201

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

De cijfers hierboven zijn de cijfers voor alle dienaren van erediensten en afgevaardigden van de Centrale Vrijzinnige Raad. D.w.z. dat niet enkel de personen worden meegeteld die diensten zouden verlenen in het kader van de bevoegdheden van het ministerie van Justitie en de FOD Justitie, maar gewoonweg elke pastoor, dominee, imam, rabbijn, etc.. Met de samenstelling van de gevangenispopulatie heeft een en ander dus weinig te maken. De betalingen aan deze personen voor het verzorgen van hun diensten aan hun gelovigen en de vrijzinnigen werden gewoon traditioneel ingeschreven in de begroting voor Justitie.

De betaling door de staat van deze personen is verankerd in artikel 181 van de Grondwet. Dat artikel bepaalt het volgende:

§ 1. De wedden en pensioenen van de bedienaren der erediensten komen ten laste van de Staat; de daartoe vereiste bedragen worden jaarlijks op de begroting uitgetrokken.

§ 2. De wedden en pensioenen van de afgevaardigden van de door de wet erkende organisaties die morele diensten verlenen op basis van een niet-confessionele levensbeschouwing, komen ten laste van de Staat; de daartoe vereiste bedragen worden jaarlijks op de begroting uitgetrokken.

Wat de ontvangers en hun aantal betreft is het artikel 21 van de Grondwet van belang. De tekst van het eerste lid van dat artikel luidt:

De Staat heeft niet het recht zich te bemoeien met de benoeming of de installatie der bedienaren van enige eredienst of hun te verbieden briefwisseling te houden met hun overheid en de akten van deze overheid openbaar te maken, onverminderd, in laatstgenoemd geval, de gewone aansprakelijkheid inzake drukpers en openbaarmaking.

De Staat kan dus niet zomaar de wedde van bedienaren van erediensten afnemen.

Derhalve kan aan de betaling van de bedienaren van erediensten alleen gemorreld worden door een wijziging van de Grondwet. Het is niet mogelijk om zomaar in een (begrotings)wet van het grondwettelijke regime af te wijken.

De Grondwet kan alleen herzien worden in overeenstemming met titel VIII van de Grondwet en dan in het bijzonder artikel 195. Dat artikel bepaalt o.a. dat artikels voor herziening vatbaar moeten worden verklaard door de Wetgevende macht, d.w.z. Kamer, Senaat en Koning (de regering) samen, wil men ze in de volgende legislatuur kunnen wijzigen. De Wetgevende macht treedt zo op al "preconstituante".

In 2019 werden verschillende artikelen voor herziening vatbaar verklaard. De verklaringen voor herziening zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 23 mei 2019. De verklaringen verschillen onderling. In geen van de verklaringen is artikel 181 voor herziening vatbaar verklaard. Kamer en Senaat verklaarden artikel 21 wel voor herziening vatbaar, de Koning echter niet. Dat had te maken met het feit dat de regering in lopende zaken was. Traditioneel wordt aangenomen dat een regering in lopende zaken voor het aannemen van een verklaring tot herziening niet verder mag gaan dan de verklaring tot herziening die werd aangenomen door de laatste preconstituante. Derhalve is de lijst van de Koning gebaseerd op de verklaring tot herziening van 2014.

Een artikel kan alleen gewijzigd worden als het artikel voorkomt op de drie verklaringen. Dat is dus niet het geval voor artikel 21.

Derhalve kan voorlopig niet bespaard worden door het aantal dienaren van erediensten te laten afnemen. Dat daargelaten dat het geld dat voor de betaling van die personen wordt gebruikt eigenlijk in grote mate losstaat van het geld gebruikt voor de werking van het justitieapparaat.

202

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Een mens is blijkbaar nooit te oud om te leren. Eerlijk, ik wist niet dat priesters en consorten uitbetaald werden door Justitie.

"Waarom zou God, als hij al bestaat, eigenlijk belastinggeld nodig hebben?"

» www.tijd.be

We hebben dus een wijziging van de grondwet nodig om dit te veranderen?

203

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Lees de geschiedenis van het HCT - Hoog Comité Van Toezicht - onder andere maar niet enkel ten tijde van Delcroix en je weet dat zo'n comité een veiligheidspal is, bediend door politieke partijen en compleet zijn doel mist.

HCT bestaat niet meer - de politieke stratego daar tartte alle verbeelding, vraag het maar eens aan een zekere Vermeulen, of wat was zijn naam weer? - en een deel van de broodnodige audit op de werking van de politieke structuur - lees anticorruptie actie tegen politici - werd dan ondergebracht bij de Federale, afdeling DJSOC die de witteboordcriminaliteit en politieke corruptie moet bestrijden. Moet je eens nagaan hoe onderbezet en gepolitiseerd die afdeling is. Ik denk dat als het hoofd van de Federale klaagt over te weinig middelen, dat hij die afdeling bedoelt.

Je kan zoveel comités oprichten als je wil. Het blijven mensen gekoppeld aan een politiek systeem, geplaatst op onwillekeurige basis, door belanghebbenden die er controle over willen hebben. Voor zover ik weet is er geen enkele grondwettelijke structuur die in de praktijk boven het politieke systeem staat. Per definitie is een onafhankelijk comité dus een onmogelijke zaak.

204

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

L'histoire se répète, ik herhaal het vaak. En af en toe stel ik mij dan ook de vraag of het mogelijk is dat er een spoort heruitgave van de Bende van Nijvel mogelijk is. Op mijn zoektocht ivm militaire domeinen en kazerne's kwam ik volgende feiten tegen.

"Thomas B. mocht van legeroverste niet meer op buitenlandse missie"

Kopstuk stak op zijn zeventiende school in brand

De spilfiguur van het extreem-rechtse complot, militair Thomas B., was in 1999 betrokken bij de brandstichting van zijn eigen middelbare school in Opwijk.

In het vijfde jaar van de Vrije Katholieke School (VKO) in Opwijk zat Thomas B. (25) toen twintig klaslokalen, de turnzaal, een laboratorium en het secretariaat van de school in de as werden gelegd. Hij bleek een van de drie brandstichters te zijn. De drie jongeren vormden samen een soort satanische groep.

Ruim zeven jaar later zit Thomas B. in de cel omdat hij de spilfiguur zou zijn van een extreem-rechts gewelddadig complot om de staat te destabiliseren. Hij is een van de tien verdachten die gisteren zijn ondervraagd en opgesloten blijven.

Het leven van de militair Thomas B. speelde zich de laatste jaren voornamelijk in het leger af. Tijdens week bleef hij in de kazerne van Leopoldsburg overnachten. Alleen in het weekend ging hij naar Opstal, een deelgemeente van Buggenhout, nabij het Oost-Vlaamse Dendermonde. Sinds kort heeft hij daar bij zijn ouders weer zijn eigen stek. Voordien woonde hij enkele maanden tijdens de weekends samen met zijn vriendin, met wie hij intussen heeft gebroken.

Een deel van de spullen die hij daarbij naar zijn ouders verhuisde, is Thomas B. alweer kwijt. Bij de huiszoeking eergisteren namen de speurders zijn neonazistische tijdschriften en andere publicaties mee.

Het huis van de ouders staat in een rustige straat in het landelijke Opstal. Vader is chauffeur, moeder bankbediende. Na de brandstichting beslisten ze samen dat hij niet meer naar zijn oude school zou teruggaan. Het leger leek een betere oplossing. Ook de activiteiten bij de plaatselijke chiro, waaraan Thomas B. deelnam, werden door die verhuis verleden tijd.

Naar Afghanistan

Het gezin B. heeft drie kinderen, Thomas heeft een oudere zus en een jongere broer. Dit jaar heeft ook zijn 21-jarige broer de keuze voor het leger gemaakt. Sinds juni zitten de twee samen in de kazerne. Ook de broer blijft tijdens de week in Leopoldsburg overnachten.

Voor de buitenwereld was Thomas B. geen opvallende verschijning. In de weekends ging hij vaak naar een schietclub, maar verder kon over hem niet veel gezegd worden. Nochtans rekruteerde hij rond zich mensen met als doel de staat gewelddadig te destabiliseren. Samen vormden zij een informele groep, parallel met de organisatie BBET (Bloed, Bodem, Eer, Trouw), waar Thomas B. een spilfiguur van was. BBET is een extremistische afscheuring van de skinheadorganisatie Blood and Honour ) .

Zijn overste zou daarvan wel weet hebben gehad. Gisteren verklaarde kolonel Philippe Dasseville dat hij daarover het laatste anderhalf jaar met het parket samenwerkte. Daarom ook liet hij Thomas B. afgelopen jaar niet op buitenlandse missie vertrekken. Nochtans was de soldaat, waarover hij tevreden was, voordien al enkele keren naar Afghanistan op missie geweest."

Bron: Het Nieuwsblad | Pieter Lesaffer en Werner Rommers | 9 september 2006

Zijn militaire overste had dus anderhalf jaar weet van bepaalde feiten en werkte ondertussen samen met het parket. Hebben ze dan toch lessen geleerd bij het leger?

Over één van de verdachten:

"Tamara Van A . (25), Herentals. Een beroepsmilitaire die mee instaat voor de bewaking van het kamp Kleine Brogel."

Hieraan gerelateerd:

Het is zowat normaal dat je bij instanties zoals het Leger, de voormalige Rijkswacht en de politie een hardere kijk op de samenleving ontwikkelt. De orde en tucht die je worden bijgebracht samen met de milde vorm van "brainwashen" ten overstaan van bv. 'het Rode/Gele/Bruine gevaar' kunnen bij labiele beïnvloedbare personen de indruk wekken dat hun hulp noodzakelijk is om zuiveringen door te voeren. Leg dan de nadruk op collegialiteit en vriendschap en je krijgt een bruikbaar te manipuleren cocktail. In het geval van Thomas B. waren er zeker voortekenen, maar ze werden genegeerd!

205

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Experiment om burgers te laten helpen een moordzaak op te lossen » www.bd.nl

206

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Het heeft niets met de Bende van Nijvel te maken maar gezien de zeldzaamheid van deze zaak leek het mij toch interessant om het te delen:

Een uiterste zeldzaamheid: voor het eerst in decennia hoge politieofficier voor hof van assisen nadat hij twee broers koelbloedig executeerde

Een gewezen commissaris van gerechtelijke politie staat binnenkort voor een assisenhof terecht voor een dubbele moord. Een uiterst zeldzame gebeurtenis in ons land. Francis Vandy (71) schoot in 2019 twee Roemeense broers een kogel door het hoofd omdat zij het gewaagd hadden stiekem in zijn vijver te gaan vissen.

Eind augustus 2019 werd rustige Forchies-la-Marche, bij Charleroi, opgeschrikt door verscheidene schoten. Op de oever van een afgelegen vijver tof de politie de lichamen van twee mannen aan. Allebei werden ze geëxecuteerd met een kogel in het hoofd. Hun namen raakten snel bekend wanneer de familie van Constantin en Gabriël bij de Brusselse politie de onrustwekkende verdwijning van de twee broers meldde. “Zij waren op weg naar Forchies-la-Marche om er te gaan vissen”, luidt de aangifte.

Ondanks ervaring

Een van de eersten om verhoord te worden, was de eigenaar van de vijver: commissaris op rust Francis Vandy. In eerste instantie gebaarde hij van krommenaas. Maar ondanks zijn jarenlange ervaring, hield hij dat niet lang vol. In zijn woning vonden de speurders sportschoenen waarop nog bloedsporen van de slachtoffers werden teruggevonden. De Roemeense broers waren bovendien doodgeschoten met een Glock-pistool, het dienstwapen van commissaris Vandy dat hij kort voor zijn pensionering als verloren heeft opgegeven. Een list om het wapen toch te kunnen houden.

Helemaal belastend voor ex-commissaris werd het toen bekend raakt dat hij het al eerder eens met de Roemeense broers aan de stok had gekregen. Constantin en Gabriël waren al eens in de vijver van de politieman gaan vissen zonder hem om zijn toelating te vragen. Om ze te verjagen vuurde Vandy verscheidene schoten met zijn dienstwapen. Maar die eerste keer richtte hij op de grond. De tweede keer daarentegen schoot hij de broers door het hoofd. Zijn lot ligt nu in handen van het assisenhof van Henegouwen.

Een politieofficier die zich voor een assisenhof moet verantwoorden voor moord, het gebeurt (gelukkig) uiterst zelden. Onlangs raakte bekend dat ex-politieman Johan Devriendt (50) op een vierde assisenproces hoopt nadat hij in 2006, 2016 en 2017 al schuldig werd bevonden aan de moord op zijn vriendin in 2003. Hij was echter politie-inspecteur. Van een politiecommissaris die uit moorden ging, zoals auteur Aster Berkhof het zou kunnen getiteld hebben, zijn er in de annalen van het Belgische gerecht nauwelijks sporen terug te vinden.

Advocaat Jef Vermassen herinnert zich de moord op een meisje met zeven kogels waarvoor een officier van gerechtelijke politie uit het Antwerpse zich voor het West-Vlaamse assisenhof moest verantwoorden. “Meer dan 30 jaar geleden”, herinnert Vermassen zich. De man werd vrijgesproken.

Daarvoor gaat de elektronische zoekmachine terug tot in 1897. Toen werd in Brussel gewezen commissaris Alexandre Courtois tot de doodstraf veroordeeld voor de roofmoord op de weduwe van baron Albert Herry. Hij overleed in 1904 in de gevangenis van Leuven.

Bron » Het Nieuwsblad | 5 Maart 2021

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

207

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Het was lange tijd één van mijn hypothese voor de eerste moorden van de Bende van Nijvel. Nu blijkt dat de daders van de aanslagen van 22/3 het effectief hebben gedaan: willekeurige moorden om jezelf te "testen".

Daders aanslagen 22 maart pleegden eerst willekeurige moord om te ‘testen’ hoe het voelt om te doden

Ibrahim El Bakraoui, die zich op 22 maart 2016 in Zaventem opblies, pleegde eind 2014 met de hulp van zijn broer Khalid, die in de metro in Maalbeek een bom deed ontploffen, een willekeurige moord. Ze wilden ‘testen’ hoe het is om te doden. Het slachtoffer werd de 76-jarige Paul-André Vanderperren.

Dat blijkt uit ‘De 22 maart files’, een onderzoeksreeks waarin De Morgen de totstandkoming van de aanslagen in Brussel en Zaventem reconstrueerde aan de hand van het onderzoeksdossier en de verhoren van de overlevende terroristen, Mohamed Abrini en Osama Krayem.

Het is die laatste die zijn ondervragers op 20 december 2016 verbaasde met informatie die hij twee dagen voor de aanslagen van 22 maart meekreeg van medeterrorist Khalid El Bakraoui. “Khalid vertelde me dat hij en Ibrahim op straat iemand hadden doodgeschoten”, zo verklaarde Krayem. “Een willekeurig gekozen iemand. Ik vroeg hem wat er verder was gebeurd. Hij zei dat de politie het lichaam had geborgen en dat dat het was. Hij glimlachte toen hij me dit vertelde.”

In een volgend verhoor, op 19 juni 2018, verduidelijkte Krayem: “Khalid legde me uit dat het een bejaarde persoon was, en dat ze wilden testen hoe het was om iemand te vermoorden.”

Het Brusselse parket lanceerde eind mei 2018 een oproep rond de cold case rond Paul-André Vanderperren uit Jette. Die 76-jarige gepensioneerde bediende was een Anderlecht-fan en ging op zondagavond 14 december 2014 naar wekelijkse gewoonte de wedstrijd van zijn club bekijken in café Mercure, enkele honderden meters van zijn woning in Jette. De moord was totaal onbegrijpelijk voor de speurders. Geen motief klonk aannemelijk.

Zijn weduwe zegt aan De Morgen dat ze pas een jaar geleden via haar advocaat te horen kreeg dat met wijlen de broers El Bakraoui de daders zo goed als zeker zijn geïdentificeerd. “Ergens is dat een opluchting, toch zit ik nog met veel vragen”, zegt ze. “Destijds verscheen in de krant dat het misschien iets met drugs kan hebben te maken gehad. Komaan zeg, mijn Paul-André? Drugs?”

De dader en mededader kregen nu wel een gezicht, maar zijn allebei overleden. Dat had tot gevolg dat het onderzoek op 21 oktober 2020 eindigde met een buitenvervolgingstelling door de Brusselse raadkamer. “Dat is natuurlijk cynisch voor mijn cliënte”, zegt Thierry Vanwinsen, advocaat van de weduwe. “Maar zo werkt justitie. Als alles erop wijst dat de dader overleden is, dan sluit men het onderzoek af.”

De crimineel Khalid El Bakraoui kwam in maart 2013 vrij met een elektronische enkelband, zijn broer in mei 2014. Uit ‘De 22 maart files” blijkt dat vooral Ibrahim El Bakraoui meteen begon met de uitbouw van de Brusselse terreurcel. Paul-André Vanderperren was het eerste dodelijke slachtoffer, waarna er nog 138 (Parijs, 2015) en 35 (Brussel, 2016) zouden volgen. Volgens het Brusselse parket nam het federaal parket het onderzoek naar de moord op Vanderperren over zodra de link met 22 maart duidelijk werd. Het federaal parket liet deze week aan De Morgen in een mail weten “niet (te) zullen communiceren over de inhoud van het onderzoek”.

Sinds zijn arrestatie werkt Osama Krayem verrassend constructief mee aan het onderzoek rond de aanslagen. In zijn verklaringen benadrukt hij telkens opnieuw dat hij op geen enkel moment van plan was om zich op te blazen in Brussel, maar er geen andere uitweg was dan op het laatst weg te rennen met zijn bom. “In Syrië was ik bereid om te sterven. Hier? Nee.”

Bron: De Morgen | 11 Maart 2021

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

208

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Triest nieuws, hopelijk is David weer snel de oude. Heel veel sterkte David als je dit leest

» www.hln.be

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Beterschap David...

Re: Nieuws: Misdaad - Justitie - Politie

Spoedig herstel, David!