1 (edited by dim 13-07-2010 12:00)

Topic: Brusselse zakenwereld

"In het kader van het tumult rond de financiële fraude [van de Banque Copine] werden verschillende bestuurders van de bank aan de deur gezet. Ook Léon Finné, directeur van het kantoor van de Banque Copine aan de Louisalaan in Brussel, werd van de loonlijst geschrapt. Léon Finné zou na zijn ontslag bij de Banque Copine overigens nooit zijn financiële activiteiten hebben stopgezet. Volgens bepaalde getuigen was Finné een koerier die regelmatig tussen België en Zaïre pendelde om er grote sommen zwart geld te gaan ophalen. Geld dat naderhand een veilig onderkomen vond op Luxemburgse rekeningen van de BIL. [...] In gerechtelijke kringen heeft men ook vastgesteld dat er een operationele band was tussen de Banque Copine en het Crédit Commercial et Financier (CCF), een financiële instelling die onder de vleugels zat van de in 1983 failliet gegane zakenman Richard van Wijck.

Van Wijck, telg uit een bemiddelde Nederlandse familie, had zeer goed banden met kringen rond de CEPIC, de rechtse middenstandsdrukkingsgroep in de PSC. CCF telde onder zijn debiteuren onder andere Karel de Lombaerde, oud-lid van de Waffen SS en inspirator achter het Front de la Jeunesse en WNP, baron Benoît de Bonvosin, vastgoedmagnaat Ado Blaton en Renaat Blyweert van het bouwbedrijf Amelinckx. Verbazingwekkender is misschien dat ook Carmelo Bongiorno, een notoir lid van de koppelbazenmaffia, op de klantenlijst van CCF staat, evenals de met de Brusselse heroïnewereld gelieerde Albert Faccenda. De verzekeringsmaatschappij North Europe Insurance & Reinsurance was een tweede financiële vehikel uit de bedrijvengroep rond Richard van Wijck.

North Europe werd in 1975 opgericht, met als belangrijke aandeelhouders en bestuurders onder andere Alain de Pauw - van de vastgoedfamilie De Pauw - en Lello Vastapane - van de aperitievenimporteur Martini & Rossi. Tegen het einde van de jaren 70 kocht Van Wijck zich in en kreeg hij samen met zijn zakenpartner Giorgio Gherardi Dandolo een plaats in de raad van bestuur van North Europe. Aan de hand van contracten die North Europe destijds in de verzekeringsmarkt aanging, maken experts op dat achter de schermen het vernuft van de Britse verzekeringsspecialist Paul Rankin schuilging. Rankin staat er samen met zijn zakenpartner George Tiney om bekend vernuftige financiële offshore-structuren te kunnen opzetten.

Commissaris-revisor van North Europe was Raymond Krokaert, een persoon die we ook tegenkomen als bestuurder van het Office de Représentation Fiscale (ORF). Deze fiduciaire leverde diensten voor onder andere de vastgoedgroep Blaton en de Compagnie Générale des Eaux. Uit politieverslagen blijkt dat Raymond Krokaert een tijd op hetzelfde adres heeft gewoond als Jacques van Camp. Van Camp werkte een aantal jaren als architect voor de groep Blaton en stapte nadien in de horeca. [...] Uit gerechtelijk onderzoek blijkt dat José Vanden Eynde een tijd als bediende van ORF werkte."

Bron: De Tijd | René De Witte | 1/3/1997

2 (edited by dim 13-07-2010 12:01)

Re: Brusselse zakenwereld

Het betreft dus een aantal financiële constructies (genoemd in criminele dossiers) gerelateerd aan het milieu van de CEPIC en de Cercle des Nations (VDB, de Bonvoisin, Balton, De Pauw, Vastapanne, Richard van Wijck, Gherardi, Blijweert), maar er is ook sprake van puur extreem-rechts (de Lombaerde) en de maffia (Faccenda, Bongiorno). En in die sferen duiken de namen Finné, Vanden Eynde en Van Camp op. Het zal wel weer toeval zijn...

3 (edited by Mincky 13-07-2010 12:26)

Re: Brusselse zakenwereld

Dim, Léon Finné nam meer waarschijnlijk diamanten mee, i.p.v. zwart geld uit Zaïre/Congo. Is veel makkelijker meenemen dan grote sommen geld, je slikt ze bv. door en poept ze thuis weer uit, en brengt ze vervolgens naar Antwerpen. En weer is er die link met Congo, huurlingen zat daar, toen en nu nog » docs.google.com

Re: Brusselse zakenwereld

Hierbij het volledige artikel uit De Tijd:

Een Brusselse zakenwereld rond twee Bende-garageboxen

Twee garageboxen waarin bij het onderzoek naar de Bende van Nijvel wapens werden gevonden, vormen het middelpunt van een biotoop die wordt bevolkt door een aantal Brusselse zakenlieden. Verschillende namen uit deze kringen zullen in de eerste helft van de jaren 80 de pers halen als het slachtoffer van de Bende van Nijvel: Jacques van Camp, Léon Finné, José vanden Eynde. En nog drie lijken in hetzelfde milieu, ook al werden ze nooit op rekening van de Bende geschreven: Paul Cams, Alfred Vlassenroot en Juan Mendez.

Motief » Brusselse Zakenwereld

Re: Brusselse zakenwereld

dim wrote:

Deze fiduciaire leverde diensten voor onder andere de vastgoedgroep Blaton en de Compagnie Générale des Eaux.

Wie waren de aandeelhouders, bestuurders van Compagnie Générale des Eaux? (eind '70, begin '80) Hoe komt deze firma hier bij ons terecht? Op wiens vraag? Weet er iemand bij welk gesjoemel deze firma betrokken was?

6

Re: Brusselse zakenwereld

De Franse groep werd door de Bonvoisin in België geïntroduceerd om een tegengewicht te vormen voor het monopolie van Electrabel. André Cools bracht het bedrijf naar Luik, om de lokale economie aan te zwengelen. In Luik was het betrokken bij het parkeermeterschandaal.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Brusselse zakenwereld

CGE wordt in het Atlasdossier genoemd. de Bonvoisin zou bij CGE geïntroduceerd geweest zijn door ex-CIA-agent Alain Griotteray, hoofdredacteur van het extreemrechtse blad Minute. Via CGE kon hij CIA-geld overmaken aan de PS, vooral de kliek rond Mathot. Volgens Bouten zou Deferm vanaf 1985 met Przedborski hebben samengewerkt om geld wit te wassen via CGE.

Re: Brusselse zakenwereld

Weet er iemand waar op het internet ik gegevens kan vinden van bestaande firma's (en opgedoekte firma's)?

9

Re: Brusselse zakenwereld

» kbopub.economie.fgov.be

Re: Brusselse zakenwereld

Tijdens een huiszoeking bij Beelen troffen de speurders geheime documenten aan over de geplande staatsgreep in 1973. Beelen stond toen in nauw contact met de Franstalige pro-apartheidslobby, de Banque Copine en het netwerk rond kolonel Militis.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten (pag. 179)