31

Re: Jean-François Buslik

HERVE wrote:

Jean-François Buslik = Jean-François Somerville » raymarine.ning.com | visulate.com | aviation-business-gazette.com | barba.no | www.city-data.com/pilots/ | www.city-data.com/aradio/

» wireless2.fcc.gov

Re: Jean-François Buslik

fenix wrote:

Misschien is het ondertussen nuttig wat foute dingen uit de teksten te halen. Zoals bijvoorbeeld: "De in New York geboren loodgieter Buslik"

Da's helemaal niet zo fout, alleen mag je het niet vertalen in het Nederlands, want dan verlies je de dubbele betekenis van het woord "plumber" » www.thesaurus.com

Re: Jean-François Buslik

De zaak-Van der Borght:

Jean-Claude Van der Borght was in de jaren 60 een tennisser. Zo heeft hij de kleuren van België verdedigd op de Davis Cup (Bron: De bende en co, Hugo Gijsels). Hij was een vliegtuigpiloot bij Abelag, waar ook Buslik werkte (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens). Madani Bouhouche reed dan weer rond met een jeep 4x4 die hij samen met Buslik gestolen had en waarvan de nummerplaat was gekopieerd van een voertuig van Abelag (Bron: De loden jaren, Paul Ponsaers).

Omstreeks 1983 vervoert Van der Borght op vraag van Marcel de Blick, Maurice Beekmans en Tony Bosmans 100 kg wapens van Brussel naar Parijs, die bestemd zijn voor een zekere Lerosay uit Aix-en-Provence, wapenleverancier van de Corsicaanse afscheidingsbeweging FLNC (Bron: De bende en co, Hugo Gijsels).

Een deel van de levering wordt betaald in drugs, die Van der Borght op 12 november 1983 met zijn eenmotorig sportvliegtuigje van Marokko naar het vliegveld van Wevelgem vliegt. Wanneer hij richting Nantes vliegt om bij te tanken kent hij motorpech en moet hij een noodlanding maken in de buurt van Limoges (Frankrijk). Van der Borght probeert zijn drugslading te verstoppen onder wat bladeren, maar de Franse politie laat zich niet beetnemen en arresteert hem. Nadien reist er een rogatoire commissie uit België naar Frankrijk om hem te ondervragen (Bronnen: Gazet van Antwerpen, 14 november 1983; Gazet van Antwerpen, 8 december 1983; De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont).

Zo kwam de drugafdeling van de Brusselse gerechtelijke politie na de arrestatie van Van der Borght achter verscheidene namen, die misschien wel voor of met hem in drugzaken werkten. Een van deze personen werd ook vernoemd toen in oktober 1981 de bom ontplofte in de auto van de Brusselse BOB (*) (Bron: Gazet van Antwerpen, 8 december 1983).

Tijdens het onderzoek krijgen de Belgische speurders te horen dat ze eens een kijkje moeten nemen in een garagebox aan de Louis Mettewielaan in Sint-Jans-Molenbeek (Bron: De bende en co, Hugo Gijsels).

In december 1983 doen de speurders dat ook. Ze vinden in de garage, die gehuurd werd op naam van Bosmans – die op zijn beurt beweerde dat hij de sleutel aan De Blick had uitgeleend – drugs, wapens en explosieven, bestemd voor Julien Claes uit Antwerpen. De springstoffen toonden gelijkenissen met de explosieven die in december 1981, meer dan twee jaar eerder dus, werden gebruikt bij de aanslag op een auto van de Brusselse BOB (Bronnen: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont; De bende en co, Hugo Gijsels; Het complot van de stilte, Hilde Geens).

Een week na de explosievenvondst meldt Gérald Damseaux, ambtenaar van de staatsveiligheid en schoolgenoot van Buslik, zich spontaan aan bij de BOB van Brussel. Hij verklaart dat Buslik in juni 1981 bij hem naar een bomhandleiding hengelde. In september 1981, een maand voor de autobom ontplofte, heeft hij die cursus aan Buslik geleverd (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens).

De zaak-Van der Borght was een van de dossiers die Claude Leroy, via zijn rechterhand Baptiste Andries, aan de onderwereld doorspeelde. Het was De Blick die stukken uit het dossier kocht (Bron: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont). Deze De Blick deed zaken met Henk Rommy (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens). Aan diezelfde Rommy verkocht Leroy dan weer gerechtelijke informatie uit de zaak-Bercail, een drugszaak waar het Duitse BKA aan samenwerkte met de gerechtelijke politie van Brussel (Bronnen: Beetgenomen, Hilde Geens; Le Soir, 24 april 1990).

Léopold Van Esbroeck omschreef De Blick als de Vlaamse tegenhanger van 'dikke Marcel' Castris, de rechterhand van Bruno Farcy (Bron: Popolino: memoires van een ex-gangster, Léopold Van Esbroeck). Van Esbroeck noemde hem ook de oren en ogen van Frans Reyniers (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens). Van Esbroeck zat omstreeks 1992 samen met De Blick in Leuven-Centraal vast. Daarover zei Van Esbroeck: '[De Blick] wilde toen het vel van Frans Reyniers. Vreemd dat Reyniers in zijn boek niets over De Blick heeft gezegd, heel vreemd. De Blick beweerde dat hij afspraken met Reyniers had, en dat die hem gerold had. Hij was door het dolle heen toen Reyniers zelf gearresteerd werd' (Bron: Popolino: memoires van een ex-gangster, Léopold Van Esbroeck).

De Blick was volgens Van Esbroeck ook een zakenpartner van de Antwerpse drugkoerier Edgard Barbé, een van de veroordeelden uit de zaak-François. Bij een huiszoeking bij Buslik vonden speurders ooit duikflessen waarvan de bodem met een slijpschijf verwijderd was. Barbé gebruikte duikflessen om heroïne van de maffia te smokkelen. En bij Bouhouche vonden ze tijdens een huiszoeking ooit een foto van zo'n duikfles (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens).

Tijdens het proces beweerde Bosmans voor de staatsveiligheid te werken (Bron: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont). Hij dook later ook op in de zaak-Unerg, een zaak over valse aandelen. Daarin doken ook de namen op van… Claude Leroy en Frans Reyniers (Bronnen: Gazet van Antwerpen, 22 oktober 1992, Gazet van Antwerpen, 7 juli 1993). Bosmans werd in de jaren 70 tot de bende van Marcel Habran gerekend (Bron: Gazet van Antwerpen, 14 oktober 1992). Deze Habran kreeg dan weer ooit een tip van Reyniers – aldus Reyniers zelf – waarna Jules Montel niet veel later geliquideerd werd (Bron: Superflik, Paul Koeck). Montel was een tipgever en casinovriend van Leroy (Bronnen: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont; Beetgenomen, Hilde Geens). Volgens Jan De Wachter zou Leroy ooit een deel van het strafdossier van Paul Vanden Boeynants doorgespeeld hebben aan Montel (Bronnen: Beetgenomen, Hilde Geens; Het complot van de stilte, Hilde Geens). Montel werd op 11 augustus 1985 vermoord. In het lange weekend van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart van 1985 (15-18 augustus) braken Bouhouche en Beijer in het Brusselse justitiepaleis in (Bron: Beetgenomen, Hilde Geens).

(*) Waarschijnlijk wordt hier Buslik bedoeld. Een andere optie is Jean De Knop.

34

Re: Jean-François Buslik

Sterk bezig patrick!

35

Re: Jean-François Buslik

FreCR wrote:

Nog eens drie jaar later schoot het gerecht eindelijk in actie, nadat het weekblad Humo het adres van Buslik gewoon op het internet had gevonden. Op een ochtend in april 1999 werd hij op vraag van de Belgische justitie door de Amerikaanse politie opgepakt, toen hij in short en op sandalen uit zijn woning aan het strand stapte. Meer dan een jaar later werd hij door de VS uitgeleverd aan ons land.

Gerecht vindt Buslik niet, internet wel

Het gerecht heeft een internationaal aanhoudingsmandaat tegen Jean-François Buslik uitgevaardigd, maar vindt hem niet. Even surfen op internet had de oplossing kunnen zijn. Buslik woont en werkt al jaren in Florida. De man bezit er zelfs een goedlopend luchtvaartbedrijf.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Jean-François Buslik

the end wrote:

Er is ook nog de zaak Cogel, waar er sprake is van drugs in diepvries kippen. Nu was toch wel de Belgische ambassadeur in Paraguay de grootste kippenboer van het land, en een aanhanger van Degrelle en een kennis van VDB. zie ook het topic over Erich Bunte.

Iemand hier meer info over? Ik denk de naam van de Belgische ambassadeur in Paraguay teruggevonden te hebben, maar veel info vind ik over de man niet terug. En al helemaal niet de linken die The End hier legt.

Re: Jean-François Buslik

Logischerwijs zou het niet om een ambassadeur kunnen gaan want die zitten maximaal een jaar of 4 op één post en de functie en het diplomatiek statuut is incompatibel met het uitoefenen van een lokale beroepsactiviteit.

Indien ik het lees denk ik: ereconsul die Paraguayaan zal geweest zijn. Over al de door 'the end' gelegde connecties spreek ik me al helemaal niet uit.

Re: Jean-François Buslik

fenix wrote:

De in New York geboren loodgieter Buslik moet zich verantwoorden voor feiten waarvoor het Brusselse Assisenhof hem op 28 februari 1995 al bij verstek ter dood heeft veroordeeld

Ik snap niet goed hoe je van een student aan de ULB een loodgieter kan maken. Hij is inderdaad in 1952 geboren in New York. Maar zoals FReCR beweerde meer WestVlaming dan Amerikaan. Zijn moeder kwam uit West-Vlaanderen en zijn vader was een Duitse Jood.

Buslik zou dus 71 jaar oud zijn. Geen teenager meer maar nu ook niet bepaald hoogbejaard. Ik veronderstel dan ook dat Buslik nog in leven is. Weet iemand daar meer over.

Re: Jean-François Buslik

Alive and kicking in Florida » www.zoominfo.com

Somerville = naam echtgenote. Zat eerst bij Kemper Air (waar de 9/11 kapers hun opleiding kregen) maar die zijn wegens veiligheidsproblemen over kop gegaan.

Re: Jean-François Buslik

"De speurders verhoorden ook verschillende personen die Lekeu in Orlando gekend hebben en leerden uit officiële documenten dat Lekeu als undercoveragent was opgetreden voor de Amerikaanse douanediensten. Eén getuige vertelde de speurders dat Martial Lekeu al zijn informatie in zijn computer had opgeslagen. Het FBI werd ingeschakeld om de computer in beslag te laten nemen, wat ook gebeurde. Maar sindsdien heeft het Belgische gerecht niets meer over de computer of de informatie die in de computer was opgeslagen, vernomen.

Het Belgische gerecht wil ook een lid van de Amerikaanse ambassade in Parijs verhoren, omdat die naar verluidt onthullingen over de Bende van Nijvel zou gekregen hebben. Het gerecht wil een rogatoire commissie naar Parijs sturen, maar de Amerikaanse ambassade in Parijs staat weigerachtig tegenover het verhoor. Daardoor kan de man niet verhoord worden.

Het derde dossier waar het Belgische gerecht tegenkanting van de Amerikaanse autoriteiten voelt, betreft Jean-François Buslik. Buslik, een vriend van gewezen rijkswachter Madani Bouhouche, is een Amerikaan die in de jaren 80 in België woonde en werkte. In het dossier Bouhouche-Beijer werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. De Bende-speurders hebben de voorbije maanden tot vijfmaal toe aan Interpol Washington gevraagd het adres van Buslik in de Verenigde Staten te zoeken, omdat zij denken dat hij interessante informatie over de Bende van Nijvel kan hebben. Vijf vragen waarop nog geen antwoord kwam.

Bron: De Tijd

Dit is allemaal toch héél vreemd. Je zou nog durven denken dat die Amerikanen een en ander te verbergen hebben in het Bende van Nijvel-dossier