Berucht Brussels tweetal gevat in Paraguay
In Paraguay werden twee jonge Brusselaars aangehouden. Het gaat om de 29-jarige Jean-Marie Paul, die op 6 december 1980 in een café in Laken een Noordafrikaan doodschoot. Ook de vriendin van Jean-Marie Paul, Béatrice Bosquet, werd opgepakt. Paul droeg een "naturalisatiekaart" op naam van Louis-Emiel Mercier, zijn vriendin op naam van Chantal-Hélène Magnon.
Hun uitlevering werd nu door de Belgische autoriteiten gevraagd. Dit kan in vele opzichten interessant worden. Want eens oog in oog met Brusselse speurders kunnen Jean-Marie Paul en Béatrice Bosquet misschien bevestigen of ... ontkennen dat de reus van de Bende van Nijvel een onderkomen heeft gevonden in Paraguay. Het zou gaan om een blonde "kleerkast" van Vlaamse oorsprong, die in Paraguay in de schaduw van Jean Bultot wordt opgemerkt.
Onenigheid
Zowel Jean-Marie Paul als zijn vriendin waren gewezen leden van het Front de la Jeunesse en reeds voor de moord te Laken door de gerechtelijke instanties gekend. In het kader van het proces tegen het jongerenfront werden Jean-Marie Paul tot 8 maanden en Béatrice Bosquet tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Student in de geneeskunde, Jean-Marie Paul, bekwaamde zich geregeld met pistool en geweer. Op de dag van de feiten te laken, 6 december 1980, kwam hij terug van een schietoefening te Etterbeek en hij was vergezeld van een ander lid van het Front de la Jeunesse, Alain Weykamp.
Op die bewuste avond, even voor middernacht, daagden Paul en Weykamp op in het café La Rotonde te Laken, om Béatrice Bosquet, die er werkte als dienster op te wachten. Vlug kwam het tot onenigheid met drie Noord-Afrikaanse bezoekers waarbij klappen werden uitgedeeld. Plots trok Jean-Marie Paul zijn wapen en vuurde naar de drie immigranten. (...)
Paul, Weykamp en Bosquet verlieten met de grootste spoed het café te Laken, maar een getuige kon de nummerplaat van de vluchtende auto noteren. De wagen van Jean-Marie werd, met gesloten portieren, teruggevonden tussen Tervuren en Leuven. Van de daders was echter geen spoor.
Vrienden van de vluchtelingen, onder wie sommigen lid waren van de extreem-rechtse organisatie Westland New Post, getuigden achteraf dat agenten van de staatsveiligheid Jean-Marie Paul en Béatrice Bosquet hadden geholpen om ongestoord de Belgische grens over te steken. (*) Na wellicht in Spanje te hebben verbleven, dook het Brusselse tweetal op in Paraguay, waar ook Jean Bultot, de veelbesproken ex-gevangenisdirecteur van Sint-Gillis een schuilplaats vond.
Indien Jean-Marie Paul en Béatrice Bosquet aan ons land worden uitgeleverd, zal misschien - maar dit is niet zeker - worden geweten welke rol sommige leden van de staatsveiligheid hebben gespeeld (of nog spelen?) in duistere zaken uit het verleden. (...)
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Oktober 1987
(*) Anderen voeren aan dat het vriendenduo nieuwe en valse persoonsbewijzen kreeg van een rijkswachtkolonel.
Dertig jaar voor doodslag op Arabier
De 38-jarige Jean-Marie Paul, afkomstig uit Brussel, is gisteren door het assisenhof van Brussel-hoofdstad bij verstek tot 30 jaar opsluiting veroordeeld. Hij schoot op 6 december 1980 twee Arabieren neer in café-restaurant Le Rotonde in Laken. Eén van de slachtoffers overleefde het niet. Het hof had maar een kwartier nodig om het lot te bezegelen van de voormalige militant van het extreem-rechtse Front de la Jeunesse. Een jury kwam er niet aan te pas en er werd geen akte van beschuldiging voorgelezen. Jean-Marie Paul en zijn vriendin Béatrice Bosquet zouden onder valse namen in Paraguay leven en de Paraguayaanse nationaliteit verworven hebben. De Belgische overheid probeerde tevergeefs hun uitlevering te bekomen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 31 januari 1997
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube