Topic: Vreemdelingenlegioen
Een vreemdelingenlegioen is een legereenheid behorend bij een bepaalde staat, die voornamelijk bestaat uit buitenlanders. Diverse landen hebben in het verleden een vreemdelingenlegioen gehad zoals bijvoorbeeld het Tsjecho-Slowaaks Legioen in Tsaristisch Rusland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger was in vele opzichten een vreemdelingenlegioen. De enige overgebleven legioenen zijn die van Frankrijk en Spanje.
In het Franse Vreemdelingenlegioen moet een legionair toetreden onder een nieuwe identiteit, omdat eenieder zo hetzelfde doormaakt. Dit was niet altijd zo en dit kan in de toekomst ook weer veranderen. Na een dienstjaar mag een legionair onder eigen naam gaan dienen. Het Legioen had in het verleden de reputatie allerlei criminelen aan te trekken. Tegenwoordig wordt de achtergrond van sollicitanten streng gecontroleerd bij Interpol en Europol. Drugdealers, zedendelinquenten, zware criminelen, internationaal gesignaleerde personen, oorlogsmisdadigers en gezochte terroristen worden geweerd en zelfs overgedragen aan justitie. De selectie is streng: in 2006 werd slechts één op de zes kandidaten in dienst genomen. Er wordt vooral gekeken naar de algemene gezondheid, fitheid, motivatie en betrouwbaarheid.
Een legionair tekent aanvankelijk voor vijf jaar. Na drie jaar dienst kan de militair de Franse nationaliteit verkrijgen, mits hij in die drie dienstjaren geen strafbare feiten heeft gepleegd. De Franse nationaliteit wordt alleen verkregen onder de oorspronkelijke geboortenaam en geboortedatum en alleen wanneer er geen (te groot) strafblad is. Na vijf dienstjaren krijgt een legionair die bijtekent de status Regulier, dat betekent dat hij dezelfde rechten krijgt als iedere andere Franse militair buiten het Legioen. Als enige Franse legeronderdeel is er geen minimum- en geen maximum lichaamslengte. Kennis van de Franse taal is voor toetreding niet vereist. Legionairs kunnen na vijf jaar bijtekenen voor contractverlenging, na vijftien dienstjaren volgt een klein pensioen dat internationaal mag worden genoten, hoe meer dienstjaren en hoe hoger de laatste rang, hoe hoger het pensioen.
Bron Wikipedia
In dit topic focussen we ons op het Franse Vreemdelingenlegioen. Als we kijken naar de namen die genoemd worden in dit dossier komen we tot een interessant lijstje (vul gerust namen en periodes aan):
Marc Vanden Eynde - zoon van José Vanden Eynde (door de Bende van Nijvel vermoord in Beersel) - heeft van 13 oktober 1971 tot 6 juli 19872 gediend bij het Vreemdelingenlegioen. Hij is op die 6e juli in Bonifacio gedeserteerd. In het legioen stond Marc ingeschreven als Vanders, maar zijn bijnaam was Mikkola.
Felix Deceulaerde: periode onbekend
In het verslag van Jan De Wachter is er sprake van een reus met de naam Daniel. De ex-politieman uit het verslag van De Wachter - waarschijnlijk Madani Bouhouche - heeft in januari 1986 geholpen om deze Daniel in het Vreemdelingenlegioen te krijgen. Zie » Forum
Michel Cocu heeft in augustus 1983 België willen ontvluchten, door te proberen dienst te nemen in het Vreemdelingenlegioen. Hij werd daarvoor afgekeurd en is teruggekomen, vlak voor de Bende van Nijvel-feiten van september 1983.
Van 1985 tot 1990 was de “jonge para” - Marc - uit het dossier-Van Hees bij het Vreemdelingenlegioen. Zie » Forum
Yves Trousson: periode onbekend
Philippe De Staerke is in de jaren ’70 een tijdje lid geweest van het vreemdelingenlegioen.
In het begin van de jaren ’80 was Ioannis Grompanopoulos als soldaat bij het vreemdelingenlegioen actief in Tsjaad en dat blijkt hem erg getekend te hebben. Zie de roofmoord in Eigenbrakel » Forum
Ook de onbekende militair uit dit topic heeft in 1983 (?) in het vreemdelingenlegioen gediend.
Luciano Bender: periode onbekend.
Jacques Lafaille: parachutist bij het Vreemdelingenlegioen, heeft onder andere in Katanga gediend (!).
En dan heb je nog deze deserteur die in Aalst werd gearresteerd:
Deserteur uit vreemdelingenlegioen aangehouden te Aalst
Maandag werd op last van het parket van Dendermonde de 29-jarige Danny Van I. te Aalst aangehouden. Hij was soldaat in het vreemdelingenlegioen, maar deserteerde vanuit Libanon waar zijn detachement opereerde. In Aalst, zijn geboortestad, werd hij nu opgepakt, omdat hij er geen officiële woonplaats had en dus landloper was. Hij was in het bezit van een trommelrevolver en bovendien wordt hij beschuldigd van enkele diefstallen in het Aalsterse.
Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Oktober 1984
Zie ook deze topics » Huurlingen | Militairen