Topic: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Het land van de onbestrafte misdaden

Waarom faalt justitie? - Walter De Smedt
Magistraat doet boekje open over het falen van justitie

'Het is geen toeval dat de Eerste Voorziter van het Hof van Cassatie publiekelijk verklaarde dat ons land van een rechtsstaat naar een schurkenstaat evolueert.' 'Voor de lakse aanpak van corruptie bij parlementsleden, rechters en procureurs, kreeg ons land een fameuze uitbrander van de Greco, de groep van de Raad van Europa tegen corruptie: "Van de 15 aanbevelingen die 2 jaar geleden zijn gelanceerd, heeft België er geen enkele voldoende in de praktijk gebracht".'

'Werkte de Staatsveiligheid als een politieke politie en handelden de hoofdverantwoordelijke en een bijzondere commissaris al of niet op eigen initiatief ?'

Hoe lang moet je in dit land wachten om geschiedenis te mogen schrijven? In het dossier-Lahaut duurde het een halve eeuw vooraleer de gerechtelijke omerta doorbroken mocht worden. Maar: justice must be seen to be done.

De parlementairen, de wetgever, de bevolking moeten de mogelijkheid krijgen te lezen waarom justitie faalde, wat er misliep, hoe en waarom die dingen konden gebeuren: de moord op Lahaut / de staatsgreepplannen / de politieoorlog / de zaak-François / het Bende-onderzoek / het Dutroux-dossier / de plaatsing van de raketten in Florennes / Echelon / Lernaut & Hauspie / de CIA-vluchten / de Antwerpse diamantoorlog / Kazachgate / Tractebel / Publifin / de zaak-Erdal / het dossier-Raes / Swift / en heel veel andere ...

Info

  • Afwerking: Paperback

  • Aantal pagina's: 288

  • Afmetingen: 150x210

  • Verschijningsdatum: 02/06/2020

  • EAN: 9789401468466

  • Nur-code: Mens en maatschappij algemeen

  • Uitgever: Kritak

  • Druk: 1

» www.lannoo.be

2

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Een interview met Walter De Smedt n.a.v. zijn boek:

Ex-rechter rekent af met Justitie: ‘Ondenkbaar wat die rijkswachters allemaal uitspookten’

Het land van de onbestrafte misdaden heet het pas verschenen boek van de gepensioneerde rechter Walter De Smedt. De ondertitel Waarom faalt justitie? laat er geen misverstand over bestaan: België is volgens hem door jarenlange manipulatie uitgegroeid tot een failed state. ‘Ik ben niet de enige die ze gepakt hebben.’

Van de Tweede Wereldoorlog tot nu ziet Walter De Smedt (71) een rode lijn van een door de VS geïnspireerde, extreemrechtse, ondergrondse macht die de staat probeert te ontwrichten. “Wat is een complot?”, repliceert hij als we hem vragen of hij een complottheoreticus is. “De parlementaire onderzoeken over het stay-behindnetwerk Gladio en de Bende van Nijvel stopten toen het te lastig werd. Wie greep toen in? In het eerste Bende-onderzoek omschreef het parlement dat als ‘de duistere macht’.”

De Smedt begon zijn magistratencarrière als substituut bij het Antwerpse parket. Later werd hij er onderzoeksrechter. In 1993 stapte hij over naar het Comité P, dat de politiediensten controleert. Acht jaar later werd hij lid van het Comité I, controleur van de inlichtingendiensten. Als enige Belg ooit zetelde hij in beide comités. In 2007 werd hij strafrechter in Antwerpen. “Na mijn passage bij Comités P en I had ik nooit als rechter mogen terugkeren”, beseft hij nu. “Andere rechters zagen me als een afvallige, ook al was ik juist voor hen in de politiek gestapt.”

Toen De Smedt in mei 2009 een recidiverende gps-dief wegens ‘uitlokking’ vrijsprak, veroorzaakte dat een storm van protest. Dat vonnis leidde twee jaar later tot De Smedts vervroegde pensionering. “Die dag stond er een man voor mij die al negen veroordelingen had opgelopen. Een zware drugsdealer en -gebruiker die een paar maanden eerder voor identieke feiten tot achttien maanden effectieve gevangenisstraf was veroordeeld. Nu bleek dat die straf nooit was uitgevoerd. Ik kreeg het niet verteerd dat die man zonder straf op straat was gezet en zo de kans kreeg om gewoon verder te doen. Als je zo iemand laat gaan, weet je toch dat hij meteen dezelfde feiten pleegt? Daarom was mijn stelling: het feit dat zijn straf níét is uitgevoerd, is uitlokking. Dat was toch zo gek niet? Waarom daar toen zo heftig op gereageerd is? Uit schrik dat nog rechters zouden zeggen: ‘Wij zitten hier niet voor nougatbollen.’”

Lees hier het hele interview » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Momenteel dit boek aan het lezen. Bevat nog interessante informatie en leest vlot.

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Dit boek is een absolute aanrader! Het schept een breder kader van wat te lezen is in "Het archief van Walter" van Klaartje De Schrijver.

Ik had even de indruk dat de liberalen niets verkeerd konden doen in de ogen van Walter De Smedt. Niets is minder waar. Je krijgt een historisch overzicht van hoe justitie zich stelselmatig afkeert van Jan met de pet. Gestaafd met waarnemingen vanop de eerste rij zeg maar.

Socialisten, nationalisten, liberalen, christendemocraten, ... geen van allen kan diens handen in onschuld wassen. Wat zal Koen Geens nu gaan doen? Je hoeft geen kernfysicus te zijn om te weten dat de brave man nog veel geld zal verdienen met de wetten die onder zijn toezicht werden geschreven door en voor zijn "voormalige" klanten ...

5

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Walter De Smedt, Gregoir, Moyersoen, Cuyckens, Walravens, Edwin Van Fraechem ... dat waren tenminste nog onderzoeksrechters. Die namen nog de leiding in een gerechtelijk onderzoek. Veel onderzoeksrechters laten zich nu beïnvloeden door hun onderzoekers.

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Zie jammer genoeg niet veel goed komen zolang justitie geen fatsoenlijk budget krijgt om orde op zaken te zetten. Het gaat vanzelfsprekend om meer dan geld alleen.

Hoe kan je een zaak als het Bende-dossier oplossen - dat doorweekt is met binnen- en buitenlandse actoren - zonder dat zelfs de scheiding der machten niet gerespecteerd worden? De pijnpunten zijn wel gekend zoals De Smedt heel duidelijk aantoont.

Misschien ben ik wel een te grote pessimist maar zie niet veel heil komen uit een politieke hoek. Of dat nu om een nationalistische of een Vivaldi partij gaat maakt daar geen enkel verschil uit.

7

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Problemen situeren zich al van in de jaren 80, Tricke. Bijvoorbeeld na het neerleggen van een deskundig verslag moeten deskundigen soms wachten tot één à drie jaar alvorens ze worden vergoed. Bij de Fed. Gerechtelijke Politie van Antwerpen waren er ooit voertuigen te kort waarop men beroep deed op een Antwerpse Taximaatschappij om verdachten over te brengen.

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Persoonlijke vete of niet, toch ontluisterend hoe schijnheilig oud-onderzoeksrechter F.T. is.

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

vlaerenko wrote:

Persoonlijke vete of niet, toch ontluisterend hoe schijnheilig oud-onderzoeksrechter F.T. is.

Zeg dat wel.

The truth nothing but the truth

Re: Boek: Het land van de onbestrafte misdaden

Ik heb ook nooit die bewondering voor Dendermonde gesnapt en die slachtofferrol die ze aannemen.