Topic: Brussel: 29 September 1986
Bom tegen vrijmetselaars - Voor het eerst sinds CCC weer aanslag te Brussel
Waarom? Dat is de voornaamste vraag die het gerecht zich stelt na de aanslag maandagochtend op de hoofdzetel van een vrijmetselaarsvereniging te Brussel. De bom was krachtig en deskundig geplaatst, de schade is zeer groot. Dat er slechts één persoon licht gewond werd, mag een wonder heten.
Maar waarom was de hoofdzetel van de obediëntie van het Groot-Oosten van België het doelwit? Zo lang de aanslag niet wordt opgeëist (en dat was bij het ter perse gaan nog niet gebeurd) blijft het zoeken naar een naald in een hooiberg.
De ontploffing had plaats maandagochtend om 1u40, ter hoogte van het nummer 79 van de Lakenstraat te Brussel, de straat zich ook de Koninklijke Vlaamse Schouwburg bevindt. Het vuilnis zou worden opgehaald in de loop van de voormiddag. Heel wat emmers, zakken en andere rommel stonden reeds op straat. Daaronder ook een oude, gedeukte kartonnen valies, die geplaatst was tegen één van de keldervensters van het pand aan de Lakenstraat 79.
Men vermoedt dat de bom daar in zat. Het tuig was in ieder geval zo geplaatst, dat het vlak bij de meters van gas en elektriciteit stond.
Bron: Het Laatste Nieuws | 30 September 1986
Aanslag te Brussel anti-Joodse actie?
Is de aanslag tegen de hoofdzetel van de vrijmetselaarsloge Groot-Oosten te Brussel een actie geweest van een Pro-Palestijnse of anti-Joodse beweging? De speurders vragen het zich meer en meer af, o.m. omdat de vrijmetselaarsloge onlangs een symposium had ingericht over zionisme en judaïsme. De aanslag werd nog steeds niet opgeëist.
Het is ook niet onmogelijk dat de daders de overheid hebben willen verwittigen, want de Aalsterse politie kreeg zondagavond, rond 20u., op het centrale nummer 906 een telefoontje van een Franstalige die meldde: “Attention. Cette nuit, une bombe va exploser au Grand …”. (*) Zeker dat het een verwittiging voor de bomaanslag in Brussel was, is men evenwel niet, want de bom ontplofte pas maandagochtend om 1.40u.
De politieman met dienst te Aalst nam het zekere voor het onzekere en dacht dat het ging om een bommelding op een “grande foire”. Meteen werden voorzorgen genomen voor de belangrijkste manifestaties in de streek: de feesten te Wieze en de LVZ-handelsbeurs te Dendermonde. In de Oktoberhallen van Wieze werd het programma ingekort en te Dendermonde werd de beurs voortijdig gesloten.
Bron: Het Laatste Nieuws | 1 Oktober 1986
(*) Het is wel een zeer bizar toeval dat net de Aalsterse politie een (mogelijke) waarschuwing kreeg voor deze aanslag.