1

Topic: Rosières: 7 Januari 1986

Op 7 januari 1986 wordt FN-vertegenwoordiger Juan Mendez vermoord. Dit gebeurde langs de autosnelweg E411, Brussel-Namen, aan de oprit Rosières (richting Namen). Locatie » Google Maps

Juan Mendez is - volgens zijn vrouw - rond 7u40 thuis vertrokken. Normaal gezien zou hij rond 9u aankomen bij FN Herstal. Mendez reed met een VW Passat turbo. Normaal reed hij met Alain Coesens mee maar die was op zakenreis in Zuid-Amerika, dus deed hij de route naar FN Herstal, nabij Luik, alleen.

Normaal neemt hij volgende route: de autosnelweg E411, tot in Namen, en van daar de autosnelweg E42 tot in Luik. Het feit dat hij de oprit in Rosières neemt, is dus niet abnormaal.

Om 16u15 belt een inwoner van Waver naar de rijkswacht om te melden dat er een zwaargewonde of dode man in zijn auto zit aan de oprit van Rosières.

Rijkswachters van de brigade van Rixensart komen om 16u27 op de locatie aan. Ze ontdekken op de pechstrook van de oprit een VW Passat break en in de wagen ontdekken ze een lijk. Alle deuren van de auto zijn gesloten. Er zijn bloedspatten te zien aan de binnenkant van de voorruit en de rijruiten rechtsvoor en achter en de linker en rechter zijruiten.

Plaatsonderzoek

De volgende zaken worden ter plaatse ontdekt:

  • De autosleutel en persoonlijke sleutels zijn verdwenen.

  • Mendez droeg een groene loden jas.

  • Het voertuig: VW-passat break GL Turbo-diesel, nieuw model, kleur donkergroen, op de achterzijde staat in witte letters het woord ICHEC, het kenteken van het voertuig is ATH 921.

  • Het lichaam van Mendez helt in de richting van de passagierszetel.

  • De benen van Mendez zijn gestrekt, de rechter voet duwt op de gaspedaal, de linker voet duwt op de koppelingspedaal.

  • De versnellingspook van het voertuig staat in neutraal.

  • De handrem is aangetrokken.

  • Tussen de stoel van de bestuurder en de achterbank staat een koffer met persoonlijke- en werkdocumenten van Mendez.

  • Er werd door de politie geen enkel wapen aangetroffen in de wagen. De volgende eigenaar van het voertuig vindt echter op 5 april 1987 in een verborgen ruimte boven het handschoenkastje een pistool FN Browning 9mm en twee laders. Volgens een onderzoek van wapendeskundige Dery werd het wapen niet gebruikt op 7 januari 1986.

  • Door de zware condensatie in het voertuig, werden er geen vingerafdrukken gevonden.

  • De portefeuille bleef onaangeraakt en niets lijkt te zijn gestolen.

  • De deuren zijn zorgvuldig afgesloten.

  • Er zijn voetafdrukken zichtbaar in de sneeuw aan de rechterkant van de weg, in de richting van de autosnelweg.

  • Tenslotte zijn er op de grond, ter hoogte van de linker voordeur en onder de auto, ter hoogte van de versnellingsbak, bloedsporen zichtbaar.

Volgens de politie lijkt het erop dat Mendez zijn moordenaars kende of vertrouwde.

Onderzoeksrechter Schlicker, wetsgeneesheer dr. Chailly en ballistisch expert van de gerechtelijke politie van Brussel Claude Dery begeven zich naar de plaats.

Diezelfde avond doet de wetsgeneesheer reeds een autopsie. Op dat moment formuleert hij geen conclusie over het tijdstip van de dood.

Hulzen

Er werden 5 hulzen gevonden op de plaats delict.

2 hulzen werden uit het voertuig gevonden;

  • 1 vooraan, aan de linkse deur

  • 1 op 30 cm “du coin arrière gauche”

3 hulzen werden gevonden in het voertuig:

  • 1 op de grond, tussen de benen van het slachtoffer

  • 1 op de achterbank

  • 1 op de jas van het slachtoffer, dichtbij de rechterzak. De huls hing vast door het bloed.

Mendez werd vermoord door zes kogels, maar er werden slechts 5 hulzen gevonden. De zesde huls werd niet gevonden omdat het volgens de experten op de rijbaan terecht gekomen is en daar werd meegesleurd door een voertuig.

Autopsie

Vier kogels werden afgevuurd in het hoofd en werden teruggevonden in de schedel.

  • Twee kogels zijn langs links het hoofd binnen gegaan en hebben een baan van links naar rechts, en van voor naar achter, gevolgd.

  • De derde kogel is het hoofd binnen gegaan boven het linkeroor.

  • De vierde kogel achter hem, en trekt een transversale baan van links naar rechts.

Twee kogels werden afgevuurd in de borst, ter hoogte van het borstbeen. Deze volgen een schuine baan van boven naar beneden en dwars van links naar rechts.

Ballistisch onderzoek

  • De projectielen zijn van het merk Remington Peter, 9mm Para, Hollow Point, met sporen van zes rechtshandige krassen van 1,59 à 1,76 mm diep.

  • Het wapen is waarschijnlijk een pistool Llama of SIG Neuhaus of een FN GP.

  • Twee schoten werden afgevuurd op de borstkas van het slachtoffer. Het ging waarschijnlijk om de eerste schoten, waarvan de hulzen buiten het voertuig werden gevonden.

  • De vier andere schoten - die de expert omschrijft als “coups de grâce” - werden daarna van dichtbij afgeschoten in het hoofd.

  • De schoten vonden plaats door de rechter voordeur van het voertuig, dat toen open stond.

  • Afstand schutter - slachtoffer: 50 cm voor de twee schoten in de borst en minder dan 50 cm voor de vier schoten in het hoofd.

Getuigen

  • Jacques T.: Dit is man die om 16u15 de rijkswacht heeft gebeld. Hij verklaart dat hij zelf werd verwittigd over de aanwezigheid van de auto door een lifter. Die lifter werd nooit gevonden.

  • De rijkswacht vindt nog 9 andere getuigen die de VW Passat hebben zien staan rond 8u ’s ochtends.

  • Monique T.: zij verklaart dat ze rond 8u30 2 wagens heeft zien staan. Naast de auto’s heeft ze twee personen gezien die - volgens haar - een discussie hadden.

  • Op 14 januari 1986 ontvangt de BOB van Waver een anonieme getuigenis. Deze getuige verklaart dat hij rond 7u40 - in de onmiddellijke omgeving van de plaats van de feiten - het voertuig van Mendez heeft opgemerkt. De lichten van de wagen waren aan en het stond geparkeerd op de pechstrook. Achter de wagen stond een tweede voertuig “de petite cylindrée”.

Begin 1989 werden er nieuwe getuigen verhoord:

  • Christian F.: zij herinnert zich dat ze rond 7u30 twee wagens achter elkaar heeft zien staan.

  • Drie andere getuigen verklaren dat ze tussen 7u30 en 8u een blauwe auto hebben gezien. Twee getuigen dachten dat het een Peugeot 305 - oud model - was. De wagen stond geparkeerd in de omgeving van de oprit.

  • Marcel G.: Hij verklaart op 13 januari 1986 aan de BOB van Waver dat hij tussen 7u50 en 8u05 drie schoten heeft gehoord. Die schoten volgde elkaar snel op. De man bevond zich op dat moment in de badkamer van zijn huis. Het raam van die kamer kijkt uit op de oprit van Rosières (aan de andere kant van de autosnelweg). Hij dacht dat de schoten uit het centrum van Rosières kwamen. De plaats van de moord van Mendez bevindt zich in vogelvlucht op 135 meter van de woning van Marcel G..

Madani Bouhouche

Diezelfde dag, om 19u30, begeeft Gérard Bihay van de BOB van Waver zich met zijn ploeg naar het huis van Mendez. Vanwege de emotionele shock van de weduwe van Mendez doen de rijkswachters slechts een zeer oppervlakkig onderzoek.

Bihay is echter verbaasd dat hij bij de vrouw van Mendez Madani Bouhouche aantreft. Bouhouche verklaart aan Bihay dat hij Mendez reeds een tiental jaar kent en dat de twee dezelfde schietclubs bezoeken. Hij heeft Mendez de laatste keer ontmoet op 30 december 1985, ze zijn toen samen gaan kruisboogschieten in de bossen van Compiègne.

Op de dag van de moord heeft Danièle Daniels - de vrouw van Mendez - Bouhouche gebeld om te zeggen dat Mendez niet op zijn werk is aangekomen. Bouhouche heeft daarop getelefoneerd naar de wegpolitie, de politie van Luik en Herstal en de brigade van Overijse om te informeren of er een ongeval gebeurd is met Mendez als slachtoffer. Het antwoord is steeds negatief. Er is echter geen enkel bewijs dat deze telefoontjes echt gebeurd zijn.

Om 17u55 belt Bouhouche terug naar Danièle Daniels om te zeggen dat ze Mendez vermoord hebben gevonden. Daarop is hij onmiddellijk naar het huis van Mendez gegaan met zijn vrouw en zijn zoon.

Op 8 januari 1986 wordt de vrouw van Mendez ondervraagd. Zij gaat ervan uit dat haar man vermoord werd door iemand die hij kent. De moordenaar moet volgens haar geweten hebben dat hij die dag alleen naar zijn werk reed. Volgens haar zou haar man nooit gestopt zijn voor iemand die hij niet kende.

Ze heeft met Bouhouche contact opgenomen omdat ze een telefoontje had gekregen van FN Herstal om te melden dat haar man niet op het werk was.

Conclusie onderzoek

Op basis van het onderzoek werd geconcludeerd dat:

  • Mendez vermoord werd zonder tegenstand te (kunnen) bieden en door een persoon met “een sterk verlangen om te doden” en met “een bewezen schiettechniek”.

  • Het feit dat Mendez op die plaats vermoord werd, duidt op het feit dat er op voorhand een afspraak werd vastgelegd (hoogstwaarschijnlijk met de moordenaar) of dat Mendez op die plaats werd tegengehouden door iemand die hij kent. Indien hij werd tegengehouden door iemand die hij kent, moest deze persoon geweten hebben welke route Mendez neemt en dat hij die dag alleen was.

  • De snelheid en de efficiëntie die deze executie wijzen erop dat het wapen van de moordenaar op voorhand geladen was, dat het moord met voorbedachte rade was en dat Mendez in een hinderlaag gelokt is.

Foto's

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/moord_11.png

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/moord_10.png

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/moord_12.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Er is nog één opmerkelijk detail te vinden in het autopsierapport:

Sur Ie thorax, on retrouve la partie métallique d'une clé dont la poignée a été pulvérisé (il apparaîtra qu'il s'agissait de la clé de la cave blinde que Mendez avait aménagée à son domicile).

Bron: Akte van beschuldiging proces Bouhouche-Beijer

Vertaling:

Op de borstkas werd het metalen deel van een sleutel gevonden, waarvan het handvat was verpulverd (het lijkt erop dat het de sleutel was van de gepantserde kelder die Mendez in zijn huis had ingericht).

Ik probeer dit te interpreteren: hing die sleutel met een touw of ketting rond de nek van Mendez en werd het handvat verpulverd door een kogel? Of heeft de moordenaar het handvat verpulverd en daarna het metalen deel van de sleutel op de borstkas van Mendez gelegd?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Ben wrote:

Diezelfde avond doet de wetsgeneesheer reeds een autopsie. Op dat moment formuleert hij geen conclusie over het tijdstip van de dood.

Ik heb nog geen officieel document gevonden waarin het tijdstip van overlijden staat maar in een krantenartikel van 15 januari 1986 lees ik dit:

(...) Knellend probleem is echter dat Juan Mendez wellicht omstreeks 7u30 's morgens zijn woonplaats te Overijse heeft verlaten maar dat een wetsdokter meent dat het tijdstip van Mendez' overlijden rond 11u moet liggen. Indien dit wordt bevestigd dan doet zich een niet opgelost tijdsgebruik van verschillende uren voor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1986

Daarnaast ging de politie er op een bepaald moment ook van uit dat Mendez helemaal niet langs de autosnelweg werd vermoord maar in Sint-Gillis:

(...) Het lijk van Mendez, die woonde in Overijse-Maleizen, werd naast de autoweg Brussel-Namen in Rosières gevonden Het was doorzeefd met kogels. Tot dusver werd aangenomen dat Juan Mendez ter plaatse werd omgebracht. Nu blijkt dat de politie ook nog een andere denkpiste volgt. Zo bestaat er informatie dat Mendez in een restaurant in Sint-Gillis zou doodgeschoten zijn. De doders zouden zelfs gekend zijn. Van Sint-Gillis werd het stoffelijk overschot naar Rosières overgebracht, waar nog enkele schoten op het lijk werden afgevuurd. Een buurtbewoner had immers schoten gehoord.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 November 1991

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Onvoorstelbaar hoe er ook in dit dossier geblunderd werd...

5

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Ben wrote:

Het feit dat Mendez op die plaats vermoord werd, duidt op het feit dat er op voorhand een afspraak werd vastgelegd (hoogstwaarschijnlijk met de moordenaar) of dat Mendez op die plaats werd tegengehouden door iemand die hij kent.

Op 7 januari 1986 verwachtte Mendez, na een wapentransactie met een vriend, de som van 130.000 frank van die vriend. Hij was reeds op 3 januari 1986, in de loop van de avond, bij die vriend langs geweest. Die “vriend” kon niet Bouhouche geweest zijn vermits die op dat moment in de Ardennen was.

Het was dan misschien de "vriend" van Mendez die Mendez ook geld moest, vlak na de moord op Mendez naar het buitenland is gevlucht en in het buitenland Bouhouche beschuldigt van de moord op Mendez. Dit staat ook in groot contrast met de reactie van Bouhouche. Bouhouche is onmiddellijk de vrouw van Mendez gaan troosten. Die andere vriend is onmiddellijk na de moord op Mendez naar het buitenland gevlucht.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Als Mendez bang was dat het zijn wapens waren die gebruikt zijn bij de overval en als Mendez er van overtuigd was dat Madani Bouhouche zijn wapens gestolen had, dan wist hij toch van hun plannen en is het toch duidelijk wie er achter de overval zit.

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Mendez droeg de sleutel van zijn opslagplaats aan een metalen kettinkje op zijn borst. Ketting zat door een opening in het 'handvat' van de sleutel. Dat handvat werd geraakt door een projectiel en spatte uit elkaar, toeval.

Doding ergens anders is moeilijk verenigbaar met de gekende forensische elementen en de bloedspatten gevonden in de wagen.

Wel wat verwarring over links en rechts. In principe worden die in autopsieverslagen gebruikt vanuit het standpunt van de 'patiënt'. Er wordt echter gesproken over de rechterdeur van het voertuig. M.i. wordt daarmee de bestuurderskant bedoeld, dus rechts gezien staande voor het voertuig.

8

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Ingenieur van FN met kogels doorzeefd

Het parket van Nijvel zit met een nieuw stekelig dossier opgezadeld. Te Rossières in Waals-Brabant werd het stoffelijk overschot aangetroffen van J. Mendez, een ingenieur bij de Fabriques Nationales te Herstal.

De 33-jarige man lag vermoord in zijn wagen, doodgeschoten met vier kogels in het hoofd en twee in de borst. De auto van het slachtoffer, een Volkswagen Passat, stond geparkeerd in een verlaten straat, dicht bij de oprit van de autosnelweg. De portieren van de auto waren op slot en buiten trof de rijkswacht kogelhulzen aan.

Achterhaald werd dat ingenieur Mendez alleen in zijn voertuig zat toen hij loffelijk werd vermoord. De moord moet gebeurd zijn toen de man naar zijn werk reed. In gerechtelijke kringen wordt gedacht aan een afrekening. Bij FN te Herstal was de vermoorde ingenieur gespecialiseerd in de wapenverkoop met Zuid-Amerikaanse landen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Januari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Weet iemand of Madani Bouhouche zelf ooit iets verklaard heeft over wie volgens hem een potentiële kandidaat zou zijn voor de moord op Mendez?

Het is een logisch topic om ter sprake te brengen tijdens een verhoor: 'Jij was het niet zeg je, OK. Maar je kende Mendez goed, dat staat vast. Je zegt zelf dat je zijn vriend was. Dus wie denk je dat het wel zou kunnen doen hebben, je wil toch de moordenaar van je vriend helpen pakken en zelf vrijkomen?'.

Een pro zou daarop natuurlijk antwoorden 'Jullie zijn de politie, ik weet het niet en moet jullie werk niet doen. Begin eraan in plaats van tijd te verliezen met mij'. Maar wie weet heeft hij ooit iets verklaard.

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Gevonden. In de tweede bendecommissie werd journalist Merckx van de GvA ondervraagd. Hij had Bultot bezocht in Paraguay. Dit is wat hij verklaarde (excuus, heb enkel de FR versie hier):

A la suite de l'intérêt que la presse a attaché à l'af faire Bouhouche et ses relations avec M. Bultot de janvier 1986 à l'automne 1987, M. Merckx s'est rendu au Paraguay fin 1987.

Après s'être informé sur place au sujet de M. Bultot, il a pu avoir un long entretien avec celui-ci. M. Bultot lui a raconté qu'il s'était enfui au Paraguay car il n'avait pas le choix. Il avait déjà passé quatre mois en détention préventive et n'avait pas envie de revivre cette expérience. Il a été averti qu'on le cherchait comme bouc émissaire. Il déclare qu'au moment de son départ, il ne savait pas que M. Bouhouche avait été arrêté et qu'il l'accusait d'avoir organisé le meurtre de Juan Mendez-Blaya. Il affirme en outre que le Paraguay est un pays qui correspond à ses convictions politiques. M. Bultot nie les accusations de M. Van Esbroeck (du clan De Staerke) selon qui il aurait monnayé les coupons des obligations que Van Esbroeck avait volé au curé de Wieze. Bien qu'il ait été en contact avec Van Esbroeck, il nie avoir eu des contacts avec la bande De Staerke, à l'exception de Bouhouche. Il s'étonne que ce dernier l'accuse d'avoir tué Juan Mendez-Blaya.

Dus voor Bouhouche was de primaire verdachte van de moord op Mendez ... Jean Bultot. Bultot beweert te zijn gevlucht zonder te weten dat Bouhouche dat dacht maar omdat hij vreesde een zondebok te worden.

Kan zijn, maar ik maak mezelf de bedenking dat indien Bouhouche het niet gedaan heeft doch ervan overtuigd was dat Bultot achter de moord zat, dat op zich een goeie reden was om ijllings te verkassen. Wie Bultot kende zei ook dat hij in die periode 'vert de peur' was. Van de politie of van Bouhouche & co?