Hieronder nog een aantal artikels over de criminele loopbaan van Eric Lammers. De informatie uit onderstaande artikels maakt de tijdlijn van Lammers voor 1985 complexer dan het lijkt:
Eric Lammers 'verdween' een tijd in 1985. Hij was naar Frankrijk gevlucht en werd daar op vraag van Belgische autoriteiten opgepakt. De datum van zijn arrestatie is onbekend en het is niet duidelijk of dit in april, juni of later in '85 gebeurde). Hij werd opgepakt voor het plegen van twee feiten (op 20 december 1984 en op 25 januari 1985). Zijn uitlevering liet lang op zich wachten. Hij werd eerste helft oktober 1985 uitgeleverd aan België en op 15 oktober 1985 veroordeeld tot 5 jaar cel en 5 jaar ontzetting uit zijn burgerrechten.
Alpinist-Ensordief krijgt 5 jaar cel
Voor zeven betichtingen, waaronder de overval op een tabaktransport en de roof van acht Ensors uit een villa te Sint-Genesius-Rode is Eric Lammers (25) dinsdag veroordeeld tot 5 jaar cel en vijf jaar ontzetting uit zijn burgerrechten.
In feite had hij in juni al moeten veroordeeld worden, samen met zijn vader Maurice (54), José Gil Calancha, Franco DeLuca en Yves Baeten. Die kregen toen van rechter Creplet ook zware straffen. Eric echter was naar het buitenland gevlucht. Hij is immers een fervent bergbeklimmer en het is dan ook in Chamonix dat hij werd aangehouden. Zijn uitlevering liet op zich wachten. Zijn medeplichtigen zijn ondertussen al in beroep. Hun zaak wordt op 23 oktober voortgezet. Als Eric zich haast, kan hij zich in beroep bij zijn vader voegen.
“Hij had een briljant rijkswachtofficier kunnen worden”, zei mr. Jean-Paul Dumont voor zijn cliënt: “hij rookt niet, hij drinkt niet, hij is sportief”. Ja, maar de grote roodharige gebaarde jongeman uit La Hestre, die in de Krijgsschool zat, heeft negen maanden in voorhechtenis gezeten. Voor feiten, die hij steeds heeft ontkend: de rituele moord op Fons Vandermeulen (31) en Francesca Arcouin (41) aan de Herderliedstraat te Anderlecht in februari 1982.
Die moord bleef lang onopgelost, tot Marcel Barbier in augustus 1983 werd aangehouden te Vorst nadat hij in de richting van twee Noordafrikanen had geschoten. Dit leidde tot de ontdekking van uiterst rechtse, geheimzinnige groeperingen als “Ygdrasil”, “Irminsoul” en de Westland New Post. Het paar zou zijn terecht gesteld door Barbier en Lammers omdat Fons zijn eerste vrouw Marcella had verstoten. Die was later volgens Keltische ritus gehuwd met Barbier en volgens die ritus moest worden afgerekend met het verleden van Marcella, ook al werd hij mede beschuldigd door Paul Latinus, de leider van WNP die later “zelfmoord” zou plegen.
Lammers werd in juni 1984, na negen maanden voorhechtenis, in voorlopige vrijheid gesteld. Maar wat moest hij beginnen? Met de vrienden, die hij had leren kennen in de gevangenis, de Spanjaard Gil Calancha en de Italiaan DeLuca, pleegde Eric op 20 december 1984 een overval op een tabakstransport van Philip Morris. De overvallers vonden echter geen helers want de buit bestond niet uit sigaretten maar uit 7.500 kilo losse tabak.
Dezelfde bende drong, verkleed als elektriciteitswerkers, op 25 januari 1985 binnen in een villa te Sint-Genesius-Rode. Zij gingen aan de haal met achter werken van James Ensor, die later werden teruggevonden in een bagagekluis van het Zuidstation.
Eric Lammers was niet bij de “elektriciens” maar hij werd vlak in de buurt opgemerkt bij zijn auto met open motorkap. Rijkswachters vroegen hem zelfs of zij hem konden helpen …
Gil Calancha, DeLuca en Baeten kregen indertijd zes jaar elk, vader Lammers, een onderwijzer, kreeg 4 jaar. Eric kreeg dus nu 5 jaar cel en de mogelijkheid om zich naar het beroepshof te haasten.
Bron: Het Laatste Nieuws | 16 oktober 1985
Werd blauwe diamant geroofd door ex-Westland New Post?
Rechter Nijs, voorzitter van de 23e kamer van de correctionele rechtbank van Brussel, heeft in een tussenvonnis het parket opdracht gegeven om na te gaan of er enig verband bestaat tussen de gewelddadige roof van een kostbare ring met een peervormige blauwe diamant op 21 januari van dit jaar en de bende van gewezen Westland New Post-lid Eric Lammers (25), die ook al een overval op een Marlboro-transport en de Ensors-roof op het actief heeft. Het vonnis van rechter Nijs kwam er na lange debatten in het proces tegen René Janssens (44) uit Londerzeel (*) en Christian De Meyer (24) uit Brussel.
Het verhaal begint op 21 januari langsheen de Bospleinlaan te Brussel. De bejaarde mevrouw Jacqueline E. verlaat haar woning. Terwijl zij haar Volvo 343 uit de garage rijdt, wordt zij overvallen door twee kerels. Zij zullen aan de haal gaan met haar voertuig, haar handtas waarin 50.000 B. fr. En 1.000 Zw. fr., een sierspeld en vooral haar ring.
De kerels wisten duidelijk dat die ring veel waard was. Zij rukten hem met zoveel kracht uit haar hand dat het kleinood eerst wegrolde in de sneeuw. Het betreft een ring met daarop een peervormige blauwwitte diamant, waarde tussen 2 en 6 miljoen fr.
In de Hilton
Een week later duikt het kleinood op. Er is een koper, die zich aanbiedt in het Hilton-hotel. De verkoper, Janssens, weet niet dat het om een Antwerpse politieman gaat. Hij biedt de waar aan. Buiten staat De Meyer, met het kleinood in de zak. De twee kerels worden ingerekend. Beiden hebben een “verleden” wegens diefstallen, heling en gewelddaden.
“Iemand heeft mij gevraagd op te treden als bemiddelaar”, zegt Janssens. “Janssens heeft mij gevraagd buiten te wachten terwijl hij binnen zijn afspraak nakwam. Ik wist zelfs niet wat er in het pakje zat”, zegt De Meyer. Maar de bejaarde dame herkent haar aanranders, eerst formeel, dan twijfelend. Er zitten ook heel wat tegenstrijdigheden in haar verhaal.
En in het dossier duikt ook de naam van Eric Lammers op. De gestolen Volvo werd in de buurt van zijn woning teruggevonden. De feiten werden gepleegd in de periode dat hij en zijn gevangenisvrienden actief waren.
Lammers, ooit lid van het uiterst rechtse Westland New Post, zat negen maanden in voorhechtenis voor een dubbele moord te Anderlecht. De moord was gepleegd volgens Keltische ritus op een vrouw die een ander WNP-lid ontrouw was geworden. Ook haar nieuwe vriend werd gedood.
Lammers bleef ontkennen, ten slotte trok zijn medebeschuldigde zijn bekentenissen in en Lammers kwam vrij. Ondertussen had de aspirant rijkswacht-officier in de gevangenis echter kennis gemaakt met een paar zware jongens, onder wie de Spanjaard Gil Calancha, de Italiaan Franco de Luca, de Belg Yves Baeten. Op 20 december 1984 pleegden zij een overval op een tabakstransport te Vorst. Eric sleurde zelfs zijn 50-jarige vader mee in het avontuur. En op 25 januari 1985 pleegden zij een stoutmoedige kunstroof bij de ouders van een advocaat: acht doeken van Ensor verdwenen met de “werkmannen van de elektriciteitsmaatschappij”.
Voor deze feiten werden Eric en zijn trawanten in eerste aanleg veroordeeld tot straffen tussen 4 en 6 jaar cel. De zaak wordt op 14 november verder behandeld in beroep.
De volgende dag, 15 november, worden in de 23e kamer de debatten voortgezet in de zaak van de blauwe diamant. Rechter Nijs hoopt dat men ondertussen Eric Lammers zal hebben kunnen confronteren met een aantal elementen uit het dossier en met het slachtoffer. Want Eric werd pas onlangs door Frankrijk aan België uitgeleverd. Toen de oplossing van zijn roofovervallen nakend was, vluchtte hij naar zijn hobby: alpinisme te Chamonix.
Bron: Het Laatste Nieuws | 5 november 1985
Ook speurders denken dat Lammers de blauwe diamant roofde
Tegenover voorzitter Nijs van de 23e kamere van de correctionele rechtbank te Brussel hebben twee speurders van de gerechtelijke politie verklaard dat zij indertijd over gegevens en inlichtingen beschikten waaruit bleek dat de ring met blauwe diamant van de echtgenote van de grote baas van Eternit met geweld geroofd was door de bende van ex-Westland New Post lid Eric Lammers.
Nu staan voor dit feit twee kerels terecht, die zeggen dat zij met de gewapende overval niets te maken hebben. Zij werden betrapt in het Hilton-hotel, toen zij de blauwe, peervormige briljant (waarde 2 miljoen), ontdaan van zijn montuur, poogden te verhandelen.
De feiten spelen zich af op 21 januari van dit jaar, ’s avonds. Mevrouw Jacqueline N.-E., echtgenote van de Eternit-directeur en woonachtig aan de Bospleinlaan te Brussel, wil gaan tennissen. Net als zij in haar kleine Volvo wil stappen wordt zij overvallen door twee kerels, van wie één gewapend. De vrouw heeft de tegenwoordigheid van geest om haar kostbare ring weg te gooien in de sneeuw maar de boeven hebben geluk: ook als is het al flink donker, toch vinden zij hij kleinood terug. Zij gaan aan de haal met de Volvo, de ring, de tennistas, de handtas, het uurwerk, evenals haar “zakgeld”: 1.000 Zw. Fr. en 50.000 B. fr.
Drie dagen later spant de politie een valstrik in het Hilton-hotel. Een Antwerps juwelier is immers benaderd om de blauw briljant te kopen. René Janssens (44) uit Londerzeel voert de onderhandelingen, Christian De Meyer (24) uit Brussel staat buiten te wachten, het kleinood in zijn zak. Beiden worden ingerekend.
Ensors
In diezelfde periode vonden er nog twee roofovervallen plaats: op 20 december 1984 was een tabakstransport van Marlboro overvallen te Vorst, op 25 januari 1985 werd ingebroken bij de familie B. Te Sint-Genesius-Rode. Een paar als elektriciteitsmaatschappijwerkers vermomde mannen gingen aan de haal met acht werken van Ensor.
Van in het begin vermoedde de gerechtelijke politie dat hier één en dezelfde bende aan het werk was. De drie dossiers waren bij dezelfde onderzoeksrechter (mevr. Cudell) en inspecteur Marc Van Laere maakte zelfs een proces-verbaal over het verband. Dat verband “was hem ten ore gekomen”.
Vrij vlug daarna werd de bende-Lammers ingerekend: José Gil Calancha uit Spanje, Franco de Luca uit Italië, Yves Baeten en Eric Lammers uit het Brusselse. Laatstgenoemde werd pas later aangehouden, in Frankrijk. De Volvo van mevr. N.E. was echter op 100 meter van zijn woning teruggevonden.
Voor de tabakroof en de Ensor-roof kreeg de bende 5 tot 6 jaar cel. De roof aan de Bospleinlaan werd hen echter nooit ten laste gelegd. Er waren geen tastbare bewijzen en, achteraf ondervraagd, ontkenden de bendeleden natuurlijk. Meer nog, geconfronteerd met Lammers en De Meyer herkende mevrouw N.E. wel De Meyer maar niet Lammers.
Toch blijven de verdedigers van Janssens en De Meyer er van overtuigd dat hun cliënten hooguit helers zijn. Janssens is trouwens een oude bekende op dat gebied. Na de getuigenis van commissaris Tilmant en inspecteur Van Laere vrijdag, leek ook rechter Nijs eerder de helers-thesis toegedaan. De zaak wordt op 20 december verder gezet.
Bron: Het Laatste Nieuws | 14 December 1985
(*) Deze André Janssens is hoogstwaarschijnlijk André Janssens.
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube