Bende van Habran in totaal meer dan dertig jaar gevangenis
De Brusselse correctionele rechtbank heeft dinsdag Marcel Habran veroordeeld tot zes jaar en 80.000 fr. boete voor bendevorming, talloze autodiefstallen, diefstal en vervalsing van autoplaten, heling van gestolen wapens en auto’s, verboden wapendracht en het dragen van een valse naam. Andere bendeleden kregen straffen tussen acht maanden en twee jaar.
De rechter sprak de club vrij van twee ontploffingen. In de nacht van 13 op 14 juni 1991 werd in Brugge een postauto opgeblazen en op 13 oktober 1990 in Grimbergen een container. Volgens het parket ging het om “proeven” om het dynamiet te testen.
De bende van Habran wilde zo nagaan of er doden zouden vallen bij zo’n aanslag, zo zei het parket. Men had het plan opgevat om verschillende postauto’s en postkantoren te overvallen.
Degryse achtte de aanslagen echter niet bewezen en verklaarde de expertiserapporten van de ontploffingen nietig. Er waren ernstige en onbegrijpelijke tekorten in de onderzoeken van de springstoffen, die mekaar overigens tegenspraken. Voorts had de expert de resten al enige tijd in zijn bezit, nog voor hij als deskundige werd aangesteld. En tenslotte was geen dynamiet overgelaten om een tegenexpertise uit te voeren.
Kaakslag
Degryse weerde de resultaten van de filature van de rijkswacht evenwel niet. Habran’s verdediging had dit niet gevraagd omdat het om een onwettelijke “undercover”-operatie zou gaan. Maandenlang schaduwde de POSA-groep van de Brabantse gendarmerie de bende. Daarbij werden videobeelden gemaakt van een paar garageboxen.
Uit dit speurwerk bleek dat de mannen boxen en flats huurden waarin gestolen voertuigen, springstof, een massa wapens, munitie en camouflagemateriaal werden ontdekt. Volgens de verdediging van Habran vertrok de rijkswacht met een vooroordeel. Het is spotgemakkelijk om dergelijke videobeelden te trukeren en ook processen-verbaal zouden zijn vervalst.
Daardoor kan Habran geen eerlijke verdediging krijgen. De advocaten gewaagden zelfs van “een kaakslag voor de democratie.” Voorzitter Degryse prees de rijkswacht evenwel. Het behoort tot de opdracht van het korps om misdrijven op te sporen. De processen-verbaal zijn niet vervalst, het gaat om authentieke aktes die minutieus meedelen wat er gebeurde. Een eventuele vervalsing zou bewezen moeten worden.
Kadaver
De 59-jarige Marcel Habran is zeker de bendeleider, zo vond Degryse. Dat bleek o.m. uit de videobeelden van de BOB, waarop men hem een zak met gestolen wapens ziet versjorren. Maar ook uit zijn repliek. Habran zei: “Wie in het milieu een kadaver verplaatst, stelt geen vragen.” “Dat getuigt van een trieste mentaliteit. Hoewel hij er financieel warmpjes inzit, volhardt hij in de criminaliteit”, aldus Degryse.
Hetzelfde geldt voor Jean R., (1) de intellectueel van de club, die een en ander in een juridische vorm goot. Constant H., (2) die royaal het eigenaarschap van alle gevonden wapens op zich nam, kreeg van hetzelfde laken een pak. R. en H. mogen beiden zes jaar brommen en 80.000 fr. boete afbetalen.
Ook twee Italianen behoorden volgens Degryse toto de bende. Leopold M. en Miguel M. beweerden dat ze uit Nice naar België waren gekomen om zich aan de politie aan te geven, na de ronkende verklaringen van een andere boef, Johnny Mottry, die zich in een Franse gevangenis had verhangen.
De Italianen vreesden namelijk “slachtoffer van het milieu” te worden. Maar als ze zich al wilden aangeven, waarom probeerden ze dan ook door het raam te ontsnappen toen de rijkswacht binnenviel, zo vroeg Degryse.
De Italianen stelden ook nog dat zij al op 10 januari 1992 veroordeeld waren voor bende-vorming en gewapende overvallen. Hun advocaten hadden betoogd dat men geen tweemaal voor hetzelfde misdrijf (bendevorming) kan worden veroordeeld. De bewuste feiten grepen plaats voor de bende-Habra met haar werkzaamheden startte.
Eenheid van opzet verhindert hun veroordeling, zo vond de verdediging. Niets van, zei Degryse. “Men kan eenheid van opzet niet verwarren met het volharden in de criminaliteit. Het gaat hier overigens om een andere bende”, zo stelde ze.
Beide Italianen kregen vier jaar. Een andere Italiaan kwam er met twee jaar van af. De voortvluchtige Jean-Marie Geert kreeg acht jaar en 80.000 fr. boete.
Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juli 1992
(1) Jean Renson
(2) Constant Hormans
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube