Re: Kintex

I. Activiteiten van buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten - Spionage wereldwijd

(…)
12. Tijdens het onderzoek naar de Bende van Nijvel is de Belgische justitie begin februari gestuit op een netwerk voor illegale wapenhandel en drugsmokkel, mede opgezet door de Bulgaarse inlichtingendienst. Een van de spilfiguren in deze zaak zou de voormalige Eerste Secretaris van de Bulgaarse Ambassade te Brussel zijn, Tsondu T[gecensureerd].

T[gecensureerd], vertegenwoordiger van de Bulgaarse exportfirma "Kintex", werd in 1984 wegens industriële spionage uit België uitgewezen. Via "Kintex" zouden tonnen Libanese drugs in België ingevoerd zijn. Met de opbrengst van deze drug-verkoop verschaften de Libanese Christelijke milities zich wapens die vervolgens weer via "Kintex" geleverd werden.

Bron: Kwartaaloverzicht binnenlandse veiligheidsdienst nr. 2077.108 | Ministerie van Binnenlandse Zaken (Nederland) | 1e kwartaal 1988

12

Re: Kintex

(...) De klantenlijst van Dekaise wekte de grootste aandacht van de twee BOB’ers [Balfroid en Bihay]. Die ontdekten dat Dekaise een van de Belgische steunpunten was van de Kintex-organisatie. Meteen kreeg hun onderzoek een internationale dimensie. Kintex is een Bulgaars staatsbedrijf dat, onder toezicht van de Bulgaarse geheime dienst, betrokken was bij internationale wapen- en drugtrafieken.

Geheime labo’s

Het verhaal van Kintex begint in juli 1970. Op dat ogenblik worden West-Europa en de Verenigde Staten al verschillende jaren overspoeld door soft- en harddrugs, afkomstig uit geheime labo’s in Turkije of van plantages uit het Midden-Oosten. De opbrengsten van de drugleveringen dienen ter financiering van de enorme wapen- en munitiebehoeften in het Midden-Oosten.

Bulgarije speelt bij de drugtrafieken een centrale rol. Drugs vanuit Turkije of het Midden-Oosten worden verscheept vanuit de Bulgaarse havens Varna en Burgas. De Russische geheime dienst KGB ontdekt dat de drugs een machtig wapen kunnen worden. Een toevloed van drugs zal onmiskenbaar een destabiliserend effect hebben op het Westen. Wie deze drugtrafieken controleert, heeft bovendien ook een stevige greep op de internationale wapenhandel. In opdracht van de KGB richt de Bulgaarse geheime dienst in juli 1970 het bedrijf Kintex op. Kintex houdt zich bezig met alles wat het daglicht schuwt: wapens, drugs en ander smokkelwaar. De omvang van de illegale handel is enorm. In ’82 bedraagt de illegale omzet van Kintex zo’n 22,3 miljard dollar. Kintex groeit uit tot een monster. Het bureau houdt zich ook bezig met spionage en met aanslagen. Zo zou de aanslag op paus Johannes-Paulus I het werk geweest zijn van een agent van Kintex.

In 1985 stellen de BOB’ers van Waver twee confidentiële nota’s op waarin ze de Belgische vertakkingen van Kintex in kaart brengen. Het verband tussen Kintex en de Bende-overval op de wapenhandel Dekaise is een eerste conclusie uit de rapporten. De speurders leggen ook verbanden met een aantal andere Bende-aanslagen waaronder de moord op restauranthouder Jacques van Camp, taxichauffeur Constantin Angelou, huisbewaarder José van den Eynde en het koppel Jacques Fourez-Elise Dewit.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: Kintex

Dussart spreekt in de context van Kintex ook over de affaire Drukkens. Meer info hierover?

Re: Kintex

Over the next several years, [Monzer and Ghassan] al-Kassars began building up a new infrastructure for the Syrians. Ghassan al-Kassar founded the Edanov company in Sofia, which developed a close working relationship with the Bulgarian state firm Kintex. A Syrian, Ali Racep, was appointed by the Bulgarian intelligence service KDS, to be a liaison for weapons and drug transactions.

Bron: American Leviathan: Administrative Fascism Under the Bush Regime | Joseph Brewda

De Syrische wapen- en drugshandelaar Monzer al-Kassar deed dan weer zaakjes met Henk Rommy en de uit Sierra Leone afkomstige broers en diamanthandelaars Bobby en Hennie Shamel. (Bron: Der Pate des Terrors, 1989) Eén van de drugstransporten tussen Shamel en Rommy werd in 1984 tijdens Operatie Bercail tegengehouden in Machelen (Le Soir, 24 april 1990). Nadien zou Claude Leroy het dossier van die zaak aan de onderwereld doorgespeeld hebben. In 1993 werd Hennie Shamel vermoord in Antwerpen, waarschijnlijk op vraag van Rommy.

15

Re: Kintex

Henie Shamel uit Sierra Leone? Ik dacht dat het een Libanees was en hier in Het Parool staat dat hij uit Griekenland komt.

» www.parool.nl

Re: Kintex

Mincky wrote:

Henie Shamel uit Sierra Leone? Ik dacht dat het een Libanees was en hier in Het Parool staat dat hij uit Griekenland komt.

» www.parool.nl

Er worden inderdaad veel nationaliteiten op Shamel geplakt. Het is niet uitgesloten dat hij meerdere nationaliteiten had. Het kan ook dat journalisten wat dingen door elkaar halen. Bij dit soort mysterieuze figuren die over de hele wereld bij louche zaken betrokken zijn, is het niet altijd vanzelfsprekend om de ware nationaliteit te achterhalen. Zie bijvoorbeeld ook Faez Al Ajjaz. Shamel maakte volgens verschillende bronnen deel uit van de Libanese connectie en in Operatie Bercail leverde broer "Bobby" Shamel drugs aan Rommy die vertrokken vanuit Griekenland. Dat kan de verwarring misschien verklaren.

Het boek Der Pate des Terrors (1989) lijkt mij de betrouwbaarste bron te zijn aangezien er daarin redelijk veel informatie over de broers Shamel staat, waaronder hun exacte geboortedatum en plaats (i.e. Freetown, Sierra Leone). Ook leggen ze in dat boek uit dat Sierra Leone een sterke connectie heeft met Libanon.

17

Re: Kintex

De Bulgaarse connectie

Een lange reeks moordaanslagen, ontvoeringen, drug- en wapenhandel, guerrilla-activiteiten, terug te brengen onder één noemer: de “Bulgaarse connectie”. De tijd komt nog dat men aan de Bulgaarse connectie een spannende avonturenfilm zal wijden. Hoogtepunt zal de mislukte moordaanslag op paus Johannes Paulus II op 13 mei 1981 zijn, maar de kleinere aspecten van de Bulgaarse connectie blijven nog altijd goed voor ettelijke spannende plots.

Bulgarije begon zich actief te mengen in het internationale terrorisme in het begin van de jaren ’60. De Franse politie kon meer dan eens beslag leggen op Bulgaarse schepen volgestouwd met wapens voor de Algerijnse bevrijdingsbeweging. Bulgarije zette de traditie in de jaren ’70 voort en leverde wapens aan marxistische guerrillero’s, van Vietnam tot Angola. Guerrilleros van diverse nationaliteiten worden in Bulgarije opgeleid of krijgen hun opleiding van Bulgaarse experten in landen zoals Libië, Afghanistan, Ethiopië, Mozambique en Nicaragua.

De Bulgaarse activiteiten op het vlak van de guerrilla, gaven meermaals aanleiding tot zware diplomatieke incidenten. In augustus 1971 wees de Soedanese regering de Bulgaarse ambassadeur Stoian Zajmov het land uit. Hij zou de hand hebben gehad in de mislukte marxistische staatsgreep van juli ’71. In 1979 verbrak Egypte de betrekkingen met Sofia nadat de politie in de Bulgaarse ambassade documenten had gevonden die wezen op de betrokkenheid van Bulgaars diplomatiek personeel bij pogingen tot revolte tegen president Sadat. Bulgaarse diplomaten werden ook uitgewezen in Columbië, Albanië, China, Griekenland, Italië (1972) en Somalië (maart 1982).

In verschillende landen, te beginnen met Frankrijk tijdens de Algerijnse oorlog, werden Bulgaarse schepen i.v.m. wapensmokkel geconfiskeerd. Dit was onder meer het geval in Lissabon, Tanzania, Zuid-Afrika en El Salvador. In 1973 raakte bekend dat de Bulgaarse maatschappij Kintex zich voor een groot deel met wapensmokkel bezig hield. Kort nadien ontdekte de Amerikaanse douane dat via Bulgarije drugs naar de VS werden gesmokkeld. De route Istanboel-Sofia-Munchen is de belangrijkste smokkelroute voor onbewerkte morfine over land. Meer dan 50 percent van de Amerikaanse drugs, bewerkt en verscheept vanuit Marseille, passeert deze route.

Eind januari heeft de Bulgaarse politie de Turk Bekir Celenk op vrije voeten gesteld. Celenk was gearresteerd op vraag van de Italiaanse justitie die hem ervan verdenkt op verzoek van de Bulgaarse geheime dienst, de Turk Ali Agca betaald te hebben voor de moordaanslag op de paus. Celenk is ook de man die een groot deel van de drughandel via Bulgarije controleert. De Turkse autoriteiten van hun kant verzoeken om de uitlevering van Celenk voor zijn betrokkenheid bij wapensmokkel, belastingontduiking en andere financiële misdrijven.

De Bulgaarse politie zelf is ook van geen kleintje vervaard. Vooral niet als het er op aankomt om Bulgaarse bannelingen te terroriseren. In 1972 kidnapte zij de ingenieur Seiko Srednovidski in Wenen. In 1974 werd Boris Arsov gekidnapt in Denemarken en daarna berecht in Bulgarije, waarna hij zelfmoord pleegde in zijn cel. In 1979 werd in Parijs Vladimir Kostov onder vuur genomen. In september 1979 werd Georgi Markov in Londen vermoord met een vergiftigde paraplu. Ook Vladimir Simeonov stierf in Engeland onder geheimzinnige omstandigheden.

De meest recente exploten van de Bulgaarse geheime dienst zijn de mislukte aanslag op de paus in mei 1981 en de ontvoering van generaal Dozier. Vast staat dat bij de pausaanslag Bulgaren, zoals Ivanov Antonov van Balkan Airways, rechtstreeks betrokken waren. Ook bij de ontvoering van de Amerikaanse NAVO-generaal Dozier door de Rode Brigades in Verona in december 1981 was de Bulgaarse geheime dienst betrokken. Via vakbondsman Luigi Scricciolo en zijn neef Lori probeerden de Bulgaren geheime informatie over de NAVO uit Dozier te krijgen. In ruil voor informatie boden de Bulgaren de Rode Brigades geld, wapens en guerrilla-opleidingen.

Over Scricciolo valt nog meer te vertellen. Deze vakbondsman werd in februari 1982 door de Italiaanse politie gearresteerd als een Bulgaarse agent. Merkwaardig is dat hij namens de Italiaanse socialistische vakbond tot dan toe zeer nauwe contacten met de Poolse vrije vakbond Solidariteit had onderhouden.

Scricciolo zou eveneens banden hebben gehad met de Banco Ambrosiano van Roberto Calvi, de bankier die in juni 1982 dood werd aangetroffen in Londen. Via de Banco Ambrosiano zond het Vaticaan Solidariteit in Polen financiële hulp. Scricciolo zou over deze transacties vaak zijn geraadpleegd en zelfs zijn uitgenodigd op de Amerikaanse ambassade in Rome om ze te komen bespreken.

Het mooiste is echter dat Scricciolo bekend stond als een persoonlijke vriend van Lech Walesa en diens gastheer was toen Walesa in januari 1981 in Rome verbleef. Thans wordt beweerd dat Walesa tijdens dat bezoek eigenlijk vermoord had moeten worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Februari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Re: Kintex

Bende van Nijvel heeft ook een Bulgaars spoor

Tijdens het onderzoek naar de Bende van Nijvel is het gerecht gestuit op een netwerk voor illegale wapenhandel en drugsmokkel, mede opgezet door de Bulgaarse geheime dienst. Eén van de spilfiguren van de operatie was de Eerste Secretaris van de Bulgaarse ambassade in Brussel, Tsondu Tsjtilianov. De diplomaat werd op 8 juni 1984 wegens spionage het land uitgezet.

Tsjtilianov was in ons land tevens vertegenwoordiger van de Bulgaarse exportfirma Kintex, een staatsbedrijf dat onder controle staat van de Bulgaarse geheime dienst DS. Kintex werd in het verleden diverse malen betrapt bij clandestiene wapenleveringen aan terroristische bewegingen in West-Europa, Turkije en het Midden-Oosten.

De Waverse BOB-leden die het desbetreffende onderzoek verrichtten werden zopas uit de BOB verwijderd. Twee werden overgeplaatst naar de geüniformeerde dienst, een derde ging met vervroegd pensioen. (*)

Tijdens hun onderzoek naar één van de eerste overvallen van de Bende van Nijvel - die op de Waverse wapenhandelaar Dekaise - ontdekten de Waverse BOB-rechercheurs dat de Bulgaarse geheime dienst via Kintex in Brussel, tonnen Libanese hasjiesj evenals partijen heroïne naar ons land transporteerden, dit voor rekening van de Christelijke Kataeb-milities in Libanon.

Met de opbrengst van de drugverkoop verschaften de Libanezen zich in Brussel wapens, die opnieuw via de Bulgaren van Kintex werden geleverd.

Bulgaarse diplomaten leidde wapen- en drugsmokkel

“Onze opzoekingen werden gedaan in achtgenoten met het feit dat de overval zou kunnen bevolen zijn door een internationale organisatie en dit in het kader van acties ter ontwrichting van West-Europese staten” …

Met deze opmerkelijke passage openden rechercheurs van de Waverse BOB, betrokken bij de speurtocht naar de Bende van Nijvel, op 18 maart 1985 een vertrouwelijk rapport ter attentie van de Nijvelse onderzoeksrechter Schlicker.

De slachtingen van de Bende van Nijvel naderden op dat ogenblik hun hoogtepunt en de onderzoeksrechter had om een stand van zaken verzocht. Het onderzoek naar de tweede overval van de Bende, deze op de Waverse wapenhandelaar Dekaise op 30 september 1982, vertoonde dermate duidelijke sporen naar de Bulgaarse ambassade in Brussel, dat een apart rapport zich opdrong.

Het werd een bundel van 39 bladzijden, waarin schril licht wordt geworden op de clandestiene activiteiten van de Bulgaarse geheime dienst “Darzahvan Sigurnost” in ons land. Delen van dit geheime rapport lekten nadien uit, maar de Bulgaarse passages werden wonderlijk genoeg systematisch uit de weg gegaan in publicaties over de Bende. Zelfs in het zopas verschenen boek “De Bende” wordt er niet over gerept.

In opdracht?

Volgens het vertrouwelijk rapport werd de overval op wapenhandelaar Dekaise hoogstwaarschijnlijk bevolen door dezelfde personen die bij de talentvolle wapendeskundige een bestelling hadden geplaatst voor 250 geluidsdempers voor het machinepistool Ingram. Het motief was wraak voor het niet naleven van de overeenkomst. Bij de hold up viel de eerste dode van de Bende van Nijvel: een politieagent. Vijf andere personen werden gewond. Een aantal wapens werd gestolen.

Het spoor naar de mogelijke opdrachtgevers tot de overval leidde snel naar de toen 70-jarige Brusselse wapenhandelaar Willy Pourtois. Deze was reeds diverse malen bij illegale transacties betrapt en stond bekend als de favoriete Belgische tussenpersoon voor al dan niet legale wapenleveringen waarbij de Bulgaarse geheime dienst via de staatsmaatschappij Kintex betrokken was.

Willy Pourtois had ivm de bestelling verschillende bezoeken aan Dekaise afgelegd in gezelschap van directeurs van de Brusselse in- en exportfirma voor voedingswaren Nutribel International Industries.

Toen de rijkswacht bij Nutribel in Brussel huiszoeking deed, stond men voor een verrassing. Nutribel bleek een façadebedrijf te zijn voor wapenhandel. Het geheime rapport hierover: “De uitgestrekte opslagplaatsen waren leeg en in de burelen werd nauwelijks iets met betrekking tot voedingswaren gevonden. In het bureau van V. (De 50-jarige directeur die met wapenhandelaar Willy Pourtois onderhandelde met Dekaise), werden echter talrijke documenten aangetroffen met betrekking tot handel in wapens, vliegtuigen en munitie.

Volgens de documenten stond Nutribel in zeer nauw contact met buitenlandse wapenfirma’s waaronder Kintex. “Nutribel fungeerde als sluis voor de Bulgaarse maatschappij Kintex”, aldus het BOB-rapport, dat eraan toevoegt: “De leiding van Kintex is in handen van de Bulgaarse geheime dienst DS en wordt gecontroleerd door de KGB van de USSR.”

Dat de contacten tussen het hoofdkwartier van Kintex in Sofia en het façadebedrijf Nutribel een clandestien karakter hadden, kon men opmaken uit de ontdekking dat telexen vanuit Bulgarije niet rechtstreeks werden verstuurd, maar via de door de Bulgaren gecontroleerde firma Corecombel te Brussel. Anderzijds werden er in het zogenaamde “voedingsbedrijf” Nutribel ook telexen uit Sofia gevonden ter attentie van … de eerste secretaris op de Bulgaarse ambassade Tsondu Tsjtilianov en de in Brussel verblijvende Libanese drugshandelaar Youssef Chebib.

Drugs voor wapens

Volgens talrijke getuigenissen in het geheime rapport was deze Youssef Chebib de vertegenwoordiger van de Libanese Kataeb-milities in België en regelde hij met de Bulgaren de ruilhandel van Libanese hasjiesj en Turkse heroïne tegen Bulgaarse wapens.

Als façade werd hiervoor gebruik gemaakt van diverse Libanese firmaatjes in Brussel en Antwerpen. Volgens getuigenissen van Libanese medeplichtigen (en die door Interpol werden bevestigd), werd de Libanese hasjiesj via Turkije naar België gesmokkeld met de hulp van de Bulgaarse staatsmaatschappij Kintex. De Turkse heroïne werd, steeds volgens de getuigenissen van de medeplichtigen, met medewerking van de Bulgaren per schip via Antwerpen aangevoerd.

Dit impliceerde meteen dat de wapen- en drugsmokkel werd geleid vanuit … de Bulgaarse ambassade in Brussel.

Criminele klanten

Een niet onbelangrijk feit is dat een tiental Belgische criminelen die de drugs per kilo afkochten, ook voorkomen als mogelijke verdachten in het dossier van de Bende van Nijvel.

Ook wapens die bij de overval op Dekaise werden gebruikt en gestolen, duiken later terug op in het Bende-dossier. Het BOB-rapport trekt hieruit geen conclusies, maar stelt vast dat de Bulgaars-Libanese smokkel op merkwaardige wijze de sporen van de Bende van Nijvel kruist.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Februari 1988

(*) Deze BOB'ers waren Guy Dussart, Gérard Bihay en Franz Balfroid.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: Kintex

En dus zijn er wel aanwijzingen met russische connectie. En kan het verhaal van Bob Beijer toch kloppen.

Altijd had Bob Beijer de touwtjes in handen. Behalve als hij opdracht kreeg van russen om kinderen te laten afknallen.

En dus doet Beijer alsof hij altijd al, via vader, in russische intrige verwikkeld was. Om te verdoezelen dat hij een criminele zandloperstructuur (opdrachtgever- detectivebureau - uitvoerders) had opgezet die hij heeft laten kapen door russische spionnen. Een rechtse structuur, met vooral extreem rechtse uitvoerders, die onwetend in opdracht werkten voor russen, omdat Beijer alles had laten 'kapen' door de russen.

20

Re: Kintex

Het woord Kintex valt niet in volgend artikel, maar toch vind ik het zeer interessant om te lezen. Misschien best als inleiding naar dit artikel post 1 van Ben nog eens herlezen.

» www.kairospresse.be

1 belangrijke zin voor ons uit het artikel:

Een hoge Bulgaarse inlichtingenofficier zal de beweringen van mevrouw Coen bevestigen: "Ik heb mijn eigen bronnen om u te vertellen dat dit visumverkeer op de Belgische ambassade al bestond lang voordat mevrouw Coen het aan de kaak stelde; onze autoriteiten waren perfect op de hoogte van wat er gebeurde in verschillende westerse ambassades (…) Zodra ze de feiten aan de kaak stelde, is het duidelijk dat ze van Myrianne Coen af wilden." Toen Johan Leman inzage in het dossier vroeg, "dreigde de onderzoeksrechter de directeur van het centrum onmiddellijk met een huiszoeking in zijn woning." Vreemd, is het niet?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen een secretaresse ontslaan, (...)