1

Topic: FRAP

FRAP staat voor Front Révolutionnaire d'Action Prolétarienne. Na een breuk met de CCC bleef Action Directe onder de naam FRAP in België actief.

Op 20 april 1985 pleegt de tot dan toe onbekende organisatie FRAP een bomaanslag op het gebouw van de NAVO-assemblee aan de kleine Zavel in hartje Brussel. Er zijn geen speciale veiligheidsmaatregelen getroffen omdat men er slechts twee maal per jaar vergadert.

Het FRAP heeft alle tijd om hun embleem na te laten op het gebouw. Een dag later laat FRAP een nieuwe bom ontploffen bij AEG-Telefunken in Ukkel. In hun opeisingscommuniqué zetten ze zich af tegen de CCC. Na de bomaanslagen worden de patrouilles verscherpt. In hun zoektocht naar FRAP komen de speurders terecht bij Chantal Paternostre. Zij is gekend als medewerker aan radio-uitzendingen van Air Libre, een vrij Brussels radiostation met een anarchistische inslag. Vanaf dat moment wordt zij intensief geschaduwd door de Rijkswacht. 

Tijdens het CCC-proces staan Chantal Paternostre en Luc Van Acker terecht voor hun aandeel bij de aanslagen van het FRAP.

Bron: The staircase to terrorism - Biografisch onderzoek naar Pierre Carette van de CCC | Masterproef van Hallemeersch Peter-Jan | 2012

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: FRAP

Revolutionary Front for Proletarian Action (FRAP): A group which has been responsible for two bomb attacks in Belgium in 1985. In january 1986 the police arrested Luc van Acker, who was probably the explosives expert of the group.

Bron: Political Terrorism: A Research Guide to Concept, Theories, Data Bases and Literature | Schmid, Alex P.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: FRAP

Aangehouden Spanjaard is medeoprichter van FRAP

In het onderzoek naar eventuele banden van de aangehouden José Alvarez, een in Brussel wonende Spanjaard, met de CCC, is de jongste dagen een zekere vooruitgang geboekt. Niet in de richting van enige bewijsvoering voor het bestaan van dergelijke bindingen, maar wel in eerder algemene zin.

Het is namelijk gebleken dat de aangehouden vishandelaar, tevens een gewezen bokser, reeds in 1984 meer dan gewone belangstelling had voor het aankopen van pistolen en machinegeweren. (*) In gerechtelijke kringen is men er dan ook steeds meer van overtuigd geraakt dat men deze toch wel een goede vangst heeft gedaan.

Men zal zich herinneren dat de zaak aan het rollen ging toen vijf jongelui op zondagavond 2 juni betrapt werden nabij een motel te Heverlee, toen ze een machinegeweer van Britse makelij opgroeven uit een wegberm. Drie van de vijf waren minderjarig en werden in vrijheid gesteld. Twee andere verdachten werden in Schaarbeek opgepakt en enkele dagen later werd eveneens de vader van een der gearresteerde verdachten opgepakt. Deze Spaanse vishandelaar uit Sint-Gillis is overigens geen onbekende voor het gerecht. Hij is in Spanje een der stichters geweest van de FRAP, een linkse terreurgroep. De FRAP trad daar op tijdens het Franco-regime, maar dit revolutionair anti-fascistisch front gaf in 1975 zijn strijd op. Een Franse afdeling van FRAP werd in 1976 door het ministerie van Binnenlandse Zaken ontbonden.

Vandaar dat de Brusselse speurders nagaan of José Alvarez uit Sint-Gillis niet meer afweet van de twee aanslagen, die eind april te Brussel en te Ukkel, door de FRAP werden opgeëist.

Anderzijds had de eerste aanslag van de CCC plaats op 2 oktober 1984, dus het jaar waarin Alvarez wapens zocht. Daarnaast verliezen de gerechtelijke kringen ook niet uit het oog dat diverse aanslagen via de telefoon werden opgeëist door een tamelijk jongklinkende vrouwenstem. Dit was het geval met de twee aanslagen van de FRAP. Uit onderzoeken is bovendien gebleken dat er bij de nog steeds niet ontmaskerde CCC, minstens één vrouw is. Nu is het zo dat de dochter van de vishandelaar uit Sint-Gillis ook in de nor is gedraaid.

Komt daarbij dat er bij aangehoudenen ook een beroepsmilitair is en zulks intrigeert de politie in belangrijke mate. Bij het gerecht acht men het goed mogelijk dat militairen of gewezen militairen "hand- en spandiensten" verlenen aan extreem-linkse groepjes die het daglicht schuwen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Juni 1985

(*) In maart 1984 was er de wapendiefstal in Rocourt en een paar weken later de wapendiefstal in Vielsalm.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube