Topic: Brussel: 1 December 1989
Eind jaren '80 werd de ULB in Brussel drie keer - in 1988, 1989 en 1990 - getroffen door een bomaanslag. De drie bomaanslagen werden nooit opgeëist.
6 December 1988: Onopgehelderde aanslag op de campus van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Het is de eerste aanslag in een reeks van drie op universiteitsgebouwen.
1 December 1989: Twee studenten worden zwaar verminkt bij een bomaanslag in een auditorium van de ULB. De onbekende man die de bomkoffer in het auditorium plaatste, is spoorloos. De aanslag wordt niet opgeëist. Het is de tweede anonieme aanslag tegen een universiteitsgebouw.
16 Februari; Aanslag op een auditorium van de UCL in Woluwe. 49 Personen raken gewond, waarvan 12 ernstig. Het is de derde anonieme aanslag op universiteitsgebouwen.
Hieronder meer informatie over de aanslag van 1 december 1989:
Drie zwaargewonden door bom in ULB-auditorium
De bomontploffing, waarbij gisteren drie studenten van de ULB zwaar gewond raakten, deed zich voor tijdens een gastcollege van Serge Vilain, de adjunct kabinetschef van minister Philippe Moureaux. Van de man die de bom in het leslokaal binnenbracht werd een robotfoto verspreid. Hij is vermoedelijk tussen 40 en 50 jaar, is fors gebouwd en ongeveer 1m75 tot 1m85 groot. Hij heeft donker haar.
Tijdens het onderzoek, gisteren in de loop van de dag, is gebleken dat de bommenlegger, vooraleer hij het springtuig in het bewuste auditorium deponeerde, in een ander leslokaal is geweest en daar heeft gevraagd wie er les gaf. Serge Vilain zelf gelooft echter niet dat de aanslag tegen hem gericht was.
Kort voor de middag werd een jongeman opgepakt in Ganshoren. Hij bleek echter een sluitend alibi te hebben, zodat intussen duidelijk is dat hij met de aanslag niets te maken heeft. Hij werd opgepakt omdat geuite gezien hadden dat iemand kort na de ontploffing met een 2-pk was weggereden nabij de plaats van het gebeuren. Die auto was eigendom geweest van de man die nadien in Ganshoren werd opgepakt. Uit verder onderzoek bleek echter dat hij het voertuig een jaar geleden had verkocht, maar dat de huidige bezitter ervan met de oorspronkelijke nummerplaat is blijven rijden.
De voorzitter van de raad van bestuur van de ULB, Hervé Hasquin, prees de koelbloedigheid van het personeel en de studenten. Hij sprak over “blind terrorisme”. Aangezien ook vorig jaar, omstreeks dezelfde periode, een springtuig tot ontploffing werd gebracht in de ULB, wil men nu het veiligheidsplan herzien.
Gewonden
Van de zwaar gewonden werden er twee naar het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek gebracht. Een studente die brandwonden in de derde graad had opgelopen verkeert in een kritieke toestand. Een derde gewonde werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis en een vierde persoon, die slecht lichte verwondingen had opgelopen, kreeg de eerste zorgen in de ziekenboeg van de universiteit.
Er waren een vijftigtal studenten in het getroffen auditorium. Verscheidene onder hen hebben de dader gezien. Serge Vilain wordt twee keer per jaar uitgenodigd door prof. Meulders in het kader van de cursus Openbare Financiën. Hij werd bij de ontploffing niet gewond. Hij verklaarde ons gisteren trouwens dat hij de dader zelf niet heeft gezien. “Als men voor de studenten staat, bekijkt men de eerste rijen en niet zozeer de laatste. Het is achteraan dat de onbekende is opgedaagd,” aldus Serge Vilain.
De cursus begon om 8u en even later is de bommenlegger binnengekomen. Hij droeg een blauwe regenmantel. De man nam plaats op de laatste rij in het auditorium. Hij had een zwarte lederen tas bij zich. Hoe lang hij is blijven zitten, is niet duidelijk.
Cordon
Na de explosie waren rijkswacht, gerechtelijke politie en de stadspolitie in een minimum van tijd ter plaatse, evenals eerste substituut procureur des Konings André Van Doren.
De omliggende straten werden voor het verkeer afgesloten terwijl de BOB de getuigenissen van studenten noteerde. Er werd door de rijkswacht ook een veiligheidskordon ingesteld.
Op zeker ogenblik was er opnieuw deining toen een verdacht pakje werd opgemerkt dat voor een kleine personenwagen stond. De ontmijningsdienst van het leger had weinig moeite om te ontdekken dat er dit keer geen gevaar was.
Onder de zwaar gewonde studenten zijn er twee meisjes. F.E.S., in 1965 geboren in Rabbat en wonende in Sint-Jans-Molenbeek, is er het ergst aan toe.
Ook C.V.A. uit Denderhoutem liep brandwonden op, terwijl de 23-jarige K.V.I. uit Lubbeek bij Leuven eveneens vrij ernstig werd toegetakeld.
Iemand van de veiligheidsdienst van de ULB verklaarde bijna ogenblikkelijk te zijn verwittigd van de bomontploffing op het gelijkvloers van het auditorium 1309, op de campus. Ook hij zei dat er geen paniek was.
Het auditorium werd nochtans vernield, vertelde de man. Geregeld krijgt de Franstalige universiteit bedreigingen, zo ging hij verder. Die bedreigingen komen er meestal tijdens de examenperiodes. Voor de aanslag van vrijdag was er echter geen verwittiging gekomen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1989
Robotfoto van vermoedelijke dader
De gerechtelijke diensten hebben vrijdagnamiddag deze robotfoto van de vermoedelijke dader van de ULB-bomaanslag verspreid. De man is ongeveer 1m80 groot en is tussen de 45 en 50 jaar oud. Naar de achtergronden en de motieven van de man heeft men voorlopig het raden. Hoofdcommissaris Van Doorselaer van de Brusselse stadspolitie kon gisteren alleen maar meedelen dat de aanslag nog niet is opgeëist.
Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1989
Bommenlegger van ULB steeds spoorloos
De aanslag van vorige vrijdag in een auditorium van de ULB Brussel is nog altijd niet opgeëist. Tijdens een cursus, bijgewoond door circa 50 studenten, liet een onbekende tussen 40 en 45 jaar een bomtas achter.
De explosie richtte grote materiële schade aan maar verwondde ook enkele studenten. Zo werden een meisje en een jongen met ernstige brandwonden in het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek opgenomen.
Volgens de medische dienst van de krijgsmacht zijn beide slachtoffers, de 24-jarige Marokkaanse F.E.S. uit Molenbeek en de 20-jarige K.V.I. uit Lubbeek, aan de beterhand.
Intussen zoekt de politie onverwijld naar de dader. Na het verspreiden van de robotfoto kwamen diverse telefoontjes binnen maar dit liet vooralsnog de speurders niet toe de bommenlegger op het spoor te komen. De politie gaat ervan uit dat het om een geïsoleerd individu gaat die echter gevaarlijk is. Steeds volgens de politie bestaat er veel gelijkenis tussen de aanslag van vorige vrijdag en die van 6 december 1988. Ook toen was het springtuig artisanaal in elkaar geknutseld.
Voorts sluiten sommige speurders niet uit dat ook dr. Wybran door dezelfde bommenlegger kan neergeschoten zijn. De joodse dokter werd begin oktober op de parking van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht met één enkel schot omgebracht. Alle experten van de politie zijn het erover eens dat een beroepsdoder of een terrorist niet één keer vuurt op zijn slachtoffer maar daarentegen twee of zelfs drie keer. (1)
Voor wat nu de bomexplosie van vorige vrijdag betreft acht de recherche het mogelijk dat een onbekende uit wraak tegen de universiteit heeft gehandeld. Vandaar dat de speurders zich steeds meer interesseren voor degenen die de jongste tijd aan de ULB werden ontslagen.
In de bomtas die werd achtergelaten staken naast explosieven ook riot gun-kogels, een zeepachtige vloeistof, een tijdsmechanisme en batterijen. Gelet daarop beweren politie-inspecteurs dat het om een tuig ging om zoveel mogelijk personen te doden en te verwonden. (2) Het werk van een krankzinnige of een onevenwichtige?
Bron: Gazet van Antwerpen | 5 december 1989
(1) Alle experten van de politie waren in dit geval fout.
(2) Waarom zaten die spullen in de tas? Was dat een soort handtekening van de dader?
Noot: de namen van de slachtoffers heb ik zelf afgekort.