Dat is de kracht van een goede film natuurlijk. En zolang het subjectief blijft is dit juridisch/gerechtelijk ook in orde. Heb je met de “Zaak Alzheimer” ook ... zitten enorm veel details in, dat je pas merkt als je de film een 2de, 3de, 4de keer bekijkt ... Bescherming van informanten/criminelen door de Rijkswacht ten voordele van meerdere eer en glorie van de Rijkswacht zelf en haar politieke broodheren komt daar ook duidelijk in aan bod overigens...
Hier om even off-topic te gaan...
Begroting Rijkswacht 1987: bespreking in de Kamer:
Volgens de heer Féaux slaan de begrotingsinspanningen vooral op investeringsaankopen die van 3,7 % in 1986 zijn gestegen naar 7,2 % in 1987. Komt er niet een ogenblik waarop men niet meer weet hoe men die bijkomende kredieten moet gebruiken, vooral wanneer mende buitensporige ophoping van bewapeningen constateert?
Antwoord:
De Minister preciseert dat op het vlak van de investeringen inderdaad een bijzondere inspanning werd geleverd en dat de investeringskredieten substantieel werden verhoogd. De inspanning was en is echter nog altijd verantwoord omdat het noodzakelijk is:
- de grote achterstand opgelopen van 1975 tot 1984 in te lopen omdat de in die periode toegekende kredieten op hetzelfde peil gebleven waren;
- de activiteiten van de rijkswacht te optimaliseren.
Sinds tien jaar, namelijk van 1975 tot 1984, lagen de investeringskredieten voor de rijkswacht inderdaad op een bijzonder laag peil; ze bleven immers steeds ruirn onder de 550 miljoen F.
Bedankt Abdellah, Saïd en Jos en de Bende Van Nijvel. Na de laatste aanslag eind 1985 en een politiek jaar van debatteren en regeringsbeslissingen en ministeriële besluiten is het budget voor de Rijkswacht meer dan verdubbeld. Fabrikanten en wapenleveranciers ook tevreden.
Oh, in dezelfde kamerdiscussie kwam ook nog oa het volgende voorbij:
“De Minister verduidelijkt dat de bestelling van de kogelvrije vesten geplaats werd bij de firma's Seyntex uit Tielt en -dankzij dat de regering een advertentie in de Gouden Gids zag- Wittock-Van Landeghem uit Temse (elk voor de helft). De bestelbrief werd betekend op 5 mei 1987 en de levering van de vesten zal aanvangen tijdens het laatste trimester van 1987 (oktober) à rato van 250 à 300 vesten per maand. De volledige levering van de eerste schijf dient beëindigd in april 1988.”
Die vesten die eerder als rommel beschouwd werden door sommigen hier en elders. De reden dat Abdellah, Saïd en Jos (of waren het dan toch Rijkswachters die hun eigen bestelling gingen roven?) van de Bende Van Nijvel nog eens ver buiten hun “werkgebied” ten strijde gingen...