreep dat Westerling zo spoedig uit België moest verdwijnen. Hij vond hulp bij een ambtenaar van het Nederlandse consulaat in Antwerpen, Meine Pot, die meerdere blanco Nederlandse paspoorten uit het consulaat stal. Eén paspoort was voor Westerling. Onder de nieuwe naam “Petrus Lambrecht” wist Westerling per vliegtuig naar Tanger te ontsnappen. Ook voor Sweerts werd de grond te heet onder de voeten. Vanuit de stichting Door de Eeuwen Trouw werd een onderzoek ingesteld naar de financiële malversaties. Sweerts zou de fondsen voor de hulpactie verkwanseld hebben. Bovendien was er een onderlinge machtsstrijd ontstaan tussen de verschillende belangenorganisaties DDET, RMS-bestuur en bewegingen die ijverden voor het behoud van de koloniën.

April 1951 werd Pot gearresteerd en kort daarna, begin mei, Sweerts. De gehele affaire werd publiek nieuws. Een voorpaginagevecht waarin voor en tegenstanders van de vrijheidsstrijd op Ambon met modder smeten: Sweerts was een oplichter, een Britse spion, een zwendelaar, een Duitse agent die in België werd gezocht voor moord, enzovoort.

Lichte straf

Pierre Sweerts moest op 19 juni 1951 voor het militair hof in Luik verschijnen. In 1946 was hij wegens zijn wandaden in de oorlog als SS’er bij verstek tot de doodstraf veroordeeld. Dit vonnis was later door het tribunaal te Luik bevestigd, ware het niet dat onder andere de Britse geheime dienst zich met de zaak mengde. Sterker nog. Pot kreeg een voorwaardelijke straf, kwam op vrije voeten gesteld en verdween naar Frankrijk. Sweerts kwam er nog beter van af. Zijn straf in absentia werd door de Antwerpse correctionele rechtbank omgezet tot twee jaar celstraf en een geldboete wegens het dragen van wapens, valsheid in geschrifte. Na het uitzitten van een korte celstraf dook Sweerts opnieuw de clandestiniteit in.

CIA

Hij bleef onofficieel hand- en spandiensten voor de internationale inlichtingendiensten verrichtten totdat hij anno 2017 opnieuw het nieuws haalde. In 1958 bleek Sweerts samen met de CIA betrokken te zijn in de voorbereidingen van een coup tegen Soekarno. Officieel hield de Amerikaanse regering zich afzijdig van de interne politiek van de kersverse Republiek Indonesië. Toen Sukarno meer ging leunen op financiële hulp vanuit de Sovjet Unie en de Volksrepubliek China, besloot de CIA echter in te grijpen. Soekarno moest weg. In het geheim werden op diverse Amerikaanse bases rebellen opgeleid om een opstand op Sumatra te ondersteunen. De CIA leverde de training, onderzeeboten en bommenwerpers aan de opstandelingen.

Ondertussen had Sweerts in België de voormalige Belgische collaborateur Henri van den Brempt benaderd die zich in en na de oorlog had bezig gehouden met het vervaardigen van valse documenten, passen en geld. Deze drukker werd nu verzocht om nieuw geld en postzegels na te maken die na de val van Sukarno in omloop zouden worden gebracht. De CIA operatie mislukte echter volledig. Ten eerste werd de betrokkenheid van de CIA aan de opstandelingen bewezen toen een B26 bommenwerper werd neergeschoten en de Amerikaanse piloot Allan Pope en zijn copiloot gevangen werden genomen. In Pope’s bezit werden allerlei belastende documenten aangetroffen. Toen vervolgens de Republikeinse troepen de rebellen hadden verslagen werd er nog meer Amerikaans militair materieel aangetroffen.

In België liep de operatie ook vast. Een medewerker van de Brusselse drukkerij waar Henri de opdracht van Sweerts uitvoerde vertrouwde het zaakje niet en lichtte de politie in. Toen zowel Van den Brempt als Sweerts gearresteerd werden, verklaarde Pierre Sweerts dat het ging om speelgeld, geen echt geld, en dat dat niet verboden was. Beide mannen mochten gaan en een deel van het geld werd vernietigd.

Sweerts verdween vervolgens definitief achter de schermen. Hij zou zich omringen met filmsterren op Mallorca (Spanje) en als (militair-)adviseur in Afrika zijn opgetreden. Onbewezen bronnen verklaren dat hij mogelijk tot het ultra geheime Gladio (NAVO) netwerk behoorde, een ondergrondse organisatie die in werking zou treden bij een Sovjet-bezetting van West-Europa. Het spoor van deze Belg bleek nadien moeilijk te volgen. Voor zover bekend zou hij zich tot aan zijn dood in Brussel hebben ophouden. Op 3 december 1989 overleed Sweerts na een zeer bewogen leven.

Bron: historiek.net

Re: Pierre Sweerts

En zeg nu nog dat Bouten ons niet op het goede spoor zet ... goed bezig Tru Dat.

6

Re: Pierre Sweerts

coconut wrote:

Hoe zou hij dat in godsnaam moeten doen?

Je bevestigt mijn punt. wink Bouten schrijft dat hij lid was van een stay behind-netwerk maar geeft geen bron voor deze informatie. Heeft Bouten bewijzen om zijn punt te ondersteunen? Of heeft hij die bewijzen niet en gaat hij ervan uit dat hij lid was van een netwerk?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Pierre Sweerts

"Onbewezen bronnen verklaren dat hij mogelijk tot het ultra geheime Gladio (NAVO) netwerk behoorde, een ondergrondse organisatie die in werking zou treden bij een Sovjet-bezetting van West-Europa. "

Indien anderen dit schrijven kraait er geen haan naar, indien Bouten dit schrijft is hij volkomen onbetrouwbaar. En daar waar er mss bronnen waren zijn ze toevallig en zeer banaal beschimmeld. Komaan Ben. Ik weet wel dat je rol hier is advocaat van de duivel spelen. Maar niet overdrijven he man en al zeker geen twee maten en gewichten gebruiken.

Ik blijf er bij, de man verdient niet dat hij zo neergesabeld wordt.

8

Re: Pierre Sweerts

Er is een groot verschil tussen beide zinnen. Merk je het verschil?

(...) Later verhuisde hij naar Brussel en trad in dienst van een stay behind-netwerk, belast met de uitvoering van allerlei vuile klussen.

(...) Onbewezen bronnen verklaren dat hij mogelijk tot het ultra geheime Gladio (NAVO) netwerk behoorde, een ondergrondse organisatie die in werking zou treden bij een Sovjet-bezetting van West-Europa.

Guy Bouten poneert het als een feit. De tekst van historiek.net poneert het als een mogelijkheid ("onbewezen bronnen", "mogelijk"). Dat is een groot verschil. Dus ofwel heeft Guy Bouten bewijzen ofwel baseert hij zich op dezelfde "onbewezen bronnen" en moet hij het ook vermelden als een mogelijkheid, en niet als een feit.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Pierre Sweerts

Inderdaad. Hij vermengt zaken die vaststaan met dingen die waarschijnlijk juist zijn en zelfs ook loutere geruchten. Voor de lezer is het soms moeilijk om het onderscheid te maken. De bron van de info en beoordeling daarvan door de auteur is niet altijd even correct. Dit komt omdat Bouten vertrekt van een hypothese en niet van de feiten (zoals bv. Hilde Geens doet). Wat past in zijn verhaal, tilt hij naar de voorgrond, al is de bron twijfelachtig.

Ik kan alleen hopen dat het gedoe rond die 'memoires' een misverstand is, maar ik begreep al van de eerste seconde niet hoe hij daar nu plots mee komt aandraven.

Re: Pierre Sweerts

Wat dat betreft heb je gelijk Ben, ik heb trouwens al eens geschreven dat hij beter dezelfde houding had aangenomen als de filmmaker Brügger en dat hij zijn boek had moeten beginnen met; ofwel is dit een nieuw spoor ofwel is dit complete onzin gebaseerd op verhalen van mensen en dan zeg ik nu al sorry. Maar Bouten is Bouten. Hij is geen wetenschapper of historicus. Hij is een ex-journalist en schrijver. Hij lijkt oprecht gepassioneerd door de Bende en ja hij steekt er stukken tussen zodat zijn boek zoveel mogelijk zou verkopen. Maar laat ons eerlijk zijn, van boeken schrijven zal je niet rijk worden. Hij opent in ieder geval een nieuwe discussie en hij plaatst wegwijzers, wij moeten die niet volgen maar wij moeten ook niet op voorhand roepen dat die wegwijzers naar nergens wijzen.

Ik heb zijn boek nog niet gelezen maar ik zou nu al durven stellen dat hij mij minstens inspireert. Of anders, hij is op een creatieve manier op zoek naar waarheid. En vergeten we daarbij niet dat dit het zoveelste boek over de Bende is. Hij moest dus iets verzinnen om het te doen verkopen. Ik neem hem dat niet kwalijk. Ik zal zijn boek dus nooit lezen als het evangelie.