Moordenaar twee Aalsterse politieagenten kan vrijkomen
De ondertussen 49-jarige Guy Oste, de man die op 6 november 1992 twee politie-agenten doodschoot in Aalst, maakt binnen enkele maanden kans om voorwaardelijk vrij te komen. Het dossier voor de voorwaardelijke invrijheidstelling wordt voorbereid door beklaagde en zijn raadsman, de gerenomeerde strafpleiter mr. Vic Van Aelst. Uiteindelijk beslist de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling over de vervroegde vrijlating van Oste. Hij werd in januari 1994 veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Ondertussen is hij in de gevangenis van Leuven-centraal gehuwd.
Guy Oste pleegde op 6 november een inbraak in het warenhuis Colruyt in Aalst. De Aalsterse politie-agenten Patrick Lanckman (32) en Luc Schamp (36) waren op patrouille en betrapten de inbreker. Ze werden koelbloedig neergekogeld. De twee agenten overleefden de beschieting niet. Een derde agent zette de achtervolging in, maar kon de inbreker niet vatten. Maar via de identificatie van de nummerplaat kwamen de onderzoekers al na enkele uren uit op Guy Oste, een werkloze autohandelaar uit Zellik. Hij stond bekend als kruimeldief.
De dood van de twee agenten ging als een schokgolf door Aalst. Luc Schamp werd dodelijk in de rug getroffen, Patrick Lanckman in het hoofd. Op het ogenblik van de feiten was de vrouw van Lanckman hoogzwanger van een tweede kind.
Guy Oste ontkende een tijdlang de dubbele moord, maar ging uiteindelijk toch tot bekentenissen over. In januari 1994 verscheen hij voor het Gentse Hof van Assisen. Hij vertelde de jury dat zijn wapen - een negen millimeterrevolver - hem ,,een zelfzeker gevoel'' gaf. Het werd een erg emotinele assisenzaak. Eén van zijn advocaten, mr. Kathleen De Saeger, was zelf de dochter van een politie-agent. De advocaat-generaal vorderde de doodstraf, maar uiteindelijk werd Guy Oste veroordeeld tot levenslange dwangarbeid.
Dat Guy Oste niet werd veroordeeld tot de doodstraf viel bij de politie van Aalst, bij de Aalsterse politieke wereld en bij de nabestaanden van de agenten niet in goede aarde. Zo werd enkele dagen na het arrest een stille optocht gehouden door de Aalsterse politie, met steun van meerdere korpsen uit de regio. De vrouw van Guy Oste, die hem in 1973 huwde, had ondertussen de echtscheiding ingezet. In 1996 was de scheiding een feit, maar ondertussen hertrouwde Guy Oste in Leuven-centraal. Na een verblijf in de Nieuwe Wandeling in Gent, werd hij in Leuven opgesloten.
Bron: Nieuwsblad | 6 Oktober 2001