Topic: Koen Blijweert
Even vermelden, de man van 70 verhoren Koen Blijweert is overleden.
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Politiek & Business → Koen Blijweert
Even vermelden, de man van 70 verhoren Koen Blijweert is overleden.
Hier heb ik wat info over Koen Blijweert samengevat:
Koen Blijweert was een zakenman en invloedrijk lobbyist - "De lijst met namen en telefoonnummers in het adresboekje van Koen Blijweert is eindeloos. Niemand heeft zoveel ‘goede vrienden' als hij."
Koen Blijweert omschreef zichzelf ooit als “de man van 70 verhoren”, verwijzend naar zijn vele confrontaties in gerechtelijke onderzoeken
Woonde/woont in villa in Knokke
Koen Blijweert zijn vader was de drijvende kracht achter het bouwbedrijf Amelinckx dat in 1985 failliet ging
Samen met zijn broer Peter Blijweert was Koen aandeelhouder van het bedrijf Aliplast, onder meer gekend van de witte hemden van Jean-Marie Pfaff. Hij verkocht die participatie in 2003 aan een investeringsfonds voor meer dan 20 miljoen euro
Koen Blijweert zijn naam viel in verschillende corruptiedossiers en fraudedossiers, zowel in de zakenwereld als in de politiek, maar hij werd nooit veroordeeld
In de jaren 90 werd hij genoemd in de affaire ronde milieuboxen, die door een bedrijf van de familie Blijweert gefabriceerd werden. Hij haalde toen de kranten met zakenpartner De Velder. De Verder was als zakenman in de weer als lobbyist voor bedrijven die hengelden naar overheidsopdrachten. De Velder en zijn zakenbroeder Koen Blijweert lobbyden als geen ander. Ze paaiden politici en haalden contract na contract binnen. Telkens doken geruchten op over omkoping, smeergeld en gesjoemel. De Velder was betrokken bij de aangebrande aanbestedingen voor de milieuboxen en de rattenverdelging.
Enkele jaren later raakte bekend dat Blijweert het bordeelbezoek van een bevriend magistraat financierde.
In 2000 zat Koen Blijweert drie maanden in voorarrest, toen het bedrijf Action Trading beticht werd van BTW-ontduiking. Die zaak raakte verjaard.
In augustus 2011 - lang voor de ‘Zweedse’ regering Michel I (N-VA, MR, Open Vld, CD&V) van najaar 2014 - was hij aanwezig bij een veelbesproken topontmoeting tussen N-VA en MR in het Brusselse sterrenrestaurant Bruneau. De latere coalitiepartners bespraken toen uiterst confidentieel de salabakkende regeringsonderhandelingen. Koen Blijweert zou toen als tussenpersoon gefungeerd hebben
In 2017 zat hij even in de cel in het corruptie-onderzoek rond politiedirecteur Glenn Audenaert. Zijn aanhouding kadert in het onderzoek dat het Dendermondse parket al sinds 2012 voert naar voormalig politiebaas Glenn Audenaert. Het gerecht denkt dat Audenaert zich enkele tienduizenden euro’s liet betalen door een vastgoedmagnaat. In 2013 verhuisde de federale politie een aantal van haar centrale diensten naar het Rijksadministratief Centrum in het hart van Brussel, dat eigendom was van die vastgoedmagnaat. Audenaert zou bij de politietop aangedrongen hebben op die verhuis. Blijweert zou als lobbyist bemiddeld hebben
Voorzitter van verzekeringskantoor Assumax
Overleden op maandag 8 februari 2021, stierf in het ziekenhuis in Leuven
Zou hij begraven worden in een groene milieubox?
Hij is alleszins niet om het leven gekomen door het vermeend verkeerd gebruik van een kettingzaag of vechtend tegen een mogelijk-op-elk-moment-exploderende eik...
Zakenman met duister randje en "superlobbyist" Koen Blijweert is overleden
In een ziekenhuis in Leuven is zakenman Koen Blijweert overleden, zowat de invloedrijkste lobbyist van het land. Blijweert was 64 jaar oud. De afgelopen decennia is zijn naam genoemd in tal van corruptiedossiers, maar de man is nooit veroordeeld. Een van zijn bekendste "wapenfeiten" was de topontmoeting die hij in 2010 mogelijk maakte tussen onder meer Bart De Wever (N-VA) en Didier Reynders (MR) in het Brusselse restaurant Bruneau, een poging om de langdurige regeringsformatie vlot te trekken.
Het milieuboxenschandaal, sponsor van bordeelbezoek, omkoopschandalen, facilitator van politieke ontmoetingen: vaak dook hierbij de naam van Koen Blijweert op. Dat er van de man weinig of geen foto's te vinden zijn, is veelzeggend.
In de jaren 80 lobbyt Blijweert voor zijn rattenverdelgingsbedrijf. Hij schenkt een set meubelen aan de privésecretaris van Jean-Luc Dehaene (CVP), die als minister mee moet beslissen over een aanbesteding voor rattenverdelging in rivieren. De raadkamer oordeelt dat het verband tussen de meubelen en het contract niet bewezen is.
In 1989 zou Blijweert ook al "per vergissing" een Mercedes geschonken hebben aan de directeur van de Vlaamse administratie Overheidsopdrachten.
Woelige jaren 90
In de jaren 90 raakt Aralco, het bedrijf van de familie Blijweert, betrokken bij de zogenoemde milieuboxenaffaire. Blijweert zou een aantal CVP-kopstukken hebben gesponsord. De dure milieuboxen blijken niet echt gebruiksvriendelijk en ook de aanbesteding zou niet volgens het boekje zijn verlopen. De naam van toenmalig Vlaams minister Theo Kelchtermans (CVP) wordt genoemd, maar er wordt hem niets ten laste gelegd.
Nog in de jaren 90 duikt de naam Blijweert op in een zaak rond btw-fraude met gsm's. Koen Blijweert wordt opgepakt, maar ontkent de feiten. Hij gaat vrijuit.
In diezelfde periode blijkt een Brusselse procureur in een Amsterdams luxebordeel duizenden euro's te hebben uitgegeven met de kredietkaarten van Koen Blijweert. Of de man daarvoor ooit een tegenprestatie aan Blijweert heeft geleverd, is nooit bewezen.
In een poging om de moeizame formatie in 2010 weer vlot te krijgen schuift de "lobbyist der lobbyisten" mee aan de tafel bij een veelbesproken topontmoeting met onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever en MR-voorzitter Didier Reynders in sterrenrestaurant Bruneau, in Ganshoren.
Even in de cel
Een jaar later tovert Koen Blijweert bij een politiecontrole een diplomatiek paspoort van de Unie der Comoren tevoorschijn. Na andermaal heel wat juridisch gehakketak blijkt dat hij inderdaad een geaccrediteerd diplomaat van de Comoren is.
In 2017 zit "de man van 70 verhoren" - zoals hij zichzelf wel eens noemt - even in de cel wegens mogelijke betrokkenheid bij een omkoopschandaal rond Glenn Audenaert, oud-directeur van de Brusselse gerechtelijke politie. De onderzoeksrechter laat hem gaan om gezondheidsredenen. Blijweert lijdt aan suikerziekte.
Intussen blijft Koen Blijweert actief als zakenman en verzekeraar. Zijn verzekeringskantoor Assumax is begin dit jaar overgenomen door een sectorgenoot.
Bron: VRT Nieuws | 8 Februari 2021
Bende van Nijvel → Politiek & Business → Koen Blijweert
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.