Topic: KGB
KGB is de afkorting van de Russische naam Komitet Gosoedarstvennoj Bezopasnosti, oftewel Comité voor Staatsveiligheid. De KGB was de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog had de KGB in verschillende West-Europese landen - waaronder ook België - een Gladio-achtige structuur opgebouwd:
Parket seponeert KGB-activiteiten
Ook in ons land was de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie bijzonder actief. België was voor de KGB een van de vele schakels in een internationaal netwerk om in het Westen sabotage-acties te plegen, een algemene opstand te starten of in geval van oorlog geheime agenten te bevoorraden.
Onthullingen in de Britse pers hebben ook in ons land de aandacht gevestigd op de KGB-activiteiten. Als archeologen op zoek naar sporen uit het verleden zijn leden van de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV-SGR rondom Brussel diep in de bodem aan het speuren geweest naar restanten van de Koude Oorlog. Officieel werden de vondsten gedaan begin november 1998.
Na het overlopen van KGB-agent Mitrokhin waarschuwde de Britse veiligheid de collega's in de andere NAVO-landen en in Zwitserland. In België kreeg SGR voldoende nauwkeurige gegevens om in het Groenedaalbos, het Hallebos en het bos van Heverlee (Leuven) diep onder grond "waterdichte, lichte metalen koffers met veerklemmen te vinden". In de koffers zat radio-apparatuur die, aldus de Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin, wellicht dateerde uit de jaren zestig. De toestellen waren nog bruikbaar en zijn nu in handen van het leger.
Voor het parket is de zaak geseponeerd. "Wij hebben geen verdere gegevens en op zich is een radio in de grond stoppen geen strafbare zaak", aldus Colpin. Het onderzoek blijft in handen van nationaal magistraat Vandoren.
Elders in Europa - zo o.m. in Zwitserland en Italië - werden in geheime opslagplaatsen ook wapens gevonden. De door Mitrokhin aangeduide bergplaatsen waren bovendien vaak beveiligd met levensgevaarlijke boobytraps. Om die reden was in ons land ook de ontmijningsdienst DOVO aanwezig bij het opgraven. De koffers in België bleken echter ongevaarlijk.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 September 1999