Simonet-brief zou vals zijn
Terwijl een Brusselse krant woensdag kon melden dat het onderzoek i.v.m. de “brief van Simonet” zowel door het parket als door het Hoog Comité van Toezicht is afgesloten, begon het weekblad Knack op dezelfde dag de publicatie van een blijkbaar goed gedocumenteerd dossier waaruit kan opgemaakt worden dat de beruchte brief wel degelijk vals is.
Zoals bekend werd de brief op 28 november vorig jaar door De Standaard gepubliceerd. Boven een handtekening van Simonet deed het ministerie van Economische Zaken in die brief de belofte om tegen eind 1975 naar het World Trade Center te verhuizen en er gedurende negen jaar 55.000 vierkante meter kantoorruimte te huren voor 1,7 miljard fr.
Het ging meer bepaald over de nog te bouwen torens 3 en 4 in het WTC-project. Simonet heeft van de eerste dag staande gehouden dat hij de brief niet had opgesteld en niet ondertekend, en hij blijft in deze zaak trouwens burgerlijke partij, nadat hij eind vorig jaar klacht tegen onbekenden heeft ingediend.
Wapen
Uit het dossier van het weekblad blijkt dat de brief met de huurbelofte in feite een waardevol wapen was in handen van een groepje immobiliënmakelaars die van de oorspronkelijke WTC-promotor Charly De Pauw de realisatie van de derde en de vierde toren hadden overgenomen. Een dergelijke brief hadden zij nodig om van financiers leningen los te krijgen die het mogelijk maken dergelijke projecten te verwezenlijken, zelfs wanneer men zelf slechts over een betrekkelijk klein kapitaal beschikt.
Het weekblad vermeldt dat er in feite twee brieven bestaan, een van 3 januari 1973 en een van daags nadien. Het is de brief van 4 januari 1973 die destijds in de pers kwam. Het is niet alleen eigenaardig dat op twee opeenvolgende dagen eerst beslist wordt 15.000 vierkante meter kantoorruimte te reserveren en daags nadien nog 40.000 bijkomende vierkante meter.
Grootse plannen
Van grote betekenis blijkt ook te zijn dat Simonet op 3 januari 1973 de ontslagnemende regering Eyskens-Cools (2) verlaat om lid te worden van de EG-commissie. De geldigheid van zijn handtekening werd van 3 tot 6 januari verlengd, omdat de koning op dat ogenblik in Spanje vertoefde. Bovendien meent het weekblad te weten dat de brieven met de belofte pas beslissingen voor gevolg hebben na 26 januari 1973, d.w.z. na het aantreden van de regering-Leburton.
Uit het dossier zou blijken dat de betrokken makelaars pas na de vorming van de regering-Leburton aan de groep CPD bevestigd hebben dat zij de realisatie van de torens 3 en 4 op zich zouden nemen, omdat zij van de regering de bevestiging op zak hadden dat zij de torens voor een belangrijk deel zou afhuren. Ook de datum op de brieven zou dus vals kunnen zijn. De hele geschiedenis is doorweven met ingewikkelde en tegelijk grootse plannen waarin men onder meer de bouw van gastankers, het project Noordzeepoort (oliehaven 28 km uit de kost voor Zeebrugge) en het beruchte project voor een gemengde raffinaderij in het Luikse (Ibramco) terugvindt.
Voorts hangt over de hele zaak een sluier van politieke intriges rond de vorming van de regering-Leburton.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Februari 1975
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube