31

Re: Leon François

Voor wat het onderzoek naar de Bende van Nijvel betreft, heeft onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix in de Bendecommissie meermaals verwezen naar het feit dat eenzelfde advocaat toegang kon hebben tot de twee dossiers van dat van de Bende van Nijvel als dat van de moord op Juan Mendez, indien hij enerzijds de verdediging op zich neemt van een lid van de bende van de Borinage, en anderzijds de verdediging verzorgt van een beschuldigde uit het dossier Mendez. Daaruit besluit onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix dat de advocaten uiteindelijk meer weten dan zijzelf.

Dat telt dus ook voor dit dossier, waarvan zowat alle namen van de veroordeelden en hun betrokkenen, opnieuw in de misdaad voorkomen… samen met hun advocaten!

Re: Leon François

Tiens wrote:
Daniel Holmes wrote:

Leeft die man nog?

Nee.

Tiens, U hebt kennis van het feit dat Commandant Léon François NIET MEER in leven is.

Waar haalt u die informatie aub?

Re: Leon François

Scaramouche wrote:

Wanneer is commandant Léon François overleden aub? Ik denk dat hij afkomstig was van Moeskroen (Mouscron).

"Léon François is een katholieke boerenzoon uit de Ardennen".

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

Re: Leon François

"Ik nodigde François uit voor een lunch, reed achter hem aan, en weet u wat zijn nummerplaat was? DEA005! (...)

35

Re: Leon François

Nederland levert gevluchte drug handelaar niet uit

De Nederland J. van Wely is in Brussel in het proces-François, wegens handel in verdovende middelen, tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij ontsnapte vorig jaar tijdens een verhoor door de politie uit een gebouw van de justitie in de Belgische hoofdstad.

Volgens het ministerie van buitenlandse zaken kan Van Wely, die in het Belgische Mol een antiekzaak had en vermoedelijk naar Nederland is gevlucht, niet aan België worden uitgeleverd. "Wij leveren geen eigen onderdanen uit, maar het zou mogelijk zijn dat er hier een vervolging tegen de man wordt ingesteld," aldus het ministerie.

Veroordeeld

De voormalige leider van de Belgische narcoticabrigade, de rijkswachtcommandant Leon Francois, naar wie het proces is genoemd, is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld, met uitstel van het deel dat hij niet in voorarrest zat. De rechtbank achtte bewezen dat Francois persoonlijk anderhalve kilo cocaïne had verhandeld om een kastekort aan te vullen dat was ontstaan door de verdwijning van een groot bedrag aan tipgeld. Een collega van Francois, Willy Decuyper, kreeg ook een jaar met uitstel van het deel dat hij nog niet in voorarrest had vastgezeten.

De rijkswachtofficier André Cammerman werd vrijgesproken. Drie politiemensen van het Bureau d’Information Criminel kregen wegens de handel in verdovende middelen vier jaar gevangenisstraf. De advocaten van de verdachten hebben tijdens het proces steeds aangevoerd, dat de politiemensen zich bij de bestrijding van de handel in verdovende middelen slechts hadden beziggehouden met methoden die zij geleerd hadden van de Amerikaanse DEA. De drugbestrijdingsorganisatie nodigt regelmatig Europese politiemensen uit voor cursussen.

Bron: Algemeen Dagblad | 16 April 1982

36

Re: Leon François

Hear hear:

Eddy Vos: De zaak-François is het vuur aan de lont van de Bendefeiten. Amper drie weken na het proces van de zaak-François, in mei 1982, wordt het allereerste feit gepleegd: de diefstal van een wagen van het merk Austin. Met die Austin wordt de dag erna een Volkswagen Santana gestolen, die gebruikt wordt bij de eerste overvallen van de Bende van Nijvel, in een kruidenierswinkel in Maubeuge, en bij wapenhandelaar Dekaise.

HUMO En dat is geen toeval?

Eddy Vos: Het tijdstip en de plaats waarop iets gebeurt, heeft altijd een reden. De zaak-François was de trigger, en de veroordeling van de NBD-leden was het startpunt van de Bende van Nijvel.

Bron: Humo | 6 februari 2024

Heel summier al iets uitgebreider beargumenteerd met feiten in het uitstekende - maar helaas nog zeer onvolledige - boek ‘Complot van de stilte’ van Hilde Geens.

Re: Leon François

Alleen was het allereerste feit niet de diefstal van de Austin Allegro. Het was de diefstal van een wapen, op 13 maart 1982, in Dinant.

38

Re: Leon François

Als (voormalig) hoofd van de cel Waals-Brabant kan je niet alles weten patrick. Maar omgekeerd is het wel een interessante stelling (werkelijk het eerste feit?), want dit feit is in de eerste plaats aan de 'Bende van Nijvel' gekoppeld door het 'neutrale' ballistisch onderzoek en de wonderbaarlijke vondst in Ronquières.

Correct me gerust if I am verkeerd...

Re: Leon François

Welk ballistisch bewijs? De Centaure FAUL die gestolen werd, werd herkend als gebruikt wapen door als ik het goed heb Daniël Dekaise tijdens de overval (hij lijkt me goed geplaatst om een wapen te identificeren) en tenslotte door David VDS die verklaarde dat dit wapen op hem werd gericht in Aalst, de twee lopen scheef afgezaagd zoals bij het opgeviste wapen. Voor zover ik weet zijn deze twee getuigenissen en de vondst in Ronquières de enige zaken die dat wapen en die diefstal te Dinant koppelen met 'de bende', geen ballistisch bewijs.

De FAUL was een kaliber 10. Maar de hulzen werden niet semi-automatisch uitgeworpen zoals bij RG1 en RG2, er moest manueel herladen worden na 2 schoten. Zijn er ooit kaliber 10 hulzen gevonden op een bendelocatie? Dat is dan het eerste dat ik daarvan hoor.

Aan de hagel kon het verschil niet gezien worden. Blijft over: de prop die de hagelpatroon afsluit. Maar werd zoiets ooit gevonden? Te Waver alleszins niet, in de winkel van Dekaise werd niet gevuurd. Er werd wél met hagel geschoten op de Koldam, op de achtervolgende gendarmes. Maar daar werden geen hulzen gevonden.

Of die diefstal het eerste feit was en of alle feiten die door 'de bende' begaan werden - zeker in het begin - aan hen toegeschreven worden is een andere kwestie.

40

Re: Leon François

Hielp politiechef dealers ontsnappen?

Heeft Leon Francois (42), de commandant van de Belgische Nationale Drugsbrigade - maandag wegens drugshandel gearresteerd - ook de ontsnapping van drie drugshandelaren uit de Scheveningse gevangenis georganiseerd? De rijkswacht te Brussel zegt aanwijzingen in die richting te hebben, maar de Haagse politie weet - officieel - van niets.

Op 30 december vorig jaar ontsnapte de Franse drugshandelaar Albert F. (34) op spectaculaire wijze uit "Scheveningen". In zijn kielzog; nam hij twee anderen mee, een landgenoot en een ltaliaan. Het spoor liep dood in Rotterdam, waar een daar gehuurde vluchtauto werd teruggevonden.

Albert F. zou één van dé tipgevers zijn geweest van commandant Francois. Om te voorkomen dat hij zijn mond voorbij zou praten over Francois eigen rol in drugshandel, zou de politiechef F.'s ontsnapping hebben geregeld. De Haagse politie tracht nu na te gaan of dit waar is.

In België is gisteren ook een lid van de Criminele Informatiedienst gearresteerd in verband met het drugsschandaal. Eerder werd al een chef van die narcoticabrigade aangehouden Het onderzoek strekt zich uit over de periode 1976-1978. In die jaren zou commandant Francois zijn begonnen met de handel in grote partijen heroine cocaïne en hasj. Hij zou daartoe over zijn gegaan, nadat zijn tipgevers er met een grote som geld uit de "speciale kas" vandoor waren gegaan. Daardoor ontstond een begrotingstekort van tonnen. Commandant Francois dacht dat gat te kunnen dichten door zelf in drugs te gaan handelen.

De zaak kwam aan het licht toen in Pakistan een Belg met 27 Kilo heroïne werd gearresteerd. De man beweerde voor de Belgische politie te: werken. Twee andere Belgen die in Nederland wegens cocaïnehandel waren gearresteerd werden eerder al vrijgelaten toen de Nationale Drugsbrigade verklaarde dat het tweetal opdracht had te infiltreren in het drugsmilieu.

Bron: Het vrije volk | 23 Januari 1980

Albert F. in dit artikel is Albert Farcy.

Politie-chef in België in arrest

Leon Francois, officier van de Belgische rijkswacht en chef van de anti drugs-brigade, is gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd drugs te hebben gesmokkeld en verhandeld. Een van de collega's van Francois verklaarde gisteren, dat Bingo, een speciaal voor het opsporen van drugs opgeleide politiehond altijd hevig blafte als Francois of diens actetas in de buurt was. Francois placht dan als verklaring te zeggen dat de hond nu eenmaal dol op hem was.

Narcotica-schandaal in Brussel breidt zich uit

Het parket in Brussel heeft vanmorgen bevestigd dat twee leden van de Belgische Staatsdienst voor Criminele Informatie eind vorig jaar de beruchte Franse gangster en drugshandelaar Albert "Bruno" Farcy uit de gevangenis van Scheveningen hebben helpen ontsnappen. Farcy, eigenaar van een bar in Brussel, leidde tot zijn arrestatie in Nederland, waar hij werd gepakt met een grote hoeveelheid drugs en vijf jaar gevangenisstraf opliep, de drughandel in de Belgische hoofdstad samen met zijn twee broers en zijn vader. In verband met de ontsnapping van Farcy uit de gevangenis in Scheveningen zullen naar het oordeel van de onderzoeksrechter in de zaak van rijkswachtcommandant Leon Francois, die dezer dagen werd gearresteerd en met wiens arrestatie de nationale drugbrigade van België in opspraak is gekomen, nog meer pikante bijzonderheden bekend worden.

De Belgische drugsbestrijder nummer één, rijkswachtcommandant Leon Frangois, werd samen met twee medewerkers gearresteerd omdat hij voor een kleine miljoen gulden, maar mogelijk voor een veelvoud daarvan, drugs heeft verhandeld ten eigen voordeel. Deze anti-drugsbrigade stond onder rechtstreeks toezicht van de minister van Justitie en van een hoge ambtenaar van diens ministerie. De drugsbrigade kende een haast onbegrensde vrijheid om te doen en te laten wat ze wilde. De gearresteerde rijkwachtcommandant blijkt verschillende malen telefonisch contact te hebben gehad met leiders van de drugsbestrijding in Nederland, en speciaal in Amsterdam.

Bron: Het Parool | 24 Januari 1980

Politiehond had drughandel eerder door dan recherche

In België is deze week, zoals gemeld, onder anderen de chef van de drugsbestrijdingsbrigade Leon Francois gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd drugs gesmokkeld en verhandeld te hebben. Collega's van de man stonden perplex toen zij van het dubbele leven van hun chef hoorden, echter niet Bingo, de speciaal voor het opsporen van drugs opgeleide politiehond van de Drigade. Een van de collega's van Francois vertelde dat het achteraf bezien wel opvallend was dat Bingo zo tekeer ging als Francois of diens aktentas in zijn buurt waren. Men had echter geloof gehecht aan de uitleg van de drugs smokkelende chef, die de geestdrift van de fel blaffende labrador placht te verklaren met de opmerking: "Bingo is nu eenmaal dol op mij". We hadden beter moeten weten zei de politieman.

Bron: Leeuwarder courant | 24 Januari 1980

Schandaal met rijkswacht - Drugteam werkte met provocateurs

De raadkamer in Brussel heeft woensdag de arrestatie bevestigd van kapitein Leon Francois, commandant van het Nationaal Bureau voor Drugs (BND) bij de Rijkswacht, en van Karel Cloonen, inspecteur bij het Bestuur voor Criminele Informatie (BIC), dat direct ressorteert onder het Belgische ministerie van justitie. Deze beide functionarissen van diensten ter bestrijding van de handel in verdovende middelen worden nu officieel beschuldigd van "zwendel in verdovende middelen."

Daarmee is deze opzienbarende zaak nog lang niet af. Vandaag moeten nog twee gearresteerde onderofficieren van de anti-drugbrigade van de Rijkswacht voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Naar een vijfde verdachte Rijkswachter wordt nog gezocht. In België wordt niet uitgesloten dat deze affaire ook gevolgen zal hebben voor de hoogste leiding van de Rijkswacht, die direct ressorteert onder het ministerie van defensie. Niet alleen heeft de gearresteerde kapitein Francois gezegd, dat zijn superieuren zijn opsporingsmethodes van handelaren in verdovende middelen hebben gedekt. Ook een anonieme functionaris van de anti-drugbrigade heeft gisteren in La Libre Belgique aangeduid, dat zowel de speciale opsporingsbrigade van de Rijkswacht als het openbaar ministerie in Brussel en Antwerpen wisten dat er bij de bestrijding van verdovende middelen werd gewerkt met dubieuze tipgevers en handelaren met het doel de grote handelaars op het spoor te komen. Deze methode is in België niet toegestaan.

Ofschoon niet precies bekend is wat kapitein Francois, inspecteur Cloonen en de beide andere Rijkswachten concreet wordt verweten, is intussen wel duidelijk dat het in feite om twee zaken gaat. Kapitein Francois zou hebben gewerkt met tipgevers, infiltranten en provocateurs, die in opdracht of samen met zijn anti-drugbrigade verdovende middelen kochten en verkochten om zo te achterhalen waar de grote handelaars zaten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika is in België een dergelijke methode verboden. Kapitein Francois, die in Amerika werd opgeleid en in België ook samenwerkte met de Amerkaanse dienst ter bestrijding van de handel in verdovende middelen, zou echter de efficiëntie van de opsporing gesteld hebben boven de wet. Een tweede, beschuldiging luidt, dat de Belgische dienst of Rijkswachters zelf in verdovende middelen hebben gehandeld. Zij zouden dit echter niet hebben gedaan om er persoonlijk beter van te worden, maar om geleden "verliezen" bij de handel terwille van de opsporing te compenseren.

Al de zaken die nu bovenkomen zijn voor een groot deel al verschillende jaren oud. Zo wordt er herinnerd aan de arrestatie van twee medewerkers van kapitein Francois in Nederland, die hier cocaïne probeerden te verkopen. Dit zou in 1974 zijn geschied.

In 1975 zou een tipgever van kapitein Francois er met 200.000 gulden vandoor zijn gegaan. Daar nog enkele andere acties verkeerd afliepen, werden de "verliezen" als maar groter en dat zou de dienst of enkele leden van de dienst op het idee hebben gebracht zelf verdovende middelen te verkopen om zo de financiële middelen van de dienst weer aan te vullen. De Belgische justitie onderzoekt thans vooral de vraag waarom in 1977 en 1978 bepaalde geheimzinnige koffers op de luchthaven Zaventem nooit werden gecontroleerd of slechts werden gecontroleerd door een douanebeambte die in dienst was van de BND.

Namen

In de verhalen rond deze affaire, die de Rijkswacht opnieuw in opspraak heeft gebracht, duiken steeds weer de namen op van Albert Farcy en Joseph Vienne, twee notoire handelaars, die beiden ook voor de Belgische politie zouden hebben gewerkt. Farcy werd in 1977 in Nederland gearresteerd en tot vijf jaar veroordeeld. Op 30 december ontsnapte hij met nog twee gevangenen uit de gevangenis te Scheveningen.

In België wordt nu de vraag gesteld hoe Farcy uit de Scheveningse gevangenis kon ontsnappen. Een woordvoerder van de Nederlandse justitie heeft ontkend, dat Farcy is ontsnapt met hulp van buitenaf. De vraag hoe Farcy echter in de gevangenis in het bezit van spuitbussen met traangas kon geraken, is echter niet opgehelderd. Het feit dat het om een aantal oude zaken gaat heeft in België het vermoeden versterkt dat de Rijkswacht deze affaires in de doofpot had willen stoppen. Het onderzoek kwam op gang na een klacht van twee rijkswachters bij de justitie.

Bron: De Volkskrant | 25 Januari 1980

Narcotica-dief weer vrij

De van drugshandel en antieksmokkel verdachte chef van de Belgische narcotica-brigade, Leon Francois, is gisteren voorlopig op vrije voeten gesteld. Francois gebruikte drugsbestrijdingsmethoden die niet in overeenstemming waren met de wet maar houdt vol dat zijn chefs dit goedgekeurde.

Bron: Het vrije volk | 5 Maart 1980

Ex-politiechef vandaag voor rechter voor fraude en drughandel

De voormalige chef van het Belgische Nationale Drugbureau, Leon Francois, moet vandaag voor de Korrektionele Rechtbank in Brussel verschijnen. Hij wordt ervan verdacht overheidsgelden te hebben verduisterd die bestemd waren voor het opsporen van heroïne-handelaren en bovendien zelf in cocaïne te zijn gaan handelen om financiële tekorten, die door de mogelijk onjuiste praktijken waren ontstaan, aan te vullen.

Vijf weken

De Belgische justitie heeft voor het proces vijf weken uitgetrokken met steeds drie zittingen per week op maandag, dinsdag en woensdag. Er bestaat echter een grote kans dat de rechtbank zich niet aan dat schema zal kunnen houden, want in het weekeinde was de akte van beschuldiging tegen Frangois nog niet eens vrijgegeven. Er wordt rekening mee gehouden, dat het proces vandaag al meteen uitgesteld moet worden op verzoek van de advocaten. Met Francois moeten er nog veertien andere verdachten in deze affaire voor de Belgische rechter verschijnen. Onder hen zijn verscheidene medewerkers van Leon Francois en enige buitenlanders, die niet in België verblijven en naar wordt aangenomen ook niet zullen verschijnen. Tot de buitenlanders behoort Frank Eaton, een medewerker van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA.

Verontrusting

De medewerkers van Francois en enkele andere verdachten zitten al sinds november 1980 vast in België. Het gerechtelijk vooronderzoek heeft ruim twee jaar geduurd. Daarover is onder Belgische juristen nogal wat verontrusting ontstaan, omdat enkele belangrijke verdachten, waaronder de ex-narcoticachef Francois kort na hun arrestatie in 1980 werden vrijgelaten. Francois heeft altijd ont-, kend dat hij zich met malafide praktijken heeft beziggehouden.

Tegenover het Algemeen Dagblad, het enige interview dat hij sinds zijn arrestatie weggaf, gaf hij in april 1980 toe, dat er overheidsgeld was verdwenen in de zakken van tipgevers van zijn bureau en mensen, die als undercover agent partijen verdovende middelen moesten kopen om handelaren op te sporen.

Overleg

Francois toen in het Algemeen Dagblad: "Dat geld was beschikbaar gesteld in overleg met de top van de Rijkswacht. Mijn superieuren waren van alles op de hoogte, maar die hebben geen zeven weken vastgezeten. Met dat geld hebben wij bovendien geen misdrijven uitgelokt. Bij de smokkelaars was de wil aanwezig om de heroïne te verkopen. Wij hebben die wil niet beïnvloed. Het geld verdween door vervelende omstandigheden. Maar zo gaat het nu eenmaal: als het goed gaat hoor je niets, je hoort pas wat als het fout gaat." Francois zei toen ook, dat hij "gecontroleerde heroïneleveringen” had gevolgd in overleg met de Nederlandse Criminele Recherche Informatiedienst in Den Haag. Francois verweet de Belgische autoriteiten dat hij wel een opleiding moest volgen bij de DEA in de Verenigde Staten, maar dat hij voor het in de praktijk brengen van die lessen nu werd vervolgd door de rechter.

Bron: Algemeen Dagblad | 18 Januari 1982

Joop is Belgische Opsporingsbrigade te slim af geweest - Nederlandse verdachte in proces-François nog spoorloos

Het proces Francois, genoemd naar de ex-chef van het inmiddels opgeheven Belgische Nationale Drug Bureau van de rijkswacht, Leon Francois, die met enkele andere politiemensen en burgers terecht staat wegens de handel in verdovende middelen en het verduisteren van forse sommen tipgeld, gaat vandaag de derde week in.

En, evenals de afgelopen veertien dagen zal de enige Nederlander onder de 15 verdachten, de 35-jarige Jacob van Welij daar zeker weer niet bij zijn. Hoewel Jacob, "Joop" voor zijn vrienden, eind 1980 werd aangehouden door de BOB, Belgische Opsporingsbrigade, is hij sinds de afgelopen zomer spoorloos. De villa aan de Corbystraat in het Belgische plaatsje Mol, even over de grens bij Tilburg, van waaruit Joop van Welij in antiek handelde, staat al 1 weer enige tijd te huur.

Koddig

Zowel de rijkswacht als de BOB wil geen verklaring geven voor de vlucht van de Nederlander. Een Belgische irelatie van Van Welij: "Dat begrijp ik wel, want dit is weer zo’n koddige toestand, die de hele zaak Francois kenmerkt. Volgens de officiele lezing ontsnapte Joop deze zomer tijdens een verhoor op het bureau van de BOB in Brussel op miraculeuze wijze. Maar wij weten allemaal dat er een andere reden is voor Joops verdwijning. Daarvoor moet je weten dat er een enorme bestaat tussen Belgische politiekorpsen als de rijkswacht, de BIC en de BOB. Het is bekend, dat Joop de BOB heeft aangeboden te helpen bij het onderzoek in de zaak-Francois en de BOB zo aan enkele Grote Jongens te helpen.
De BOB had daar wel oren naar want de verdachten in deze zaak komen allemaal uit de kringen van de rijkswacht en de BIC, de kriminele inlichtingendienst. Joop stelde één voorwaarde; hij moest tijdelijk in vrijheid worden gesteld. Dat gebeurde en Joop was vanaf dat moment natuurlijk meteen voorgoed verdwenen, de BOB met lege handen achterlatend.

Antiekhandel

Van Welij woonde al een jaar of tien in Mol, waar hij een antiekhandel dreef. Via één van de andere verdachten in het proces-Francois, de politieman André Deckers, kwam hij in contact met Belgen die verdovende middelen smokkelden. Deckers handelde ook in antiek, volgens de Belgische justitie als dekmantel voor zijn politiewerk bij het Nationaal Drugbureau van Francois en later bij de BIC. Ze leerde Van Welij andere hoofdverdachten uit het proces- Francois kennen; de BlC-leden Karei Clonen en Johan Declerq.

Een politieman van de BOB in Mol, die Van Welij's huis de laatste jaren in de gaten moest houden: "Die politiemensen haalden op grote schaal hasj naar België onder het mom dat zij handelden om de belangrijke smokkelaars te kunnen vinden. In werkelijkheid ging al het spul naar het huis van Van Welij, die het doorverkocht. Het gaat om duizenden kilo’s.”

Informeren

Eén van deze affaires herinnert de BOB-man zich nog heel goed: "Het huis van Van Welij werd enige tijd geobserveerd door leden van de BOB, waar ik dus bij werk, in samenwerking met leden van het Nationaal Drug Bureau van Francois. Die stuurde op een bepaald moment de politieman Willy Dekuyper, die nu ook tot de verdachten behoort. Wel, deze Dekuyper, hield Van Welij precies op de hoogte van de tijden wanneer zijn huis onder politietoezicht stond.
”Zo heb ik in de dossiers gelezen, en dat is deze week ook ter sprake gekomen voor de rechtbank, dat Dekuyper bij voorbeeld eens naar een hotel in Parijs belde waar Van Welij logeerde met André Decker. Hij meldde toen dat een grote partij hasjiesj rustig naar Mol kon komen omdat de villa een paar dagen was losgelaten.

Heroïne

Een medewerker van de procureur des konings, mr. P. Cornelis, de openbare aanklager in het proces Francois. ”Ik weet, dat de politie in Nederland niet geïntereseerd is in de hasjsmokkel. Misschien is het daarom aardig te weten, dat wij aannemen dat Van Welij ook nauwe contacten onderhield met twee andere verdachten in het proces, Edgard Barbé en Albert Gillet. Deze heren, geen politiemensen, waren betrokken bij een forse heroïnesmokkel naar de Verenigde Staten. Gillet bracht in 1980 meer dan 200 kilo heroïne naar de VS. Maar ook hij beweert weer dat hij voor de Amerikaanse politie werkt. Wij vinden het daarom om verscheidene redenen spijtig dat Van Welij is gevlucht.

Bron: Algemeen Dagblad | 1 Februari 1982