Topic: Hendrik De Roy
In bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie staat het inventaris van het gerechtelijk Bende-dossier van Dendermonde. Onder punt 'T5' staat de naam 'Hendrik De Roy'. Ik vermoed dat het over onderstaande Hendrik De Roy gaat.
Overvallers aangehouden te Dendermonde
De twee overvallers die donderdag 1 december een weduwe te Grembergen hebben overvallen en onder bedreiging van een pistool haar 50.000 fr. en juwelen afhandig maakten, zijn dinsdag door de gerechtelijke diensten van Dendermonde opgepakt en aangehouden.
Het zijn de 23-jarige Hendrik De Roy uit Erembodegem en de 20-jarige Johan Eekhout uit Lede. Tijdens hun overval was de broer van de weduwe, Julien De Bilde, binnengekomen. De kerels moesten toen de vlucht nemen. Dankzij een vrij nauwkeurige beschrijving konden zij nu opgepakt worden. Drie anderen, die ervan verdacht worden tipgever of heler te zijn, werden intussen op vrije voeten gesteld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 December 1983
Zware straffen voor overval op bejaarde vrouw te Grembergen
“We zijn van den elektriek”, zegden de twee mannen die op donderdag 1 december 1983 net voor de middag aanbelden bij de 71-jarige weduwe De Bilde, wonende langs het Groot Zand te Grembergen. In de woning werd de vrouw vastgegrepen, op de grond geworpen en gekneveld.
Terwijl een van de overvallers de vrouw bewaakte ging een tweede op zoek en haalde alle kasten en schuiven op de bovenverdieping door elkaar. De dieven werden toen in hun werkzaamheden gestoord door de broer van Mw. De Bilde, die zoals gebruikelijk een bezoekje kwam brengen. Ze wisten toch te ontsnappen met 50.000 fr. aan geld en juwelen. Dankzij een goede persoonsbeschrijving konden de dieven drie dagen later gevat worden.
De 20-jarige Johan Eeckhout uit Lede bekende snel, de 23-jarige Hendrik De Roy zou eerst later bekentenissen afleggen. Dondald De Saedeleer (29) en Roger Bruggeman (33), beiden uit Aalst, werden verdacht tipgevers te zijn geweest voor de overval.
Pleitte Mr. Buntinck dat er bij de overval geen geweld gebruikt werd, dan gaf Mr. Grisolle toe dat zijn cliënt een strenge straf verdiende. Maar hij vroeg een groot gedeelte met uitstel en gekoppeld aan strenge voorwaarden om hem tevens een kans te geven zich uit het milieu los te maken.
Mr. Vidy beklemtoonde dat De Saedeleer noch Bruggeman hebben toegegeven als tipgevers te hebben gefungeerd. Hij verzocht de rechtbank met aandrang geen rekening te houden met de feiten van 1980 waarvoor zijn cliënten trouwens waren vrijgesproken. Er is een groot verschil in onvrijwillig en vrijwillig tipgever.
Een vijfde beklaagde, beschuldigd van heling en verkoop, bekende in geldnood gehandeld te hebben. De zesde zou enkel de rol van chauffeur hebben vervuld voor De Roy.
De procureur van dienst had vooraf reeds de strenge toepassing gevraagd van de strafwet en de rechtbank ging op dit verzoek in. Hoofdbeklaagde Hendrik De Roy werd veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf. Johan Eeckhout werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel voor 5 jaar, gekoppeld aan strenge voorwaarden van daadwerkelijke medewerking met de maatschappelijke begeleider. Donald De Saedeleer werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. Ook 1 jaar gevangenisstraf waarvan 6 maand met uitstel voor de periode van 5 jaar voor Roger Bruggeman. Jean-Pierre Bouwens voor de heling en de verkoop kreeg 6 maanden gevangenisstraf met uitstel, en de zesde beklaagde Jean-Pierre Ausbrouck eveneens uit Aalst werd veroordeeld tot 6 maand gevangenisstraf waarvan 3 maand met uitstel voor een periode van 5 jaar.
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 April 1984