Topic: Rocourt: 3 Maart 1984
In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart 1984 was er een grote wapendiefstal in de legerkazerne van Rocourt. Nog diezelfde maand werden de daders gearresteerd en de wapens teruggevonden.
Is het feit dat deze overval werd opgelost en alle wapens werden gevonden, de reden van de overval in Vielsalm, enkele weken later?
Diefstal in wapenarsenaal te Rocourt
De BOB en de rijkswacht van Luik hebben zondagavond in de streek van Luik de 40-jarige Yvan Vanrutten en zijn echtgenote, de 33-jarige Aline Stunok, die een landbouwbedrijf exploiteren in de rue de la Chapelle 17 te Xhendremael, evenals de 37-jarige Emile Huegaerts, wonende rue F. Van-dersnoek 99 te Glin, aangehouden. Toen hij werd opgepakt bevond Huegaerts zich aan het stuur van een te Rocourt gestolen militaire vrachtwagen, terwijl Vanrutten en zijn vrouw beiden volgden met twee andere auto’s.
Vanrutten slaagde er eerst in te ontkomen, maar kon later opgepakt worden, In de vrachtwagen werd een grote hoeveelheid wapens gevonden. De aangehouden personen hebben bekend dat zij in de nacht van zaterdag op zondag en grote hoeveelheid wapens hadden gestolen in de opslagplaats van het militair arsenaal van Rocourt. Ze kregen daarbij hulp van een medeplichtige, wiens identiteit aan de rijkswacht werd bekendgemaakt.
In het arsenaal werd ingebroken door een opening in de muur te maken. Toen het drietal werd opgepakt waren zij op weg naar helers. De wapens zouden bestemd geweest zijn voor het Midden-Oosten. Maandagnamiddag werden Vanrutten en zijn vrouw, en Emile Huegaerts ter beschikking gesteld van het parket van Luik. Een aanhoudingsbevel werd tegen hen afgeleverd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1984
Beroepsmilitair aangehouden wegens diefstal in wapenarsenaal
Gisteren raakte bekend dat een onderofficier werd aangehouden in verband met de ophefmakende diefstal in het wapenarsenaal te Rocourt, nabij Luik. Er werd reeds door de BOB van Luik een drietal opgepikt dat zelfs met een militaire vrachtwagen aan de haal was gegaan. Er werden 40 mitrailleurs punt 50, 8 zware mitrailleurs, 21 Vigneron-mitrailletten, 189 FAL-geweren, enz. gestolen.
Thans heeft de gearresteerde militair bekend dat hij de sleutels van het wapenarsenaal aan de dieven heeft overhandigd. Ofschoon de aangehoudenen hebben gezegd dat de gestolen wapens bestemd waren voor het Midden-Oosten, is men daar in gerechtelijke kringen nog niet zo zeker van.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1984
Nieuwe arrestaties in wapendiefstal te Rocourt
De BOB van Luik heeft woensdagnamiddag opnieuw twee aanhoudingen verricht in de zaak van de wapendiefstal in het legerarsenaal van Rocourt. In totaal zijn er nu reeds zes wanhoudingen verricht, onder wie de 36-jarige leger-korporaal Luc Cornet van de basis van Rocourt.
De personen die woensdag onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst zijn de 33-jarige machinist van de NMBS Joseph Vanlaer en diens 26-jarige vriendin Elise Clevis, die een droogkuisbedrijf uitbaat in de rue du Peron te Visé. Zij werden opgesloten in de gevangenis van Lantin. Vanlaer nam rechtstreeks deel aan de diefstal en was in contact getreden met korporaal Cornet tijdens een verblijf in het Bavière-ziekenhuis te Luik.
Vanlaers vriendin Clevis zegt dat zij herhaaldelijk over de zaak gesprekken hoorde voeren, maar dat zij niet geloofde dat de mannen ooit tot de actie zouden overgaan.
In de nacht van zaterdag op zondag is zij, na het vertrek van Vanlaer per autostop naar Rocourt getrokken, waar zij de andere bij de zaak betrokken personen opmerkte. In een wagen zat Alex Hendremel, een van de “medewerkers” van landbouwer Rutten. Hij hield er de wacht en beschikte over een walkie-talkie. Hij vroeg Elise Clevis zijn plaats in te nemen. opdat hij een handje kon gaan toesteken om de vrachtwagen te laden in het arsenaal. Toen de opdracht volbracht was. is zij met haar vriend terug naar huis gereden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Maart 1984
Rijkswacht vindt oorlogswapens op Zaventem
Op het vliegveld van Zaventem gaat geen dag voorbij of het veiligheidsdetachement van de rijkswacht ziet of ontdekt iets dat niet door de beugel kan. Dat dit niet alleen verdovende middelen, achtergelaten reistassen, vervalste documenten en dergelijke zijn, werd ook gisteren nogmaals bewezen.
Dat er heel scherp wordt toegekeken blijkt nu uit de jongste vondst: op een van de vele parkeerterreinen van de luchthaven werden drie oorlogswapens aangetroffen: twee zware machinegeweren en een FALL-geweer die naast een geparkeerde wagen lagen.
Vanzelfsprekend werd nagegaan of de bestuurder van die bepaalde wagen iets te maken had met de gevonden oorlogswapens. Dit was klaarblijkelijk niet het geval. In speurderskringen zweeg men gisteren in alle talen over die gevonden wapens. Toch bestaat er een vermoeden dat ze afkomstig zijn van de sensationele diefstal bij de krijgsmacht te Rocourt. Men vermoedt dat men deze geweren voor een of andere reden op de parking van Zaventem heeft achtergelaten.
Het was in de nacht van zondag 4 maart dat de BOB van Luik in Xhendremael een ongewoon konvooi intercepteerde toen het uit een hoeve kwam. Twee voertuigen begeleidden een legervrachtwagen, die boordevol wapens stak. Achteraf bleek dat 40 zware machinegeweren, 21 stenguns, 189 FALL-geweren, 100 kogelladers en nog veel meer uit het wapenarsenaal van de krijgsmacht te Rocourt werden gestolen.
Vrij vlug kon de rijkswacht diverse personen arresteren. Daarnaast ging ook een korporaal door de knieën die sleutels aan de bende had overhandigd.
Huurlingen
Achteraf is gebleken dat de wapens die in Rocourt werden gestolen, bestemd waren voor de Franse linkse terreurgroep Action Directe. Men herinnert zich nog dat enkele leden van die extremisten te Brussel korte tijd een agent van de gerechtelijke politie gijzelden en een van die terroristen, met name Regis Schleicher, werd enkele dagen later in een villa te Avignon (Frankrijk) aangehouden.
Om over de aankoop van die gestolen oorlogswapens te onderhandelen zouden twee kopstukken van Action Directe naar Brussel zijn gekomen. Wellicht wisten ze niet dat de meeste wapens in beslag waren genomen. Toch konden ze te Brussel door de mazen van het net glippen dat de misdaadafdeling van de gerechtelijke politie, onder leiding van commissaris Christian De Vroom, had gespannen.
Bij de gearresteerde wapendieven waren twee gewezen huurlingen, met name Emile Huegaerts en Yvon Van Rutten. Van deze laatste is geweten dat hij in Biafra heeft “gewerkt” doch ook in Yemen met de gekende Franse huurlingenleider Bob Denard. Als men nu de “heldendaden” kent van Bob Denard, verbaast het ook niet dat voornoemde twee Belgische ex-huurlingen niet bij toeval bij de diefstal in het wapenarsenaal van Rocourt waren betrokken.
Overigens is die Yvon van Rutten een spilfiguur geweest in de toch wel ophefmakende wapenroof ten nadele van het leger. Hij was het die de dieven op het hart drukte dat ze 36 uren voor zich hadden vooraleer de wapenroof zou worden ontdekt.
Aanvankelijk werd in gerechtelijke kringen trouwens gedacht dat de gestolen machinegeweren e.a. via de Antwerpse haven naar het Midden-Oosten zouden verscheept worden. Daartegenover stond dan de mening van Brusselse politiemensen dat de aanwezigheid van leden van de Franse Action Directe rechtstreeks verband hield met de wapenroof van Rocourt, die ruw geschat zo’n 12 miljoen frank aan de Belgische dieven zou hebben opgebracht.
Of de door het veiligheidsdetachement van de rijkswacht op Zaventem gevonden wapens afkomstig zijn van de diefstal begin maart te Rocourt zal het verdere onderzoek moeten uitmaken, maar het zit er wel in dat die machinegeweren uit het wapenarsenaal van het leger komen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Maart 1984
Vrees voor aanslag op Europese Top
Op basis van de nummers op de wapens, die door de rijkswacht op Zaventem op een parking werden gevonden, kon worden vastgesteld dat ze inderdaad afkomstig waren van de ophefmakende wapenroof te Rocourt, begin maart.
In verband met deze diefstal zijn verscheidene personen aangehouden. Men sluit niet uit dat een medeplichtige door de mazen van het net is kunnen glippen en de machinegeweren op het parkeerterrein te Zaventem heeft achtergelaten.
Omdat het veiligheidsdetachement van de rijkswacht er achter was gekomen dat ergens op het vliegveld wapens lagen, werd groot alarm geslagen. Men heeft immers op zeker ogenblik gevreesd dat die wapens bestemd waren om een aanslag te plegen op een van de politici die te Brussel de Europese Top bijwoonden. Nu Thatcher, Kohl en Mitterrand zijn vertrokken, werd het sein weer op groen gezet. De wapens waren trouwens al gevonden. Van de plaats waar ze werden aangetroffen, kon met een opstijgend vliegtuig gemakkelijk onder vuur nemen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Maart 1984
Happart-militant betrokken bij enorme wapenroof
Eén van de vijf Walen die begin maart een volle vrachtwagen wapens roofden uit het legerarsenaal van Rocourt bij Luik, is een vooraanstaand militant van de beruchte “Action Fouronnaise” van José Happart. De 32-jarige Joseph Van Laar uit Sint-Martens-Voeren wordt door de Voerenaars aangeduid als één van de voorvechters als er in Voeren tegen Vlamingen of de rijkswacht moet geknokt worden.
Aan de kraak van het arsenaal nam ook de 30-jarige Thierry Quoidbach uit Sint-Pieters-Voeren deel. Ook hij is een goede bekende van Happart, maar niet actief bij gewelddadige acties.
Hoewel het Luikse parket ons verzekerde dat de wapenroof geen enkel politiek karakter heeft, maakt een deel van de Voerenaars zich niettemin ongerust. Volksvertegenwoordiger Chris Moors werd naar minister van Binnenlandse Zaken Nothomb gestuurd om aan te dringen op een volledig en doorgedreven onderzoek, waarbij geen enkel aspect uit de weg wordt gegaan.
“Je schrikt er wel van als je hoort waartoe zo’n Happart-supporters in staat zijn”, aldus Guido Sweron, secretaris van het Overlegcomité Voeren.
CVP-gemeenteraadslid Huub Broers: “Je weet maar nooit. Als zoiets langs Vlaamse kant zou gebeuren, dan kregen we gegarandeerd allemaal huiszoeking. Nu loop je altijd het risico dat er iets verborgen wordt gehouden. Dat is al meer gebeurd. We eisen dat volledige klaarheid geschapen wordt, in het belang van de veiligheid in onze streek.”
Knokploeg
Naast de Franstalige Voerenaars zitten op dit ogenblik nog drie personen vast, Emile Hugaerts (37) uit Glain, een werkloze arbeider die volgens de Luikse onderzoeksrechter Mw. Vieujean het brein is van de enorme roof. Tweede in rang is Yvon Van Rutten (40), een werkloze patissier uit Xhendremael, bij het verlaten van zijn woning werden de wapens door de rijkswacht onderschept. Ten slotte is er de 36-jarige beroepssoldaat Luc Cornet die op het arsenaal werkte en de poort met een gestolen sleutel opende.
De gehele buit van 48 zware mitrailleurs, 21 mitrailletten, 189 zware FAL-geweren, reservelopen en laders, is intussen volledig teruggevonden.
Kolonel Salle, commandant van het arsenaal: “We zijn nu gedwongen om het veiligheidssysteem rond het arsenaal te veranderen.”
De Action Fouronnaise-militant Joseph Van Laar wordt in de Voer door Guido Sweron de “rechterhand” van Happart genoemd bij manifestaties die uit de hand kunnen lopen.
Van Laar formeerde de plakploegen van Happart tijdens de verkiezingen, speelde voor tolk tijdens een TV-interview met Happart en staat bij rellen gewoonlijk op de eerste rij. “Een heetgebakerd kereltje”, noemt men hem in Voeren.
Van Laar, die NMBS-conducteur is, staat ingeschreven aan (…), maar woont tegenwoordig samen met zijn vriendin Elise Clévis in het vlakbij gelegen Visé. Deze vrouw was tijdens de wapenroof eveneens ter plaatse.
Men is er wel van geschrokken dat ook Voerenaar Thierry Quoidbach, een familiaal raadgever en vader van drie kinderen uit Sint-Pieters-Voeren, bij de reusachtige kraak was betrokken. “Die jongen staat hier niet bekend als actief in de beweging van Happart”, zegt raadslid Broers. Quoidbach woont vlakbij het huis van Happart en keerde na een kort verblijf in het Waalse Warsage, in september naar Voeren terug.
“Op aandringen van Happart. Die had kinderen nodig om z’n kleuterklas te kunnen openen. Happart zorgde dat hij die woning kreeg”, zegt men in Voeren, zonder het evenwel te kunnen bewijzen. Feit is wel dat Happart door getuigen werd opgemerkt toen hij het huis van Quoidbach verliet, na diens arrestatie.
“Amateurs”
Bestaat de mogelijkheid dat de zaak een politiek aspect heeft? “O, zit het zo”, zegt onderzoeksrechter Mw. Vieujean een tikje nijdig als die vraag gesteld wordt. “Wil je die kant uit?”
Ze laat er in haar beneden kabinet op in het Luikse gerechtshof niet de minste twijfel over: “De roof heeft geen enkele, maar ook geen enkele politieke kant. Er bestaat niet de geringste aanwijzing. Het gaat hier gewoon om een paar amateurs die wat geld wilden verdienen. Van Laar kende de anderen zelfs niet van tevoren. Hij is pas in de zaak gekomen toen hij toevallig samen met die beroepsmilitair in het ziekenhuis van Bavière lag.”
Volgens Mw. Vieujean stelde korporaal Cornet aan Van Laar voor een hele hoop geld te verdienen. De militant van Action Fouronnaise ging op het voorstel in en betrok zijn vriend Quoidbach in de zaak. De onderzoeksrechter: “Ze waren alleen handlangers, niets meer. Het is trouwens moeilijk te begrijpen dat ze erin betrokken raakten. Het zijn geen zware jongens. Ze hebben geen strafblad.”
Zelfde vraag aan rijkswachtkapitein Graff, die mee het onderzoek leidt. Hij zegt: “Wat zou de Action Fouronnaise met zo’n zware wapen moeten aanvangen? Er is evenmin een aanduiding dat zij bindingen hebben met personen die er wel weg mee zouden weten. Nee, het waren simpel amateurs.”
Zijn collega, rijkswachtkapitein Wietkin: “We beschikken over geen enkele aanwijzing in de richting van de uiteindelijke bestemming. Dat de terroristen van Action Directe de kopers zouden zijn, is een loutere veronderstelling die op niets is gebaseerd.”
Volgens het Luikse parket waren de vijf arrestanten voor de roof zo driftig op zoek naar eventuele kopers, dat de rijkswacht snel van hun plan op de hoogte was. De uiteindelijke geïnteresseerde is volgens het parket een Brusselaar. Maar wie dat is weet men niet. De arrestanten willen er geen woord over kwijt. “Ze sterven zowat van de schrik. Ze hebben de grootste angst voor hun toekomst”, zegt de Luikse rijkswacht.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Maart 1984