Topic: Bende Clouvel
Op 25 maart 1978 werd in België de allereerste gewapende overval gepleegd op een Delhaize-warenhuis. De daders van deze overval behoorden tot de "bende Clouvel". Meer informatie over deze overval kan je hier vinden » Forum
De bende Clouvel verscheen in 1981 voor het Hof van Assisen. De bende bestond uit volgende personen:
De 26-jarige Fransman Christian Clouvel uit La Louvière
De 26-jarige Myskoski uit La Louvière
De eveneens 26-jarige Stanislas Janowski uit Chapelle-lez-Herlaimont
De 27-jarige Mario Di Sante, uit dezelfde gemeente
De 30-jarige Française Monique Muls, ingeschreven te Moeskroen, maar wonende te Schaarbeek
De 35-jarige Harry Meulemans uit Bressoux
De 29-jarige Spaanse Benita Eguia San Miguel uit Schaarbeek
En de 36-jarige Lucienne Bastien uit Brussel.
De 35-jarige verkoopster Renée Van Maercke uit Bergen was in Frankrijk aan het werk en werd tijdens die proces bij verstek veroordeeld.
Hieronder het verslag van het proces tegen de acht leden van de bende:
Verdediging vraagt vrijlating van beklaagden
Maandag begon voor het Hof van Assisen het proces tegen negen overvallers en medeplichtigen. In de zaal was er een enorme drukte, niet alleen door het talrijk opgekomen publiek, maar ook door het feit dat de verdachten worden bijgestaan door en twintigtal advocaten en dat zestig getuigen zijn voorzien.
Een van de beschuldigden maakt verstek, nl. de 35-jarige verkoopster Renée Van Maercke uit Bergen, die wordt opgespoord. De acht andere beschuldigden zijn de 26-jarige Fransman Christian Clouvel uit La Louvière, de 26-jarige Myskoski uit La Louvière, de eveneens 26-jarige Stanislas Janowski uit Chapelle-lez-Herlaimont, de 27-jarige Mario Di Sante, uit dezelfde gemeente, de 30-jarige Française Monique Muls, ingeschreven te Moeskroen, maar wonende te Schaarbeek, de 35-jarige Harry Meulemans uit Bressoux, de 29-jarige Spaanse Benita Eguia San Miguel uit Schaarbeek en de 36-jarige Lucienne Bastien uit Brussel.
De zitting begon met een incident, omdat de advocaten elk om beurt de vrijlating vroegen van hun cliënten. Zij voeren aan dat hun cliënten na verscheidene maanden voorhechtenis werden vrijgelaten, maar even voor Pasen opnieuw werden aangehouden, ondanks het feit dat hun gedrag in die periode onberispelijk is geweest. De verzoeken tot invrijheidstelling zouden worden onderzocht door de raadkamer na voorlezing van de akte van beschuldiging, die 27 pagina’s telt en waarvan de voorlezing meer dan een uur in beslag nam.
Na beraadslaging werd de vraag van de verdediging om de beklaagden in vrijheid te stellen, verworpen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Mei 1981
Bendeleden zijn niet meer solidair
De acht beklaagden, die voor het assisenhof van Henegouwen terechtstaan voor overvallen, zijn niet meer zo solidair als vroeger. De versie van de ene staat regelrecht tegen die van een andere.
Clouvel, de eerste beklaagde, wijzigde herhaaldelijk zijn bekentenissen voor wat de initiatiefnemer van de slag te Saint-Vaast betreft. Eerst zei hij dat het Bastien was, vandaag spreekt hij over een zekere Sculier, die overleden is. Sculier, aldus deze beklaagde, zou ook de enige geweest zijn met een wapen.
Monique Muls, een andere beklaagde, gaf toe een knuppel bij zich te hebben gehad. Zij ontkende evenwel de postman die haar vastpakte te hebben geslagen. Deze postman beweerde evenwel twee slagen te hebben gekregen. En weer wordt de schuld hiervan in de schoenen van de overleden Sculier geschoven.
Daarna komt de overval van Wonck-Bassenge, gepleegd op 28 september 1977, ten nadele van de PTT, ter sprake. Hiervoor worden Clouvel, Meulemans, Benita San Miguel en Lucienne Bastien aansprakelijk gesteld. Volgens Meulemans was het zijn vrouw, Lucienne Bastien, van wie hij gescheiden leefde, die erop zou gezinspeeld hebben deze overval te plegen omdat ze geld nodig had. Zij zou ook gezorgd hebben voor de hulp van twee vrienden, Couvel en San Miguel. Zij zou haar man hebben overhaalt door hem te beloven dat ze nadien weer met hem zou gaan samenleven. Bastien ontkende dit echter.
Als Meulemans later zijn versie over de feiten geeft, roepen Clouvel en San Miguel dat de man liegt. Maar de slachtoffers van de overval geven Meulemans gelijk: zij herkenden Clouvel en San Miguel.
Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Mei 1981
Alleen Clouvel is oprecht
In het proces tegen acht bendeleden die verscheidene overvallen pleegden, getuigde woensdagvoormiddag de onderzoeksrechter. Hij gaf geen commentaar op de feiten waarvoor het achttal terecht staat, maar wel een waardeoordeel in verband met de oprechtheid van de beklaagden.
Voor Clouvel is die graad van oprechtheid goed, voor Meulemans en San Miguel totaal onbestaande. Voor Myszkowski, Janowski en di Santo werd enig voorbehoud gemaakt. Ze waren openhartig voor sommige punten, maar voor de rest eerder terughoudend. Lucienne Bastien werd door de onderzoeksrechter beschreven als een eerder ingewikkeld geval, omdat ze herhaaldelijk een andere versie van de feiten gaf.
Na een vijftal getuigen die niets nieuws zeiden in verband met de persoonlijkheid van de beschuldigden, werden ouders en familieleden van het achttal gehoord. Hieruit bleek dat niemand van de beklaagden leergierig was of goede studies deed. Wel verklaarden de verwanten enigszins verwonderd te zijn geweest, toen ze vernamen dat de beklaagden aan overvallen hadden deelgenomen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Mei 1981
Alle beklaagden volledig verantwoordelijk
Voor het Hof van Assisen van Henegouwen werd donderdag het proces voortgezet tegen de acht beklaagden, betrokken bij verscheidene overvallen.
Psychiater Sauveerde verklaarde dat alle beklaagden volledig verantwoordelijk zijn voor hun daden. Christian Clouvel had een gebrek aan ouderliefde, waardoor hij de maatschappij verwerpt. Jean-Claude Myszkowski is onrijp en Stanislaw Janowski is onaangepast. Mario di Santo is zeer beïnvloedbaar. De vrouwelijke beklaagden zijn bijzonder jaloers. Bovendien liet Monique Muls zich voor geld meeslepen. Over Beneta San Miguel-Eguia valt niets te zeggen. Lucienne Bastien werd beïnvloed door een slechte jeugd en is tweeslachtig op diverse vlakken met een sterke depressieve neiging. Harry Meulemans zocht avonturen en heeft utopische ideeën.
Daarna werden getuigen gehoord van de diefstal met geweldpleging bij Delhaize te Morlanwelz waarvan Clouvel, Myszkowski, Janowski, Di Santo en Renée Van Maercke bij verstek worden beschuldigd.
Mw. Colette Dumont verhaalde hoe het personeel en de klanten op de grond moesten gaan liggen onder bedreiging van een karabijn. De zaakvoerder van het warenhuis, de h. Debroux, vertelde hoe Clouvel en Di Santo hem verplichtten onder bedreiging van een karabijn de brandkoffer open te maken, waarna ook hij op de grond moest gaan liggen.
De namiddagzitting werd haast onmiddellijk onderbroken omdat beklaagde Lucienne Bastien in bezwijming viel. Daarop ging een getuige, apotheker Renaux, een geneesmiddel halen bij een collega in de buurt van het justitiepaleis. Een tijdje later verscheen Bastien weer in de beklaagdenbank.
Een bediende van het Christelijk Ziekenfonds vertelde dan hoe hij werd aangevallen te Mont-Sainte-Aldegonde door Janowski die hem verblindde met behulp van een spuitbus met traangas, terwijl Clouvel zijn twee handtassen afnam. De twee tassen bevatten 250.000 fr. Mr. Mayence trachtte getuige te doen zeggen dat hij niet reageerde maar de bediende zei dat hij niet kon reageren omdat hij verblind werd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Mei 1981
Clouvel ontkent mishandeling van postontvanger
Op de vijfde dag van het proces tegen de acht leden van een bende overvallers werd langdurig gehandeld over de overval die op 8 januari 1976 werd gepleegd op het postkantoor te Saint-Vaast. De daders waren Clouvel, Muls en de intussen overleden Alain Sculier.
Deze overval is trouwens de reden dat het achttal voor het assisenhof verschijnt. De postontvanger van Saint-Vaast werd immers zo ernstig gewond dat hij blijvend werkonbekwaam is.
Justitie-arts dr. Desoignies verstrekte over de aard van de verwondingen van de postontvanger Delval enkele bijzonderheden. Hij is soms nog zo depressief dat hij af en toe in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Hij heeft een hekel aan al wat rond hem gebeurt en blijft wel eens urenlang in gepieker verzonken. Ook heeft hij zelfmoordplannen.
Clouvel loochent de man te hebben geslagen en wentelt alle schuld af op Sculier. Van een vriendin van Monique Muls die kwam getuigen vernam men evenwel dat Sculier de echte revolver in zijn bezit had en dat het andere wapen een alarmpistool was. Met het echte wapen werd Delval geslagen.
Angela Gambuzzi deed een heftige uitval tegen haar vroegere vriendin. Het is trouwens Gambuzzi die Muls en Bastien bij de politie van La Louvière verklikte. Voor Gambuzzi was dat een wraak omdat zij door Monique Muls werd bedrogen. Volgens haar zijn Muls en Bastien wel degelijk de daders van de diefstallen met geweld waarvoor zij terecht staan.
Slachtoffer
De h. Truy van de BOB te La Louvière noteerde de verklaringen van Delval onmiddellijk na de feiten. Volgens Delval waren er wel degelijk twee gewapende mannen, van wie er een geschoten heeft om indruk te maken en die man bedreigde hem zelfs met de dood. Delval greep de vrouw die bij de twee kerels was, Monique Muls, maar hij werd onmiddellijk door de twee mannen geslagen.
Uit zijn verklaringen blijkt voorts dat een van de aanranders ongeveer 1m60 was, dat is de grootte van Clouvel, en een ongeveer 1m80, dat is de grootte van Scullier. Volgens Delval heeft de kleinste van de beiden geschoten, gedreigd en geslagen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Mei 1981
Gunstige getuigenissen voor Mysckowski
Maandag is te Bergen het assisenproces voortgezet van acht gangsters die beticht worden van vier overvallen en talrijke autodiefstallen. De laatste getuigen van de overval op het postkantoor te Wonck kwamen aan het woord. Hun verklaringen zijn over het algemeen bezwarend voor Clouvel, San Miguel en Lucienne Bastien.
In de namiddag werden de eerste getuigen van de verdediging gehoord. Als eersten de getuigen van Mr. Philippe Mayence voor Jean-Claude Mysckowski. Zij spraken allen in zeer gunstige bewoordingen over Mysckowski. Zijn huidige werkgever, verklaarde nooit over hem te klagen gehad te hebben en bereid te zijn hem weer in dienst te nemen als hij uit de gevangenis komt.
Mw. Mysckowski is met de beschuldigde getrouwd onmiddellijk nadat hij uit de gevangenis kwam. Zij verklaart dat haar man erg veranderd is. Hij heeft overigens onmiddellijk spijt gehad over zijn daad, zegt ze. Vandaag is mijn man een eerbaar burger en hij houdt van zijn kind. Al wat ik vraag is dat men hem mij teruggeeft.
De zitting wordt daarna geschorst want de beschuldigde Lucienne Bastien is eens te meer onpasselijk. Men spreekt van een epillepsiecrisis. De wetsdokter oordeelt dat het best is haar naar de gevangenis te brengen. De debatten worden vandaag hervat.
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Mei 1981
Milde getuigen
Het was dinsdag een eerder kalme dag aan het Hof van Assisen van Henegouwen. Hier staan acht jonge gangsters terecht wegens vier overvallen. Lucienne Bastien, die tijdens de zitting van maandag onwel werd, had weer plaatsgenomen op de beklaagdenbank. De eerste getuige die werd gehoord was dokter Lucks uit Morlanwelz die het over Janowski had. Hij noemde deze man “niet gevaarlijk”, behalve wanneer zijn omgeving hem tot gewelddadigheid aanspoort.
Vervolgens werd gesproken over Di Santo en Clouvel, die sommige getuigen beschreven als de gevaarlijkste van de bende. Nochtans verklaarde Mw. Gilda Valcinari van La Louvière dat hij en zijn echtgenote een normaal gezin vormen die hun kind een uitstekende opvoeding willen meegeven. Mw. Vanderbecq, directrice van het RVA van La Louvière, stelde dezelfde Clouvel voor als een goed element, zeer ernstig in zijn werk.
Tijdens de namiddagzitting ging het defilé van getuigen van de verdediging voort met dezelfde lofuitingen aan het adres van de beschuldigden. De vrouw van Janowski, Mw. Lucia Di Santo, die tevens de zuster is van één van de beschuldigden, roemde de goede karaktertrekken van haar man en van haar broer.
Als men het proces deze week wil beëindigen dient woensdag het defilé van de getuigen van de verdediging te worden besloten. Dan kunnen de pleidooien van de burgerlijke partijen volgen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1981
Burgerlijke partijen eisen miljoenen
Voor het Hof van Assisen van Henegouwen werd woensdag het proces voortgezet van de acht, beschuldigd van het plegen van overvallen.
Voor de burgerlijke partijen eiste Mr. Cambier voor de firma Delhaize 978.606 frank, wou Mr. Alain Declos een miljoen frank voor de postbeambte Delval en vroeg Mr. Jacques De Backer voor de regie der Posterijen 2,3 miljoen en voor de Christelijke Mutualiteiten 250.270 fr. Allen vroegen een voorbeeldige straf.
Dan was het de beurt aan advocaat-generaal Briquet om zijn requisitoir uit te spreken. Wij hebben hier te maken met een reeks beestachtige misdaden, zei hij. Hij onderzocht vervolgens de feiten een na een, waarbij hij de nadruk legde op het geweld dat werd gebruikt en het gebruik van wapens.
De advocaat-generaal bleef stilstaan bij de overval op het postkantoor van Wonck. Hij herinnerde vervolgens aan de elementen en getuigenissen die het trio formeel beschuldigden. Briquet besloot dat alle beschuldigingen bewezen zijn.
Daarna volgden de pleidooien. Mr. Xavier Attout, verdediger van Clouvel en Benitas San Miguel, wees erop dat met uitzondering van de overval te Saint-Vaast (waarbij iemand blijvend werkonbekwaam werd), de feiten eigenlijk meer thuishoren bij de Correctionele Rechtbank dan het Hof van Assisen.
Mr. Philippe Mayence, die pleitte voor Myszkowski, poogde de rol van deze beschuldigde in twee overvallen te minimaliseren. Mr. Lancaster, de advocaat van Janowski en Di Santo, deelde mee dat hijzelf en de andere advocaten van deze twee beschuldigingen het niet zullen hebben over de feiten zelf, maar enkel over de strafmaat.
Tijdens de namiddagzitting werden de laatste pleidooien van de verdediging gehoord, eerst deze van Mr. Joelle en Mr. Guy François voor Monique Muls. De eerste hing een somber beeld op van het leven van zijn cliënte. Mr. François van zijn kant vroeg dat de jury zich niet zou laten meeslepen door de wens om een “voorbeeldstellend” vonnis te vellen. Hij vroeg de gezworenen ook rekening te houden met het feit dat Monique niet handelde uit eigenbelang en dat zij opnieuw in de maatschappij kan geïntegreerd worden.
Het hof hoorde vervolgens Mr. Attout die pleitte voor Benita San Miguel, en vervolgens Mr. Bouillon die pleitte voor Henri Meulemans. Mr. Françoise Brandes herinnerde aan het ongelukkige bestaan van Lucienne Bastien, haar wankele gezondheid en het feit dat zij slechts van medeplichtigheid wordt beschuldigd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Mei 1981
Eén vrijspraak en zeven veroordeelden
De jury van het Hof van Assisen van Henegouwen deed donderdag uitspraak in de zaak van de acht, die beschuldigd zijn van diverse diefstallen met geweld en autodiefstallen.
Benita San Miguel, die enkel werd vervolgd wegens diefstal met geweldpleging op het postkantoor te Wonck, werd onschuldig bevonden en onmiddellijk in vrijheid gesteld.
De jury antwoordde verder bevestigend op 46 van de 50 vragen die haar werden gesteld.
Clouvel werd schuldig bevonden aan diefstallen met geweldpleging en aan de wagendiefstallen waarvan hij werd beticht, met uitzondering van de diefstal met geweldpleging te Wonck.
Lucienne Bastien werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid in de zaak van Mont-Saint-Aldegonde en die van Wonck. Zij werd vrijgesproken voor wat de overval van Saint-Vaast betreft.
Alle andere beschuldigden werden schuldig bevonden aan de hen ten laste gelegde feiten. Donderdagvoormiddag werden de diverse replieken gehoord. De onderscheiden partijen bleven daarbij op hun standpunt. Mr. Delcos, die pleitte voor de burgerlijke partij Delval, verzette zich tegen de voorstellen van Mr. François, die zou willen dat met Delval, die permanent werkonbekwaam is, eenvoudig geen rekening zou worden gehouden.
Advocaat-generaal Briquet beschuldigde er Mr. François van juridische dwalingen te verkondigen omdat hij verklaarde dat in de nieuwe strafwetgeving de collectieve verantwoordelijkheid van de daders van een aanranding zou worden herzien.
De andere advocaten herhaalden nogmaals hun argumenten, daarna kwamen de beklaagden voor een laatste maal aan het woord. Allen betreurden hun daden. Monique Muls zei dat het de enige fout was in haar leven. Benita San Miguel-Eguia zei onschuldig te zijn, en Lucienne Bastien betreurde de houding van haar echtgenoot Harry Meulemans.
Aan de juryleden werden vervolgens 50 vragen gesteld. Deze hadden betrekking op de diefstal met geweld bij Delhaize te Morlanwelz, op de diefstal met geweld in het postkantoor te Saint-Vaast, op de diefstal met geweld op een bediende van de Christelijke Mutualiteiten te Mont-Saint-Aldegonde, op de diefstal met geweld op het postkantoor te Bitsingen, op de diefstal van een auto te La Louvière, een poging tot diefstal met geweld en nog twee autodiefstallen.
Daarop trok de jury zich terug. Deze morgen wordt de zitting hervat met de pleidooien over de strafmaat.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Mei 1981
In totaal 29 jaar gevangenisstraf
Het Hof van Assisen van Henegouwen heeft vrijdagavond Christian Clouvel veroordeeld tot 8 jaar opsluiting. Jean-Claude Mysckowski tot 3 jaar gevangenisstraf met uitstel voor de helft van de straf, Stanislav Janowski en Mario Di Santo tot 4 jaar gevangenisstraf, Monique Muls tot 3 jaar met uitstel voor het gedeelte van de straf dat zij nog niet heeft uitgezeten. Harry Meulemans tot 4 jaar gevangenisstraf en Lucienne Bastien tot 3 jaar. Renée Van Maercke, die verstek had gegeven, zal later terechtstaan.
Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Mei 1981