Topic: Televisie: De Wortels Van Het Kwaad
DE WORTELS VAN HET KWAAD
Donderdag 20u35 - Vitaya
Met de zestiendelige docureeks De wortels van het kwaad duikt Vitaya in de wereld van de criminelen. Beroepsgangsters, passiemoordenaars, fraudeurs, oplichters, roofmoordenaars, maffiosi, straatboefjes en pedoseksuelen: elke uitzending is gewijd aan een van deze ongure types.
Tijdens de eerste, door Telesaurus geproduceerde helft van elke aflevering vertellen zij zelf hun verhaal, wat ze voelen, wat hen tot de daad brengt of waarvoor ze bang zijn. Daarnaast voorzien Vlaanderens meest vooraanstaande gerechtelijke experts deze persoonlijke getuigenissen van kritische duiding. "Ieder verhaal is anders, elke misdadiger kijkt op een andere manier tegen zijn daden aan", vertelt journalist Leo De Bock, die in deel twee telkens een debat tussen criminologen, advocaten, gerechtspsychiaters en journalisten zal leiden.
"In de media komt het thema criminaliteit zeer versnipperd aan bod, er wordt enkel ingespeeld op spraakmakende actuele gebeurtenissen. Wij willen de kijker een zo volledig mogelijk beeld geven van de problematiek. Door het inzicht in de geest van misdadigers krijg je een genuanceerder beeld van de problemen en blijken voor de hand liggende oplossingen - zoals strengere straffen - vaak niet het gepaste antwoord", aldus De Bock.
In de eerste twee afleveringen over beroepsgangsters zijn Leopold Van Esbroeck, ex-lid van De Bende Staerke, en Pascal De Boeck, ex-lid van de Bende van Baasrode de boeven van dienst. "Voor deze overvallers is beroepsgangster een job als een ander, een die dan ook nog best spannend is", vertelt Leo De Bock. Aangezien in het debat het thema telkens verruimd wordt, komt allereerst de problematiek van het hele gevangeniswezen aan bod. Vragen als "Wat doen we met de overbevolking?" of "Is een gevangenisstraf altijd nuttig?" zullen volgens De Bock niet ontbreken. De reeks eindigt trouwens met een aflevering over pedofilie, het thema waarrond vermoedelijk nog het grootste taboe bestaat en zo ook brandend actueel is.
Bron: knack.be