Re: CGSU - SIE - Groep Diane

"We ontdekten in die periode een lading van veertig wapens, afkomstig uit de wapenfabriek FN Herstal, maar met vervalste serienummers. Niet veel later werd de directeur van dat bedrijf, Juan Mendez, vermoord"

Heeft er zich iemand al de vraag gesteld waar die wapens ontdekt werden? Toch niet in Aalst? En indien ze niet in Aalst gevonden werden, werden de serienummers dan vervalst in Aalst?

Nog meer vragen; Uit een post van The End:

the end wrote:

"Dit vind ik heel interessant, Aubanel. Er is namelijk een ontbrekende naam op de lijst van te onderzoeken ex-SIE'ers, van een lid die oneervol ontslaan is en later betrokken is bij een moord en drugshandel (ik kan geen naam op het forum plaatsen). Het is duidelijk dat er daar iets verborgen wordt gehouden."

Kan je dan mss alleen de eerste letter van de familienaam vrijgeven? Dat zijn zelfs geen initialen he.

Tweede vraag. Op de luchthaven zat een ex- Diane die ontslag kreeg nadat hij bij een nachtelijk uitstapje wegwijzering en verkeersplaten had beschoten. Hij zat als burger bij de veiligheidsdiensen van de luchthaven. Kent iemand de naam.

Derde vraag, kent er iemand een ex-Dianer wiens familienaam met een G begint (neen, een andere als die van de kleurpotloden).

En dan nu nog een vraag in het algemeen. Men kende blijkbaar in een zeer vroeg stadium de naam van de Reus. Maar die reus liep niet alleen rond he, dus had men logischerwijze toch een paar andere namen. Of niet?

72

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Nog een naam om toe te voegen aan de ledenlijst van het SIE: Jean-Marie Simon. Hij was binnen het SIE actief als scherpschutter. Op het moment van zijn zelfmoord werkte hij als bediende bij de dienst huishouding van de Rijkswacht. Van scherpschutter bij het SIE naar bediende bij de dienst huishouding; ik vermoed dat we dit kunnen omschrijven als een degradatie?

Rijkswachter schiet bijzit dood en pleegt zelfmoord te Elsene

Met zijn dienstwapen, een 9mm-pistool, heeft de 43-jarige rijkswachter Jean-Marie Simon, in dienst bij de brigade Brussel, zijn 44-jarige bijzit Monique doodgeschoten. Vervolgens pleegde hij zelfmoord door zich een kogel door het hoofd te jagen. Het motief is nog niet gekend.

Gisteren werd een lijkschouwing verricht. Jean-Marie Simon was een gescheiden man, die reeds in 1967 in dienst kwam bij de rijkswacht. Zo is hij bij de ruiterij geweest en nadien ook bij het Interventie-esquadron, waar hij scherpschutter was. Ook is hij brievenbesteller geweest bij de rijkswacht aan de Leuvenseweg in Brussel. Dit betekent dat hij de brieven, bestemd voor de rijkswacht, bij de post ging ophalen en nadien uitreikte aan de bestemmelingen onder zijn collega’s. Thans was hij aan de Leuvenseweg in Brussel bediende bij de dienst huishouding.

Jean-Marie Simon was eerste wachtmeester. Het krijgsauditoraat zal moeten uitzoeken was de oorzaak van het drama is geweest. De feiten deden zich voor in de woonplaats van het koppel aan de Brillat Savarinstraat in Elsene (*), waar ook een zoon van de vrouw inwoonde. De twee lichamen werden maandag aangetroffen in het salon van de woonplaats. De rijkswachter, die van Franstalige afkomst is, had het wapen bij zich waarmee hij tweemaal heeft gevuurd. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat Jean-Marie Simon niet onmiddellijk zelfmoord pleegde na de dood van zijn bijzit.

Achteraf kwam aan het licht dat de eerste kogel zijn bijzit in de buik heeft getroffen. De mogelijkheid van een ongeval, met een onvrijwillig afgevuurde kogel, die de vrouw trof, wordt niet uitgesloten. De man heeft dan wellicht nadien uit wanhoop zelfmoord gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Maart 1988

(*) Ik weet niet of hij daar altijd gewoond heeft, maar de Brillat Savarinstraat is een zijstraat van de Boondaalsesteenweg en ligt vlakbij het kerkhof van Elsene. (Maar ook vlakbij de grote rijkswachtkazerne.)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

73

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Met 150 man kan Diane niet overal zijn

Terwijl bijna overal kritiek wordt geuit tegen het politieapparaat, wordt de vraag gesteld waarom men geen beroep doet op Diane, het Special Interventie Eskadron (SIE) van de rijkswacht, dat toch beter is opgeleid om te strijd tegen het blind banditisme van de Bende van Nijvel aan te gaan.

De groep “Diane” werd opgericht na het drama tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. De vrijwilligers ondergaan een Spartaanse training naar lichaam en geest. Reactievermogen en scherpschieten staan voorop. Ze beschikken over ultra-moderne wapens en de tientallen keren date operationeel waren, verliep alles succesvol. Vandaar dat sommigen menen dat het inschakelen van Diane op het terrein van de gangsters en de terroristen deze meer zou afschrikken.

Op de generale staf van de rijkswacht te Brussel, waar men eerst en vooral te verstaan geeft bijzonder ongelukkig te zijn n.a.v. de dramatische afloop bij Delhaize te Aalst, wenst men evenwel geen commentaar te verstrekken over het al dan niet inzetten van “Diane” aan de warenhuizen en dergelijke.

Laat het geen twijfel dat het SIE over sterkere troeven beschikt dan wie ook van politie en rijkswacht, om bandieten van het kaliber van de Bende van Nijvel te pakken te krijgen, dan ligt de eigenlijke opdracht van Diane op een ander vlak. Tot dusver werd Diane meestal operationeel bij gijzelingsacties en de jongste tijd ook bij bewaking van mogelijke CCC-doelwitten en als persoonlijke lijfwacht van ministers.

Gijzelingsacties

De interventiegroep, uitgebouwd tot een eskadron van plusminus 150 man, kan zelfstandig opereren maar wordt op centraal niveau bestuurd. Hoewel enkele maanden geleden vooropgezet werd dat ook in Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik groepjes “Diane” zouden worden opgericht, heeft de groep uitsluitend in Brussel een onderdak.

Dag en nacht zijn de leden van “Diane” beschikbaar, doch omdat Diane amper over 150 man beschikt, kan het niet overal tegelijk worden ingezet. Daarnaast is het welomschreven taak van Diane te worden ingezet bij acties waar het tijdig kan tussenkomen.

Omdat zowel de CCC als de Bende van Nijvel het verrassingselement uitspelen en toeslaan waar niemand het verwacht, kan “Diane” weinig of geen resultaat behalen na een bomaanslag, na een bloedige overval.

Toch lijkt het voor velen wenselijk dat de overheid een beroep zou doen op de interventiegroep voor de bewaking van geviseerde supermarkten. Diane is niet alleen uitgerust met kogelvrije vesten en gasgranaten met een verlammend effect, doch alle Diane-leden zijn scherpschutters zodat de gangsters minder kans zouden krijgen te ontkomen, iets wat hen tot nu toe altijd is gelukt.

Samenwerking

Voor het bestrijden van terreur werd enkele jaren geleden ook de AGG opgericht, de Anti-terroristische Gemengde Groep. Met die groep is men in kringen van de recherche niet zo gelukkig. Die slorpt jaarlijks niet alleen enkele tientallen miljoenen op, doch is - volgens politiebronnen - niet meer dan een doodgeboren kind.

Hoe langer hoe meer komt ook tot uiting dat tussen politie en rijkswacht eigenlijk geen coördinatie mogelijk is. De rijkswacht, zo verklaarde men ons gisteren, is op militaire basis geschoeid, de gerechtelijke politie daarentegen op burgerlijke basis. Noodzakelijk is echter een preventie en een repressieve politie, allebei onder één staf en centraal en sterk geleid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

74

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Ben wrote:

Gewezen leden:

  • André Cammerman

Correctie: André Cammerman is nooit lid geweest van de Groep Diane.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

LEO wrote:

Maar dat Bernaert niet te betrouwen was mag blijkbaar niet gezegd worden van sommige! Dat hij de bordelen frequenteerde waar ook Nihoul vriend aan huis was! En deze generaal zou dan op één dag (een zondag notabene) een audit doen naar een 250 man sterke eenheid en beweren dat het resultaat negatief was? Leer leven met de waarheid aub! Welk nut heeft het om de feiten te verdonkermanen!

Natuurlijk waren er geen controles. Arsène was erg geïnspireerd om de kwestie van de betrokkenheid van Diane's mannen te stellen. Hij is een uitstekende acteur. Dus in plaats van te worden ondervraagd, werd hij gerustgesteld.

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Is Arsène Pint nu ook al een verdachte? De feiten, altijd de feiten en niets dan de feiten, Etienne?

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Als u zijn gedrag normaal vindt...

78

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Uit een interview met hoofdinspecteur Lerre (52) van de speciale eenheden. Hij werd in 2016 neergeschoten door IS-terroristen in Vorst:

(...) Hoe ben je bij de Speciale Eenheden terechtgekomen?

“Ik ben na mijn middelbare school in 1989 bij de rijkswacht gegaan, zonder dat ik goed wist waar ik aan begon. Ik wist alleen dat je er veel aan sport deed, en dat wilde ik absoluut doen. Zes jaar later werd ik toegelaten tot de opleiding voor wat toen nog bekendstond als de Groep Diane – officieel was de naam al veranderd in het Speciaal Interventie Eskadron (SIE). Dat was het eliteteam van de rijkswacht, opgericht na het gijzelingsdrama in 1972 op de Olympische Spelen in München, waar terroristen een bloedbad hadden aangericht.

“Verschillende Europese landen hebben toen een eigen antiterreurdienst opgericht, en bij ons was dat de Groep Diane. Voor flikken was dat het hoogste wat je kon bereiken, er hing een waas van geheimzinnigheid rond. Alleen na loodzware testen en een beenharde opleiding werd je tot die mythische groep toegelaten. Daarna moest je je eerst nog vijf jaar op het terrein bewijzen voor je iets mocht zeggen tegen de anciens. Ik kon me vrij snel specialiseren als gevechtsduiker, en heb mijn opleiding in Zeebrugge trouwens samen met Fly gedaan, de instructeur van de Special Forces van het leger die je kent van Kamp Waes.”

De Groep Diane had bij het gewone publiek een grimmige reputatie. De fictiereeks 1985, over de aanslagen van de Bende van Nijvel, wijst met een beschuldigende vinger naar de rijkswacht.

“Die reeks ligt erg gevoelig bij de mannen van de DSU, ook al gaat het over veertig jaar geleden. Het is niet echt reclame voor ons, hè. Maar het is natuurlijk fictie, waarin waargebeurde feiten worden vermengd met complottheorieën. Geruchten waar nooit bewijzen voor zijn gevonden. Toen ik bij de rijkswacht kwam, voelde je nog de naweeën van de zaak-François (het drugsschandaal binnen de rijkswacht, red.) en hoorde je de verhalen over de Bende van Nijvel nog in de kazernes nagonzen. Sommige collega’s maken zich druk dat de burger het verschil tussen feit en fictie niet zal zien, maar ik vind het een goed feuilleton. Het is gefilmd in de oude kazerne van de rijkswacht, en dat maakt de setting heel realistisch. Als ik de kamer zie waar die twee jongens slapen, is het alsof ik terug in de tijd stap: het is precies dezelfde kamer als die waar ik als jonge rekruut heb geslapen.

“De rijkswacht van toen was natuurlijk helemaal anders dan de federale politie van nu. Het was een militair gestructureerde organisatie. Neem nu de scène waarin kolonel Vernaillen van de generaal te horen krijgt dat hij opzij zal worden geschoven, omdat hij de rijkswacht met zijn onderzoek in een slecht daglicht heeft geplaatst: ik kan me levendig voorstellen dat dat echt gebeurd is. De rijkswacht was een machtig orgaan, een staat binnen de staat, en de almacht van de officieren was totaal. Er waren voordelen aan, want daardoor was de rijkwacht erg performant, maar het had ook een duistere kant.

“Toen de Groep Diane in de jaren 70 werd opgericht, kreeg die veel vrijheid omdat er nog geen regelgeving voor bestond. Ze zochten sterke mannen met ballen aan hun lijf. Dat trok in het begin ook verkeerde mensen aan, straatvechters en cowboys. Maar die zijn vrij snel uit de groep gezet, en de tijd heeft die mentaliteit eruit gewassen. Na een paar jaar kwamen er strenge selecties en opleidingen, en zijn we geëvolueerd naar een van de beste antiterreureenheden van Europa.”

Bron: De Morgen | 28 Februari 2023

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

150 leden had de Groep Diane dus blijkbaar in 1985, en we kennen amper een handvol van die leden.

80

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

De vraag is, moeten wij ze kennen? In de reeks 1985 is het een vaststaand feit dat minstens 1 dader uit de groep Diane kwam. Maar ik denk dat we op dit forum moeten blijven herhalen en herhalen dat die reeks fictie is. Daartegenover, was er een aanwijzing in die richting? En spijtig genoeg is het antwoord daarop ja. Want bij minstens 1 overval dacht een getuige een jeugdvriend te herkennen die later bij de Diane werkte. En stel dat dit effectief zo was, werden ze dan bij alle overvallen ingeschakeld?

Ik blijf er bij, 1985 is een "gevaarlijke" serie in alle opzichten. Het kwaad is geschied.

En anderzijds, indien het niet zo was dat we het doodseskader van de Belgische staat aan het werk zagen dan nog is de Belgische staat verantwoordelijk.

Dan vergeet ik nog het geval Bonkofski en het feit dat ex Dianers betrokken waren bij het onderzoek. En de verhalen van insider...

Ceci n' est pas une pipe.