Alles is goed om de aandacht af te leiden van wat er echt aan de hand was (is). De feiten vertellen iets anders.
Veroordeelde Belg is nieuwe kroongetuige tegen Bouterse
Een 32-jarige Belg die tot acht jaar is veroordeeld wegens cocaïnesmokkel, blijkt de nieuwe kroongetuige te zijn in de strafzaak tegen Desi Bouterse. Het Openbaar Ministerie in Den Haag maakte bekend een deal te hebben gesloten met 'een verdachte' die belastende verklaringen wil afleggen tegen Bouterse. Justitie wilde niet onthullen wie deze kroongetuige is. De getuige heeft justitie informatie verschaft over de rol van Bouterse bij een cocaïnetransport uit 1997.
Maandag is in Nederland het proces tegen de voormalige Surinaamse militaire leider begonnen. Bouterse wordt verdacht van vijf drugstransporten naar Nederland en België, en van deelname aan een criminele organisatie. Hij kan daarvoor tot maximaal zestien jaar gevangenis worden veroordeeld. Het Nederlandse gerecht gebruikt de drugszaak om Bouterse te straffen voor vijftien moorden en om hem indien mogelijk politiek uit te schakelen.
Het Openbaar Ministerie legde bij de aanvang van het proces een nieuwe troef op tafel. Officier van justitie mr. Harderwijk maakte bekend dat Bouterse van een zesde drugstransport wordt verdacht. Het gaat om de invoer van 474 kilo cocaïne die verstopt zat in de motorkruiser El Primero. Het jacht was op 9 september 1997 de haven van het Nederlandse Stellendam binnengevaren. De douane ontdekte de drugs bij een 'toevallige' controle. Het hof in Den Haag heeft vier verdachten van dit transport veroordeeld. Met een van die verdachten, de 32-jarige Belg P. van L., heeft het OM nu een deal gesloten. Hij zal tijdens het strafproces tegen Bouterse als kroongetuige optreden.
De Belgische getuige wordt bijgestaan door de bekende strafpleiter G. Spong. Die heeft steeds beweerd dat de douanecontrole van de motorboot onrechtmatig is gebeurd. De Belgische justitie zou twee weken voor de drugsvondst in de woning van P. van L. een inval hebben gedaan, waarbij zeekaarten met de route van het schip zouden zijn gevonden. Volgens Spong heeft de douane daarmee misbruik gemaakt van haar recht op controle aan boord. Die klacht werd echter door rechtbank en hof verworpen.
Spong heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Volgens de advocaat kan de uitspraak in cassatie gevolgen hebben voor de laatste tenlastelegging in de zaak-Bouterse. "Als mijn cliënt in het gelijk wordt gesteld, dan kan het niet anders dat op dit punt ook in de zaak-Bouterse vrijspraak moet volgen", aldus Spong. Hij wil geen enkele vraag over de deal van zijn Belgische cliënt beantwoorden. Die heeft waarschijnlijk strafvermindering gekregen als beloning voor zijn getuigenis.
Bron: De Morgen | 24 maart 1999
8 jaar is namelijk niet min. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, voorziet de wet (uit 1921!) dat men een gevangenisstraf tussen drie maanden en vijf jaar én een geldboete tussen 1.000 en 100.000 euro kan krijgen voor het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van cocaïne. Dit bedrag moet vermenigvuldigd worden met 8 opdeciemen, wat betekent dat de boete in de praktijk tussen de 8.000 en 800.000 euro kan liggen.