Topic: Gilbert De Rechter

Brusselse rijkswachter aangehouden in Antwerpse drugstrafiek

Het onderzoek in de drugtrafiek, dat begin januari in de Antwerpse haven aan het licht kwam, heeft een sensationele wending genomen. Het parket van Turnhout is overgegaan tot de aanhouding van de Brusselse rijkswacht-adjudant Gilbert De Rechter, ingedeeld bij het Centraal Bureau Opsporingen, dat in de hoofdstad is gevestigd.

Het CBO is in feite de anti-drugbrigade van de rijkswacht en heeft zowat de rol overgenomen van de BIC (Bureau Criminele Informatie), die na de zaak François werd ontmanteld, maar in feite nog altijd bestaat. Of deze evolutie in het onderzoek in de recente drugtrafiek een nieuwe zaak François wordt, is nog een open vraag.

De arrestatie van adjudant De Rechter is het gevolg van het doorslaan van een trafikant-financier, die bij het Brussels parket klacht indiende omdat hij door leden van het CBO in de val was gelokt. Dit gebeurde nadat de BOB in de Kempen op het spoor was gekomen van de smokkel van tonnen hasj over Antwerpen. Deze hasj kwam in containers uit Beiroet, per schip, verborgen tussen zendingen huiden en specerijen. Na overslag te Famagusta op Cyprus, gingen de containers van Antwerpen naar Rotterdam.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 januari 1984

Re: Gilbert De Rechter

Het CBO was het Centraal Bureau der Opsporingen. Volgens mij waren die vrij algemeen bezig en absoluut niet enkel met drugzaken. Hun taken waren, toen ik ze kende, oa vingerafdrukken, geseinde personen, zware misdaad en ... het bijhouden van 'de samenvatting' van het dossier van de Bende van Nijvel (joost mag weten waar deze kamer vol dossiers naartoe is).

Re: Gilbert De Rechter

Een samenvatting van wat ik in boeken en krantenarchieven terugvond over De Rechter:

François Raes spreekt in zijn boek Rijkswachter als Don Quichote over De Rechter. Volgens Raes volgde hij bij het Nationaal Drugsbureau dienstchef Victor Everaert op. Die laatste kwam in 1977 in opspraak voor het kwijtspelen van 3 miljoen frank flash-geld aan Jean Touboul (en liet ook nog eens 2 kg slechte coke, die ook al van Touboul afkomstig was, in de gootsteen vallen). (Bron: Rijkswachter als Don Quichote, François Raes)

De Rechter, die de leiding had bij afwezigheid van commandant Léon François, werd door Raes omschreven als iemand die geen enkele autoriteit had. Volgens Raes werd hij door speurders als André Deckers, Willy De Kuyper en André Cammerman als een 'un quantité négligeable' behandeld. (Bron: Rijkswachter als Don Quichote, François Raes) Ze liepen met andere woorden over hem heen bij het NBD.

In de Gazet van Antwerpen klinkt het dat De Rechter in februari 1978 bij het NDB aan de slag ging. Hij werd omschreven als 'een doorbrave kerel was op wie weinig viel aan te merken'. Hij deed als drugspeurder straatwerk, doorgaans in het gezelschap van de later in opspraak gekomen drugspeurders. Hij zou veel geweten hebben over de handel en wandel van zijn collega's bij het NBD. (Bron: Gazet van Antwerpen, 18 januari 1984)

In 1980 gaat het proces-François van start. Bij de beklaagden zitten onder meer Deckers, De Kuyper en Cammerman en BIC-agenten als Karel Clonen. De Nederlandse drugstrafikant Job van Welij is er niet bij, die wist voor het proces opvallend genoeg te ontsnappen uit de kantoren van de Brusselse BOB. Gazet van Antwerpen schrijft dat gezegd werd dat de Nederlander 'een vriend was van een hoger rijkswachtofficier'. (Bron: Gazet van Antwerpen, 18 januari 1984)

Toen hij nog in de bak zat, ging Van Welij aan het praten. Hij gaf toe drugszaakjes gedaan te hebben met onder meer Clonen en Deckers. Hij noemt de Rotterdammer Richard van Aalst, 'op dat moment de grootste jongen van Nederland', als opdrachtgever. De drugs waren dan weer afkomstig van Italië, waar een zekere Vermeulen en Van Vliet (*) (de naam die Bouhouche later als schuilnaam zou gebruiken) met de maffia geconnecteerd waren. Deze Van Vliet werd echter nooit geïdentificeerd. (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens)

Van Welij zal bij verstek tot zes jaar celstraf veroordeeld worden. De Kuyper kreeg een boete en één jaar met uitstel. Hij vertrok nadien bij de rijkswacht en begon een horecazaak in Zuid-Frankrijk. Deckers werd, net als Clonen, veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf, maar kwam via de wet-Lejeune al in oktober 1982 weer op vrije voeten. Het betekende ook het einde van zijn politieloopbaan. (Bron: Gazet van Antwerpen, 15 april 1982 & 8 februari 1984)

De Rechter zelf was getuige op het proces-François. Hij maakte, volgens alweer de Gazet van Antwerpen van 18 januari 1984, een correcte indruk en sprak met geen kwaad woord over zijn chef of collega's. (Bron: Gazet van Antwerpen, 18 januari 1984)

Na het proces en het opdoeken van het NBD behandelde De Rechter drugszaken bij het CBO. (Bron: Het Laatste Nieuws, 14 januari 1984) Eind 1983/begin 1984 duiken veel van de hierboven vermelde namen echter opnieuw op in een drugszaak. De BOB van Geel ontdekte dat Van Welij opnieuw betrokken was bij een drugssmokkel van zo'n 7 ton via de Antwerpse haven. Ook de namen van De Kuyper, Deckers en De Rechter vielen in die zaak, evenals de broer van Karel Clonen, die in de Antwerpse haven werkte. (Bronnen: Gazet van Antwerpen, 5 januari 1984 & 8 februari 1984)

De Rechter werd ervan beschuldigd informatie te hebben doorgespeeld aan zijn gewezen NBD-collega De Kuyper. Hij gaf toe zijn mond 'per ongeluk te hebben voorbijgepraat tegen De Kuyper' (Bron: Gazet van Antwerpen, 17 januari 1984). Collega's konden niet geloven dat De Rechter gearresteerd werd. Er werd gesuggereerd dat hij wellicht eerder per vergissing zijn mond voorbij had gepraat of in de val was gelokt. (Bron: Gazet van Antwerpen, 18 januari 1984)

Van Welij werd al eind 1983 gearresteerd in Nederland. (Bron: Gazet van Antwerpen, 4 januari 1984) In januari en februari 1984 werden De Rechter, De Kuyper en Deckers aangehouden. (Bronnen: Het Laatste Nieuws, 14 januari 1984; Gazet van Antwerpen, 8 februari 1984) Opnieuw werd Van Aalst 'het brein' van de drugshandel genoemd. De als miljonair beschouwde man werd in januari 1984 in Florida opgepakt. (Bronnen: AD, 21 januari 1984: Nederlands Dagblad, 24 januari 1984)

Eind februari 1984 werd Van Welij voor zijn aandeel in de drugshandel veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Andere medeplichtigen in deze zaak kregen eerder al straffen van maximaal zes maanden. (Bron: Gazet van Antwerpen, 24 februari 1984)

(*) Op precies hetzelfde moment als de hierboven besproken drugszaak - begin 1984 dus - stootte de politie in de Antwerpse haven op nog een ander groot drugtransport: 6,5 ton hasj afkomstig uit Pakistan. Opnieuw waren er enkele Belgen en Nederlanders bij betrokken, en even werd ook de naam van De Rechter in de pers aan de zaak gelinkt. Opvallend: een van de Nederlandse beklaagden noemde een zekere Van Vliet als zijn opdrachtgever. De man werd ook in deze zaak niet geïdentificeerd.

Re: Gilbert De Rechter

Werd aangehouden rijkswachter in de val gelokt?

Er gebeuren weer vreemde dingen in verband met het ontdekken van een reuzesmokkel in hasjies en de arrestatie van een rijkswachtadjudant afkomstig uit Temse, die daarvan het gevolg was.

Collega's, die met de betrokken rijkswachter hebben samengewerkt, kunnen maar niet begrijpen waarom Gilbert D.R. de nor werd ingedraaid. Wellicht heeft hij eerder per vergissing zijn mond voorbijgepraat, of misschien werd hij in de val gelokt door drugspeurders die tijdens het François-proces werden veroordeeld en hem nu, uit pure wraak, een loer hebben willen draaien.

De gearresteerde rijkswachter werkte sinds februari 1978 op het nationaal drugsbureau (NDB) op de generale staf. Zijn chef was commandant Léon François, zijn collega's waren de speurders die buiten de schreef zijn gelopen. Gilbert D.R. wordt beschreven als een doorbrave kerel, op wie weinig viel aan te merken. Als drugspeurder deed hij "straatwerk" en daarbij was hij doorgaans vergezeld van in opspraak gekomen drugspeurders. De thans opgesloten onderofficier wist veel over de handel en wandel van sommige leden van het nationaal drugsbureau van de rijkswacht.

BEROEPSGEHEIM
Voort vertelde men gisteren, dat wanneer D.R. uit de biecht zou klappen, er nog veel napijn in de lucht hangt voor de generale staf van de rijkswacht. Als getuige gedagvaard tijdens het François-proces, sprak hij met geen kwaad woord over zijn chef, noch over zijn medewerkers. Op de rechters maakte Gilbert D.R., die toen diensthoofd was op het nationaal drugbureau, een correcte indruk.

Anderen denken dan weer dat de rijkswachter-in-kwestie geen pad in de korf is gezet door betichten in het François-proces, maar dat hem o.m. "schending van het beroepsgeheim" ten laste werd gelegd. De vraag daarbij is dan of men hem voor zulke feiten moet opsluiten? Temeer daar in het François-proces een andere rijkswachter van het drugbureau werd beticht voor "schending van het beroepsgeheim", doch toen niet werd aangehouden.

Gilbert D.R. was ook een collega van drugspeurder Willy D.C., die een veroordeling opliep in het François-proces, doch sindsdien nog heel weinig van zich liet horen. Tot zijn naam opnieuw werd genoemd in de smokkelzaak die door de BOB van Geel aan het licht kwam en waarbij ook Joop van Wely werd aangehouden. Die Willy D.C. is thans op te zoeken en er werd reeds weken een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Daarvoor nam de Belgische politie haar Franse collega's onder de arm, omdat men weet waar Willy D.C. zich in beneden-Quiévrain ophoudt, met wie hij er samenwoont, dat zijn fysionomie lichtjes is veranderd, enz...

"COMPLOT"
Vandaar waarschijnlijk, dat men zich in sommige rijkswachtkringen werkelijk afvraagt, waarom de Franse politie de kat uit de boom blijft kijken en niet optreedt.

Is er misschien vanuit België druk uitgeoefend om Willy D.C. aan de Azurenkust met rust te laten omdat anders een nieuw schandaal over drugs zou kunnen losbarsten? Op zichzelf is deze redenering nogal logisch omdat de Franse politie de opgespoorde Willy D.C. buiten schot laat. Schijn kan ook bedriegen, maar politieambtenaren lieten zich toch, naar aanleiding van de aanhouding van Gilbert D.R. en de niet gearresteerde Willy D.C. het woordje "complot" ontvallen.

Daarnaast steken ze een beschuldigende vinger op naar Joop van Wely, die er niet zou voor terugdeinzen de grote klok te luiden om zijn blazoen ietwat op te poetsen. Over die Van Wely doen overigens nog altijd zonderlinge geruchten de ronde. Gearresteerd samen met diverse Belgische drugspeurders, kon hij gemakkelijk ontsnappen tijdens een verhoor bij de Brusselse BOB.

Sommigen blijven erbij dat men hem toen heeft laten lopen, omdat hij de rijkswacht eerder al hulp- en spandiensten had verstrekt. Van de Nederlandse drugtrafikant zegt men ook dat hij een vriend was van een hoger rijkswachtofficier.

Met de dag wordt het duidelijker dat de recherche, na het François-proces, andermaal met moeilijk puzzelwerk is geconfronteerd en met vragen zoals: wie deed nu eigenlijk wat, met wie, wanneer en... waarom?

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 januari 1984

Oud-rijkswachter André Deckers aangehouden in Kerkrade

Nadat België een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd tegen André Deckers, een gewezen rijkswachter die nadien in dienst trad als inspecteur van de Criminele Informatie, geraakte gisteren in Brussel bekend dat de gezochte dinsdag in Kerkrade, Nederlands Limburg, werd aangehouden.

De 33-jarige, van Rotem afkomstige André Deckers, wordt verdacht meer af te weten van de grote hasjsmokkel via de Antwerpse haven, die door de BOB van Geel aan het licht werd gebracht. In diezelfde zaak zijn diverse Nederlanders, onder wie Joop van Wely, die indertijd ontvluchtte van bij de Brusselse BOB alsook verscheidene Belgen gearresteerd.

WET-LEJEUNE
Bij die landgenoten is onder meer rijkswachtadjudant Gilbert Derechter, die zich op het Centraal Bureau voor Opsporingen (CBO) van de generale staf, met drugsopsporing bezighield. Voorts zit ook de voormalige rijkswachter Willy De Cuyper in de cel, nadat hij in de buurt van Cannes werd aangehouden.

Met Joop van Wely en Willy De Cuyper behoorde André Deckers tot de betichten in het François-proces. De vroegere rijkswachter werd op 24 januari 1980 aangehouden, even later in voorlopige vrijheid gesteld, maar in november 1980 opnieuw wegens drugstrafiek gearresteerd.

In april 1982 werd hij tot vier jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld, doch hij kon gebruik maken van de wet-Lejeune om reeds in oktober 1982 andermaal op vrije voeten te komen. Zijn veroordeling in het François-proces had evenwel tot gevolg dat hij André Deckers bij de Criminele Informatie, waar hij eigenlijk niet zo lang verbleef, ontslagen werd ingevolge zijn veroordeling.

Het is geruime tijd stil geweest rond deze ex-rijkswachter, die op het drugbureau van commandant François, aan gevaarlijk infiltratiewerk deed in het drugmilieu. Onlangs dook zijn naam weer op in Nederlands Limburg, naar waar hij de wijk had genomen. André Deckers had een Nederlandse vrouw leren kennen en vestigde zich met haar in Kerkrade.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom hij thans werd aangehouden, ziet het er naar uit dat hij op de hoogte was van de loense activiteiten waarvoor nu Joop van Wely, Gilbert Derechter en Willy De Cuyper zijn opgesloten. Naar alle waarschijnlijkheid zal het nog wel enkele weken aanlopen eer het tot een uitlevering zal komen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 februari 1984

Anderhalf jaar cel voor Joop van Wely

Door een rechtbank te Rotterdam is de Nederlandse drugtrafikant Joop van Wely veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Van Wely stond terecht wegens zijn belangrijk aandeel in een reusachtige hasjsmokkel van Libanon naar Nederland, waarbij Antwerpen als draaischijf diende.

Andere medeplichtigen in deze zaak, die eind vorig jaar aan het licht kwam, zijn eerder door dezelfde rechtbank tot gevangenisstraffen van maximaal zes maanden veroordeeld.

Voor deze drugshandel had Van Wely ook een beroep gedaan op een aantal Belgische handlangers. Drie onder hen, met name Willy De Cuyper, André Deckers en Gilbert De Rechter, waren destijds als medewerkers van het Nationaal Drugsbureau betrokken bij de ophefmakende zaak-François. Zij zijn inmiddels aangehouden, en naar verluidt worden nog meer arrestaties verwacht.

Van Wely zelf, die ooit in de Kempen een antiekhandel uitbaatte, werd in dat zelfde proces-François bij verstek tot zes jaar celstraf veroordeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 februari 1984

5

Re: Gilbert De Rechter

Om je nog wat te helpen met de puzzel: Geen slager maar een tandarts waarop "meneer Van Vliet" beroep op deed: Ferdinand Verdoes. Een naam out of the blue... (maar hij staat ook in het dossier François)