681

Re: Overijse: 27 September

Wie bezorgde hen dan die informatie waarvoor ze uiteindelijk met hun leven moesten betalen?

682

Re: Overijse: 27 September

Eén dag na de verschrikkelijke gebeurtenissen was het Delhaize-warenhuis in Overijse terug open:

De dag daarna

Zaterdag op 9u precies gingen de deuren van het Delhaize-warenhuis te Overijse opnieuw open. Het was net of er niets gebeurd was. De kassa moet blijven rinkelen, zou je haast zeggen. De eerste warenhuisbezoekers gaan naar binnen en doen hun inkopen. Tegen de middag heerst er opnieuw een drukte eigen aan elke zaterdag.

Aan alle kassa’s staan de mensen aan te schuiven. Behalve aan kassa 3. Daar stond voor het dramatische gebeuren Rosa Van Kildonck. Zes jaar was zij kassierster te Overijse. De toegang is afgesloten. De stukgeschoten kassa is met een zwarte hoes afgedekt. De kassa wordt gemeden. De mensen kijken er nieuwsgierig naar.

Tussen de winkelende massa lopen verscheidene cameraploegen, fotografen en journalisten op zoek naar sporen die nog doen denken aan het drama. Behalve de stukgeschoten kassa vinden ze niets meer. Alles is uitgewist. Voor de deuren van het warenhuis opengingen waren verscheidene reinigingsploegen aan de slag. Alles werd opgeruimd. De krijttekeningen die de ligging van de lijken en kogelhulzen aanduidden, zijn verwijderd.

Op twee na zijn alle kassiersters die getuige waren van de overval opnieuw present. Rosa Van Kildonck is er niet meer.

Een andere collega is door het gebeuren zo aangegrepen dat ze niet in staat was te komen werken. Verscheidene kassiersters die met vakantie of vrij waren en collega’s van andere filialen zijn spontaan komen opdagen om te helpen. Vele kassiersters hebben het gebeuren nog niet verwerkt. Sommige laten hun tranen de vrije loop.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 September 1985

Een foto van kassa 3, waar Rosa is vermoord:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/delhai12.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Overijse: 27 September

Een kassierster wiens man bij de Staatsveiligheid werkte, had op 27 september 1985 toevallig verlof genomen. Het was diezelfde man die een familielid uit Aalst waarschuwde om niet naar de Delhaize van Aalst te gaan op 9 november 1985. Wat heeft het gerecht met al die informatie gedaan? Niets?!?

684

Re: Overijse: 27 September

Dat zou ik nu ook wel eens willen weten!

685

Re: Overijse: 27 September

Neen, zei commissaris Frans Reyniers van de Gerechtelijke Politie. De Bende van Nijvel viseerde geen individuele personen (volgens hem).

"Ook de piste van het slachtofferonderzoek levert volgens mij niets op. Er zijn meer slachtoffers waartussen zelfs met de wildste theorieën geen verbanden kunnen worden gelegd met de Bende van Nijvel dan er, althans volgens sommigen, wel zijn. Sommigen meenden door de achtergrond van sommige slachtoffers te mogen veronderstellen dat de overvallen van de Bende van Nijvel goed georkestreerde en verdoken afrekeningen waren met bepaalde personen. Er wordt in dat verband vaak naar de in Overijse vermoorde bankier Léon Finné verwezen. (...)

Léon Finné woonde vijftig meter van de Delhaize waar hij is vermoord.Léon Finné ging er doodgewoon zijn krant kopen. Zo is dat en niet anders."

"Doodgewoon." Juist. Nochtans gaf Frans Reyniers een perfect argument opdat bepaalde personen wél geviseerd (zouden kunnen!) zijn door de 'Bende van Nijvel':

“Ik heb Léon Finné goed gekend. Leon Finné had een agentschap van de Banque Copine aan de Louizalaan. Léon Finné beheerde heel wat rekeningen van magistraten en ook veel leden van de Brusselse GP hadden er een rekening, zodat er met die man een vertrouwensrelatie ontstond.“

686

Re: Overijse: 27 September

Klopt, zo is er ook het koppel dat vermoord werd in Anderlecht (deze zouden deelgenomen hebben aan de roze balletten). De zogezegde zelfmoord van Latinus. De moord op Van Camp (ORF). De moord op Paul Cams (drugslabs en witwassen).

Zou het misschien kunnen dat men zich van Delhaize vergist had en dat men daarom een half uur later naar Overrijse ging? Of misschien stond er iemand op de uitkijk die dan Finné die Delhaize had zien binnengaan.

Re: Overijse: 27 September

Frans Reyniers was ook zeker te daders te kennen.

Re: Overijse: 27 September

En wie waren dat dan volgens hem?

Re: Overijse: 27 September

Pattijn, Amory, Bouhouche, Beijer.

690

Re: Overijse: 27 September

patrick111 wrote:

Het is vermoedelijk Golenvaux en niet Golvenaux. Het dossierstuk waarin hij vermeld wordt, werd enkele maanden geleden door de website van P-magazine gepubliceerd (zie deze post van Tiens).

In het door P-magazine gepubliceerd document staat dat Leon Finné enkele dagen voor zijn moord een afspraak met rijkswachter Golenvaux zou gehad hebben op het parket van Brussel om er naar een videocassette van de roze balletten te kijken. Die cassette zou volgens de geruchtenmolen in de schuif van Jean Deprêtre gelegen hebben in Nijvel.

De datum en oorsprong van het document zijn me niet duidelijk. Volgens P-magazine gaat het om een pagina uit 'een geheim rijkswachtrapport'. Sommigen op dit forum hebben naar verluidt het hele document, die kunnen misschien meer uitleg geven.

Volgens gebruiker Trojan schreef Robert Beijer later op het Franstalig forum aan Patricia Finné dat hij haar vader had leren kennen toen hij nog bij de drugssectie van de BOB van Brussel werkte en dat de bankier aan hem werd voorgesteld door Emile Golenvaux, een rijkswachter in uniform. De originele bron op het Franstalig forum vind ik echter niet meer terug. (Trojan kopieerde een deel van de conversatie tussen Beijer en Patricia Finné wel naar dit forum, dus die kan je nog terugvinden.)

Dat hele verhaal van Golenvaux is fake. In farde 100, stuk 3:

“Hierbij kan worden opgemerkt dat de betrokken rijkswachter werd ondervraagd, dat deze erkende Léon Finné te kennen, doch dat zij nooit spraken over welke video-cassette dan ook.”

Je moet iets verzinnen om de aanwezigheid van Léon Finné bij die aanslag van de Bende van Nijvel te verantwoorden. Is het niet dat hij voor sluitingstijd dan toch nog een krant wou kopen, dan was het omdat ook hij toevallig een videocassette van de Roze Balletten bij had of toch toevallig op de hoogte bleek te zijn van een nakende staatsgreep!