1

Topic: Nicolas Evrard

Nicolas Evrard was een nogal actieve gangsters uit het Luikse die verschillende keren werd veroordeeld voor overvallen. Hij kende ook Maurice Florizoone.

Tijdlijn

  • 27 November 1970: Overval op het postkantoor van Retinne

  • 4 Januari 1971: Mislukte ontsnappingspoging waarbij hij gewond geraakt.

  • 24 Februari 1971: Tweede mislukte ontsnappingspoging

  • Maart 1971: Hij wordt veroordeeld voor de overval op het postkantoor van Retinne. De rechter oordeelt dat hij in observatie zou genomen worden in de psychiatrische afdeling van de gevangenis.

  • 23 Maart 1975: Overval in Sint-Joost-ten-Node. Hij vuurde toen een kogel af met zijn pistool om zijn vlucht te dekken.

  • April 1975: Overval op een kantoor van het Gemeentekrediet in Sint-Gillis. De daders maakten daarbij 845.000 frank buit.

  • Mei 1976: Evrard wordt tot 12 jaar cel veroordeeld voor de overval van maart en april 1975. Hij werd ook veroordeeld voor het bedreigen van een politieagent tijdens zijn aanhouding. Hij woonde toen in Elsene en werkte officieel als handelsvertegenwoordiger.

  • Tussen zijn veroordeling in mei 1976 en december 1983 zou hij overvallen hebben gepleegd in Knokke, Malmedy en Alleur.

  • 18 December 1983: Evrard ontsnapt uit de gevangenis van Verviers. Zijn vriendin smokkelde een Colt 45 binnen.

  • 3 Maart 1984: Overval op uitbater van het Colruyt-warenhuis van Nijvel » Forum

  • 30 April 1984: Evrard wordt gearresteerd in een Brussels appartement

  • Juni 1985: Evrard wordt door de correctionele rechtbank van Verviers veroordeeld tot 20 jaar. De bende Evrard heeft 16 overvallen en één gijzeling op haar actief.

  • 19 November 1985: Proces-Evrard voor het Hof van Beroep van Luik. Er is voor dit proces in beroep een waslijst van beschuldigingen voor de acht beklaagden: onder meer 43 diefstallen met geweldpleging, diefstallen, valse naamdracht, hulp aan georganiseerde benden, bendevorming, gijzeling, wapendracht. Zes beklaagden zijn aangehouden, één van hen verschijnt vrij en één is nog voortvluchtig.

  • 6 December 1985: Tijdens het proces-Evrard wordt mede-beklaagde Maurice Florizoone buiten vervolging gesteld.

  • 15 Mei 1986: Uitspraak in het proces-Evrard. Nicolas Evrard wordt veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

  • 24 Oktober 1988: Opstand in de gevangenis van Lantin. Evrard wordt hiervoor in mei 1990 vrijgesproken, nadat hij eerder bij verstek tot 15 maanden cel was veroordeeld voor zijn rol bij de muiterij.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/nicola11.jpg

Hold-up van Retinne opgehelderd

De die daders van de hold-up die vrijdagnamiddag gepleegd werd in het postkantoor van Retinne nabij Luik, zitten achter slot en grendel. Het zijn de 27-jarige Nicolas Evrard, wonende Rue des Eburons 29 te Luik, leider van het trio, de 22-jarige Jean-Pierre Mallet, een Fransman van Saint-Malo en wonende aan de Quai Saint-Barbe 14, te Luik, en de 19-jarige Daniël Granziero, eveneens wonende te Luik, Rue de Tête de Boeuf 4.

Bendeleider Nicolas Evrard werd vrijdagavond in zijn woning aangehouden. De politie lokte hem in de val. Bij een huiszoeking werd 130.000 fr. ontdekt onder een platenspeler, alsook het automatisch geweer en de revolver, die vrijdagmorgen dienst had gedaan bij de diefstal van de wagen, waarvan de misdadigers te Retinne gebruik gemaakt hadden. De wapens waren onder een matras verborgen.

Zijn beide medeplichtigen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden in een privé club aan de Rue Tête de Boeuf, waar zij een koffer kwamen halen. Zij wilden naar Frankrijk vluchten. Een van hen trachtte op de vlucht te slaan toen de politie binnenkwam en werd gepakt, terwijl hij aanstalten maakte om uit een venster op de eerste verdieping van het gebouw te springen. Zij werden aan het parket overgeleverd en gingen alle drie tot bekentenissen over.

Dinsdag waren Evrard en Mallet naar Retinne gegaan om in een wagen van een vriend de omtrek te verkennen. De postbediende vond dat hij zich vreemd gedroeg en noteerde het nummer van de auto. Daardoor werd de identiteit van de eigenaar van de wagen, die overigens geen uitstaans heeft met de hold-up, ontdekt. Door de verklaringen van deze laatste kon Evrard geïdentificeerd worden. 

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 November 1970

Nieuwe aanhoudingen na overval op postkantoor te Retinne

In de zaak van de gewapende overval, die vrijdag op het postkantoor te Retinne, nabij Luik, werd gepleegd en waarbij de drie daders, Nicolas Evrard, Jean-Pierre Mallet en Daniel Granziero dezelfde avond werden aangehouden, heeft de rijkswacht te Luik drie nieuwe aanhoudingen verricht: de 32-jarige Georgette Warnier, vriendin van Nicolas Evrard, de 22-jarige Simon Beaujean, Rue des Cloutiers uit Retinne, en de 19-jarige Louis Martinez, Rue du Marche 16 te Herve.

Georgette Warnier werd wegens heling opgesloten: op haar werkplaats, een café te Luik waar ze dienster is, werd de rest van de buit (53.000 fr.) gevonden. Beaujean en Martinez hadden de wapens gestolen, die de bandieten bij de overval hadden gebruikt en hadden hen die verkocht. Beaujean had in FN te Herstal, waar hij werkte, de GP 9 mm gestolen, terwijl Martinez het machinegeweer bij een wapenhandelaar uit Herstal, de h. Peltier, had bemachtigd. Warnier, Beaujean en Martinez werden ter beschikking van het parket gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1970

Misdadiger in ontsnappingspoging door kogel geremd

Na zijn mislukte ontsnappingspoging uit de Sint-Leonardgevangenis te Luik maandagmorgen, werd Nicolas Evrard in het Bavièreziekenhuis aldaar opgenomen.

Nicolas Evrard is de dader van een mislukte roofoverval op het postkantoor te Retinne. Hij werd na een bliksemonderzoek van de rijkswacht aangehouden. Sedertdien hield hij zich schuil achter een muur van stilzwijgendheid. Hij weigerde elke verklaring af te leggen tot op de dag dat hij aan de rijkswacht een brief overhandigde waarin hij aankondigde tot bekentenissen te willen overgaan.

Hij werd toen aan de gevangenis per jeep afgehaald door twee inspecteurs van de BOB. Evrard gaf een van de rijkswachters een kniestoot in de maagstreek en sloeg op de vlucht. De tweede inspecteur zette onmiddellijk de achtervolging in en loste hierbij drie schoten in de lucht. Op dat ogenblik is hij uitgegleden, neergevallen en is een vierde schot afgegaan. Evrard stortte neer met een gebroken been.

Toen hij werd geraakt bevond hij zich op meer dan 20 meter van zijn achtervolgers. Dit lijkt de officiële versie te steunen, die zegt dat het schot per ongeluk is afgegaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Januari 1971

Daders van postoverval te Retinne veroordeeld

De correctionele rechtbank van Luik deed woensdag uitspraak in de zaak van de hold-up van 27 november laatstleden in het postkantoor van Retinne. Drie mannen met kappen op het hoofd hadden 200.000 fr. als buit meegenomen. De rechtbank beval dat de chef van de bende, Nicolas Evrard, uit Luik, in observatie zou genomen worden in de psychiatrische afdeling van de gevangenis. Zijn beide medeplichtigen, de 23-jarige Jean-Paul Maclet uit Saint-Malo (Frankrijk), wonende te Luik, en de 19-jarige Daniel Granziera uit Gembloers, werden tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Vijf andere beklaagden, die zich moeten verantwoorden wegens handel in wapens, diefstal en heling van een deel van de buit, die sedertdien bijna volledig werd teruggevonden, werden veroordeeld van 3 tot 8 maanden gevangenisstraf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Maart 1971

Tien jaar cel voor gangster uit Elsene

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde de 32-jarige Nicolas Evrard, handelsvertegenwoordiger uit Elsene, tot twaalf jaar gevangenisstraf. Men achtte hem verantwoordelijk voor twee gewapende overvallen, verboden wapenbezit en het bedreigen met een vuurwapen van een politieagent tijdens zijn aanhouding te Sint-Jans-Molenbeek. De aanvankelijke straf werd tot tien jaar cel teruggebracht.

Samen met enkele medeplichtigen was Evrard op 23 maart 1975 betrokken bij een mislukte overval te Sint-Joost-ten-Node. Om zijn aftocht te dekken, vuurde hij toen een kogel af met een pistool, dat later bij zijn aanhouding werd teruggevonden. In april 1975 wist hij met enkele medeplichtigen 845.000 fr. buit te maken bij het Gemeentekrediet te Sint-Gillis. Een honderdtal bankbriefjes van 500 fr., die tijdens de overval werden buitgemaakt, overhandigde hij later aan een echtpaar uit Luik. Deze twee personen werden wegens heling tot elk zes maanden cel veroordeeld, waarvan de vrouw weliswaar uitstel bekwam.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1976

Gevangene ontsnapt te Verviers

Uit de gevangenis van Verviers is zondagmorgen, omstreeks 9.20 uur, de gevangene Nicolas Evrard ontsnapt. De ontsnapte gevangene is 40 jaar en gedomicilieerd in de rue de Gerin 23 te Onhaye. Hij kreeg het wapen waarmee hij een bewaker overmeesterde van een vriendin die hem in de gevangenis bezocht. Nicolas Evrard zat in voorlopige hechtenis.

Hij wordt ervan verdacht drie gewapende overvallen te hebben gepleegd, te Knokke, Malmedy en Alleur. De man kwam ook al vroeger, toen hij nog in Luik woonde, met het gerecht in aanraking. Hij ontsnapte een eerste keer uit de gevangenis, op 4 januari 1971 te Luik, maar werd kort daarop ingerekend. Een tweede ontsnappingspoging, op 24 februari 1971, op een sisser uit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1983

Bendeleider

De correctionele rechtbank van Verviers heeft de leider van de bende Evrard, de 43-jarige Nicolas Evrard, veroordeeld tot 78 jaar en 1 maand gevangenis die teruggebracht werden tot 20 jaar. Zijn vriend Lorenza Runfola kreeg eveneens 20 jaar gevangenisstraf. De bende Evrard heeft 16 overvallen op haar actief en één gijzeling.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juni 1985

Anderhalve eeuw cel voor acht beklaagden

Het Hof van Beroep te Luik is dinsdag begonnen met het proces van de 42-jarige Nicolas Evrard uit Onhaye, die aangehouden ter zitting verscheen, en zeven medebeklaagden.

Het proces in eerste aanleg, dat in juni jl. voor de Correctionele Rechtbank van Verviers werd gehouden, liep uit op een veroordeling van alle beklaagden samen, met een gevangenisstraf van 150 jaar en 4 maanden. Evrard alleen moet hiervan 73 jaar en één maand uitzitten.

Evrard is de man die in december 1983 erin slaagde uit de gevangenis van Verviers te ontvluchten. Tijdens het bezoekuur overhandigde zijn vriend Lorenza Runfola hem een colt 45 waarmee een bewaker werd bedreigd. Door gijzeling van deze laatste kon Evrard ontsnappen.

Er is voor dit proces in beroep een waslijst van beschuldigingen voor de acht beklaagden: onder meer 43 diefstallen met geweldpleging, diefstallen, valse naamdracht, hulp aan georganiseerde benden, bendevorming, gijzeling, wapendracht. Zes beklaagden zijn aangehouden, één van hen verschijnt vrij en één is nog voortvluchtig.

Dinsdag boog het Hof zich over de eerste zeven beschuldigingen. Elke dinsdag zal het proces worden voortgezet, met als mogelijke einddatum 17 december.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 November 1985

Twee verdachten ontslagen van rechtsvervolging

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van het Hof van Beroep te Luik heeft de ontslagen van rechtsvervolging voor twee mannen door de raadkamer van Verviers in oktober uitgesproken in verband met valste getuigenissen in het aanslepend proces van Nicolas Evrard en zijn zeven medeplichtigen, bevestigd.

Nicolas Evrard en zijn medeplichtigen werden op 13 juni 1985 door de correctionele rechtbank van Verviers veroordeeld tot een totaal van 150 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Deze zaak werd nu onderzocht door het Hof van Beroep te Luik.

Twee van de medebeklaagden van Evrard dienden klacht in tegen de getuigen en stelden zich burgerlijke partij. Maurits Florizoone (52) uit Beersel, die tot 14 jaar en zes maanden gevangenisstraf werd veroordeeld, diende klacht in tegen een agent van de BOB van Antwerpen wegens valste getuigenis en wegens het verduisteren van een document van een tipgever in verband met een overval op een juwelierszaak te Antwerpen op 18 januari 1984. De raadkamer van Verviers besliste op 22 oktober tot een buitenvervolgingstelling.

Een andere medebeklaagde, François Desmet (48) uit Anderlecht, veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden, diende klacht in wegens een valse getuigenis van de kantoorhouder van de Raiffeisenkas te Puurs en slachtoffer van een hold-up op 22 maart 1984. Deze man had de wagen van de gangsters achtervolgd en hen geïdentificeerd. Deze getuige werd echter niet door de Correctionele Rechtbank gehoord maar alleen door de onderzoeksrechter. Bijgevolg gold de klacht van Desmedt vanaf dan niet meer en werd ook daarvoor ontslag van rechtsvervolging verleend.

Naast het bevestigen van de buitenvervolgingstelling, veroordeelde de Kamer van Inbeschuldigingstelling Florizoone en Desmedt tot een schadevergoeding van respectievelijk 20.000 en 5.000 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 December 1985

53 jaar strafvermindering voor gangster Evrard

De beruchte Luikse gangster Nicolas Evrard zag zijn straf in beroep met 53 jaar en een maand verminderd. Het Hof van Beroep te Luik bracht gisteren zijn straf terug tot 20 jaar. Evrard stond terecht voor een hele waslijst misdaden.

In 1983 pleegde hij overvallen in Luik, Verviers, Knokke, Brussel, Nijvel en Leuze. In Leuze had hij een bankbediende met benzine overgoten en vervolgens gedreigd hem in brand te steken. Toen hij in december 1983 in de gevangenis van Verviers zat, maakte hij zich schuldig aan de gijzeling van een cipier.

Na zijn ontsnapping pleegde hij een reeks overvallen die voor 18 miljoen fr. buit opleverden. Evrard werd op 30 april 1984 in een Brussel appartement aangehouden. De correctionele rechtbank van Verviers veroordeelde hem op 13 juni 1985 tot 73 jaar en 1 maand gevangenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Mei 1986

Eén van de muiters van Lantin vrijgesproken

De correctionele rechtbank van Luik heeft maandag één van de vermeende leiders van de gevangenisopstand op 24 oktober 1988 in Lantin bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Nicolas Evrard, die momenteel een lange straf uitzit in de gevangenis van Bergen, was eerder voor zijn rol in de muiterij bij verstek veroordeeld tot 15 maanden.

Evrard zei onschuldig te zijn aan de betichting: “Ik wou niet tot de leiders van de muiters behoren om achteraf overbodige veiligheidsmaatregelen te ondergaan”. Hij betwistte niet bij de harde kern te hebben aangeleund die de muiterij heeft ontstoken, maar ontkende wel elke deelname aan de uitbarsting van geweld.

Ook zijn advocaat wees op het onzekere karakter van de bewering als zou zijn cliënt deelgenomen hebben aan het kort en klein slagen van de inboedel van de gevangenis. Slechts één cipier zei gezien te hebben dat Evrard aan de vernielingen deelnam.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Mei 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube