Bende van Nijvel heeft ook een Bulgaars spoor
Tijdens het onderzoek naar de Bende van Nijvel is het gerecht gestuit op een netwerk voor illegale wapenhandel en drugsmokkel, mede opgezet door de Bulgaarse geheime dienst. Eén van de spilfiguren van de operatie was de Eerste Secretaris van de Bulgaarse ambassade in Brussel, Tsondu Tsjtilianov. De diplomaat werd op 8 juni 1984 wegens spionage het land uitgezet.
Tsjtilianov was in ons land tevens vertegenwoordiger van de Bulgaarse exportfirma Kintex, een staatsbedrijf dat onder controle staat van de Bulgaarse geheime dienst DS. Kintex werd in het verleden diverse malen betrapt bij clandestiene wapenleveringen aan terroristische bewegingen in West-Europa, Turkije en het Midden-Oosten.
De Waverse BOB-leden die het desbetreffende onderzoek verrichtten werden zopas uit de BOB verwijderd. Twee werden overgeplaatst naar de geüniformeerde dienst, een derde ging met vervroegd pensioen. (*)
Tijdens hun onderzoek naar één van de eerste overvallen van de Bende van Nijvel - die op de Waverse wapenhandelaar Dekaise - ontdekten de Waverse BOB-rechercheurs dat de Bulgaarse geheime dienst via Kintex in Brussel, tonnen Libanese hasjiesj evenals partijen heroïne naar ons land transporteerden, dit voor rekening van de Christelijke Kataeb-milities in Libanon.
Met de opbrengst van de drugverkoop verschaften de Libanezen zich in Brussel wapens, die opnieuw via de Bulgaren van Kintex werden geleverd.
Bulgaarse diplomaten leidde wapen- en drugsmokkel
“Onze opzoekingen werden gedaan in achtgenoten met het feit dat de overval zou kunnen bevolen zijn door een internationale organisatie en dit in het kader van acties ter ontwrichting van West-Europese staten” …
Met deze opmerkelijke passage openden rechercheurs van de Waverse BOB, betrokken bij de speurtocht naar de Bende van Nijvel, op 18 maart 1985 een vertrouwelijk rapport ter attentie van de Nijvelse onderzoeksrechter Schlicker.
De slachtingen van de Bende van Nijvel naderden op dat ogenblik hun hoogtepunt en de onderzoeksrechter had om een stand van zaken verzocht. Het onderzoek naar de tweede overval van de Bende, deze op de Waverse wapenhandelaar Dekaise op 30 september 1982, vertoonde dermate duidelijke sporen naar de Bulgaarse ambassade in Brussel, dat een apart rapport zich opdrong.
Het werd een bundel van 39 bladzijden, waarin schril licht wordt geworden op de clandestiene activiteiten van de Bulgaarse geheime dienst “Darzahvan Sigurnost” in ons land. Delen van dit geheime rapport lekten nadien uit, maar de Bulgaarse passages werden wonderlijk genoeg systematisch uit de weg gegaan in publicaties over de Bende. Zelfs in het zopas verschenen boek “De Bende” wordt er niet over gerept.
In opdracht?
Volgens het vertrouwelijk rapport werd de overval op wapenhandelaar Dekaise hoogstwaarschijnlijk bevolen door dezelfde personen die bij de talentvolle wapendeskundige een bestelling hadden geplaatst voor 250 geluidsdempers voor het machinepistool Ingram. Het motief was wraak voor het niet naleven van de overeenkomst. Bij de hold up viel de eerste dode van de Bende van Nijvel: een politieagent. Vijf andere personen werden gewond. Een aantal wapens werd gestolen.
Het spoor naar de mogelijke opdrachtgevers tot de overval leidde snel naar de toen 70-jarige Brusselse wapenhandelaar Willy Pourtois. Deze was reeds diverse malen bij illegale transacties betrapt en stond bekend als de favoriete Belgische tussenpersoon voor al dan niet legale wapenleveringen waarbij de Bulgaarse geheime dienst via de staatsmaatschappij Kintex betrokken was.
Willy Pourtois had ivm de bestelling verschillende bezoeken aan Dekaise afgelegd in gezelschap van directeurs van de Brusselse in- en exportfirma voor voedingswaren Nutribel International Industries.
Toen de rijkswacht bij Nutribel in Brussel huiszoeking deed, stond men voor een verrassing. Nutribel bleek een façadebedrijf te zijn voor wapenhandel. Het geheime rapport hierover: “De uitgestrekte opslagplaatsen waren leeg en in de burelen werd nauwelijks iets met betrekking tot voedingswaren gevonden. In het bureau van V. (De 50-jarige directeur die met wapenhandelaar Willy Pourtois onderhandelde met Dekaise), werden echter talrijke documenten aangetroffen met betrekking tot handel in wapens, vliegtuigen en munitie.
Volgens de documenten stond Nutribel in zeer nauw contact met buitenlandse wapenfirma’s waaronder Kintex. “Nutribel fungeerde als sluis voor de Bulgaarse maatschappij Kintex”, aldus het BOB-rapport, dat eraan toevoegt: “De leiding van Kintex is in handen van de Bulgaarse geheime dienst DS en wordt gecontroleerd door de KGB van de USSR.”
Dat de contacten tussen het hoofdkwartier van Kintex in Sofia en het façadebedrijf Nutribel een clandestien karakter hadden, kon men opmaken uit de ontdekking dat telexen vanuit Bulgarije niet rechtstreeks werden verstuurd, maar via de door de Bulgaren gecontroleerde firma Corecombel te Brussel. Anderzijds werden er in het zogenaamde “voedingsbedrijf” Nutribel ook telexen uit Sofia gevonden ter attentie van … de eerste secretaris op de Bulgaarse ambassade Tsondu Tsjtilianov en de in Brussel verblijvende Libanese drugshandelaar Youssef Chebib.
Drugs voor wapens
Volgens talrijke getuigenissen in het geheime rapport was deze Youssef Chebib de vertegenwoordiger van de Libanese Kataeb-milities in België en regelde hij met de Bulgaren de ruilhandel van Libanese hasjiesj en Turkse heroïne tegen Bulgaarse wapens.
Als façade werd hiervoor gebruik gemaakt van diverse Libanese firmaatjes in Brussel en Antwerpen. Volgens getuigenissen van Libanese medeplichtigen (en die door Interpol werden bevestigd), werd de Libanese hasjiesj via Turkije naar België gesmokkeld met de hulp van de Bulgaarse staatsmaatschappij Kintex. De Turkse heroïne werd, steeds volgens de getuigenissen van de medeplichtigen, met medewerking van de Bulgaren per schip via Antwerpen aangevoerd.
Dit impliceerde meteen dat de wapen- en drugsmokkel werd geleid vanuit … de Bulgaarse ambassade in Brussel.
Criminele klanten
Een niet onbelangrijk feit is dat een tiental Belgische criminelen die de drugs per kilo afkochten, ook voorkomen als mogelijke verdachten in het dossier van de Bende van Nijvel.
Ook wapens die bij de overval op Dekaise werden gebruikt en gestolen, duiken later terug op in het Bende-dossier. Het BOB-rapport trekt hieruit geen conclusies, maar stelt vast dat de Bulgaars-Libanese smokkel op merkwaardige wijze de sporen van de Bende van Nijvel kruist.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Februari 1988
(*) Deze BOB'ers waren Guy Dussart, Gérard Bihay en Franz Balfroid.
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube