Re: Racketeering

Ben wrote:

Dossier zit nu in kluis PG of PK BXL [Parket van Brussel]
Alle onderzoekers BOB BXL Fin. moesten van Van Honsté briefje tekenen dat ze onder geen enkel beding nog de zaak zouden onderzoeken.

Wordt het geen tijd om dat dossier van onder het stof te halen?

Re: Racketeering

Hallo, ik denk dat afpersing voor 1985 een serieuze weg zou kunnen zijn. De vraag is : waarom zou niemand bij Delhaize erover praten?

Re: Racketeering

Zie » www.bloggen.be/rene_de_witte/ over Delhaize (-bestuurders in een criminele setting) en mogelijke afpersing. Een citaat daaruit:

Van speurder tot carwasher

Bij het onderzoek naar de overval van de Bende op de wapenhandelaar Dekaise in Waver, komen twee BOB'ers op het spoor van illegale wapentrafieken. “Toen we tijdens een huiszoeking een foto vonden van prins Albert, broederlijk in de sofa gezeten naast één van de meest notoire wapenhandelaars van het land, wisten we dat het onderzoek voor ons was afgelopen”, vertelt één van de BOB'ers later. En zowaar. Hij en zijn kompaan mogen door toedoen van Deprêtre auto's gaan afwassen in hun kazerne.

De procureur krijgt het nog een andere keer benauwd wanneer de speurders naar de Bende van Nijvel willen onderzoeken of de overvallen op de filialen van Delhaize mogelijk geen verband houden met het afpersen van twee bestuurders van de warenhuisketen. Dat is stom gekomen met de vondst van de valies van een zware jongen die ervan verdacht wordt zijn vriendin te hebben vermoord en (in stukken versneden) in de Maas te hebben gedumpt. Er zit een notitie in de valies,  verwijzend naar 'Leclercq Jacques, 'boss de Delhaize 250.000 actions de 5.000', omgerekend 1,25 miljard frank. Het wekt de nieuwsgierigheid van de speurders. Leclerq Jacques, dat is Jacques Leclercq, lid van de raad van bestuur van Delhaize die tussen  1973 en 1982 een relatie heeft gehad  met Nicole Andrien, een Brusselse prostitué die met geld van Lerclercq de bar de Ambassade heeft gekocht waar het de bedoeling is een casino  onder te brengen. De dame koopt met geld van haar minnaar later nog eens acht bars in de Aarschotstraat, het epicentrum van de Brusselse straatprostitutie.

Er wordt nog een ander proces-verbaal opgesteld, deze keer over Delhaize-bestuurder Raymond Max-Boon en zijn relatie met de prostitué Marie-France Remmerie bij wie men tijdens een huiszoeking voor aanzienlijke bedragen geld en juwelen vindt. Waren bestuurders van Delhaize via hun connecties met de Brusselse prostitutie in aanvaring gekomen met de maffia die erover heerste? Werden ze afgeperst en werd daarom uitgerekend Delhaize door de Bende van Nijvel geviseerd? Het spoor loopt dood. Zoals trouwens alle sporen in het bende-onderzoek.

Verder » Motief

Re: Racketeering

Is dit correct? Ik moet ook terugdenken aan het verhaal van JP Van Rossem over Don Felix:

Le Clercq woonde (voor zijn vertrek naar de VS) in Tervuren, in de Karel van Lorreinenlaan op nummer 19 en was dus een buur van Felix Przedborski op nummer 13.”

95

Re: Racketeering

Er moet aan worden herinnerd dat de eerste getuigenis over de moordenaars verscheen in de getuigenis van een prostituee van de straat van Aerschot die in een pv in 1983 aangeeft te weten dat de moordenaars uit Frankrijk kwamen. Zijn naam en pv zijn bekend bij onderzoekers van de cel. Zijn naam zal later in de geschiedenis van de moorden terugkeren met die van zijn beschermer uit de tijd. Uiteraard wanneer we twee miljoen pagina's in de archieven hebben om te onderzoeken.

Re: Racketeering

Stuk uit oude post van TruDat, gesprek van zijn baas met Dubois:

Het ging over de eerste reeks overvallen dus niet 1985.

Hij had het over een Fransman die hij wel in staat zag met zijn bende dergelijke feiten te plegen. Hij vertelde dat die bende in Frankrijk ook zo opereerde en dat die persoon nergens om gaf en ook nergens bang voor was, daarom niet in die bewoording

Volgens mij hadden Leclercq en Boon een probleem met de maffia (zowel voor rue d'Aerschot & Amerika). Voor de maffia zullen ze gemakelijk slachtoffer geweest zijn.

97

Re: Racketeering

club_le-happy-few wrote:

Is dit correct? Ik moet ook terugdenken aan het verhaal van JP Van Rossem over Don Felix:

Le Clercq woonde (voor zijn vertrek naar de VS) in Tervuren, in de Karel van Lorreinenlaan op nummer 19 en was dus een buur van Felix Przedborski op nummer 13.”

Is correct.

Re: Racketeering

David Van de Steen zei tijdens de herdenking in Aalst (TV Oost) dat hij zeker is dat de piste van afpersing de juiste is Zijn grootvader geloofde ook in die piste. David en zijn advocaat Vermassen hebben door de jaren heen talloze tips ontvangen die ze door het geheim van het onderzoek niet publiek kunnen maken dus ik denk dat zijn opininie zwaar doorweegt. Hooggeplaatste zakenlui die afgeperst werden door corrupte rijkswachters die betrokken waren bij het onderzoek naar de misdaden die ze zelf pleegden. Geen wonder dat de waarheid niet aan het licht is gekomen.

Re: Racketeering

Vermeulen wrote:

Ik plaats deze vraag op deze locatie omdat het aansluit met mijn hypothese wat betreft de tweede golf van de bende.

Typisch voor afpersing is dat m'n net genoeg dreiging wil uitstralen als nodig is. Een actie zoals in Aalst was zeker tot in de details voorbereid, dus ook wat men wilde bereiken.

Nogmaals, voor de duidelijkheid, 8 slachtoffers zijn er 8 te veel.

Ik wil graag de mening van andere forumleden hierover wel eens lezen. Puur vanuit profilering. (Wat niet uitsluit dat er geen daders zijn die zowel aan golf 1 en 2 hebben deelgenomen.)

Het getal '8' komt zowat overeen met de vooropgestelde '10' doden per filiaal die als dreiging aan de Amerikaanse Delhaize werd gesteld.

100

Re: Racketeering

krsmeyer wrote:

Het getal '8' komt zowat overeen met de vooropgestelde '10' doden per filiaal die als dreiging aan de amerikaanse Delhaize werd gesteld.

En het waren er bijna 9, want ik denk niet dat ze er rekening mee hielden dat David zou overleven