2 miljoen buit bij postoverval te Oud-Heverlee
Woensdagnamiddag werd een gewapende overval gepleegd op het postkantoor langs de Stationsstraat te Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee). Twee overvallers gingen met een toevallige vrouwelijke klant het postkantoor mee binnen. De derde gangster wachtte buiten in een rode Porsche, die eerder te Anderlecht werd gestolen.
In de lokettenzaal duwden de bandieten de klant een pistool in de nek en eisten van de bediende het geld. Die overhandigde ruim 2 miljoen fr. uit de safe.
Het hele voorval duurde slechts enkele seconden. Nadien namen de overvallers in hun sportwagen de vlucht in de richting van Leuven. Dat voertuig werd door de rijkswacht later teruggevonden langs de Weertsedreef in dezelfde gemeente.
Dat de overvallers koelbloedig optraden staat vast. Geuitgen zagen immers de gangsters minstens tien minuten op voorhand in de omgeving van het postkantoor rondslenteren. Hun auto stond voor de post geparkeerd. De kerels van het Zuiderse type en Franssprekend liepen op en neer, wachtend op een klant die zou binnengaan. Bedienden die in de burelen in de omgeving aan het werk waren, hadden de mannen duidelijk opgemerkt maar hadden nog geen argwaan.
De rijkswacht en de BOB kwamen ter plaatse voor een onderzoek. Een eerste speractie leverde - buiten de teruggevonden overvalwagen - geen resultaat op. De opsporingen worden verder gezet.
Bron: Gazet van Antwerpen | 10 November 1983
Kogels vlogen om oren van getuige
Terwijl een getuige van een overval op het postkantoor van Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) woensdagvoormiddag naar de telefoon greep om de rijkswacht te verwittigen, werd driemaal op hem gevuurd. De man werd niet gewond, maar kon niet verhinderen dat de rovers met bijna één miljoen verdwenen.
De feiten deden zich omstreeks 9u20 voor in het postkantoor van Sint-Joris-Weert, Stationsstraat 24. Op het ogenblik van de overval waren postmeester Van Orshoven, vier bedienden en een klant in het kantoor aanwezig. Zij werden door twee Franssprekende bedreigd met pistolen. Een derde wachtte buiten in een auto van het merk Subaru die, zoals later bleek, in het Brusselse was gestolen.
Eén van de overvallers sprong over de loketten en deed de postmeester de kluis openen. Die moest elders de sleutels gaan halen. De man verklaarde achteraf met bibberende stem dat “hij de dood voor ogen had gezien”. De rovers konden in totaal 950.000 fr. buitmaken. Het geld deponeerden zij in een plastiekzak.
Ondertussen had buiten een getuige argwaan gekregen. Zijn echtgenote was net de post binnengestapt, toen hij de twee kerels met pistolen zag toekomen. Hij rende naar de nabijgelegen houthandel Meyhi, waar hij tegen boekhouder Emiel Devijver (43) vertelde wat hij gezien had. Devijver greep naar de telefoon en vormde het nummer 901.
Dat was echter zonder de derde overvaller gerekend, die vanuit zijn voertuig had gemerkt wat er zich in de houthandel afspeelde.
Met twee grote ramen aan de straatkant kan men immers gemakkelijk in de kantoren kijken. Op het ogenblik dat Emiel Devijver telefoneerde, vuurde de kerel vanop 15 meter met een riot gun drie schoten af in de richting van de bediende. De kogel en de hagel sloegen in boven het raam en doorboorden het houtwerk. Binnen werden tevens enkele boeken beschadigd.
De drie bedienden en de klant die in de zaak aanwezig waren beleefden de schrik van hun leven, maar kwamen er zonder kleerscheuren af. Men neemt aan dat de overvaller niet echt op de mensen achter het raam gemikt heeft. De afstand was immers te klein om driemaal achter elkaar het doel te missen.
Na de schoten brulde de bandiet naar zijn vrienden: “Les flits”, en sprong vervolgens in de auto. De twee overvallers stoven het postkantoor uit en het voertuig verdween in de richting van Neerijse. Rijkswacht en politie voerden in de omgeving onmiddellijk een speractie uit, maar die leverde geen resultaat op. Van de Subaru was geen spoor meer te bekennen. Een speurhond van de rijkswacht kon evenmin iets uitrichten.
Het onderzoek en de getuigenondervragingen geschiedden door de BOB en de gerechtelijke politie van Leuven. Onderzoeksrechter Decoux en substituut Verbelen kwamen eveneens ter plaatse. Uit het onderzoek van de weergevonden hulzen is gebleken dat het om een zwaar kaliber ging en dat er drie soorten projectielen waren gebruikt: één kogel, en grove en fijne hagel.
Het is niet de eerste keer dat het postkantoor van Sint-Joris-Weert wordt overvallen. Op 9 november 1983 verdwenen er drie rovers met 2,25 miljoen. Toen ook hadden de bedienden van de nabijgelegen houthandel de overvallers bemerkt, maar hadden geen argwaan gekregen. Deze keer waren zij aandachtiger.
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Februari 1984
Angst bij posterijen voor bende van Leuven
De streek van Leuven wordt de jongste weken geteisterd door een plaag van overvallen. Angstwekkend daarbij is dat meer en meer geweld gebruikt wordt. Eerder deze week nog werd gevuurd op een getuige te Oud-Heverlee. Gisteren werd te Heverlee een toevallige klant zwaar verwond door meerdere pistoolschoten. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde daders.
Vrijdagvoormiddag omstreeks 9u30 stopte een witte BMW voor het postkantoor van Heverlee 1 in het ambassadegebouw langs de Naamsesteenweg. Drie mannen trokken de post binnen en sprongen gelijk over de balie. Klanten waren op dat ogenblik niet aanwezig, wel negen bedienden waaronder enkele postboden die klaar stonden voor hun ronde.
Een van de bandieten loste eerst een schot en eiste het aanwezige geld. Onder bedreiging werd de kluis geopend. Tevens werden alle geldladen aan de loketten onderzocht. In totaal kon circa 900.000 fr. buit gemaakt worden. Dat in een belendend vertrek 4 miljoen klaar lag voor de uitbetaling van de pensioenen is aan de de aandacht van de rovers ontsnapt.
Toen de gangsters de vlucht namen botsten zij bij de uitgang op een klant die een cheque wilde innen. De gangsters gaven Michel Meerten (27), Ruelenvest 79 te Heverlee, een klap op het hoofd en schoten verschillende keren naar hem met een 9mm-pistool. Hij kreeg een schampschot in de halsstreek en twee voltreffers in been en buik. De man stortte zwaar gewond ten gronde.
Later werden in Gasthuisberg te Leuven de projectielen verwijderd. Wegens het levensgevaar konden niet alle splinters weggenomen worden. Er werd vastgesteld dat er geschoten werd met verschillende soorten hagel, net hetzelfde procédé als bij de postoverval te Sint-Joris-Weert.
In de lokettenzaal van de post te Heverlee werden later door wetsdokter Vandevoorde twee soorten bloed ontdekt. Er werden tevens bloedschilfers teruggevonden in de koffer van de vluchtauto. Blijkbaar is dus ook één van de gangsters gewond geraakt. Tijdens de schermutseling verloor een van de overvallers bovendien zijn zwarte krulpruik en een zonnebril.
De BMW nam de vlucht via de Leopold III- en de Celestijnenlaan. De auto werd later door een politiepatrouille teruggevonden in de Kapeldreef te Heverlee, dicht bij de universitaire campus. Ter plaatse werden sporen van een tweede vluchtwagen gevonden. Daarmee zijn de gangsters ontkomen. Bewaking van de bijzonderste uitvalswegen door de rijkswacht leverde niets op. Later bleek dat de BMW was gestolen te Anderlecht.
Postbode Józef Swaenen uit Heverlee, die getuige was van de overval, kon een summiere persoonsbeschrijving van de daders geven. Zo zou het gaan om grote kerels die Frans praatten. Eén was gemaskerd. Onderzoeksrechter Decoux lanceerde een oproep tot getuigen die eventueel in de Kapeldreef de tweede klaarstaande vluchtauto zouden bemerkt hebben.
Ondertussen wordt de rij onopgeloste overvallen in het Leuvense alsmaar langer. De stad is werkelijk een geliefkoosd doelwit voor gangsters en dat is niet verwonderlijk. Leuven ligt dicht bij het Brusselse milieu, telt vele slecht beveiligde postkantoren en banken en is een knooppunt van autowegen die ideale vluchtroutes zijn.
Dat meerdere overvallen door dezelfde daders gepleegd werden, lijkt een vaststaand feit te zijn. In zo verre zelfs dat in Brabant naast de beruchte Bende van Nijvel - die nog steeds op vrije voeten loopt - nu ook stilaan gewag gemaakt wordt van een Bende van Leuven. De speurders achten het zeker niet uitgesloten dat deze kerels betrokken waren bij de overval van gisteren, die van september 1983 op hetzelfde postkantoor, en bij de hold-up eerder deze week in Sint-Joris-Weert.
Ook zijn er nog de traditionele éénmansovervallen vrijdagavond op filialen van de Raiffeisenkas. In drie weken tijd werden er evenveel overvallen gepleegd, steeds door dezelfde onbekende man. Nauwelijks verwonderlijk overigens indien men bedenkt dat een stad als Leuven met ruim 80.000 inwoners ’s avonds en ’s nachts kan beschikken over slechts vijf politieagenten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Februari 1984
Brusselse benden opgerold
In het Brusselse werden de jongste dagen twee bendes opgerold. De leden van de ene bende worden verdacht van 16 overvallen op postkantoren, die van de andere bende van niet minder dan 200 inbraken.
Zestien overvallen op postkantoren worden op rekening geschreven van vier mannen die de jongste dagen in en rond de hoofdstad werden gearresteerd. Het kwartet bestaat uit de 22-jarige Oostenrijker Peter Aigner, zonder gekende verblijfplaats, de 35-jarige Jean-Michel Wolleghem uit Sint-Gillis, de 29-jarige Jean-Noël Fabri, die in de gevangenis van Nijvel is opgesloten wegens andere misdrijven en de 38-jarige Alain Chemoui, zonder gekende woonplaats en door het Franse gerecht opgespoord in verband met gestolen cheques.
De overvallen waarvan de vier worden verdacht zijn: Oostende op 4 augustus 1983 (500.000 fr. buit), Etterbeek 28 augustus 1983 (335.500 fr.), Heverlee 2 september 1983 (500.000 fr.), Sint-Pieters-Woluwe 9 september 1983 (1.100.000 fr.), Ukkel 28 september 1983 (500.000 fr.), Hoeilaart 18 oktober 1983 (500.000 fr.), Oud-Heverlee 9 november 1983 (9 miljoen fr.), Drogenbos 6 december 1983 (413.000 fr.), Sint-Pieters-Woluwe 18 januari 1984 (400.000 fr.), Elsene 20 januari 1984 (2 miljoen fr.), Kraainem 7 februari 1984 (400.000 fr.), Sint-Pieters-Woluwe 9 februari 1984 (800.000 fr.), Oud-Heverlee 15 februari 1984 (1 miljoen fr.), Heverlee 17 februari 1984 (1 miljoen fr.), Marbaix 14 oktober 1984 (133.000 fr.) en Jezus-Eik 24 januari 1985 (10.000 fr.). (…)
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Februari 1985
Bende overviel twee keer post van Sint-Joris-Weert en Oud-Heverlee
Maandagnamiddag vonden de wedersamenstellingen van de overvallen op de postkantoren van Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) en Heverlee plaats. De overvallen werden respectievelijk gepleegd op 15 en 17 februari van vorig jaar.
Bij aanvang van het onderzoek leed het al geen twijfel dat de beide overvallen het werk van één en dezelfde bende waren. Die kreeg de naam “Bende van Leuven”.
Drie gangsters overvielen op 15 februari 1984 het postkantoor aan de Stationsstraat te Sint-Joris-Weert. Daar roofden ze nagenoeg 950.000 fr. Een getuige die vanuit een nabijgelegen houthandel de rijkswacht wilde verwittigen werd door één van de drie onder vuur genomen, maar niet geraakt.
Twee dagen later, op 17 februari, overvielen eveneens drie gangsters het postkantoor dat ondergebracht is in de residentie “Ambassade” aan de Naamsesteenweg te Heverlee. De negen bedienden werden bedreigd. In het totaal maakten de overvallers 900.000 fr. buit. In een belendend vertrek werd 4 miljoen voor de uitbetaling van de pensioenen over het hoofd gezien. Toen de gangsters de vlucht namen, botsten ze op een klant, die in de post een cheque wilde innen. De klant kreeg een klap op het hoofd en werd door de gangsters onder vuur genomen. Hij kreeg een schampschot in de halsstreek en twee kogels in de buik. De man is inmiddels van zijn zware verwondingen hersteld.
Enige tijd na deze overvallen kon de BOB van Brussel een hele bende, waartoe ook de overvallers van Sint-Joris-Weert en Heverlee behoorden, voorleiden. Deze bende bleek in aanmerking te komen voor niet minder dan zestien overvallen, waarvan vier in het Leuvense. Het onderzoek wees immers uit dat de postkantoren van Heverlee en Sint-Joris-Weert ook al eerder overvallen waren. Dat gebeurde respectievelijk op 2 september 1983 en in begin november van datzelfde jaar. Te Heverlee werd 500.000 fr. buitgemaakt en werd een vrouw die net geld van haar spaarboekje had afgehaald, 10.000 fr., afhandig gemaakt. In Sint-Joris-Weert werd 2 miljoen geroofd. De zestien overvallen leverden de bende 10 à 12 miljoen op.
Op de wedersamenstellingen was maar één van de drie gangsters aanwezig, namelijk Michel Wollegem uit Huldenberg. Eén overvaller kon in juli van dit jaar uit de celwagen die hem van de gevangenis naar het justitiepaleis te Brussel bracht, samen met nog anderen ontsnappen en is nog steeds voortvluchtig. Het is een Oostenrijker. Een andere werd voor misdrijven in Frankrijk gevat.
De wedersamenstellingen brachten geen nieuwe elementen aan het licht. Te Sint-Joris-Weert toonde Michel Wollegem hoe hij in de richting van de getuige vuurde. Hij zou niet de bedoeling hebben hem te raken. De wedersamenstelling verliep onder de leiding van onderzoeksrechter Decoux in aanwezig van substituut Verbeelen, wapendeskundige Dery, wetsdokter Vandevoorde en de BOB van Leuven.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1985
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube