1

Topic: Georges Lelong

Georges Lelong (hoogstwaarschijnlijk geboren in 1936) was een Fransman afkomstig uit Parijs. Hij pleegde op 7 december 1972 een bankoverval in Merksem (Antwerpen). Daarbij werd 405.000 fr. buitgemaakt. Nog diezelfde maand werd hij in Parijs gearresteerd. Na een overval in een Parijse randstad slaagde de politie erin Lelong en vier andere bendeleden te arresteren. De mededaders van Georges Lelong waren:

  • Jean Laronde (38)

  • Daniel Montre (28)

  • Jean-Pierre Derycke (31)

  • Joseph Falda (27)

Zowel Derycke als Lelong hadden familie in ons land en verbleven dus regelmatig in België. In oktober 1976 verscheen de bende voor het assisenhof in Parijs. In oktober 1984 werd Lelong opnieuw gearresteerd, ditmaal in Namen. Hij was betrokken bij een zwendel van auto's » Forum

De man wordt omschreven als een extreem gevaarlijke gangster.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Georges Lelong

In februari 1989 werd hij opnieuw opgepakt, nogmaals in Namen:

Drie gezochte verdachten opgepakt in Namen

Onderzoeksrechter Marotte van Namen heeft vrijdagavond een aanhoudingsbevel afgegeven tegen drie gezochte personen. Het betreft de 53-jarige George Lelong uit Parijs, de 43-jarige Italiaan Guiseppe Falda, gedomicilieerd in Frankrijk en de 39-jarige Miguel Galego del Pozzo, gedomicilieerd in Madrid. De drie worden verdacht van bendevorming, autodiefstal, het gebruik van valse identiteitspapieren en wapendracht.

Het drietal was donderdagavond in Brussel opgemerkt en door de rijkswacht en de 23e Brigade gevolgd. Vrijdagmorgen reden ze met een in Nederland ingeschreven gestolen Mercedes rond. Het voertuig stopte voor een agentschap van het Gemeentekrediet te Bouge-Namur. Op dat ogenblik is de gerechtelijke politie van Namen in actie geschoten. Het drietal maakte aanstalten om een overval te op het Gemeentekrediet.

Dezelfde onderzoeksrechter heeft vrijdagavond eveneens een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de 55-jarige Donat Gaillard uit Vedrin (Namen) omdat hij wapens zou hebben verschaft aan het hogergenoemde drietal. De man ontkent.

Een vijfde man die vermoedelijk tot dezelfde bende behoorde, gijzelde een uur later in Namen een beambte van de spoorwegpolitie en verplichte hem met de auto naar Parijs te rijden. In Parijs werd de NMBS-agent vrijgelaten. Hij keerde naar Namen terug.

Het is vooralsnog onduidelijk of beide zaken iets met mekaar te maken hebben.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Februari 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Georges Lelong

Drie gangsters roofden 330.000 fr.

De reeks bankovervallen die nu welhaast met de regelmaat van een klok worden gepleegd, heeft na de hold-up te Kampenhout donderdag dan weerom navolging gekregen te Merksem, waar niet-eens-gemaskerde bandieten met hun drieën gemakkelijk een buit wisten te maken van 330.000 fr.

Eens te meer bleek de politie machteloos tegenover deze gangsterstreek. Immers enkele uren later, omstreeks 14u, werd door een patrouille van de Antwerpse Mobiele Brigade de (uiteraard) gestolen auto waarmee de overval gepleegd was, verlaten aangetroffen op de hoek van de Italiëlei en de Koekensgracht te Antwerpen.

Het was omstreeks kwart over elf donderdagvoormiddag dat in het filiaal van de Bank van Brussel aan de Rijenlanddreef 31, te Merksem, in een rustige moderne wijk drie vrij slordig geklede mannen, waarvan één met enorme bakkebaarden, binnensprongen om terstond van de filiaalhouder J.P. Van Vinkenroye en zijn kassier de sleutel te eisen van de lade waarin zich het in het agentschap aanwezige geld bevond.

Zonder verwijl gingen de twee bankbedienden op het verzoek van de overvallers in, waarvan er vervolgens één over de toonbank heen sprong, terwijl een tweede zich begaf tot in het kantoorvertrek van de directeur en een derde gewapend met zijn pistool verricht op de bankbedienden bleef postvatten voor de toonbank.

In een minimum van tijd graaide de gangster die over de toonbank was gesprongen het geld - 212.000 fr. in Belgisch geld en 118.000 fr. in vreemde munten - uit de lade om het vliegensvlug weg te bergen in een witte plastiek zak.

Vervolgens liepen twee van de gangsters onmiddellijk de straat op om plaats te nemen in de klaarstaande rode Fiat met Nederlandse nummerplaat (61-73-RE), waarna de derde, die even in de deuropening van het filiaal was blijven staan, zijn spitsbroeders volgde om op zijn beurt vliegensvlug in de startklare roodkleurige auto te duikelen.

Enkele seconden later zagen de volkomen onthutste bankbedienden het voertuig wegspurten achter de hoek van de Lambrechtshoekenlaan nog volkomen in de war door de weinig maar kordate laatste woorden van één der gangsters: “Niets doen of we schieten erop”.

Italianen

Politie en rijkswacht die gealarmeerd werden, zetten onmiddellijk de jacht in op een driest gangstertrio dat zoals enkele uren later blijken zou op zijn beurt de wijk wist te nemen, ondanks de afgrendeling van alle uitvalswegen (o.m. de vlakbij gelegen oprit van de E3-E10) en de signalementen die de bedienden van het beroofde bankfiliaal hadden weten op te geven.

Wel kon enige tijd later immers door een patrouillewagen van de Antwerpse Mobiele Brigade aan het Noordschippersdok en de Samberstraat te Antwerpen een ongeveer aan het signalement beantwoordende auto worden klem gereden. De Italianen die zich erin bevonden, bleken evenwel met de zaak niet het minste uitstaan te hebben.

Persoonsbeschrijving

Om 14u dan zou de auto waarmee de overval gepleegd werd verlaten worden aangetroffen op de Italiëlei, wat de politie nog maar eens voor het quasi voldongen feit van het ontsnappen van een driest boeventrio stelde, waarvan we hier de persoonsbeschrijving geven zoals de twee bankbedienden zich die na afloop der gebeurtenissen herinnerden.

De eerste was ongeveer 1m70 groot, ongeveer 25 jaar en had blond haar. Hij was gekleed met een rode trui en droeg op het hoofd een geruite pet. Hij was in het bezit van een grote witte plastiek zak waarin het gestolen geld geborgen werd.

De tweede was eveneens 1m70 groot ongeveer en had zwart gekruld haar en enorme bakkebaarden. Hij droeg een grijze korte vest en was in het bezit van een revolver.

De derde, die iets groter was (plus/min 1m75) was ongeveer 30 jaar en droeg een korte lichte regenjas, terwijl hij in het bezit was van een groot pistool.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de drie boeven na de gestolen auto te hebben achtergelaten aan de Italiëlei er met een tweede, ditmaal eigen voertuig vandoor gegaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 December 1972

Drie bankovervallen werden opgehelderd

In het milieu, waarin bankovervallen worden uitgekiend om nadien met veel stoutmoedigheid en met of zonder maskers te worden gepleegd, voelt men zich nu vast en zeker niet zo gerust meer. De politie is namelijk de laatste dagen aan de winnende hand - zowel binnen de eigen grenzen, waar de drie bankrovers van Kampenhout bij de kraag gegrepen werden, als in ’t buitenland. Uit Parijs werd namelijk gemeld dat men daar vermoedelijk de daders van de overval te Merksem geklist heeft. Bij de twee genoemde overvallen werden respectievelijk 350.000 en 330.000 fr. buitgemaakt.

(…) Vanzelfsprekend werden alle recente overvallen ter sprake gebracht bij de confrontatie en het verhoor van de zes verdachten. Uit de resultaten daarvan meent men voorlopig te kunnen afleiden, dat de overval te Borgerhout (half juli werd daar aan de Morkhovenlei zowat een kwart miljoen buit gemaakt) en de hold-up in de Carnotstraat te Antwerpen waar twee onbekenden met 258.000 fr. aan de haal gingen op 13 juli, niet op het boekje van de zes, die thans aangehouden zijn, dienen geschreven.

Mogelijk bekennen de spitsboeven, die zopas te Parijs gegrepen zijn, nog een en ander. Dan zou het overzicht van gangsteractiviteit en politiewerk meteen zwaar naar de goede kant overslaan. Hopelijk schrikken de aanhoudingen het milieu een beetje af, dat zou het meest positieve resultaat zijn.

Niemand maakt zich trouwens grote illusies over het recupereren van de buit. Het ritme van de overvallen wijst er alleszins op, dat de bende haar snelverdiend kapitaaltje niet rustig opleefde, misschien werd de eeuwige gangsterdroom van de heel grote slag om dan voorgoed op te houden, ook ditmaal niet bewaarheid.

Krakers van Merksem ingerekend?

Een gangsterbende, die in Parijs en omstreken en ook in ons land verscheidenen hold-ups op haar actief heeft staan, werd door de politie van de Franse hoofdstad opgerold. Na een bankoverval in een Parijse randstad slaagde de politie erin vijf bendeleden in te rekenen.

Bij huiszoekingen werden schilderijen teruggevonden in de woning van een der gangsters. Onder de doeken, een Renoir, een Van Dongen en een Buffet. Deze doeken met een waarde van meer dan 6 miljoen frank werden uit het appartement van Robert Frenkel ontvreemd, in juli 1971, dezelfde dag dat Frenkel in het kader van het immobiliënschandaal van de “Garantie Foncière” in beschuldig werd gesteld.

Ook de namen van de vijf gangsters werden vrijgegeven. Het zijn: Jean Laronde, 38 jaar, Georges Lelong, 36 jaar, Daniël Montre, 28 jaar, Jean-Pierre Derycke, 31 jaar en Joseph Falda, 27 jaar.

De bende werd sinds november geschaduwd. Ze verbleven geregeld in ons land waar Derycke en Lelong familie hebben wonen. Men verdenkt het vijftal ervan op 7 december 1972 de gewapende overval op een Merksemse bank te hebben gepleegd. De buit bedroeg toen 405.080 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 December 1972

Bankovervallers Merksem voor Franse assisen

Drie Fransen, die ervan beschuldigd worden op 7 december 1972 een overval te hebben gepleegd op het bijkantoor van de Bank van Brussel te Merksem, zijn dinsdag een eerste maal voor het Hof van Assisen te Parijs verschenen. Het betreft de 40-jarige Georges Lelong, de 35-jarige Jean-Pierre Derycke en de 42-jarige Jean Laronde. Ze werden allen herkend door de kassier en door de bedienden van de bank.

De gangsters hadden zich onder bedreiging van hun vuurwapens 260.000 fr. laten overhandigen. Ze trokken er met hun buit vandoor in een te Rotterdam gestolen wagen. Enkele maanden later werden ze aangehouden na een mislukte bankoverval te Varenne-Saint-Hilaire (Val de Marne). Men vond bij hen het Belgische geld waarvan ze de herkomst niet wisten te verklaren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Oktober 1976

Overvallen van Merksem veroordeeld in Parijs

Drie Franse gangsters, die waren beschuldigd van het beroven van een bankkantoor in Merksem op 7 december 1972, zijn woensdag voor het Assisenhof van Parijs elk veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Het drietal, Georges Lelong, Jean-Pierre Derycke en Jean Laronde, zal die straf moeten uitzitten gelijktijdig met de negen jaar waartoe het al eerder door dezelfde rechtbank werden veroordeeld wegens een hold-up in de buurt van Parijs. Na deze overval waren zij gearresteerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Oktober 1976

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube