Topic: Alexander Mertens
Alexander Mertens was een wapenhandelaar uit Jette. Hij werd onder meer verdacht van een moordaanslag in 1980 op een diplomaat van de ambassade van Congo-Brazzaville, wapendiefstal en wapensmokkel, onder andere voor ETA, en bij hem thuis werd ooit een wapenarsenaal gevonden. Hij was ook de eigenaar van de schietclub "Club 109" in Jette (Edouard Faesstraat 109). In 1989 was er een ontploffing en een brand in die schietclub, daarbij kwamen 12 mensen om het leven. Het was de zoon van Alexander Mertens die op dat moment de uitbater van de schietclub was.
Hieronder een aantal artikels uit het leven van Alexander Mertens:
Zeven jaar oude moordpoging te Molenbeek opgehelderd
De BOB te Brussel heeft de moordpoging opgehelderd die op 29 januari 1980 werd gepleegd op Emmanuel Ayessa, lid van de ambassade van de republiek Congo-Brazzaville, gevestigd aan de Carl Réquettestraat te Sint-Jans-Molenbeek.
De moordpoging werd uitgevoerd door twee personen die optraden in het kader van een wapentrafiek o.m. voor de ETA. Het zijn de 56-jarige Daniel André, ingeschreven Bondgenotenstraat te Vorst, en de 54-jarige Alexander Mertens, ingeschreven Charlierlaan te Jette.
Op 29 januari 1980 kwam Emmanuel Ayessa omstreeks 8u15 met zijn kinderen aan in de Carl Réquettestraat, om hen naar de gemeentelijke lagere school te brengen. Plots werd er herhaaldelijk in zijn richting geschoten. Alhoewel gewond aan het hoofd, zette Ayessa samen met een straatveger de achtervolging op de daders in. Een van hen draaide zich om en vuurde opnieuw, zonder evenwel iemand te treffen. Toen riep de man met het wapen dat het om een politieke aanslag ging en dat Ayessa voor zijn vrouw en kinderen moest vrezen.
De BOB wist nu, ruim zeven jaar na de feiten, de dader en zijn medeplichtige in te rekenen. Daniël André die als tipgever optrad, had Alexander Mertens de opdracht voor de moord gegeven. André legde bekentenissen af, maar Mertens weigert wat dan ook toe te geven, al werd hij formeel door het slachtoffer herkend. Beide mannen werden door de Brusselse onderzoeksrechter te Brussel onder aanhoudingsmandaat geplaatst.
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 juni 1987
Wapenarsenaal in woning te Jette
In de woonplaats van de 55-jarige wapenhandelaar Alexander Mertens, ingeschreven Firmin Lecharlierlaan 54 te Jette, heeft de BOB dinsdag en woensdag talrijke vuurwapens gevonden. De meeste daarvan waren afkomstig van diefstallen.
Mertens werd weken geleden samen met Daniel André aangehouden wegens moordpoging in januari 1980 op Emmanuel Ayessa, diplomaat van Congo-Brazzaville te Brussel.
Het gevonden arsenaal omvat in de eerste plaats 150 pistolen kaliber 9mm CZ van Tsjechoslowaakse makelij, telkens voorzien van een lader. In 1983 verdween een aanzienlijk aantal pistolen uit een opslagplaats van de douane.
Een groot deel ervan werd blijkbaar geleverd aan de Baskische ETA terwijl het resterende deel in het bezit van Mertens bleef. Deze werd in 1983 in verband met het verdwijnen van wapens langdurig ondervraagd, maar bij gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten.
Eveneens werden in de woning van Mertens vijf mitrailleurpistolen samen met 5.000 patronen kaliber 9mm, van het type Parabellum aangetroffen. In een bak en ondergedompeld in olie vonden de BOB’ers twee aanvalsgeweren M1 van het type dat de Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten.
Twee mitrailleur-pistolen MAT 49, waarvan telkens de nummers waren weg geslepen, en een raket met de nodige gebruiksinstructies behoren eveneens tot het arsenaal. Hetzelfde soort raket werd vroeger aangetroffen in een opslagplaats van de ETA op Frans grondgebied.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 augustus 1987
Beschuldigden wapensmokkel ontkennen betrokkenheid
Voor de Correctionele Rechtbank van Brussel werd donderdag het proces voortgezet over het wapentransport voor de militaire tak van de Baskische terreurbeweging ETA. In deze zaak staan 13 personen terecht.
De zitting was gewijd aan het verhoor van de beschuldigden en aan het eerste deel van het rekwisitoor van de openbare aanklager, mevrouw Pensis.
Ook nu verklaarden de beschuldigden niet op de hoogte te zijn geweest van de onregelmatigheden die werden gepleegd, anderzijds bestempelden ze hun aandeel telkens als onbelangrijk. Zo verklaarde een Brussels wapenhandelaar bij wie een deel van de wapens die officieel bestemd waren voor Malawi (Oman), maar die in feite in Biarritz terechtkwamen, niets van de handel te hebben geweten. De chef van een springstoffenbedrijf beweerde de werkelijke bestemming van de goederen die hij leverde niet te kennen. De vervoerders van hun kant zeggen niet te hebben geweten wat in de kisten zat die ze vervoerden.
De beschuldigingen hebben betrekking op de vervalsing van talrijke documenten, onder meer van de dedouaneringsdocumenten en bestemmingscertificaten. De beschuldigden geven toe dat onregelmatigheden werden begaan, maar niemand erkent eraan deelgenomen te hebben.
Openbare aanklager mevrouw Pensis kondigde aan dat vier beschuldigden, van wie er twee op de zitting aanwezig zijn, niet zullen vervolgd worden omdat de hen ten laste gelegde feiten verjaard zijn. Het betreft een Brit, een Duister (beiden lieten verstek gaan) en twee Belgen.
De openbare aanklager vroeg anderzijds dat de zaak tegen de 55-jarige wapenhandelaar Alexander Mertens zou beschouwd worden als losstaand van de zaak van de twee anderen, omdat tegen hem ook een procedure loopt in het kader van een ander dossier. Voor de 43-jarige Jacques Berton, die een deel van de goederen heeft geleverd, vraagt zij een gevangenisstraf en een boete. Voor de 45-jarige Josée Desmet die als “strovrouw” heeft opgetreden en passief aan de handel heeft deelgenomen voor een commissieloon, wordt een gevangenisstraf met uitstel gevraagd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 3 juni 1988
Openbare aanklager eist strenge straffen voor wapensmokkel
De Brusselse correctionele rechtbank, voorgezeten door mevrouw Berlémont, heeft woensdag de zaak van de wapenhandel afgerond. Dertien beklaagden staan er terecht. De uitspraak volgt op 29 juni. Sommige wapens waarover sprake tijdens dit proces waren theoretisch bestemd voor Malawi en Oman. Zij zijn uiteindelijk terechtgekomen bij de militaire afdeling van de Baskische terreurgroep ETA.
Op de zitting woensdag kwamen de laatste pleidooien van de verdediging aan de beurt, evenals het requisitoir tegen hoofdbeklaagde Nicolas Naegelin, een 47-jarige Luxemburger die verstek laat en tegen wie een strenge straf werd gevorderd.
De openbare aanklager herhaalde eveneens haar requisitoir tegen een beklaagde die voordien nooit op de zittingen was verschenen, maar die woensdagmorgen zijn zaak was komen toelichten. Het betreft een vrachtwagenchauffeur die in Antwerpen twee kisten met wapens heeft opgeladen en die, op vraag van zijn baas, deze kisten bij een wapenhandelaar in Jette, Alexander Mertens, heeft gedeponeerd. Mertens wordt in deze zaak eveneens vervolgd maar vermoedelijk zal zijn zaak van dit dossier losgemaakt worden omdat tegen hem ook nog een andere procedure loopt. Voor de rechtbank heeft de vrachtwagenchauffeur verklaard dat hij gehandeld heeft op last van zijn baas en dat het de eerste keer was dat hij wapens vervoerd had.
Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juni 1988
Huiszoekingen in het Brusselse
De wapens (waaronder riot guns) en munitie die door de gerechtelijke instanties uit de schietstand in Jette werden meegenomen, hebben het gerecht onmiddellijk doen ingrijpen. In opdracht van de Brusselse onderzoeksrechter Pignolet werden dinsdag in en omheen Brussel een viertal huiszoekingen verricht. Die werden uitgevoerd bij personen die uitstaans hebben met de schietstand “Club 109” in Jette waar zondagnamiddag 12 mensen om het leven kwamen.
Naar alle waarschijnlijkheid hielden de huiszoekingen verband met het verleden van Alexander Mertens, de Jettenaar die gedurende ruime tijd de schietstand in Jette uitbaatte en verdacht werd van wapensmokkel. De man werd echter nooit veroordeeld en liet de schietstand over aan zijn zoon.
Nu zou er een huiszoeking zijn verricht in de woning van P.M. (47) (*) die samen met zijn vrouw omkwam bij de explosie. Naar verluidt werden daarbij wapens en documenten in beslag genomen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 6 December 1989
(*) Naam zelf afgekort.